Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1812
Datum: 16-03-2018

Week 12: spinazie, pastinaak, prei, rode bieten en spitskool. Het combi krijgt: spinazie, rode bieten, spitskool, appels en sinaasappels. Klein aanvullend: veldsla, roma tomaten en taugé. Groot: veldsla, roma tomaten, champignons en rode paprika. Klein fruit: appels, bananen en sinaasappels. Groot: appels, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Spinazie: spinazie-uiensaus met peper voor 2 personen

400 g spinazie, 4 uien, 100 g volle kwark, ½ theel. Nootmuskaat, vers gemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie.

Spinazie wassen en uit laten lekken. Ui pellen, op het wortelkantje neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in 6 partjes snijden. Ui fruiten in olie totdat ze glazig is. Spinazie klein snijden, aan de uien toevoegen en al roerende in een paar minuten laten slinken. Kwark toevoegen. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Lekker met pasta.

Spinazie: spinazie volgens Oosters recept voor 2 personen

500 g spinazie, 2 eieren, 2 teentjes knoflook, ½ klein potje tomatenpuree, vers gemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie.

Knoflook pellen en fijn hakken. Een flinke laag olie verwarmen in een pan met dikke bodem. Knoflook toevoegen en een paar minuten fruiten op een laag vuur. Tomatenpuree toevoegen. Roeren. Spinazie toevoegen onder voortdurend omscheppen totdat de spinazie is geslonken en er vocht vrij komt. Zout en peper toevoegen. Maak met een lepel per persoon een kuiltje in de spinazie en breek daarboven de eieren zodat deze in de kuiltjes vallen. Het is de bedoeling dat de dooiers heel blijven. Met deksel 10 min zachtjes stoven tot het eiwit gaar is en de dooiers nog zacht. Lekker met couscous of Turks brood om in het groentenat te dopen.

Spinazie: spinaziesalade voor 2 personen

200 g spinazie, dressing: 4 eetl. Olie, 1 eetl. Citroensap, 1/2 theel. Mosterd, 1theel. Honing, zout, en peper, 2 eetl. pijnboompitten, of zonnebloempitten.

Spinazie wassen, droogslingeren in theedoek of slacentrifuge en desgewenst grof hakken. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de salade scheppen. Pijnboom- of zonnebloempitten goudgeel roosteren in een droge koekenpan en over de salade strooien.

Pastinaak (informatie)

pastinaak

Pastinaak is een wit-gele wortel met een zoete smaak. Het is familie van de gewone wortel, maar is iets zoeter en zachter van samenstelling. Het was de belangrijkste basis voor stamppotten toen we de aardappel nog niet kenden. Lekker in stoofschotels, hutspot en soepen, maar ook gebakken (dan voordien even voorkoken). Ook goed in combinatie met wortel. Schil de pastinaak voor gebruik en verwarm pastinaak goed door. Kooktijd: ongeveer 20 min. Op een koele plek bewaren

Bieten: bieten-paprikasalade voor 2 personen

250 g bieten, 2 eetl. olijfolie, 1/2 paprika, in reepjes gesneden, peper en zout, 1 laurierblaadje, 2 eetl. citroensap. Dressing: 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel)azijn, 1/2 eetl. mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theel. suiker of diksap

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze 5 min. met verse paprika of paprikapoeder in de olie en schep het mengsel enkele malen om. Voeg een klein beetje water, peper, laurier, citroensap en zout toe. Laat met het deksel op de pan het geheel ongeveer 15 min. zacht smoren. Schep af en toe om en laat daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die door de bietjes. Laat minimaal een kwartiertje intrekken voor het opdienen.

Bietjes met sinaasappel voor 2 personen

400 g rode bietjes, 1 uitje gesneden, 1 eetl. Citroensap, een scheutje zonnebloemolie, 1 sinaasappel in stukjes, peper, en zout,2 eetl. verse dille, of peterselie fijngeknipt

Was de bietjes en snijd ze in kleine blokjes. U hoeft mooie jonge bietjes niet te schillen. Bak de bietjes een paar minuten samen met de uien in een scheutje olie. Voeg daarna citroensap, stukjes sinaasappel en peper en zout toe en laat 5 tot 10 minuten zachtjes stoven. Garneer met verse dille of peterselie.

Prei: aardappelpreischotel voor 2 personen

600 g aardappelen,300 g in ringen gesneden prei, ev. 2 tenen geperste knoflook, een klontje boter of een scheutje olie, 1 eetlepel bloem of een ander bindmiddel, 3 dl (vis)bouillon, 1 dl slagroom, ½ eetl. citroensap of azijn, peper en zout, 1 beschuit, verkruimeld (of paneermeel), 50 g geraspte kaas ½ theel. gedroogde of ½ eetlepel verse tijm, 2 eetl. bieslook en peterselie vers geknipt

Schil de aardappelen en kook ze ongeveer 8 min. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200°C. Stoof de prei een paar minuten in olie of boter. Maak in een steelpannetje een saus met de bouillon, room, boter, bloem en knoflook. Meng prei, citroensap, tijm, verse bieslook en peterselie door het sausje. Vet een vuurvaste ovenschaal in en beleg deze met ongeveer de helft van de aardappelschijfjes. Schep de helft van de preisaus er over en leg er de andere helft van de aardappelschijfjes op. Bedek het geheel met de preisaus en strooi er een mengsel van beschuitkruimels met geraspte kaas over. Zet deze schotel ongeveer 30 min. in de oven. Serveer met een frisse salade er bij. Variatie met vis of vlees: Deze schotel is ook heerlijk met vis of plakjes rookworst of gebraden gehakt als extra laag ertussen.

Prei: prei en taugé met ham en eieren voor 2 personen

400 g. prei, ½ bakje taugé, 2 eieren, 100 g. ham 1 dikke plak, olijfolie, 2 eetl. (Thaise) gembersaus, zeezout naar smaak

Prei in de lengte halveren, uitspoelen, in kleine stukjes snijden en samen met de taugé in olie en een klein scheutje water in 5 à 10 minuten gaar stoven. Eieren klutsen en een beetje zout toevoegen. Van de eieren een omelet bakken en in reepjes snijden. Ham in dunne reepjes snijden. Gembersaus, ei en ham door de groente roeren. Lekker met rijst, gerst of haver en een wortelsalade

Prei: preisoep met blauwschimmelkaas en taugé

400 g prei, ½ bakje taugé, 50 à 75 g blauwschimmelkaas, olijfolie, ¾ liter water.

Voetje van de prei snijden, wassen en fijn snijden. Rest van de prei in de lengte halveren, uitspoelen en klein snijden. Gebruik zo veel mogelijk van het groene blad. Prei even roerbakken in olie. Water toevoegen en prei in 5 à 10 min. gaar koken. Blauwschimmel in kleine blokjes snijden en samen met de taugé toevoegen. Roeren tot de kaas gesmolten is.

Spitskool met gehakt voor 2 personen

1 spitskooltje of, 1 kleine groene kool, 1 ui gesn.,1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Kerrie, 1theel. komijn (djintan), 200 g gehakt, peper, zout, 30 g boter (of olijfolie)

Kool in reepjes snijden. Ui, knoflook en kerrie fruiten in de boter of olie. Gehakt toevoegen en al roerend rul en droog bakken. Kool erdoor scheppen en alles in een gesloten pan in 15-20 minuten gaar smoren. Regelmatig omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met aardappelpuree of bulghur en een groene salade

Spitskool: pasta spitskool en kaas voor 2 personen

400 g spitskool in reepjes gesneden, 1 ui gesnipperd, evt. 1 wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Italiaanse kruidenmix, 1 bakje champignon, pasta voor 2 personen, evt. geraspte kaas.

Stoof de champignons met ui, een scheutje olijfolie, knoflook en Italiaanse kruidenmix ongeveer een kwartier. Schep dit mengsel apart in een kom en roerbak of stoof nu de spitskool en evt. wortel gaar. Kook ondertussen de pasta in ruim water gaar met zout. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Voeg champignonmengsel en de groenten toe en schep het geheel een paar maal goed door elkaar. Serveer direct of maak er een ovenschotel van: Schep het mengsel in een ovenschaal, strooi er eventueel geraspte kaas over en laat een half uur in een voorverwarmde oven op 180°C staan tot er een mooi goudgeel korstje op zit. Variatie met rijst of bulgur en nasikruiden: In plaats van pasta kunt u ook rijst of een andere graansoort gebruiken. Vervang de Italiaanse kruidenmix voor nasikruiden en u hebt een heerlijke schotel.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster