Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1810
Datum: 02-03-2018

Week 10: rode bieten, prei, groenselderij, zoete bataat en venkel. Het combi krijgt: groenselderij, zoete bataat, venkel, appels, mango en sinaasappels. Klein aanvullend: rode paprika, tomaten, taugé en tuinkers. Groot: champignons, rode paprika, tomaten en courgette. Klein fruit: appels, mandarijnen, mango en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mango en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Taugé: gebakken tomaat met taugé voor 2 personen

1 of 2 tomaten in stukjes, 1 zakje taugé, 2 uien of sjalotten in ringen, een scheutje olie, peper, en zout, 1 theel. gedroogde basilicum, evt. uitgebakken spekblokjes of stukjes tempé, evt. paksoi

Roerbak alle groenten bij elkaar in olie en voeg op het laatst de basilicum toe. Maak op smaak met peper en zout en voeg evt. gebakken tempé of spek toe. Heerlijk bij rijst of aardappelen.

Taugé: Pittig zoete pasta voor 2 personen

Pittig zoete pasta met lentekiemen, 200 gram pasta naar keuze, ½ bakje taugé, 2 uien, 2 eieren, rasp van 1 sinaasappel, 1 dessertlepel honing, (olijf)olie om in te fruiten.

Sinaasappel raspen met een fijne rasp. Alleen de oranje schil raspen. Het witte velletje tussen de schil en het vruchtvlees is bitter. Mengen met honing. Sinaasappel meteen opeten of bewaren voor het toetje. Ui schillen, het harde kontje (wortelkant) wegsnijden, op deze kant neerzetten en halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, elk in vier partjes snijden. De ui valt in ‘blaadjes’ uit elkaar. Ui op een laag vuur fruiten in olie, een klein scheutje water toevoegen en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Pasta gaar koken zoals op de verpakking staat beschreven. Taugé laatste 5 minuten mee blancheren. Pasta en taugé afgieten. Ui en sinaasappelhoning mengsel er door roeren. Eieren breken en op de pasta laten vallen. Al roerende op een laag vuur de eieren laten stollen.

Tomaten: pikante tomatensalade met groenselderij voor 2 personen

4 tomaten, 2 stengels groene selderij, 1 ui, 6 cl olijfolie (extra vierge), 1 citroen, 1 eetl. mosterd, 2 teentjes knoflook, 4 theel. ansjovispuree, peper, zout, 4 eieren (hardgekookt), 2 theel. komijnzaad.

De eieren hard koken en laten afkoelen. De tomaten in schijfjes snijden en de selderij in dunne reepjes verdelen. De ui fijnsnipperen. Een sausje maken met olie, citroensap, mosterd, geperste knoflook, ansjovispasta, peper en zout. De tomatenschijfjes, de selderij en de ui in een slakom doen en er het sausje over gieten. De eieren pellen, in schijfjes snijden en op de tomaten schikken. Bestrooien met komijnzaadjes. Alles voorzichtig door elkaar scheppen en een half uurtje laten rusten in de koelkast.

Tomaten: pittige tomatensalsa voor 2 personen

5 rijpe tomaten gepeld en fijngesneden, 3 fijngesneden (rode) uien, 3 fijngesneden chili pepertjes, 1 el olijfolie, 1 geperst teentje knoflook, 1 theel. balsamico azijn, ev. 2 theel. fijngesneden verse koriander.

Voeg al de ingrediënten bij elkaar, roer het even door. Laat het minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast staan zodat de smaak zich ten volle kan ontwikkelen.

Venkel-preisoep

200 g prei gesneden, 1 venkel in stukjes gesneden, 3/4 liter bouillon, evt. gebakken tofublokjes, of gebraden gehaktballetjes

Voeg de prei en venkel toe aan de bouillon en laat ze hierin gaarkoken. Naar wens pureren en eventueel binden met een bindmiddel. Tien minuten voor het opdienen gebakken tofublokjes of gehaktballetjes toevoegen. Tip maaltijdsoep: Deze soep is ook lekker gecombineerd met sjalotten, wortel, knolselderij, een potje bruine bonen of wat gekookte linzen en rijst erdoor als maaltijdsoep.

Venkel: venkel met zalm voor 2 personen,

1 venkelknol, ½ krop ijsbergsla (of groenlof !), 600 g aardappels, 1 blikje zalm, 2 eetl. melk, 2 eieren 30 g geraspte kaas, 1 theel. chilipoeder, peper en zout.

Schil de aardappels, kook ze bijna gaar en snijd ze in kleinere blokjes. Snijd de venkel in schijven of blokjes en de ijsbergsla in reepjes. Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een ovenschaal in en leg venkel en sla op de bodem. Verdeel de zalm erover. Klop de eieren met melk, kaas, zout, peper en chilipoeder. Meng de aardappelstukjes met het ei-kaasmengsel en verdeel dit over de zalm. Bak de schotel in ongeveer 25 minuten in de oven. Dien deze schotel op met een frisse salade.

Rode Biet: tip rode bieten salade voor 2 personen

gekookte bietjes, fruit, noten, restje gekookte aardappelen, of rijst, zure room dressing

Hebt u een restje gestoofde bietjes over dan is het heel goed de volgende dag te eten als salade. Voeg dan bijvoorbeeld stukjes sinaasappel, paranoten en eventueel stukjes gekookte koude aardappelen (of rijst) en zure room aan toe en u hebt een verrukkelijke bietensalade.

Rode Biet: ovenschotel met bietjes met appel voor 2 personen

350 g bieten, 1 ui fijngesnipperd, 1 appel in kleine stukjes, een handje rozijnen, een scheutje olijfolie, ½ eetl. dilletopjes of bieslook, peper, en (kruiden)zout, 2 laurierblaadjes, 3 eetl. citroensap of 2 eetl.azijn, pasta voor 2 personen, een blikje tonijn of makreel, ½ eetl. mosterd, 1 dl yoghurt, evt. geraspte kaas

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg er de bietjes aan toe. Schep het mengsel enkele malen om. Voeg appel, rozijnen, citroensap of azijn, laurierblaadjes en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 tot 15 minuten zacht stoven. Schep af en toe om en voeg een scheutje water toe. Kook ondertussen de pasta in water met (kruiden)zout beetgaar. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Verwarm de oven voor op 190ºC. Vet een ovenschaal in. Schep een laagje pasta in de schaal. Leg daarop stukjes vis en daarop het bietjesmengsel. Herhaal de lagen ongeveer drie maal. Giet een mengsel van yoghurt, mosterd, dille of bieslook en kruidenzout over de schotel en bestrooi deze naar wens met geraspte kaas. Zet de schotel ruim een half uur in de voorverwarmde oven op 190ºC. Variatie: in plaats van vis kunt u ook gebakken, gekruide tofureepjes of spekreepjes en champignons gebruiken

Prei: gesmoorde prei met paprika voor 2 personen.

500 g prei, olie om in te smoren, zout, 2 theel.paprikapoeder (zoet), ½ eetl. citroensap.

Was de prei en snijd ze in ca.. 2 cm. Brede stukken. Roerbak de prei met olie en zout een paar minuten en laat daarna op een lager vuur 10-15 minuten. smoren. Schep de prei ondertussen een paar keer om. Vlak voor het opdienen op smaak maken met paprikapoeder en het citroensap. Variatie: rode paprika in stukken, ontvelde tomaat en een reepje citroenschil volgens bovenstaand recept met de prei mee smoren.

Prei: Prei stamppot met venkel.

1 kg aardappelen,125 ml. creme fraiche, 500 gram prei, 500 gram venkel, 2 eetl. olijfolie, 1 uitje, 1 theel. venkelzaad, 30 gram boter, zout, zwarte peper, venkelgroen om te garneren.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met wat zout. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Maak de venkel knolletjes schoon en snijd ze in reepjes. Pel en snipper het uitje. Wanneer de aardappelen gaar zijn ze afgieten en even droog stomen. Stamp de aardappelen met de creme fraich. Roerbak ondertussen de prei met de venkel en ui in wat olie. Bak het mengsel op een laag vuur beetgaar. Meng de groente met de gestampte aardappelen. Fruit het venkelzaad 1 minuut in hete boter en doe het bij de stamppot. Breng alles op smaak met zout en peper en garneer met venkelgroen

Champignons: champignonsaus voor 2 personen

150 g champignons, een klontje boter, ¾ dl slagroom, 1 theel. tijm, 1 theel. basilicum, peper en zout, 3 dl melk of water, ½ eetl. aardappelmeel, ev. sla-uitje in heel fijne ringen gesneden

Snijd de champignons in stukjes en bak ze in boter. Voeg room, peper, zout, tijm en basilicum toe. Laat ongeveer 20 min. op een laag pitje sudderen. Bind de saus met aardappelmeel aangelengd met melk of water en voeg het gesneden sla-uitje toe. Heerlijk over bulgur of macaroni.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster