Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1751
Datum: 15-12-2017

Week 51: 10 soorten omdat we er een paar weken niet zijn. De eerstvolgende levering is in week 2 van het nieuwe jaar. Rode kool, winterpeen, spruitjes, stoofperen, witlof, knolselderij, prei, pastinaak, broccoli en veldsla. Het combi krijgt: rode kool, winterpeen, spruitjes, witlof, broccoli , veldsla, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons kastanje, kiemen alfalfa, zoete mini paprika en trostomaten. Groot: champignons kastanje, kiemen alfalfa, zoete mini paprika, rode paprika en trostomaten. In beide fruitpakketten: appels, kiwi, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Broccoli roomsoep voor 2 personen.

broccoli (fijngesneden), 1 kleine ui (gesnipperd), ½ liter bouillon, 3 dl melk en/of room, peper, zout, witte bloem (1 of 2 eetl.), croutons, of dobbelsteentjes geroosterd brood.

Kook de groente in de bouillon in 10 minuten gaar. Pureer de groenten naar wens. Voeg melk met room toe, breng de soep weer aan de kook en bind ze met aangelengde bloem. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met croutons of dobbelsteentjes geroosterd brood erover gestrooid. Variatie bloemkool roomsoep U kunt deze soep ook goed met bloemkool klaarmaken. Voeg wat geelwortelpoeder en kerrie toe voor een pittiger, goudkleurige soep.

Broccoli: broccoli met tonijn voor 2 personen

350 g broccoli, 1 blikje makreel of tonijn, 1 eetl. citroensap, 3 eetl. olijfolie, 1 teen knoflook fijngesneden of geperst, 2 eetl. peterselie fijngeknipt, peper, en zout.

Snijd de broccoli in kleine roosjes en de stronk in stukken. Kook de broccoli ongeveer 5 min. in water met zout. Maak een vinaigrette van citroensap, peper, zout, knoflook en olijfolie. Giet de broccoli af en serveer in een schaal met de vinaigrette erdoor geroerd. Strooi er peterselie over. Neem een blikje tonijn of makreel, verdeel de vis in kleine stukjes en meng dit op het laatst door de broccoli met vinaigrette. Heerlijk met gebakken aardappeltjes, patat of aardappelpuree of serveer het gerecht met bijvoorbeeld macaroni of rijst. Schep in dit geval de gekookte macaroni of rijst door de broccoli met vis en laat de smaken even intrekken. Variatie met zelf gebakken verse vis: Serveer gebakken vis naast de broccoli met vinaigrette op het bord. Knijp er citroensap over en smullen maar!

Rode kool: rode kool met peren en gember in rode wijnazijn voor 2 personen

150 g rode kool gesneden, 50 g gedroogde peren in stukjes gesneden, 1 peer in 8 partjes gesneden, 1 (rode) ui in ringen, 1 teen knoflook,1/2 theel. korianderzaadjes gemalen, 1 theel. verse geraspte gember, peper en zout, 50-100 ml water, 1 eetl. (peren) diksap, 1 eetl. rode wijn azijn, (voor de liefhebber: 2 bolletjes gember in vieren snijden en toevoegen samen met een eetl. gembernat).

Bak de ui in een beetje olie tot ze zacht is. Pers de knoflook erboven uit, voeg de korianderzaadjes toe en bak het geheel tot de ui lichtbruin is. Voeg de vers geraspte gember, rode kool, gedroogde en verse peer toe en roer alles goed door elkaar. Doe er een beetje peper & zout en het water bij en breng aan de kook. Laat met een deksel op de pan minimaal een uur zachtjes pruttelen (voeg eventueel nog een scheutje water toe). Breng op smaak met het diksap, azijn en peper & zout en eventueel de gember. Lekker met aardappelpuree of geroosterde aardappels uit de oven.

Rode Kool: Rodekoolsalade met champignons voor 2 personen

150 g rode kool, ½ bakje champignons, 1 ui, een klontje boter, sap van 1 sinaasappel, 2 eetl. Mayonaise, 2 eetl. Yoghurt, peper, en zout, 2 theel. Honing, evt. een handje (hazel)noten

Snijd of rasp de rode kool heel fijn. Maak een dressing van mayonaise, sinaasappelsap, yoghurt, honing, peper en zout. Laat deze salade minimaal een half uur staan. Bak plakjes champignon en ui gaar in boter, laat afkoelen en voeg het toe aan de rodekoolsalade. Ook lekker met gehakte en geroosterde (hazel)noten er door gemengd. Heerlijk bij de warme maaltijd of als lunch op een boterham of tussen een broodje.

Winterpeen: Stevige maaltijdsoep van winterpeen (makkelijk, spannend en gezond)

500 g winterwortels, 1 potje kikkererwten, 1 grote ui, flinke scheut olijfolie, peper, zout, peterselie.

Snij de winterwortels in blokjes. Kook alle ingrediënten in één pan met wat extra water. Naar smaak kruiden en afmaken met gehakte peterselie. Eventueel als het gaar gekookt is met een staafmixer pureren en serveren!

Winterpeen: wortel-mandarijnsalade

100 g wortel, 2 eetl. rozijnen, mandarijndressing: 2 mandarijnen, ½ theel. kardemom, 3 eetl. zonnebloemolie, zout en peper.

Dressing: mandarijnsap met kardemom en olie toe een sausje kloppen. Op smaak brengen met zout en peper. Wortel, grof geraspt, rozijnen, geweld in heet water en uitgelekt, en dressing door elkaar scheppen.

Spruiten: spruitjesschotel uit de oven voor 2 personen

350 g spruitjes, 2 uien, 150 g ham, in blokjes of reepjes (of ontbijtspek), klontje boter, peper, en zout,1 dl slagroom

Maak de spruitjes schoon, snijd ze door midden en leg ze in een ingevette ovenschaal. Snijd de uien in ringen en verdeel deze met de ham over de schotel. Giet de room over de schotel en strooi er peper en eventueel zout over. Zet de schotel met deksel er op ongeveer drie kwartier in een voorverwarmde oven op 180°C. Serveer er bijvoorbeeld gekookte aardappels, rijst of pasta bij. Tip vegetarisch U kunt deze schotel ook klaarmaken met noten of tofu in plaats van ham. Variatie zonder oven U kunt deze schotel ook gemakkelijk in een zware pan met deksel op het fornuis klaarmaken. De spruitjes zijn dan binnen een half uur gaar.

Spruitjes: spruitjessaté met gehakt of tofu voor 2 personen.

400 g spruitjes, peper en zout, boter om in te bakken, satéstokjes, blokjes kaas, gehaktballetjes of tofublokjes.

Spruitjes schoonmaken en in 10 min. in ruim water beetgaar koken. Afgieten en heel kort met koud water afspoelen. Steeds 3 spruitjes aan een satéstokje rijgen met ertussenin blokjes kaas, gehaktballetjes of tofublokjes. Stokjes die klaar zijn warm houden in een schaal met deksel erop, op een pan met water op laag vuur. Lekker met aardappelpuree, stoofpeertjes en salade. Leuk eten voor kinderen! (Voor de liefhebbers ook met pindasaus!)

Witlof: Witlofsoep voor 2 personen Bitterzacht voorgerecht

2 struikjes witlof, ½ liter groentebouillon, 1 eetlepel crème fraîche

Witlof wassen. Het kontje weg snijden. Witlof in stukjes snijden en in de bouillon in 10 minuten gaar koken. Pureren met een zeef en houten lepel of met de staafmixer. Crème fraîche er door roeren

Witlof met champignons uit de oven

400 g witlof, 1 ui, gesnipperd, 1 teen knoflook, geperst, 150 g kastanje champignons, 2 theel. tijm, 2 eieren, ¾ dl melk, 50 g geraspte kaas, versgemalen zwarte peper.

Witlof wassen en in water met wat zout ca. 5 minuten koken. Uit laten lekken. Ui en knoflook fruiten in boter. Kastanjechampignons schoonvegen, in plakjes snijden en meefruiten. Strooi tijm erover heen. Oven voorverwarmen op 200ºC. Eieren loskloppen, kaas en melk toevoegen en op smaak brengen met peper. Lofstronkjes in de lengte doormidden snijden en in ovenschaal leggen. Champignonmengsel erover verdelen en ei-kaasmengsel erover gieten. 25 minuten in de oven. Lekker met rijst en salade.

Knolselderij: goed gevulde erwtensoep voor 2 personen

200 g gedroogde erwten, ½ liter water, 1 kleine wortel in stukjes, 150 g prei in smalle ringen, 150 g knolselderij in stukjes, 1 ui gesnipperd, 200 g spek in blokjes, 2 laurierbladeren, 1 bouillonblokje peper uit de molen, zout, evt. een half kopje quinoa of bulgur

Week de erwten minimaal 12 uur in water. Breng de erwten in het weekwater aan de kook en voeg spek, bouillonblokje, laurier, wortel, prei, knolselderij, ui, peper en zout toe. Laat de soep met deksel op de pan op een klein pitje ongeveer een uur koken. Voeg als u van dikke gevulde soep houdt eventueel een handje quinoa of bulgur toe. Maak de soep op smaak met vers gemalen peper en zout. Serveer er roggebrood of ander donker brood met boter bij. Variatie vegetarisch: u kunt het spek ook weglaten en vegetarische worstjes of balletjes gebruiken. Variatie linzensoep: in plaats van erwten kunt u ook linzen voor deze maaltijdsoep gebruiken. U hoeft de linzen slechts een uur te laten weken en de soep is na ruim een half uur koken klaar

Knolselderij: ovenschotel met knolselderij en appel voor 2 personen

½ knolselderij, 400 gram aardappelen, 2 uien, 1 grote appel, peper en (kruiden)zout, 200 gram (vegetarisch) gehakt, 1 beschuit.

Knolselderij en aardappelen schillen, in stukjes snijden en in een klein beetje water gaar koken. Bak ondertussen de gesneden uien met het gehakt en kruid dit naar smaak. Appel(s) schillen en in schijfjes snijden. Leg in een ingevette ovenschaal het gehakt-ui-mengsel op de bodem. Bedek deze laag met schijfjes appel. Aardappel- en knolselderijstukjes afgieten, pureren en mengen met peper en zout. Schep de puree op de appelschijfjes. Verkruimel beschuit over de puree en zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200ºC

Prei: aardappelpreischotel voor 2 personen

600 g aardappelen,300 g in ringen gesneden prei, ev. 2 tenen geperste knoflook, een klontje boter of een scheutje olie, 1 eetlepel bloem of een ander bindmiddel, 3 dl (vis)bouillon, 1 dl slagroom, ½ eetl. citroensap of azijn, peper en zout, 1 beschuit, verkruimeld (of paneermeel), 50 g geraspte kaas ½ theel. gedroogde of ½ eetlepel verse tijm, 2 eetl. bieslook en peterselie vers geknipt

Schil de aardappelen en kook ze ongeveer 8 min. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200°C. Stoof de prei een paar minuten in olie of boter. Maak in een steelpannetje een saus met de bouillon, room, boter, bloem en knoflook. Meng prei, citroensap, tijm, verse bieslook en peterselie door het sausje. Vet een vuurvaste ovenschaal in en beleg deze met ongeveer de helft van de aardappelschijfjes. Schep de helft van de preisaus er over en leg er de andere helft van de aardappelschijfjes op. Bedek het geheel met de preisaus en strooi er een mengsel van beschuitkruimels met geraspte kaas over. Zet deze schotel ongeveer 30 min. in de oven. Serveer met een frisse salade er bij. Variatie met vis of vlees: Deze schotel is ook heerlijk met vis of plakjes rookworst of gebraden gehakt als extra laag ertussen.

Prei: preitaart met Hüttenkäse

4 plakjes diepvries bladerdeeg, vulling: 400 g prei, 2 eieren, 150 g Hüttenkäse, 75 g belegen kaas, geraspt (de helft apart houden), 1 theel. djintan (gemalen komijn), zwarte peper, vers gemalen, 3 eetl. verse tuinkruiden, olie om in te vetten en om te bakken.

Vet een springvorm in met olie, bekleed hiervan de bodem met bladerdeeg en bak deze 10 min. voor in de oven op 200 graden. Snijd het groene deel van de prei overlangs doormidden en was de bladeren grondig. Snijd alle prei in reepjes/ringen, roerbak ze ca. 5 min. in een koekenpan. Klop de eieren, meng met prei en overige ingrediënten voor de vulling. Bekleed ook de randen van de vorm en vul de vorm met het preimengsel. Strooi er de rest van de kaas overheen en bak 40 min. in de oven.

Pastinaak: gebakken pastinaak met hazelnoten voor 2 personen.

350 g pastinaak, 2 uien, een scheutje (olijf)olie, een handje gedopte, grof gehakte hazelnoten, peper en zout, ½ theel. tijm.

Rooster de gehakte hazelnoten kort in een droge pan. Schrob de pastinaken schoon en snijd ze in blokjes. Snijd de uien in ringen. Bak de uiringen met de stukjes pastinaak in de hete olie en voeg eventueel na een tijdje een klein scheutje water toe tegen het aanbakken. Voeg de geroosterde noten toe en maak op smaak met tijm, peper en zout. Heerlijk bij rijst of een andere gekookte graansoort (ev. met linzen of kikkererwten). Dit gerecht is ook gemakkelijk en lekker als ovenschotel klaar te maken.

Pastinaak: pastinaak in sinaasappelsaus voor 2 personen

400 g pastinaak, 1 ui, 2 dl (soja)melk, 1 eetl. tarwemeel, 1 eetl. olie, 1/2 theel. geraspte sinaasappelschil, 1 eetl. gehakte peterselie, zout.

Borstel en was de pastinaak schoon en snijd in plakjes of stukjes. Kook de pastinaak in een laagje water beetgaar. Fruit de gesnipperde ui in de olie in een pan, roer het meel erdoor, voeg al roerende de melk toe en laat de saus koken. Voeg de geraspte sinaasappelschil, de pastinaak en eventueel wat zout toe, roer het geheel door elkaar en strooi de peterselie erover.

Veldsla: veldsla met rode biet, feta en mosterd voor 2 personen

½ zakje veldsla, 2 rode bieten, 1 grapefruit, 150 à 200 g. feta, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 2 theel. mosterd, 2 theel. honing

Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig veldsla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, in kleine stukjes snijden en mengen met sla, feta en grapefruit. Dressing over de salade schenken.

Veldsla: Wintersla voor 2 personen (veldsla met gestoofde uien)

Veldsla, 2 grote uien, ½ theelepel gedroogde tijm, zeezout naar smaak, 1 scheutje olijfolie, 1 eetlepel tamari, 1 eetlepel ahornsiroop of honing, 1 eetlepel (appel)azijn.

Sla wassen indien nodig. Sla in een schaal leggen. Ui op zijn kontje (wortelkant) neerzetten en halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, in 4 partjes snijden. De ui valt in ‘blaadjes’ uit elkaar. Ui bakken in olie. Een heel klein scheutje water en tijm toevoegen en in een paar minuten gaar stoven. Dressing maken van tamari, siroop en azijn. Dressing over sla gieten. Ui over sla verdelen.

Stoofperen met chocoladesaus

750 g stoofperen, flinke scheut vlierbessensap, suiker naar smaak, ½ kaneelstokje, 2 kruidnagelen, 75 g pure chocolade, 50 ml slagroom, 3 eetl. (duindoorn)siroop, 2 eetl. zonnebloempitten

Stoofperen schillen, in 4 partjes snijden, klokhuis verwijderen en samen met oerzoet, vlierbessensap, kaneelstokje, kruidnagelen en zoveel water dat de peren ruim onder staan, koken totdat de peren rood gekleurd zijn. Dit duurt ongeveer een uur. Chocolade raspen. Slagroom aan de kook brengen op een vlamverdeler. Vuur laag zetten. Chocolade lepel voor lepel door de slagroom roeren tot alles gesmolten is. Duindoornsiroop toevoegen. Saus in een kommetje schenken en laten afkoelen. Zonnebloempitjes roosteren in een droge koekenpan totdat de zaden lichtbruin kleuren en heerlijk geuren. Stoofperen op bordjes verdelen. Chocoladesaus over en rondom de peren schenken. Zonnebloempitjes over het nagerecht strooien.

Stoofperen met boekweitpoffertjes

6 stoofperen, flinke scheut vlierbessensap, ongeraffineerde suiker naar smaak, ½ kaneelstokje, 2 kruidnagelen, 50 g boekweitmeel, 25 g tarwebloem, 100 à 125 ml haver- of rijstdrank of melk, scheutje (ahorn)siroop of diksap, ½ ei, snufje zout, olijfolie, 2 eetl. boekweitzaden, 1 theel. honing, 125 ml slagroom.

Stoofperen schillen en samen met suiker, vlierbessensap, kaneelstokje, kruidnagelen en water koken totdat de peren rood gekleurd zijn. Dit duurt ongeveer een uur. Slagroom kloppen. Deeg maken van boekweitmeel, tarwebloem, siroop, ei, zout en haverdrank. Poffertjesplaat goed verwarmen en insmeren met olie. Spuit of schenk het deeg in de holletjes in de pan en bak ze totdat het deeg aan de bovenkant droog is. Met een vork omkeren. Boekweitzaden roosteren in een droge pan totdat ze bruin kleuren en lekker ruiken. Vuur uitzetten en honing door de zaden roeren. Serveer de poffertjes en peren warm met slagroom en de geroosterde honingzaden.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster