Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1802
Datum: 04-01-2018

Week 1802: prei, rode bieten, witlof, gekleurde waspeen en koolraap. Het combi krijgt: prei, witlof, koolraap, appels, sinaasappels en bananen. Kleine aanvulling: tomaten, paprika en gemengde kiemen. Groot: champignons, tomaten, taugé en paprika. Klein fruit: appels, kiwi en sinaasappels. Groot: appels, bananen, kiwi en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Banaan: makreelsalade met banaan en tomaat voor 2 personen

200 g. makreel, 1 banaan, 2 tomaten, 2 eetl. mayonaise, vers gemalen peper, 2 blaadjes sla

Steelaanzet uit de tomaat snijden. Tomaat en banaan in kleine stukjes snijden. Makreel met twee vorken in stukjes uit elkaar trekken. Deze ingrediënten mengen met mayonaise en peper. Serveer de salade per persoon op een blaadje sla. Lekker als voorgerecht of lunch met een stukje brood.

Sinaasappel: biet-sinaasappelsoep voor 2 personen

300 g rode bieten, 1 ui, 1 kruimige aardappel, 750 ml groentebouillon, rasp van ½ sinaasappel, sap van 1 sinaasappel, 1 theelepel korianderzaad, 1 scheutje (olijf)olie om in te bakken

Ui schillen en in kleine stukjes snijden. Ui ongeveer 10 min. fruiten in de olie op een laag vuur met deksel totdat ze zacht is. Biet en aardappel schillen met een dunschiller en in kleine blokjes snijden. Blokjes toevoegen en nog eens 5 min. laten smoren. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Op een laag vuur met deksel in ongeveer 25 min. gaar koken. Sinaasappel raspen met een fijne rasp. Alleen het oranje schilletje raspen. Het witte velletje onder de oranje schil is erg bitter. Sinaasappel persen. Een beetje rasp achterhouden. Sap en rasp toevoegen en nog 2 min. op een laag vuur laten staan. Per persoon 1 eetlepel blokjes biet en aardappel uit de soep scheppen. Apart bewaren. De soep pureren met een roerzeef of staafmixer. Soep opdienen en garneren met de biet- en aardappelblokjes. Korianderzaad vijzelen of malen in een pepermolen en over de soep strooien. Sinaasappelrasp erover strooien.

Kiwi: tip voor frisse kiwisalade voor 2 personen

kiwi\\\\\\\'s, citroensap, muntblaadjes, evt. vruchtensap

Schil een aantal kiwi’s en snijd ze in stukjes. Druppel er citroensap over en strooi er fijngeknipte verse munt of gedroogde muntblaadjes overheen. Laat een kwartiertje staan en serveer in mooie glazen met een lepeltje. Het citroensap laat de zoete smaak van de kiwi’s goed uitkomen. Heerlijk verfrissend op een warme dag of als tussendoortje op een feestje. Variatie met sap Schenk op de kiwistukjes met citroensap en munt een liter sinaasappelsap of ander fris vruchtensap en voeg eventueel een scheutje witte wijn toe.

gevulde sinaasppels

3 blaadjes gelatine, 4 sinaasappelen, 2 eiwitten, 1 zakje vanillesuiker, 1 eetl.gewone suiker.

Week de blaadjes gelatine in wat koud water en knijp ze goed uit.Pers 4 sinaasappelen, maar zorg dat de schil intact blijft, die heeft u nodig om te vullen. Warm de sinaasappelsap op, niet laten koken,voeg de gelatine toe en roer het er goed doorheen. Klop de eiwitten stijf en doe daarbij de vanillesuiker en de gewone suiker. Als het sap is afgekoeld, het eiwit voorzichtig door de sap spatelen. De halve sinaasappelschillen vullen en in de koelkast in ca. 4 uur op laten stijven. (In de vriezer in ca. 1 uur).

Prei: aardappelpreischotel voor 2 personen

600 g aardappelen,300 g in ringen gesneden prei, ev. 2 tenen geperste knoflook, een klontje boter of een scheutje olie, 1 eetlepel bloem of een ander bindmiddel, 3 dl (vis)bouillon, 1 dl slagroom, ½ eetl. citroensap of azijn, peper en zout, 1 beschuit, verkruimeld (of paneermeel), 50 g geraspte kaas ½ theel. gedroogde of ½ eetlepel verse tijm, 2 eetl. bieslook en peterselie vers geknipt

Schil de aardappelen en kook ze ongeveer 8 min. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200°C. Stoof de prei een paar minuten in olie of boter. Maak in een steelpannetje een saus met de bouillon, room, boter, bloem en knoflook. Meng prei, citroensap, tijm, verse bieslook en peterselie door het sausje. Vet een vuurvaste ovenschaal in en beleg deze met ongeveer de helft van de aardappelschijfjes. Schep de helft van de preisaus er over en leg er de andere helft van de aardappelschijfjes op. Bedek het geheel met de preisaus en strooi er een mengsel van beschuitkruimels met geraspte kaas over. Zet deze schotel ongeveer 30 min. in de oven. Serveer met een frisse salade er bij. Variatie met vis of vlees: Deze schotel is ook heerlijk met vis of plakjes rookworst of gebraden gehakt als extra laag ertussen.

Prei: prei en taugé met ham en eieren voor 2 personen

400 g. prei, ½ bakje taugé, 2 eieren, 100 g. ham 1 dikke plak, olijfolie, 2 eetl. (Thaise) gembersaus, zeezout naar smaak

Prei in de lengte halveren, uitspoelen, in kleine stukjes snijden en samen met de taugé in olie en een klein scheutje water in 5 à 10 minuten gaar stoven. Eieren klutsen en een beetje zout toevoegen. Van de eieren een omelet bakken en in reepjes snijden. Ham in dunne reepjes snijden. Gembersaus, ei en ham door de groente roeren. Lekker met rijst, gerst of haver en een wortelsalade

Witlof: gebakken witlof met appel voor 2 personen

300 g witlof, 1 appeltje in stukjes gesneden, 1/2 theel. Rozemarijn, peper, en zout, boter om in te bakken, plakken kaas en/of ham

Een plakje van de onderkant van het lofstronkje snijden en de stronk in de lengte in reepjes snijden. Lofreepjes, appelschijfjes en rozemarijn ongeveer 5 minuten roerbakken met een klontje boter. Extra lekker met plakken kaas en/of ham op de lof met appel gelegd en dan nog even laten doorstoven. Serveer met gebakken aardappelen en een (vegetarische)burger.

Witlof: witlofstamppot voor 2 personen

700 g aardappelen, 300 witlof, 1 uitje of 2 sjalotjes, 100 g spekblokjes of gerookte tofu, 1 dl melk 25 g roomkaas of crème fraîche, 1 theel. citroensap, peper en zout.

Bak de spekjes of tofu bruin. Voeg in kleine stukken gesneden aardappel en de melk toe aan de spekjes (tofu) en laat alles in ongeveer 10 minuten gaarkoken. Voeg dan de roomkaas (crème fraîche) toe en stamp een smeuïge puree van het aardappelmengsel. Snijd de witlof in dunne reepjes en besprenkel deze met het citroensap. Snijd de ui of sjalotjes in heel dunne ringen. Roer alles door de puree en maak op smaak met peper en zout. Laat de schotel eventueel nog even doorwarmen.

Koolraap: Misterse* Groentepatatjes.

400 g koolraap, halve tot hele theelepel gemalen komijn(djinten), citroensap.

Snijdt van de koolraap reepjes van ruim een halve centimeter dik en breed. Besprenkel met wat citroensap en strooi de komijn poeder hierover. In een ruime bak een paar keer omschudden zodat de komijn gelijk verdeeld raakt over de koolraap. Minstens een half uur laten rusten, Dan bakken op hoog vuur zodat de patatjes een krokante buitenkant krijgen. Steeds omscheppen. Na ongeveer 15 minuten zijn ze “al dente”: gaar, maar nog met beet. * Miste: buurtschap ten westen van Winterswijk.

Rode Biet: ovenschotel met bietjes met appel voor 2 personen

350 g bieten, 1 ui fijngesnipperd, 1 appel in kleine stukjes, een handje rozijnen, een scheutje olijfolie, ½ eetl. dilletopjes of bieslook, peper, en (kruiden)zout, 2 laurierblaadjes, 3 eetl. citroensap of 2 eetl.azijn, pasta voor 2 personen, een blikje tonijn of makreel, ½ eetl. mosterd, 1 dl yoghurt, evt. geraspte kaas

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg er de bietjes aan toe. Schep het mengsel enkele malen om. Voeg appel, rozijnen, citroensap of azijn, laurierblaadjes en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 tot 15 minuten zacht stoven. Schep af en toe om en voeg een scheutje water toe. Kook ondertussen de pasta in water met (kruiden)zout beetgaar. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Verwarm de oven voor op 190ºC. Vet een ovenschaal in. Schep een laagje pasta in de schaal. Leg daarop stukjes vis en daarop het bietjesmengsel. Herhaal de lagen ongeveer drie maal. Giet een mengsel van yoghurt, mosterd, dille of bieslook en kruidenzout over de schotel en bestrooi deze naar wens met geraspte kaas. Zet de schotel ruim een half uur in de voorverwarmde oven op 190ºC. Variatie: in plaats van vis kunt u ook gebakken, gekruide tofureepjes of spekreepjes en champignons gebruiken

Waspeen: wortelen met pit voor 2 personen

400 g wortel, in schijfjes van 2 centimeter dik, ½ theel. kurkuma- of gemberpoeder, ½ theel mosterdzaad (of poeder), 1 teen knoflook fijngesneden, 1 theel sambal of een mespuntje chilipeper snufje zout, scheutje olie om in te bakken, 1 theel honing, 1 eetl. citroensap

Kook de wortelstukjes 3 minuten in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met specerijen 5 minuten in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om aanbakken te voorkomen. Besprenkel deze pittig gekruide wortelen met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst of quinoa (quinoa kunt u het beste even in een zeef onder stromend water afspoelen voordat het gekookt wordt).

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster