Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1803
Datum: 12-01-2018

Week3: boerenkool, pompoen, chinese kool, zoete bataat en groenselderij. Het combi krijgt: boerenkool, zoete bataat, groenselderij, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons kastanje, rode punt paprika en rode ui. Groot: rode puntpaprika, shitaken, cherry tros tomaatjes en rode ui. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Boerenkool: Boerenkool met knoflook

500 g gesneden boerenkool, grof zeezout, 2 eetl. olijfolie of sesamolie, 2 tenen knoflook in dunne plakjes, 2 eetl. sojasaus, 140 g geroosterde pompoenpitten, 1 citroen in partjes.

(Ook andere bladgroenten kunnen op deze manier verwerkt worden, bijv. spinazie, raapstelen, paksoi en Andijvie). 4 l water in een grote pan aan de kook brengen. 2 theel. zout toevoegen. Boerenkool zonder deksel 2 á 3 min. laten koken tot deze zacht en heldergroen is. Laten uitlekken in een vergiet. Olie verwarmen in een zware ruime braadpan op een half hoog vuur. Knoflook toevoegen en 30 sec. bakken tot de knoflook zachtgeel is. In geen geval bruin laten worden. Champignons en sojasaus toevoegen en onder regelmatig roeren 2 á 3 min. bakken tot de champignons zacht zijn geworden. Boerenkool 3 á 5 min. meestoven, tot alles zacht is. Op smaak brengen met zout en bestrooien met pompoenpitten. Opdienen met citroenpartjes ernaast. Lekker met aardappelpuree.

Boerenkool stoofschotel

250 g. witte kool, 300g. boerenkool, 100 g. spek, 1 handje (10 g.) rozijnen, 1 theel. Mosterd, olijfolie

Spek in dobbelsteentjes snijden en uitbakken in olie. Witte kool fijn snijden. Spek uit het vet scheppen en apart bewaren. Witte en boerenkool ongeveer 10 minuten stoven in het spekvet met de rozijnen en een klein scheutje water. Op het laatst de mosterd er door roeren. Lekker met aardappelpuree.

Boerenkool: Omelet met gestoofde boerenkool voor 2 personen

½ zakje boerenkool gesneden, ½ grote ui in dunne ringen, 1 eetl. sojasaus (of tamari), 1-2 eetl. olijfolie, event. water, 2 eieren.

In een grote pan olie verhitten. Ui toevoegen en deze 5 min. aanfruiten. Boerenkool en eventueel water toevoegen. Deksel op de pan. De vlam laag draaien. Na 5 min. de boerenkool omscheppen. Naar smaak sojasaus of tamari toevoegen. Opnieuw deksel op de pan. De kool nog 40 min. koken onder af en toe omscheppen. Zo nodig afblussen met 1-2 eetl. water. Eieren loskloppen, toevoegen aan het geheel en gaar laten worden.

Chinese kool gevuld met paddestoelen voor 2 personen

4 Chinese koolbladeren, 125 g. paddestoelen, 1 ui, 1 teen knoflook, ½ citroen, 25 g. gepelde walnoten, 1 theel. Honing, zeezout, vers gemalen peper, 1 eetl. crème fraîche, olijfolie, 4 cocktailprikkers

Koolbladeren kort blancheren of stomen zodat ze soepel zijn. De bladeren moet je kunnen vouwen zonder dat ze breken (te hard) of scheuren (te zacht). Paddestoelen schoon wrijven met een keukenpapiertje en in dunne reepjes snijden. Uien fijn snijden. Knoflook pellen, fijn hakken en samen met de ui fruiten in olie op een laag vuur. Paddestoelen toevoegen en bakken tot ze lichtbruin kleuren. Noten hakken. Citroenen raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het gele schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Noten, zout, peper, citroenrasp, honing en crème fraîche toevoegen, roeren en vuur uitzetten. Een flinke lepel vulling in de koolbladeren scheppen en vouw het blad dicht. Begin met rollen bij het stengelgedeelte. Prik het pakketje dicht met een cocktailprikkertje. Tip: Maak een lekkere salade van de overgebleven Chinese kool. Kool in zeer fijne reepjes snijden en in citroensap weg zetten. Vlak voor het eten op smaak maken met een hartige dressing.

Chinese Kool:Vlaamse hutsepot, vegetarisch voor 2 personen

¼ Chinese kool in reepjes, 4 aardappelen geschild, 1 wortel in plakjes, 110 g spruitjes, 50 g linzen, ½ ui gesnipperd, 2 eetl. gehakte noten, 1 eetl. gehakte peterselie, 1 laurierblad, snufje tijm, zout, peper

Olie verwarmen en ui fruiten. Na enkele minuten linzen, tijm en laurierblad toevoegen. 2 dl water erbij en aan de kook brengen. Na 10min. koken de aardappelen toevoegen. Na nog eens 5min. de overige groenten. Kruiden met zout en peper. Zo nodig, nog een scheutje water erbij. Laten gaarstoven op een zeer zacht vuur, zo langzaam mogelijk. Enkele minuten voor het opdienen, de gehakte noten erdoor roeren. Bestrooien met gehakte peterselie.

Uientaart

1½ ons grof gesneden ui (kan zijn: rode, sjalotten en/of gewone), 2 of 3 plakjes bladerdeeg, eetlepel bruine of rietsuiker, ½ ons feta in blokjes, theelepel rozemarijn

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet het roostertje waarop straks de schotel komt niet te hoog in de oven. Vet een ovenschaal in met olie of boter en ontdooi genoeg plakjes om dit mee te bekleden. snij dan nu de uien, liefst niet snipperen maar in flinke partjes, bijv. net in een behapbare stukken formaat. Snij de feta in blokjes. Verhit een beetje olie in koekenpan. Bak de uien kort met de suiker om ze te \\\'caramelliseren\\\'. Voeg zout, peper, rozemarijn toe. Licht glazig is genoeg. Dan het vuur uit. Bekleed de overschaal met de inmiddels ontdooide bladerdeeg. Stort de uien erin en meng de fetablokjes erdoor. Zet de schotel 20 à 25 minuten in de oven.

Groenselderij: pasta met groenselderij voor 2 personen

pasta voor 2 personen, 1 struikje groenselderij in stukjes gesneden, 1 ui gesneden, 1 eetl. Olijfolie, 150 g champignons, of 100 g garnalen, ½ theel. Kerriepoeder, mespuntje cayennepeper, 1 eetl. citrussap (citroen of sinaasappel), zout.

Kook de pasta en laat ze uitlekken in een vergiet. Kook de stukjes groenselderij beetgaar en voeg ze bij de pasta. Fruit de ui even in olijfolie, voeg gesneden champignons of garnalen toe en bak deze mee. Voeg hieraan de overige ingrediënten en de pasta met groenselderij toe en laat het geheel goed warm worden.

Groenselderij met maïs en roomsaus

½ bos groenselderij, een maïskolf, 1/2 theel. Italiaanse kruiden, peper, zout naar smaak, boter om in te bakken, roomsaus: een klont boter, 1 eetl. Bloem, 1 dl. Melk, 1/3 dl. slagroom of sojacuisine, peper, zout, evt. 1/2 rode paprika

Blad en onderkant van de selderij afsnijden. Stelen in stukjes snijden van ca. 5 cm. en zachtjes stoven in boter. Maïskorrels toevoegen. Op smaak brengen met de kruiden en peper en zout. Laat nog ongeveer 5 min. stoven tot de selderij beetgaar is. Intussen de roomsaus maken. Boter smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar min. laten garen. Beetje bij beetje de melk erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Tenslotte de room erbij gieten en de saus op smaak brengen met peper en zout. Groente evt. garneren met wat fijngeknipt selderijblad en serveren met de roomsaus. Heerlijk met gemengde rijst. Tip: ook lekker met paprika erdoor. Stoof de in stukjes gesneden paprika met de selderij mee.

Groenselderij: groenselderij met roombrie voor 2 personen

1 kleine struik groenselderij, een klontje boter, snufje peper en zout, 2 eetl. fijngeknipte selderijblaadjes, 150 g roombrie.

Snijd het blad van de stelen en het voetje van de stronk. Spoel de stengels onder de kraan af en snijd ze in stukken van 2 cm. Breng een scheutje water, boter, peper en zout aan de kook. Voeg de groenten toe en stoof ze beetgaar in ongeveer 10 minuten. Giet het vocht af, leg plakjes roombrie op de groenselderij en laat deze gedeeltelijk smelten. Strooi voor het opdienen de fijngeknipte selderijblaadjes erover. Lekker met gebakken aardappelen van met aardappelpuree. Variatie Ovenschotel: Stoof de groenselderij gaar. Maak ondertussen aardappelpuree. Schep in een ingevette ovenschaal een laagje puree, selderij en brie en herhaal dit tot de ingrediënten op zijn. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200 ° C. Serveer met een kleine frisse salade.

Pompoen: pompoenragout vegetarisch voor 2 personen

500 g pompoen in blokjes, 1 laurierblad, 150 g seitan of 150 g quornstukjes, 60 g boter, 40 g bloem, 5 dl groentebouillon, 4 kruidnagels, 2 - 3 theel. van: foelie, salie, tijm, gemberpoeder, sojasaus, en peper naar smaak.

Pompoenblokjes in weinig water met alle kruiden en specerijen in 12 min. gaarkoken. Quorn of seitan in blokjes bakken in 20 g boter. Rest van de boter in een pan smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje voor beetje het groentekookvocht en de bouillon erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Pompoen met de seitan of quorn toevoegen. Enkele minuten zachtjes laten koken. Op smaak maken met peper en sojasaus. Lekker met groene tagliatelle of rijst en een pittige salade.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster