Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1805
Datum: 26-01-2018

Week 1805: broccoli, winterpeen, groenselderij, ijsbergsla en courgette. Het combi krijgt: broccoli, groenselderij, ijsbergsla, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons, roma tomaten en tuinkers. Groot: rode paprika, zoete mini paprika, roma tomaten en tuinkers. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, mandarijnen peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Bijzondere bloedsinaasappel Moro en Tarocco

Sinaasappel Moro, en Tarocco

De bloedsinaasappel is een bijzonder soort sinaasappel: het vruchtvlees van deze sinaasappel heeft een rode kleur. Bloedsinaasappels groeien op Sicilië, in Spanje en Israël. Door de aanwezigheid van rijke vulkaangronden op Sicilië hebben de Siciliaanse bloedsinaasappels een diepere rode kleur en een vollere smaak. Het ras Moro bijvoorbeeld is een volbloedsinaasappel met een mooie, donkerrode kleur. De Tarocco heeft als halfbloedsinaasappel naast de rode kleur ook ‘blond’ vruchtvlees. De smaak van de bloedsinaasappels is, net zoals andere sinaasappelrassen, friszoet tot zoet. De Universiteit van Messina op Sicilië doet onderzoek naar de eigenschappen van de natuurlijke rode kleurstof in bloedsinaasappels. Deze stof zou de wanden van aders versterken.

Broccoli: Broccoli in sinaasappeltomatensaus voor 2 personen

½ kg broccoli in roosjes, tomatensaus: 300 g rijpe tomaten in blokjes, 1 eetl. gesnipperde sjalotjes, 1 eetl. olijfolie, ½ theel. vers sinaasappelsap, snufje suiker, 1 eetl. gehakte peterselie, gremolata: fijn geraspte schil van ½ sinaasappel, ½ teentje knoflook gesnipperd, 1 eetl. gehakte peterselie

Voor de saus: de ingrediënten door elkaar scheppen in een kommetje en dat apart zetten. Vlak voor het opdienen een pan water met zout aan de kook brengen en daarin de broccoli 3 min. blancheren. De roosjes laten uitlekken en op een schaal leggen. De tomatensaus erover scheppen en bestrooien met gremolata. Serveren.

Broccoli: broccoli met ui voor 2 personen

350 g broccoli, 150 g ui in ringen, 1 knoflookteen gesneden, een scheut olijfolie, rozemarijn naar smaak, peper, en zout

Snijd de broccoli in roosjes, schil de stelen en snijd deze in stukjes. Blancheer de groente 5 min. in kokend water en giet ze af. Fruit ui en knoflook in de olijfolie en voeg als de uien goed zacht zijn de broccolistukjes en rozemarijn toe. Laat het geheel op een laag pitje ongeveer 5-10 min. sudderen. Maak het op smaak met peper en zout. Serveer met bijvoorbeeld rijst en tempeh of aardappelen en gehakt. Variatie met paprika en tomaat: Deze schotel kunt u nog gevarieerder maken met toevoeging van stukjes paprika en tomaat.

Courgette: courgette met pesto en champignons voor 2 personen

300 g courgette, 1 ui gesn., 1 teen knoflook geperst, 125 g kastanjechampignons, peper, en zout, 2 eetl. pestosaus, 50 g volle kwark,1-2 tomaten, olie voor bakken en invetten

Uiteinden van de courgettes verwijderen, courgette wassen en in dunne plakjes snijden. Oven op 180°C voorverwarmen. Ui en knoflook fruiten in olie. Champignons schoonvegen, in plakjes snijden en even meebakken. Op smaak brengen met peper en zout. Pesto mengen met de kwark. Ovenschaal invetten met olie. Bodem bedekken met een laag courgetteplakken, dan champignons, de helft van de pesto-kwark erover, weer een laag courgetteplakken, een laag champignons, pestokwark en afsluiten met courgetteplakken. Tomaten in plakken snijden en op de courgettes leggen. 20 minuten in de oven bakken. Lekker met rijst.

Courgette: kruidige pasta met groente voor 2 personen

pasta voor 2 personen, 1 courgette in stukjes, 1 aubergine, of 2 tomaten in stukjes, 2 tenen knoflook geperst, 150 g champignons in plakjes, evt. 10 zwarte olijven, 3 eetl. olijfolie, 3 eetl. crème fraîche of zure room, 2 eetl. verse tuinkruiden b.v. tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, peper, en zout

Bak de knoflook met champignons in de olie en voeg er na vijf minuten de groentestukjes aan toe. Bak en stoof het geheel in 10 minuten gaar. Kook ondertussen de pasta beetgaar in ruim water. Voeg aan de champignons met groente verse tuinkruiden, crème fraîche, peper en zout en evt. olijven toe. Laat nog een paar minuten op een laag pitje staan en schep er de gekookte pasta door. Serveer er een frisse salade bij.

Courgette: feestelijk courgettetaartje

een pizzabodem of bladerdeeg naar wens, Vulling: 1 (rode) ui, in dunne ringen gesneden, 250 g courgette, in ½ cm dunne schijfjes, olijfolie om in te bakken, 1 teen knoflook, olijven naar wens, in stukjes gesneden, 1/2 theel. pizzakruiden, zout en peper, 1 theel. citroensap, 100 g geraspte kaas.

In een ruime pan olijfolie verhitten, ui en courgette en even bakken met knoflook, zout, en citroensap. Bakvorm bekleden met het deeg. De oven voorverwarmen op 200°C. Schep het courgette-uimengsel en de olijven op het deeg. Strooi er de pizzakruiden en geraspte kaas over. Bak het taartje in ca. 15-25 min. in het midden van de oven. Variatie: Ook lekker met stukjes bloemkool, broccoli of andere groente er bij.

Groenselderij:nasi goreng met groenselderij voor 2 personen

100 g (snelkook) zilvervliesrijst, 1 uitje, gesn., 1 teen knoflook geperst, 1 theel. gemalen komijn, 1 theel. gemalen koriander, 1 theel. gemberpoeder, 1 kleine rode peper ontpit en fijngesn., 3 stengels groenselderij, 100 g prei, 1 ei, een scheutje melk, peper en zout, fijngeknipt groenselderijblad, ketjap of tamari, olie om in te bakken

Kook de rijst gaar. Ui, knoflook, rode peper en specerijen fruiten in wat olie. Prei wassen en in ringen snijden. Groenselderijstengels wassen en in stukjes snijden. Prei en selderij toevoegen en bijna beetgaar roerbakken. Ei loskloppen met 1 eetl. fijngeknipt groenselderijblad en een scheutje melk. Bak een omelet en snijd deze in kleine reepjes. Rijst en omeletreepjes door de groente scheppen en bakken tot alles door en door warm is. Op smaak brengen met peper, zout, fijngeknipt groenselderijblad en ketjap of tamari. Serveren met bijv. pindasaus, atjar tjampoer, kroepoek en seroendeng (kokosstrooisel). Variatie: voeg blokjes tofu of ham toe.

Groenselderij: salade selderij met honing voor 2 personen

3 stelen groenselderij, 1/2 rode paprika, 1 ui, fijngesnipperd, een klontje boter, 2 eetl. pijnboompitten, ev. een potje maïskorrels, Dressing: 4 eetl. sinaasappelsap, 1/2 theel. geraspte sinaasappelschil, 2 eetl. olie, 1 eetl. verse muntblaadjes fijngeknipt, ½ theel. honing of suiker.

Snijd de selderij en paprika in stukjes of reepjes. Fruit de ui in de boter en voeg dan de selderij, paprika en pijnboompitten toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en laat het daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die met het afgekoelde groentemengsel. Extra gevuld en lekker met een potje malse maïskorrels erdoor gemengd.

Groenselderij: gebakken groenselderij met walnoten

1 kleine stronk groenselderij, 1 kleine ui, gesn. 1 teen knoflook, geperst, ½ appel, 25 g walnoten, 1 theel. mosterdzaad, 1 theel. komijnzaad, Garam masala of kerrie, Zonnebloem- of olijfolie om in te bakken. Eventueel Walnootolie voor de finishing touch

Groenselderij wassen en in stukjes van 5 cm snijden. Appel in partjes snijden. Ui fruiten in hete olie. Knoflook, mosterd- en komijnzaad toevoegen en meefruiten. Appelpartjes en walnoten toevoegen en al omscheppend even meebakken. Steeds een hand groenselderijstukjes toevoegen en even omscheppen. Op smaak brengen met garam masala of kerrie. Voor het opdienen een beetje walnootolie over de groente druppelen. Lekker met gemengde wilde & bruine rijst.

Winterpeen: zoete wortelsoep voor 2 personen

250 g wortel, 1 ui, ½ l groentebouillon, 1 theel. Gemberpoeder, 2 theel. Honing, 1 eetl. citroensap, 1 eetl. boter, peterselie, of koriander ter garnering

Breng de bouillon aan de kook. Snijd de wortel in plakjes en de ui in ringen. Voeg deze en de overige ingrediënten toe aan de kokende bouillon en laat het 20 minuten zachtjes koken. Garneer de soep met fijnge-knipte peterselie of koriander! Variatie gevuld Kook een handvol rode linzen in de soep mee of voeg er gekookte linzen of kikkererwten uit een potje aan toe.

Winterpeen: Stevige maaltijdsoep van winterpeen (makkelijk, spannend en gezond)

500 g winterwortels, 1 potje kikkererwten, 1 grote ui, flinke scheut olijfolie, peper, zout, peterselie.

Snij de winterwortels in blokjes. Kook alle ingrediënten in één pan met wat extra water. Naar smaak kruiden en afmaken met gehakte peterselie. Eventueel als het gaar gekookt is met een staafmixer pureren en serveren!

chinesekool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster