Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1808
Datum: 16-02-2018

Week 8: winterpostelein, knolselderij, zoete bataat, broccoli en ijsbergsla. Het combi krijgt: winterpostelein, zoete bataat, broccoli, appels, bananen en kiwi’s. klein aanvullend: courgette, rode puntpaprika en roma tomaten. Groot: champignons kastanje, zoete mini paprika’s, rode puntpaprika en roma tomaten. Klein fruit: appels, kiwi’s, mango en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mandarijnen, mango en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Mango (informatie)

Mango

: De sappige, zoete en aromatische mango is een heerlijke delicatesse. Bewaar de mango totdat ze rijp is op kamertemperatuur. Ze is rijp als ze na een zachte druk met de vinger meegeeft en een zoete geur afgeeft. Schil de vrucht of snijd de vrucht in de lengte langs de pit door en haal het vruchtvlees uit de schil. Lekker om zo te eten of in stukjes gesneden in een (fruit)salade of een vruchtenbowl.

Mango: kip of tempeh met mango voor 2 personen

1 mango, 100 g tempeh, in blokjes en gemarineerd in sojasaus, of kipfilet gekruid en in stukjes gesneden, scheutje olie of klontje boter om in te bakken, 1 theel. kerrie, ½ theel. gemberpoeder, 3 eetl. gemalen kokos, een handje rozijnen, ½ dl sinaasappelsap of scheutje room, peper, en zout

Bak de tempeh of kip in olie of boter met kokos, kerrie en gemberpoeder. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes of reepjes. Voeg de mangostukjes aan de tempeh of kip toe en schep het geheel een paar maal om. Voeg rozijnen en naar keuze sinaasappelsap of room toe en laat het gerecht 5 tot 10 min. op een laag pitje staan. Maak op smaak met peper en zout. Serveer dit gerecht bij gekookte rijst en gestoofde groente of een salade en u heeft een heerlijke, lichte maaltijd.

Tomaten: Pikante tomatensalade met selderij voor 2 personen

4 tomaten, 2 stengels groene selderij, 1 ui, 6 cl olijfolie (extra vierge), 1 citroen, 1 eetlepel mosterd, 2 teentjes knoflook, 4 theelepels ansjovispuree, peper, zout, 4 eieren (hardgekookt), 2 theelepels komijnzaad

De eieren hard koken en laten afkoelen. De tomaten in schijfjes snijden en de selderij in dunne reepjes verdelen. De ui fijnsnipperen. Een sausje maken met olie, citroensap, mosterd, geperste knoflook, ansjovispasta, peper en zout. De tomatenschijfjes, de selderij en de ui in een slakom doen en er het sausje over gieten. De eieren pellen, in schijfjes snijden en op de tomaten schikken. Bestrooien met komijnzaadjes. Alles voorzichtig door elkaar scheppen en een half uurtje laten rusten in de koelkast.

Postelein: maaltijdsalade met feta, bieten en winterpostelein voor 2 personen

6 aardappelen, 3 à 4 middelgrote rode bieten, 75 g winterpostelein, 200 g feta, 2 eetl. mayonaise, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 2 theel. mosterd, 2 theel. honing.

Aardappelen en bieten gaar koken en af laten koelen. Winterpostelein wassen, uit laten lekken en kleiner snijden. Feta in blokjes snijden. Dressing maken door mayonaise, olie, mosterd en honing te mengen. Meng de ingrediënten eerst met en vork of kleine garde en schud de dressing daarna goed in een afgesloten potje of mengbeker. Bieten schillen en in kleine stukjes snijden. Aardappelen in kleine stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen

Postelein: Roerbakrijst met postelein

Postelein, rijst, ui, saffraan, ½ groentebouillonblokje, olijfolie, 1tl laos, rode paprika, teen knoflook, peper, zout, tuinkruiden, garnalen

Saffraan weken in wat water. De witte rijst nét gaar koken met de saffraan en 1/2 groentebouillontablet. Afgieten en een iets laten afkoelen. Postelein in vergiet met kokend water overgieten, uit laten lekken en snijden. Ui glazig fruiten in olijfolie met kurkuma, laos en de rode paprika in stukjes toevoegen en de geperste teen knoflook even mee fruiten met peper, zout en de tuinkruiden. Op hoog vuur de rijst toevoegen en 2 min. roerbakken (evt. olie toevoegen). De uitgelekte postelein toevoegen en even meebakken. 100 gr. De garnalen vlak voor het opdienen toevoegen en doorwarmen.

Winterpostelein: salade met sinaasappel en ei voor 2 personen.

150 gram winterpostelein, 1 sinaasappel, dressing: 4 eetl. olijf- of walnootolie, 2 eetl. azijn, 1 hardgekookt ei, ½ theel. mosterd, peper en zout.

Was de groente en laat ze uitlekken. Pel het ei, prak het met een vork fijn en klop het met olie, azijn, mosterd, peper en zout tot een romige dressing. Pel de sinaasappel en snijd het vrucht in stukken en meng ze met de dressing door de salade. Extra feestelijk met wat geroosterd amandelschaafsel erover gestrooid.

Broccoli: broccoli met vis voor 2 personen

350 g broccoli, 1 blikje makreel of tonijn, 1 eetl. Citroensap, 3 eetl. Olijfolie, 1 teen knoflook fijngesneden of geperst, 2 eetl. peterselie fijngeknipt, peper, en zout.

Snijd de broccoli in kleine roosjes en de stronk in stukken. Kook de broccoli ongeveer vijf minuten in water met zout. Maak een vinaigrette van citroensap, peper, zout, knoflook en olijfolie. Giet de broccoli af en serveer in een schaal met de vinaigrette erdoor geroerd. Strooi er peterselie over. Neem een blikje tonijn of makreel, verdeel de vis in kleine stukjes en meng dit op het laatst door de broccoli met vinaigrette. Heerlijk met gebakken aardappeltjes, patat of aardappelpuree of serveer het gerecht met bijvoorbeeld macaroni of rijst. Schep in dit geval de gekookte macaroni of rijst door de broccoli met vis en laat de smaken even intrekken. Variatie met zelf gebakken verse vis Serveer gebakken vis naast de broccoli met vinaigrette op het bord. Knijp er citroensap over en smullen maar!

broccoli met kaassaus voor 2 personen

broccoli, 30 g boter, 30 g tarwebloem of (volkoren) meel, 1 theel. mosterd, 3 dl melk, 75 g geraspte pittige kaas, 3 eetl. vers droog broodkruim

Broccoli wassen, onderste plakje van de stronk snijden, stelen schillen en in stukjes snijden. De rest in roosjes verdelen en met de stukjes in ca. 8 min. beetgaar koken/stomen in weinig water. Uit laten lekken. Kaassaus: boter smelten op laag vuur, meel en mosterd erdoor roeren en 1-2 min. laten garen. Scheut voor scheut melk toevoegen en glad roeren. Saus aan de kook brengen, vuur laagdraaien, de helft van de kaas erdoor roeren en nog 2-3 min. laten sudderen. Broccoli in een ovenschaal scheppen, saus erover verdelen, bestrooien met broodkruim en de rest van de kaas. Ongeveer 10 min. in een hete oven of grill goudbruin bakken. U kunt de broccoli ook zonder oven of grill te gebruiken meteen opdienen met de kaassaus erover. Lekker met rijst of aardappelpuree en een bladsalade.

Knolselderij:Ovenschotel met knolselder (voor 3 a 4 personen) (van Peter en Josien)

1 knolselder, 400 gram vastkokende aardappelen, 1 prei, 2 uien, 1 paprika, 1 teen knoflook, Bekertje zure room, 3 eieren, Kruidenbouillon of kruidenzout, pesto, Italiaanse kruiden, Plakjes/geraspte kaas voor garnering

Schil de knolselder en snijd deze in stukjes of dunne plakken. Ongeveer 5 minuten de kook erover. Aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden, ook 5 minuten koken. Met weinig zout. Daarna zowel de knolselder als de aardappelen afgieten in een vergiet. Intussen prei, ui en paprika schoonmaken en in stukjes gesneden fruiten in de koekenpan. Op het laatst een teen knoflook erover persen. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven vast voor op 200/220 °C. Breek de eieren in een schaal en meng deze met de zure room. Voeg naar smaak kruiden bouillon of kruidenzout toe en een flinke schep groene pesto. Het geheel goed roeren tot een gladde saus ontstaat. Leg de dobbelsteentjes aardappel op de onderste laag van de ovenschotel. Leg daarna de stukken of plakken knolselder daarover . Verspreid het mengsel van gefruite groenten gelijkmatig hier weer overheen. Dan de saus van eieren en room erover gieten. Strooi de Provencaalse of Italiaanse kruiden erover en dek het geheel af met kaas. In de oven wordt het geheel stevig met een krokant kaaskorstje: 20- 30 minuten. Eet smakelijk !!! (met dit recept kun je eindeloos variëren: plakjes tomaat ertussen is ook erg lekker. Of stukjes gebakken pittige tofu of gehakt etc.)

Knolselderij: ondergaande zon voor 2 personen -Gegratineerde knolselderij met duindoorndressing-

1 knolselderij, 4 plakken belegen kaas (Aurora), olijfolie, 3 theel. duindoornjam, ½ citroen.

Knolselderij schillen en elke knol in 4 plakken snijden. De kleine stukjes selderij die overblijven kunnen worden bewaard in de koelkast voor in een soep of stoofpotje. Knolselderij 5 à 10 min. koken totdat ze gaar maar nog stevig is. Grill voorverwarmen. Knolselderij laten uitlekken. Iedere schijf met een plakje kaas bedekken. Gratineren onder de grill totdat de kaas gesmolten is en een lichtbruin korstje heeft. Knolselderij serveren met de duindoorndressing. Lekker met een groene- of venkelsalade.

Knolselderij: knolselderijstamppot met rijst en vis voor 2 personen

½ of kleine knolselderij, 400 g. aardappelen, 100 g. (zilvervlies)rijst, 200 g. koolvisfilet (diepvries), 2 theel. Mosterd, zeezout naar smaak, vers gemalen koriander en/of peper.

Rijst koken zoals op de verpakking beschreven staat. Knolselderij en aardappelen schillen, in kleine stukjes snijden en in ongeveer 10 minuten in weinig water gaar koken. Vis in een bodempje water gaar koken en in kleine stukjes uit elkaar trekken. Knolselderij en aardappelen tot puree stampen en mengen met rijst en vis. Op smaak brengen met mosterd zout en koriander. Lekker met een groene salade.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster