Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1813
Datum: 23-03-2018

Week 13: broccoli, venkel, ijsbergsla, witlof en waspeen. Het combi krijgt: broccoli, witlof, waspeen, appels, mandarijnen en kiwi’s. klein aanvullend: champignons kastanje, rode paprika, cherry roma tomaatjes en tuinkers. Groot: courgette, komkommer, rode paprika, cherry roma tomaatjes en tuinkers. Klein Fruit: appels, avocado, kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Groot fruit hetzelfde maar dan meer. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Tomaten: pittige tomatensalsa voor 2 personen

5 rijpe tomaten gepeld en fijngesneden, 3 fijngesneden (rode) uien, 3 fijngesneden chili pepertjes, 1 el olijfolie, 1 geperst teentje knoflook, 1 theel. balsamico azijn, ev. 2 theel. fijngesneden verse koriander.

Voeg al de ingrediënten bij elkaar, roer het even door. Laat het minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast staan zodat de smaak zich ten volle kan ontwikkelen.

Kiwi: tip voor frisse kiwisalade voor 2 personen

kiwi\\\\\\\'s, citroensap, muntblaadjes, evt. vruchtensap

Schil een aantal kiwi’s en snijd ze in stukjes. Druppel er citroensap over en strooi er fijngeknipte verse munt of gedroogde muntblaadjes overheen. Laat een kwartiertje staan en serveer in mooie glazen met een lepeltje. Het citroensap laat de zoete smaak van de kiwi’s goed uitkomen. Heerlijk verfrissend op een warme dag of als tussendoortje op een feestje. Variatie met sap Schenk op de kiwistukjes met citroensap en munt een liter sinaasappelsap of ander fris vruchtensap en voeg eventueel een scheutje witte wijn toe.

Broccoli: broccoli roomsoep met tuinkers voor 2 personen

Broccoli fijngesneden, 1 kleine ui gesnipperd, ½ l bouillon, 3 dl melk en/of room, peper en zout, 1 of 2 eetl. witte bloem, ½ bakje tuinkers, croutons of dobbelsteentjes geroosterd brood.

Kook de broccoli met ui in de bouillon in 10 min. gaar. Pureer de groenten naar wens. Voeg melk met room toe, breng de soep weer aan de kook en bind ze met aangelengde bloem. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met tuinkers en croutons of dobbelsteentjes geroosterd brood erover gestrooid. Variatie pittiger: Voeg wat geelwortelpoeder en kerrie toe voor een pittiger smaak en goudkleurige soep.

Broccoli: venkel met broccoli en wortel voor 2 personen

1 venkelknol, 1 wortel, enkele gave blaadjes, roosjes en geschilde stelen van broccoli, 1 theel. gemberpoeder, 1 theel. djinten (=gemalen komijn), 40 g margarine, 2 theel. honing.

Maak de venkel, wortel en broccolistelen schoon. Snijd ze in reepjes en kook ze samen met de broccoliblaadjes en roosjes gaar. Apart in een pannetje klontje boter verwarmen, kruiden en honing toevoegen en even smoren. Daarna de groenten erbij scheppen en even omroeren.

Venkel: venkel met zalm voor 2 personen,

1 venkelknol, ½ krop ijsbergsla (of groenlof !), 600 g aardappels, 1 blikje zalm, 2 eetl. melk, 2 eieren 30 g geraspte kaas, 1 theel. chilipoeder, peper en zout.

Schil de aardappels, kook ze bijna gaar en snijd ze in kleinere blokjes. Snijd de venkel in schijven of blokjes en de ijsbergsla in reepjes. Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een ovenschaal in en leg venkel en sla op de bodem. Verdeel de zalm erover. Klop de eieren met melk, kaas, zout, peper en chilipoeder. Meng de aardappelstukjes met het ei-kaasmengsel en verdeel dit over de zalm. Bak de schotel in ongeveer 25 minuten in de oven. Dien deze schotel op met een frisse salade.

Witlof met champignons uit de oven

400 g witlof, 1 ui, gesnipperd, 1 teen knoflook, geperst, 150 g kastanje champignons, 2 theel. tijm, 2 eieren, ¾ dl melk, 50 g geraspte kaas, versgemalen zwarte peper.

Witlof wassen en in water met wat zout ca. 5 minuten koken. Uit laten lekken. Ui en knoflook fruiten in boter. Kastanjechampignons schoonvegen, in plakjes snijden en meefruiten. Strooi tijm erover heen. Oven voorverwarmen op 200ºC. Eieren loskloppen, kaas en melk toevoegen en op smaak brengen met peper. Lofstronkjes in de lengte doormidden snijden en in ovenschaal leggen. Champignonmengsel erover verdelen en ei-kaasmengsel erover gieten. 25 minuten in de oven. Lekker met rijst en salade.

Witloftortilla (lekker met ijsbergsla!)

300 g. witlof, 2 uien, 6 vaste aardappelen, 2 eieren, ½ theel. nootmuskaat, 100 g. ham, zeezout naar smaak, olijfolie.

Aardappelen gaar koken. Ui klein snijden en fruiten in olie. Witlof in dunne reepjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. In ongeveer 5 minuten gaar stoven. Aardappelen en ham in kleine stukjes snijden, samen met de kruiden aan de groenten toevoegen en roeren. Eieren klutsen en over de aardappel-witlofschotel schenken. Met deksel het ei laten stollen.

Winterpeen: wortelen met blauwe kaas

400 g winterpeen, 1 (rode) ui, 80 g stevige blauwe kaas.

Schrap de wortels en snijd ze in plakken. Kook of roerbak ze beetgaar. Fruit de (rode) ui in een klein beetje olijfolie. Meng de ui met de wortels en verkruimel er vlak voor het opdienen de blauwe kaas erover. Laat het met dichte deksel op een klein vuur heel even smelten.

Waspeen: zoete wortelsoep voor 2 personen

250 g wortel, 1 ui, ½ l groentebouillon, 1 theel. Gemberpoeder, 2 theel. Honing, 1 eetl. Citroensap, 1 eetl. Boter, peterselie, of koriander ter garnering.

Breng de bouillon aan de kook. Snijd de wortel in plakjes en de ui in ringen. Voeg deze en de overige ingrediënten toe aan de kokende bouillon en laat het 20 minuten zachtjes koken. Garneer de soep met fijnge-knipte peterselie of koriander! Variatie gevuld Kook een handvol rode linzen in de soep mee of voeg er gekookte linzen of kikkererwten uit een potje aan toe

Tuinkers: groentekroketjes met tuinkers voor 2 personen

4 preistelen (alleen wit), 1 bakje tuinkers, 100 g boter, 120 g bloem, 8 dl kruidenbouillon, paneermeel.

Smelt de boter, voeg daarna de bloem toe en maak deze tot een roux. Laat die afkoelen en voeg daarna de bouillon toe. Breng deze aan de kook en spatel daarna de tuinkers en de prei erdoorheen. Bewaar een beetje tuinkers voor de garnering. Laat het geheel afkoelen in de koelkast. Als alles koud is, rol dan hier kroketjes van en paneer ze twee maal. Frituren in een friteuse op 180°C. Serveren: met grove mosterd, gegarneerd met een plukje tuinkers.

Tuinkers: Scherpzoet op warm brood voor 2 personen

Toast, met tuinkersolie, en mango, 4 sneetjes bruin brood, ½ bakje tuinkers, 1 mango, 4 eetlepels olijfolie eerste persing, zeezout naar smaak.

Tuinkers afknippen en mengen met olie en zout. Mango schillen en over de lengte in plakjes snijden. Brood roosteren. tuinkersolie op toast smeren. Mango erop leggen.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster