Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1804
Datum: 19-01-2018

Week 1804: witlof, rode bieten, knolselderij, prei en bloemkool. Het combi krijgt: witlof, rode bieten, bloemkool, appels, sinaasappels en kiwi’s. klein aanvullend: cherry tros tomaatjes, courgette en rode paprika. Groot: champignons kastanje, komkommer, courgette en rode paprika. Beide fruitpakketten: appels, mandarijnen, kiwi’s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Knolselderij: goed gevulde erwtensoep voor 2 personen

200 g gedroogde erwten, liter water, 1 kleine wortel in stukjes, 150 g prei in smalle ringen, 150 g knolselderij in stukjes, 1 ui gesnipperd, 200 g spek in blokjes, 2 laurierbladeren, 1 bouillonblokje peper uit de molen, zout, evt. een half kopje quinoa of bulgur

Week de erwten minimaal 12 uur in water. Breng de erwten in het weekwater aan de kook en voeg spek, bouillonblokje, laurier, wortel, prei, knolselderij, ui, peper en zout toe. Laat de soep met deksel op de pan op een klein pitje ongeveer een uur koken. Voeg als u van dikke gevulde soep houdt eventueel een handje quinoa of bulgur toe. Maak de soep op smaak met vers gemalen peper en zout. Serveer er roggebrood of ander donker brood met boter bij. Variatie vegetarisch: u kunt het spek ook weglaten en vegetarische worstjes of balletjes gebruiken. Variatie linzensoep: in plaats van erwten kunt u ook linzen voor deze maaltijdsoep gebruiken. U hoeft de linzen slechts een uur te laten weken en de soep is na ruim een half uur koken klaar

Knolselderij: ovenschotel met knolselderij en appel voor 2 personen

knolselderij, 400 gram aardappelen, 2 uien, 1 grote appel, peper en (kruiden)zout, 200 gram (vegetarisch) gehakt, 1 beschuit.

Knolselderij en aardappelen schillen, in stukjes snijden en in een klein beetje water gaar koken. Bak ondertussen de gesneden uien met het gehakt en kruid dit naar smaak. Appel(s) schillen en in schijfjes snijden. Leg in een ingevette ovenschaal het gehakt-ui-mengsel op de bodem. Bedek deze laag met schijfjes appel. Aardappel- en knolselderijstukjes afgieten, pureren en mengen met peper en zout. Schep de puree op de appelschijfjes. Verkruimel beschuit over de puree en zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200C

Knolselderij:Ovenschotel met knolselder (voor 3 a 4 personen) (van Peter en Josien)

1 knolselder, 400 gram vastkokende aardappelen, 1 prei, 2 uien, 1 paprika, 1 teen knoflook, Bekertje zure room, 3 eieren, Kruidenbouillon of kruidenzout, pesto, Italiaanse kruiden, Plakjes/geraspte kaas voor garnering

Schil de knolselder en snijd deze in stukjes of dunne plakken. Ongeveer 5 minuten de kook erover. Aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden, ook 5 minuten koken. Met weinig zout. Daarna zowel de knolselder als de aardappelen afgieten in een vergiet. Intussen prei, ui en paprika schoonmaken en in stukjes gesneden fruiten in de koekenpan. Op het laatst een teen knoflook erover persen. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven vast voor op 200/220 C. Breek de eieren in een schaal en meng deze met de zure room. Voeg naar smaak kruiden bouillon of kruidenzout toe en een flinke schep groene pesto. Het geheel goed roeren tot een gladde saus ontstaat. Leg de dobbelsteentjes aardappel op de onderste laag van de ovenschotel. Leg daarna de stukken of plakken knolselder daarover . Verspreid het mengsel van gefruite groenten gelijkmatig hier weer overheen. Dan de saus van eieren en room erover gieten. Strooi de Provencaalse of Italiaanse kruiden erover en dek het geheel af met kaas. In de oven wordt het geheel stevig met een krokant kaaskorstje: 20- 30 minuten. Eet smakelijk !!! (met dit recept kun je eindeloos variren: plakjes tomaat ertussen is ook erg lekker. Of stukjes gebakken pittige tofu of gehakt etc.)

Witlof: witlof pastasalade met sinaasappels voor 2 personen

250 g (verse) pasta (tagliatelle), 2 stronkjes witlof in reepjes, 2 sinaasappels in partjes (liefst tussen de vliesjes gesneden), 1 el fijngesneden dragon, 2 el fijngeknipte bieslook, zout, Voor de sinaasappeldressing; 3 el olijfolie, 2 el sinaasappelsap, 1 el citroensap, 1/2 tl grove mosterd, 1 tl vloeibare honing, zout, en peper naar smaak

Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook en kook hierin de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet de pasta goed af. Spoel de pasta in een vergiet onder stromend water en laat de pasta goed uitlekken. Meng voor de sinaasappeldressing alle ingredinten en schenk de dressing over de pasta in een schaal. Meng de witlofreepjes en partjes sinaasappel erdoor. Garneer met (verse) groene kruiden. Dien de pastasalade direct op.

Witlof: gebakken witlof met appel voor 2 personen

300 g witlof, 1 appeltje in stukjes gesneden, 1/2 theel. Rozemarijn, peper, en zout, boter om in te bakken, plakken kaas en/of ham

Een plakje van de onderkant van het lofstronkje snijden en de stronk in de lengte in reepjes snijden. Lofreepjes, appelschijfjes en rozemarijn ongeveer 5 minuten roerbakken met een klontje boter. Extra lekker met plakken kaas en/of ham op de lof met appel gelegd en dan nog even laten doorstoven. Serveer met gebakken aardappelen en een (vegetarische)burger.

Witlof: witlof en rode bieten samen in een salade voor 2 personen.

2 struikjes witlof, 2 rode bieten, 2 stengels groenselderij, citroen, 125 g. feta, 75 g. gepelde walnoten, 150 200 gram macaroni, vers gemalen koriander of peper, scheut olijfolie.

Rode bieten wassen, gaar koken, af laten koelen, schillen en in kleine stukjes snijden. Macaroni gaar koken zoals op de verpakking staat omschreven en meteen met olijfolie beschenken en roeren. Witlof in dunne reepjes snijden. Stengels van groenselderij klein snijden en het blad fijn hakken. Walnoten fijn hakken. Feta in kleine blokjes snijden. Citroen persen. Alle ingredinten mengen.

Rode Biet: pannenkoek met romige bietjes voor 2 personen

500 g rode bieten, 1 ui gesneden, 4 gekonfijte gemberbolletjes in stukjes gesn., 1 bekertje crme frache (1,25 dl), een klontje boter, peper en zout, 2 eetl. bieslook, fijngehakt, Beslag: 150 g (of iets meer) pannenkoekenmix (of een mengsel van tarwebloem en boekweitmeel) 2 eieren, 4 dl melk, dl karnemelk of bier, boter of olie om in te bakken, mespuntje zout.

Bieten schoonboenen en in ca. 20 tot 30 min. gaarkoken in ruim water. Intussen pannenkoekbeslag maken, 6 tot 8 pannenkoeken bakken en warm houden. Gare bieten ontvellen en in reepjes snijden of grof raspen. Ui fruiten in de boter en de bietenreepjes met gember een paar minuten meestoven. Peper en zout en tweederde van de crme frache toevoegen en alles goed door verwarmen. Pannenkoek op een schaal leggen, bietenreepjes op een helft leggen, garneren met bieslook en dichtklappen. Pannenkoeken half over elkaar heen op schaal schikken. Garneren met de rest van de crme frache en bieslook. Met een salade erbij een feestelijke volledige maaltijd. Variatie: Ook met rozijnen erg lekker. Naar wens kunt u de gember weglaten.

Rode Biet met gember en rozijnen

2 rode bieten, handje rozijnen, 1 2 cm verse gember of een scheut gembersiroop, zeezout naar smaak, olijfolie.

Gember schillen en raspen op een fijne rasp. Bieten schillen met een dunschiller, raspen op een grove rasp en samen met de gember even roerbakken in olie. Rozijnen en een scheutje water toevoegen. Bieten in 5 10 min. gaar stoven. Lekker met gebakken tempeh of karbonaadjes, aardappelpuree en sla.

Bloemkool: bloemkool met cashewnotensaus

1 kleine bloemkool, 1 ui, 4 eetl. cashewnoten(pasta), 1 dl groentenbouillon, peper en zout, voor binden: mazena, olie om in te bakken.

Bloemkool wassen en in weinig water met wat zout in 15 min. met deksel op de pan beetgaar koken/gaarstomen. Intussen ui snijden en fruiten in wat olie. De bouillon toevoegen, en als het kookt de cashewnotenpasta erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. De saus eventueel binden met mazena of arrowroot, glad geroerd met koud water. Bloemkool afgieten, nog even droogstomen en in een schaal serveren met de saus apart bij. Lekker met gierst of aardappelen.

Bloemkool: fusilli met bloemkool en pesto voor 2 personen

1 kleine bloemkool, 2/3 dl olijfolie, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 200 g fusilli (wokkelpasta), 1 eetl.kappertjes, handje verse basilicumblaadjes of 1 eetl. kant en klare pesto, chilipoeder en zout naar smaak.

Bloemkool in roosjes verdelen, stronk in fijne stukjes snijden. Ui en knoflook fruiten in een scheut van de olie, vuur laag draaien, bloemkool toevoegen en alles in 20 min. beetgaar bakken. Zo nodig af en toe een scheutje water toevoegen. Intussen de pasta beetgaar koken. Bloemkoolmengsel met de rest van de olie, de kappertjes, de basilicumblaadjes en zout en chilipoeder kort pureren. Pasta afgieten, even uit laten lekken en in een schaal serveren met de bloemkoolpesto erover. Lekker met een groene salade met tomaat.

Prei: gesmoorde prei met paprika voor 2 personen.

500 g prei, olie om in te smoren, zout, 2 theel.paprikapoeder (zoet), eetl. citroensap.

Was de prei en snijd ze in ca.. 2 cm. Brede stukken. Roerbak de prei met olie en zout een paar minuten en laat daarna op een lager vuur 10-15 minuten. smoren. Schep de prei ondertussen een paar keer om. Vlak voor het opdienen op smaak maken met paprikapoeder en het citroensap. Variatie: rode paprika in stukken, ontvelde tomaat en een reepje citroenschil volgens bovenstaand recept met de prei mee smoren.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster