Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1809
Datum: 23-02-2018

Week 9: pastinaak, winterpeen, andijvie, witlof en romanesco. Het combi krijgt: andijvie, witlof, romanesco, appels en sinaasappels. Klein aanvullend: komkommer, champignons en cherry tomaatjes Roma. Groot: trostomaten, rode paprika, komkommer en gemengde kiemen. Klein fruit: appels, bananen, peren en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas voor 2 personen

400 g andijvie, 1 grote ui, 125 g champignons, 100 g parmezaanse kaas, 2 eetl. zoete ketjap, vers gemalen peper, olijfolie, roomboter.

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 min. gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

Andijvie: groentequiche met andijvie voor 2 personen

plakjes bladerdeeg, een kleine krop andijvie, 2 eieren, 100 g blauwe kaas of geitenkaas, 1/2 theel. Tijm, zout, en peper, olie om in te bakken en om mee in te vetten, ev. 150 g cherrytomaatjes.

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een springvorm in en bekleedt deze met bladerdeeg. Naden goed aandrukken. Was en snijd de groenten. Verhit een scheut olie. Voeg de groenten beetje bij beetje toe en laat ze al roerend slinken. Roerbak de groenten een paar minuten en haal ze van het fornuis. Roer de eieren, kaas en tijm erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schep het in de taartvorm en strijk het glad. Ev. tomaatjes wassen, kroontje verwijderen, over de quiche verdelen en half in de groenten drukken. Quiche in 30-35 min. in de oven goudbruin bakken. Lekker met nieuwe aardappels en een salade. De quiche smaakt koud ook lekker. Variatie: dit gerecht kan ook met snijbiet of raapstelen gemaakt worden.

Andijvie: andijviesalade met sinaasappel en kiemen voor 2 personen

1/2 krop andijvie, een plukje gemengde kiemen, 1/2 appel in stukjes, 20 g walnoten grof gehakt, 50 g (komijne)kaas in blokjes, dressing: sap van 1/2 sinaasappel, 1/3 dl volle yoghurt, evt. 1 eetl. Mayonaise, 1 theel. gemberpoeder.

Andijvie wassen en in flinterdunne reepjes snijden. Kiemen even afspoelen en met de appel, kaas en walnoten door de andijvie scheppen. Dressing: klop de ingrediënten door elkaar en schep door de salade.

Andijvie: andijvie met gekruide gele rijst voor 2 personen

1 krop andijvie in reepjes, 2 sjalotjes (of ui) gesnipperd, rijst voor 2 personen, ½ theel. kardemom gemalen, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), ½ theel. gemberpoeder, 1 eetl. sojasaus, snufje zout, een handvol cashewnoten

Kook de rijst met kurkuma en een snufje zout gaar. Fruit de sjalotjes met specerijen in olie, voeg er na een paar minuten de sojasaus en noten aan toe en laat even meebakken. Schep de rijst door het sjalotten-notenmengsel en laat ongeveer 10 minuten op een laag pitje warm staan zodat de smaken vermengen. Stoof of roerbak de andijvie in 5 minuten beetgaar. Serveer de andijvie met het geurig gekruide rijst-notenmengsel ernaast. Variatie met andere groente Dit noten-rijstmengsel is ook erg lekker met een andere gestoofde groente, zoals raapsteeltjes, prei, zilversteel of broccoli. Ook met een frisse salade en bijvoorbeeld linzenmoes hebt u met deze gekruide notenrijst een heerlijke maaltijd

Pastinaak: pastinaak-wortelsalade voor 2 personen

1 kleine pastinaak, 1 kleine wortel, 1 kleine ui heel fijngesnipperd, 1 eetl. yoghurt, 1 eetl. olijfolie, 2 eetl. rozijnen, 100 g Hüttenkäse (cottagecheese) of 50 g kwark en 50 g kaas in blokjes, ev. een potje gekookte doperwten uitgelekt

Borstel de pastinaak en de wortel goed schoon. Verwijder bij de pastinaak van de kop een plakje en snijd eventueel harde stukken schil weg. Snijd de pastinaak en de wortel in kleine blokjes en kook die in water 5 tot 10 min. (niet te gaar). Giet het kookvocht af en gebruik dit eventueel voor een soep of saus. Roer de olie, yoghurt, Hüttenkäse of kwark, de fijngesnipperde ui en de rozijnen door elkaar. Voeg de pastinaak en wortel er bij. Meng alle ingrediënten voorzichtig door elkaar. Lekker met zilvervliesrijst of quinoa.

Pastinaak: gebakken pastinaak met hazelnoten voor 2 personen.

350 g pastinaak, 2 uien, een scheutje (olijf)olie, een handje gedopte, grof gehakte hazelnoten, peper en zout, ½ theel. tijm.

Rooster de gehakte hazelnoten kort in een droge pan. Schrob de pastinaken schoon en snijd ze in blokjes. Snijd de uien in ringen. Bak de uiringen met de stukjes pastinaak in de hete olie en voeg eventueel na een tijdje een klein scheutje water toe tegen het aanbakken. Voeg de geroosterde noten toe en maak op smaak met tijm, peper en zout. Heerlijk bij rijst of een andere gekookte graansoort (ev. met linzen of kikkererwten). Dit gerecht is ook gemakkelijk en lekker als ovenschotel klaar te maken.

Romanesco (informatie)

romanesco

Een zeer decoratieve bloemkool. Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.

Romanesco: gebakken romanesco met walnoten voor 2 personen

romanesco, in kleine roosjes en stukjes, 1 ui, gesnipperd, ½ wortel, in kleine stukjes, scheutje olijfolie om in te bakken, 100 g walnoten, grof gehakt, ½ theel. vers gemalen peper, ½ theel. Gemberpoeder, zeezout, 1 eetl. tamari of shoyu, 2 eetl. santen (kokosvet).

Olie in een ruime pan verwarmen. Romanesco, wortel en ui roerbakken samen met de kruiden. Blijf goed omscheppen, voeg indien nodig een klein scheutje water toe en laat de groente beetgaar worden. Ze moet lekker knapperig blijven. Noten in een droge pan roosteren totdat ze lekker gaan geuren. Voeg de noten, santen en sojasaus toe aan het groentemengsel en serveer deze schotel met een graansoort.

Winterpeen: Stevige maaltijdsoep van winterpeen (makkelijk, spannend en gezond)

500 g winterwortels, 1 potje kikkererwten, 1 grote ui, flinke scheut olijfolie, peper, zout, peterselie.

Snij de winterwortels in blokjes. Kook alle ingrediënten in één pan met wat extra water. Naar smaak kruiden en afmaken met gehakte peterselie. Eventueel als het gaar gekookt is met een staafmixer pureren en serveren!

Winterpeen: wortel met gember en komijn voor 2 personen

400 g wortel, snufje zout, 40 g boter, 1 eetl. citroensap, 1 theel. honing, ½ eetl. komijnzaadjes, gekneusd, 15 g verse gemberwortel, fijngesneden (of 1 theel. gemberpoeder). garnering: 2 eetl. fijngehakte peterselie.

Wortels wassen, eventueel schrappen en in een laagje water met zout beetgaar koken. Verwarm in een pannetje de boter met de overige ingrediënten. Giet de wortels af en overgiet ze met de warme kruidige botersaus. Garneer het geheel met peterselie.

Witlof: witlofschotel met appel of peer voor 2 personen

350 g witlof, scheutje olie, 2 appels, of 2 peren, een aantal gedroogde abrikozen, evt. een handje hazelnoten gemalen, peper, en zout, kaneel, gemberpoeder.

Maak de witlof schoon en snijd ze in de lengte in kwarten. Schil het fruit, verwijder de klokhuizen en snijd de vruchten in kwarten of achtsten. Snijd de gedroogde abrikozen of pruimen door midden. Giet een scheutje olie in een ruime pan. Leg de groente en het fruit om en om tegen elkaar in de pan. Giet een klein beetje water erbij tegen het aanbakken. Strooi er gemberpoeder, kaneel, peper, een mespuntje zout en evt. gemalen geroosterde hazelnoten over en laat het geheel in ongeveer een kwartiertje gaar worden. Serveer er een graansoort bij. Variatie ovenschotel U kunt de groente met het fruit en evt. gemalen noten ook in een ingevette ovenschaal leggen en deze in een voorverwarmde oven in ongeveer een half uur tot drie kwartier gaar laten bakken.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster