Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1821
Datum: 17-05-2018

Week 21: koolrabi, krul-andijvie, ijsbergsla, waspeen en courgette. Het combi krijgt: koolrabi, krul-andijvie, waspeen, appels en sinaasappels. Klein aanvullend: Roma tomaten, komkommer en paprika-mix. Groot: hetzelfde maar met champignons. Fruitpakketten: appels, peren, kiwi’s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

andijvietaartje

Deeg: 150 g bloem, 90 g boter, ½ theel. zout, 1 eetl. koud water.

Vulling: 1 krop andijvie, in smalle reepjes, gesneden, een ui, gesneden, evt. 2 tenen knoflook, geperst, 8 gedroogde tomaten, in olijfolie geweekt, olijven naar wens, 2 eieren, 250 g kwark, evt. ½ dl slagroom, peper en evt. zout, versgemalen koriander of peper. (Kneed een stevig deeg van de genoemde ingrediënten en leg het deeg een half uur in folie verpakt in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en be-kleed een grote ingevette ovenschaal met het deeg. Prik met een vork her en der gaatjes in het deeg. Bak de taartbodem 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Meng de ingrediënten voor de vulling, behalve de tomaten, ui, olijven en andijvie, goed door el-kaar. Mix of klop dit tot een luchtige romige massa. Stoof de andijvie in een ruime pan tot ze geslonken is en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd de tomaten in kleine stukjes en schep dit met de uitgelekte andijvie en ui door de vullingmassa en schep dit op de taartbodem. Verdeel eventueel de olijven over de taart en bak de taart ongeveer 45 minuten in de oven op 200°C tot ze stevig en mooi gekleurd is.)

Andijvie: Oosterse andijvie

1 kleine krop andijvie, zout en peper, nootmuskaat, 4 eetl. gemalen kokos.

Andijvie in reepjes van 1-2 cm snijden en wassen. De andijvie met weinig water 10 tot 15 min. beetgaar koken. Ondertussen kokos onder voortdurend omscheppen in een droge koekenpan licht roosteren totdat hij net bruin begint te kleuren. Andijvie uit de pan halen, goed uit laten lekken en de kokos eroverheen strooien. Tip: In plaats van kokos kunt u ook een sausje maken van pindakaas of notenmoes: 4 eetl. pindakaas of notenmoes met een scheutje melk in een steelpan verwarmen, 1 eetl. bloem in een kopje met een beetje water tot een glad papje roeren en toevoegen aan het pindakaaspapje terwijl u voortdurend blijft roeren. Laat de saus een paar minuten koken.

Andijvie: stamppot andijvie met kaas of spek voor 2 personen

700 g aardappels, 1 krop andijvie, 1 ui gesnipperd, klontje boter, scheutje melk, snufje kruidenzout, peper, 1 theel. Mosterd, kaasblokjes, of uitgebakken spekjes

Was de groente en laat ze uitlekken. Snijd de andijvie in smalle reepjes of stukjes. Kook ondertussen de aardappels met een snufje zout gaar en stamp ze fijn met een scheutje melk, mosterd, kruidenzout en peper. Fruit de uisnippers in boter, roer ze door de aardappelpuree en schep beetje bij beetje de gesneden andijvie er door. Roer er de blokjes kaas of de uitgebakken spekjes door en serveer. Extra lekker en feestelijk met plakjes ei, stukjes augurk en fijngeknipte bieslook versierd. Variatie met (vegetarisch) gehakt In plaats van kaas of spek kunt u deze stamppot ook heerlijk pittig van smaak maken met rulgebakken, gekruid (vegetarisch) gehakt.

KOOLRABI ( VITAMINEBOMMETJE ). Koolrabisalade voor vier personen

Koolrabi, Spruit, Olijfolie, Citroensap, kruiden, Wortel, Appel, Rozijn

Koolrabi is samen met spruitkool kampioen vitamine-C. Meer, veel meer, dan citrusfruit. Maak 300 gram koolrabi schoon, snijdt het wortelstuk weg. Gebruik een dunschiller, of schil de koolrabi helemaal niet. Grof raspen en even laten trekken in een dressing van olijfolie en een eetlepel azijn of citroensap. Met kruiderij naar smaak. Eventueel kun je de salade verrijken met wat geraspte wortel(kleur!) of appel, of met een handje gewelde rozijnen. groet, Peter.

koolrabisalade met crème fraîche voor 2 personen

2 koolrabi’s, zout, 8 paranoten. Voor de saus: 3 eetl. crème fraîche, 1 eetl. bieslook, 1 eetl. dille of peterselie, peper en zout.

Snijd het blad van de koolrabi’s, schil ze en snijd ze in dikke plakken. Kook deze 15 min. in water met wat zout beetgaar. Kook het blad de laatste 5 min. mee. Laat plakken en blad uitlekken, snijd de plakken in blokjes of reepjes en het blad in reepjes. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar en schep er de koolrabistukjes en een deel van het blad door. Serveer de salade op de rest van het blad en bestrooi het geheel met de gehakte noten. Lekker met licht gekruide couscous, bulgur of rijst. Variatie met champignons of portabella: Meng gebakken champignons of reepjes portabella door de koolrabisalade. Snijd het blad van de koolrabi’s, schil ze en snijd ze in dikke plakken. Kook deze 15 min. in water met wat zout beetgaar. Kook het blad de laatste 5 min. mee. Laat plakken en blad uitlekken, snijd de plakken in blokjes of reepjes en het blad in reepjes. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar en schep er de koolrabistukjes en een deel van het blad door. Serveer de salade op de rest van het blad en bestrooi het geheel met de gehakte noten. Lekker met licht gekruide couscous, bulgur of rijst. Variatie met champignons of portabella: Meng gebakken champignons of reepjes portabella door de koolrabisalade.

Koolrabi omelet met koolrabi voor 2 personen

1 koolrabi, aardappelen voor 2 personen, 2 eieren, 1/2 dl room, 1 theel. milde kerrie, peper en zout,ev. stukjes augurk.

Kook de aardappelen met een snufje zout beetgaar en snijd ze in blokjes. Schil de koolrabi, snijd ze in blokjes en stoof ze in een laagje water met een klontje boter in 10 min. beetgaar. Klop de eieren met de room los. Roer hier door de kerrie, peper en zout en bak er een omelet van. Snijd de omelet in reepjes. Schep de omeletreepjes bij de overige ingrediënten in een grote pan en laat het gerecht op een laag vuur even doorwarmen. Variaties: Meng een potje gekookte erwten of maïs door deze schotel. Gebruik in plaats van aardappelen een gekookte graansoort of pastasoort.

Courgette + peterselie: gouden courgettesoep voor 2 personen

300 g courgette in stukjes gesneden, 150 g ui of prei heel fijn gesneden, 1 teen knoflook fijngesneden, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), 1 theel. kerrie, klontje boter, ½ liter water, 1 bouillonblokje ev. scheutje room, ev. vers knoflookblad, korianderblad of peterselie fijngeknipt.

Bak de stukjes courgette, knoflook, specerijen en ui of prei heel even in boter. Voeg water met bouillon toe en kook de groente in 10 min. gaar. Pureer de soep, voeg eventueel room, verse knoflook, koriander, of peterselie toe en serveer.

Courgette – taart

2 kleine courgettes grof geraspt, 100 g ontbijtspek in plakjes, 100 g roomkaas, 2 eieren, zout, peper, 45 g geschaafde amandelen of pijnboompitten, 1 losgeklopte eierdooier, Springvorm van 22 cm

Oven voorverwarmen op 200 graden, 7 plakjes deeg uitrollen tot een ronde lap van 30 cm, Vorm ermee bekleden, Ui in boter 5 minuten bakken, courgette erbij doen en 5 minuten meebakken, Spek in koekepan met anti-aanbaklaag uitbakken en verkruimelen. Spek, roomkaas, eieren, zout en peper door courgettemengsel roeren. In vorm scheppen. Amandelen erover strooien. Rest van deeg uitrollen tot lap van 22 cm. Lap met eidooier bestrijken, in reepjes snijden en over de vulling leggen. Taart in oven in 55 minuten goudbruin bakken.

Courgettes op provencaalse wijze

1 kg courgettes, 50 gram boter, scheutje droge witte wijn, zout, peper, 1 eetl. provencaalse kruiden.

Snijdt de courgettes in blokjes of plakjes. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de courgettes, steeds omscheppend, 3 minuten. Schenk de wijn in de pan en voeg er zout, peper en provencaalse kruiden aan toe. Temper het vuur en leg het deksel op de pan. Laat de courgettes in 5 minuten zachtjes beetgaar smoren.

IJsbergsla met ei in remouladesaus voor 2 personen

½ Krop IJsbergsla, 2 eieren, 2 augurken, 1 ui, ½ bosje verse dille of 1 theel. gedroogde Dille, 1 eetl. mayonaise, 1 eetl. Volle kwark, zeezout naar smaak, vers gemalen peper

Eieren koken Zodat ze hard zijn en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla.

Sinaasappel: mediterrane saladedressing voor 2 personen

2 eetl. sinaasappelsap, ½ theel. sinaasappelschilrasp, 100 g zure room, 1 theel. zachte honing, cayennepeper, zout.

Klop de zure room los en schuimig. Meng er peper, zout, honing en sinaasappelsap en rasp door. Serveer bij salade van ijsbergslasla, krulandijvie, winterpostelein of rauwkost van wortel en/of knolselderij en sla met stukjes sinaasappel of mandarijn en geroosterde pijnboompitten

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster