Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1806
Datum: 03-02-2018

Week 6: zoete bataat, spitskool, koolraap, prei en witlof. Het combi krijgt: spitskool, koolraap, prei, appels, peren en kiwi’s. klein aanvullend: gemengde kiemen, monniksbaard (ziltig kruid), en rode paprika. Groot: idem + champignons. Klein fruit: appels, kiwi, peren en sinaasappels. Groot: appels, bananen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Gestoofde koolrabi met tuinkruiden

400 g koolrabi, 1/2 theelepel zout, 10 g boter, 1 mespunt nootmuskaat, 1 eetlepel fijngeknipte bieslook of peterselie

Schil de koolrabi. Snijd deze in vieren en vervolgens in 3 mm dunne plakjes. Snijd ook het verse malse blad en de stengels in stukjes. Breng een laagje water van ongeveer 1 cm met de boter aan de kook. Voeg de stukjes koolrabi toe en stoof ze in 10 minuten beetgaar. Breng de groente op smaak met nootmuskaat en strooi het bieslook of de peterselie eroverheen.

Conference Peren: Hemels toetje

1 mooie peer, 0.5 l. chocoladevla(Weerribben-of zelfgemaakte), 2 eetlepels gemalen kokos, intutie.

Wacht het moment af dat de peer precies rijp genoeg is. Schillen en in de lengte halveren. n helft in stukjes, samen met de kokos mengen door de chocovla. Andere helft in lange dunne partjes ter garnering. Gebruik de feestelijkste toetjesschaaltjes die je hebt. Slagroom hoeft niet. (mg wel !) * Miste: buurtschap ten westen van Winterswijk.

Witlof: Witloftortilla voor 2 personen

300 gr. witlof, 2 uien, 6 vaste aardappelen, 2 eieren, theel. nootmuskaat, 100 gr. ham, zeezout naar smaak, en olijfolie.

Aardappelen gaar koken. Ui klein snijden en fruiten in olie. Witlof in dunne reepjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. In ongeveer 5 minuten gaar stoven. Aardappelen en ham in kleine stukjes snijden, samen met de kruiden aan de groenten toevoegen en roeren. Eieren klutsen en over de aardappel-witlofschotel schenken. Met deksel het ei laten stollen. Lekker met veldsla.

Witlof: witlof met peren voorafje

1 of 2 struikjes witlof, 1 of 2 peren, citroensap voor besprenkelen, Dressing: 50 g zacht-pikante blauwe schimmelkaas, 4 eetl. volle kwark, 50 g walnoten

Verwijder met een mesje het voetje van de witlof en snijd het stronkje in de lengte in reepjes. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de vruchten in dunne partjes. Besprenkel de partjes met citroensap. Schik de witlofreepjes en peerpartjes op bordjes. Roer de (verkruimelde)kaas met de kwark tot een romige dressing en schep deze op de witlof en peerpartjes. Garneer het geheel met de walnoten. Feestelijk en heerlijk als voorafje of bijgerecht.

Witlof: witlofschotel met appel of peer voor 2 personen

350 g witlof, scheutje olie, 2 appels, of 2 peren, een aantal gedroogde abrikozen, evt. een handje hazelnoten gemalen, peper, en zout, kaneel, gemberpoeder.

Maak de witlof schoon en snijd ze in de lengte in kwarten. Schil het fruit, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kwarten of achtsten. Snijd de gedroogde abrikozen of pruimen door midden. Giet een scheutje olie in een ruime pan. Leg de groente en het fruit om en om tegen elkaar in de pan. Giet een klein beetje water erbij tegen het aanbakken. Strooi er gemberpoeder, kaneel, peper, een mespuntje zout en evt. gemalen geroosterde hazelnoten over en laat het geheel in ongeveer een kwartiertje gaar worden. Serveer er een graansoort bij. Variatie ovenschotel U kunt de groente met het fruit en evt. gemalen noten ook in een ingevette ovenschaal leggen en deze in een voorverwarmde oven in ongeveer een half uur tot drie kwartier gaar laten bakken.

Prei: Rijstschotel

400 gr prei gewassen in ringen gesneden, evt. 1 ui fijngesnipperd, appel in kleine stukjes, 3 eetl. Olijfolie, 2 eetl. Citroensap, peper, en zout, kaneel, rijst voor 2 personen, ca. 4 dl water.

Fruit de ui in de olie en voeg daarna de gesneden prei, peper en zout en een mespuntje kaneel toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en voeg dan citroensap en water toe. Breng het mengsel aan de kook en voeg de rijst toe. Kook het geheel gaar in 15 tot 30 minuten (afhanke-lijk van de rijstsoort). Neem de pan van het vuur en voeg stukjes appel toe die u door de prei-rijst roert. Indien u niet van rauwe appel houdt voegt u de appel tegelijk met de prei toe. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld met een salade en een schep cottagecheese met kruidenzout.

Prei: gesmoorde prei met paprika voor 2 personen.

500 g prei, olie om in te smoren, zout, 2 theel.paprikapoeder (zoet), eetl. citroensap.

Was de prei en snijd ze in ca.. 2 cm. Brede stukken. Roerbak de prei met olie en zout een paar minuten en laat daarna op een lager vuur 10-15 minuten. smoren. Schep de prei ondertussen een paar keer om. Vlak voor het opdienen op smaak maken met paprikapoeder en het citroensap. Variatie: rode paprika in stukken, ontvelde tomaat en een reepje citroenschil volgens bovenstaand recept met de prei mee smoren.

Prei: aardappelpreischotel voor 2 personen

600 g aardappelen,300 g in ringen gesneden prei, ev. 2 tenen geperste knoflook, een klontje boter of een scheutje olie, 1 eetlepel bloem of een ander bindmiddel, 3 dl (vis)bouillon, 1 dl slagroom, eetl. citroensap of azijn, peper en zout, 1 beschuit, verkruimeld (of paneermeel), 50 g geraspte kaas theel. gedroogde of eetlepel verse tijm, 2 eetl. bieslook en peterselie vers geknipt

Schil de aardappelen en kook ze ongeveer 8 min. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200C. Stoof de prei een paar minuten in olie of boter. Maak in een steelpannetje een saus met de bouillon, room, boter, bloem en knoflook. Meng prei, citroensap, tijm, verse bieslook en peterselie door het sausje. Vet een vuurvaste ovenschaal in en beleg deze met ongeveer de helft van de aardappelschijfjes. Schep de helft van de preisaus er over en leg er de andere helft van de aardappelschijfjes op. Bedek het geheel met de preisaus en strooi er een mengsel van beschuitkruimels met geraspte kaas over. Zet deze schotel ongeveer 30 min. in de oven. Serveer met een frisse salade er bij. Variatie met vis of vlees: Deze schotel is ook heerlijk met vis of plakjes rookworst of gebraden gehakt als extra laag ertussen.

Spitskool met gehakt voor 2 personen

1 spitskooltje of, 1 kleine groene kool, 1 ui gesn.,1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Kerrie, 1theel. komijn (djintan), 200 g gehakt, peper, zout, 30 g boter (of olijfolie)

Kool in reepjes snijden. Ui, knoflook en kerrie fruiten in de boter of olie. Gehakt toevoegen en al roerend rul en droog bakken. Kool erdoor scheppen en alles in een gesloten pan in 15-20 minuten gaar smoren. Regelmatig omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met aardappelpuree of bulghur en een groene salade

Spitskool: pasta spitskool en champignons voor 2 personen

400 g spitskool in reepjes gesneden, 1 ui gesnipperd, evt. 1 wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Italiaanse kruidenmix, 1 bakje champignons, pasta voor 2 personen, evt. geraspte kaas

Stoof de champignons met ui, een scheutje olijfolie, knoflook en Italiaanse kruidenmix ongeveer een kwartier. Schep dit mengsel apart in een kom en roerbak of stoof nu de spitskool en evt. wortel gaar. Kook ondertussen de pasta in ruim water gaar met zout. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Voeg champignonmengsel en de groenten toe en schep het geheel een paar maal goed door elkaar. Serveer direct of maak er een ovenschotel van: Schep het mengsel in een ovenschaal, strooi er eventueel geraspte kaas over en laat een half uur in een voorverwarmde oven op 180C staan tot er een mooi goudgeel korstje op zit. Variatie met rijst of bulgur en nasikruiden In plaats van pasta kunt u ook rijst of een andere graansoort gebruiken. Vervang de Italiaanse kruidenmix voor nasikruiden en u hebt een heerlijke schotel.

MONNIKSBAARD (Italiaanse zeekraal)

MONNIKSBAARD

Knapperig dikke, bijna succulente, grasachtige blaadjes vormen deze smakelijke groente, die in Itali populair is onder de naam Agretti of Barba di Frate (=monniksbaard). Als salade (of toevoeging in gemengde salade) valt de iets zoute touch op als echte smaakmaker! Ook gekookt een lekkernij: water koken, monniksbaard er in, kort koken tot het blad net verkleurt (en dus nog voldoende bite heeft).

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster