Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1814
Datum: 30-03-2018

Week 14: prei, rode bieten, spitskool, groenselderij en courgette. Het combi krijgt: prei, spitskool, courgette, appels, kiwi en sinaasappels. Klein aanvullend: Roma tomaten, rode paprika en een komkommer. Groot: champignons, Roma tomaten, rode paprika en komkommer. Fruitpakketten beide: appels, kiwi’s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Courgette + peterselie: gouden courgettesoep voor 2 personen

300 g courgette in stukjes gesneden, 150 g ui of prei heel fijn gesneden, 1 teen knoflook fijngesneden, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), 1 theel. kerrie, klontje boter, ½ liter water, 1 bouillonblokje ev. scheutje room, ev. vers knoflookblad, korianderblad of peterselie fijngeknipt.

Bak de stukjes courgette, knoflook, specerijen en ui of prei heel even in boter. Voeg water met bouillon toe en kook de groente in 10 min. gaar. Pureer de soep, voeg eventueel room, verse knoflook, koriander, of peterselie toe en serveer.

Courgette: gevulde courgette vegetarisch voor 2 personen

1 courgette, 1 ui gesnipperd, 1 grote tomaat in stukjes,1 klont boter, tofu of noten naar wens, peper, en zout, 50 g Monchou (roomkaas), geraspte kaas

Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit met een lepel. Fruit de ui in boter. Laat de Monchou op de uien smelten. Meng ui, Monchou, tomaat, vruchtvlees van courgette en tofu of noten. Maak dit mengsel op smaak met peper en zout en evt. kruiden. Vul de holle courgettes met het mengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal. Strooi er geraspte kaas over. Zet de courgetteschotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175ºC.

Courgette: rijst met courgette, ui en noten voor 2 personen

gemengde rijst voor 2 personen, 1 laurierblad, 1 ui, 350 g courgette, een scheut olijfolie, 1 teen knoflook gesnipperd, 1/2 eetl. verse tijm of 1/2 theel. gedroogde tijm, 1/2 theel. oregano, gepelde walnoten, peper, en zout, peterselie.

Zet de rijst met water, laurierblad en zout op het vuur. Was de courgette en snijd ze in schijfjes. Snijd de uien in ringen. Bak courgette, knoflook en ui ongeveer 10 minuten in olijfolie. Voeg oregano, tijm, peper, zout en walnoten toe. Schep als de rijst gaar is deze door het groentemengsel. Serveer met vers geknipte peterselie erover. Een heerlijke combinatie! Tip: U kunt ook een lekkere nasischotel klaarmaken door samen met deze groenten, bloemkool, wortel, prei en nasikruiden te gebruiken

Prei: gesmoorde prei met paprika voor 2 personen.

500 g prei, olie om in te smoren, zout, 2 theel.paprikapoeder (zoet), ½ eetl. citroensap.

Was de prei en snijd ze in ca.. 2 cm. Brede stukken. Roerbak de prei met olie en zout een paar minuten en laat daarna op een lager vuur 10-15 minuten. smoren. Schep de prei ondertussen een paar keer om. Vlak voor het opdienen op smaak maken met paprikapoeder en het citroensap. Variatie: rode paprika in stukken, ontvelde tomaat en een reepje citroenschil volgens bovenstaand recept met de prei mee smoren.

Prei: rijstschotel met prei en appel

400 g prei, ev. 1 ui, 1 appel, 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. citroensap, peper, zout, kaneel, rijst voor 2 personen, ca. 4 dl water

Fruit de ui in de olie en voeg daarna de gesneden prei, peper en zout en een mespuntje kaneel toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en voeg dan citroensap en water toe. Breng het mengsel aan de kook en voeg de rijst toe. Kook het geheel gaar in 15 tot 30 min. (afhankelijk van de rijstsoort). Neem de pan van het vuur en voeg stukjes appel toe die u door de prei-rijst roert. Indien u niet van rauwe appel houdt voegt u de appel tegelijk met de prei toe. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld met een salade en een schep cottagecheese met kruidenzout.

Groenselderij: groenselderij met roombrie voor 2 personen

1 kleine struik groenselderij, een klontje boter, snufje peper en zout, 2 eetl. fijngeknipte selderijblaadjes, 150 g roombrie.

Snijd het blad van de stelen en het voetje van de stronk. Spoel de stengels onder de kraan af en snijd ze in stukken van 2 cm. Breng een scheutje water, boter, peper en zout aan de kook. Voeg de groenten toe en stoof ze beetgaar in ongeveer 10 minuten. Giet het vocht af, leg plakjes roombrie op de groenselderij en laat deze gedeeltelijk smelten. Strooi voor het opdienen de fijngeknipte selderijblaadjes erover. Lekker met gebakken aardappelen van met aardappelpuree. Variatie Ovenschotel: Stoof de groenselderij gaar. Maak ondertussen aardappelpuree. Schep in een ingevette ovenschaal een laagje puree, selderij en brie en herhaal dit tot de ingrediënten op zijn. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200 ° C. Serveer met een kleine frisse salade.

Groenselderij: pasta met groenselderijsaus

pasta voor 2 personen, 1 groenselderij, ¾ dl crème fraîche, 1 ui, 1 teen knoflook, peper en zout, olijfolie, 1 handje vol cashewnoten.

Kook de pasta beetgaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Snijd de groenselderij in heel smalle stukjes, de ui in dunne ringen en fruit deze samen met knoflook in olie tot de groente gaar is. Roer gehakte cashewnoten, en crème fraîche er door. Breng op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en schep een eetlepel olijfolie erdoor (tegen het vastplakken). Serveer met de groenselderijsaus er overheen. Variatie extra lekker: Roer een aantal eetlepels zachte geitenkaas of geraspte Parmezaanse kaas door de groenselderijsaus.

Groenselderij: selderijsoep met sinaasappel voor 2 personen

1 kleine bos (groen)selderij in kleine stukken gesneden, 1 ui gesnipperd, 1 aardappel in kleine stukjes gesneden, 1 knoflookteentje geperst, 30 g boter, 3/4 liter water, 1 laurierblad, 1 theel. bouillonpoeder, 1 theel. geraspte sinaasappelschil, ½ bekertje zure room, ev. 1 eetl. echte Engelse marmelade.

Verhit de boter in een ruime pan en bak de ui, knoflook en selderij 5 min. Voeg water, bouillonpoeder, laurierblad, sinaasappelschil en aardappelstukjes toe en laat de soep 15-20 min. koken. Haal het laurierblad eruit en pureer de massa tot een mooie gladde crème. Voeg ¾ van de zure room toe en warm de soep nog even op (niet laten koken). Serveer de soep met een toef zure room en ev. een halve eetl. marmelade er bovenop.

Rode Biet: pannenkoek met romige bietjes voor 2 personen

500 g rode bieten, 1 ui gesneden, 4 gekonfijte gemberbolletjes in stukjes gesn., 1 bekertje crème fraîche (1,25 dl), een klontje boter, peper en zout, 2 eetl. bieslook, fijngehakt, Beslag: 150 g (of iets meer) pannenkoekenmix (of een mengsel van tarwebloem en boekweitmeel) 2 eieren, 4 dl melk, ½ dl karnemelk of bier, boter of olie om in te bakken, mespuntje zout.

Bieten schoonboenen en in ca. 20 tot 30 min. gaarkoken in ruim water. Intussen pannenkoekbeslag maken, 6 tot 8 pannenkoeken bakken en warm houden. Gare bieten ontvellen en in reepjes snijden of grof raspen. Ui fruiten in de boter en de bietenreepjes met gember een paar minuten meestoven. Peper en zout en tweederde van de crème fraîche toevoegen en alles goed door verwarmen. Pannenkoek op een schaal leggen, bietenreepjes op een helft leggen, garneren met bieslook en dichtklappen. Pannenkoeken half over elkaar heen op schaal schikken. Garneren met de rest van de crème fraîche en bieslook. Met een salade erbij een feestelijke volledige maaltijd. Variatie: Ook met rozijnen erg lekker. Naar wens kunt u de gember weglaten.

Rode biet:bieten-aardappelsalade met feta en groenselderij voor 2 personen,

400 g rode bieten, 4 grotere nieuwe aardappelen, 3 stengels groenselderij, 1 ui, 150 g feta, 2 eetl. volle kwark, 2 eetl. mayonaise, ½ theel. komijnzaad, ½ theel. karwijzaad.

Bieten en aardappelen wassen. Bieten opzetten in ruim kokend water. Na ongeveer 15 min. koken kunnen de aardappelen erbij. Laat beide nog ongeveer 20 min. koken. Selderijstengels klein snijden en selderijblad fijn hakken. Feta in blokjes snijden. Ui fijn snipperen. Zaden een paar min. al roerende roosteren in een droge koekenpan op een middelhoog vuur. Aardappelen en bieten even laten afkoelen in koud water, zodat ze hanteerbaar zijn. Bieten schillen en in stukjes snijden. Aardappelen in stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen.

Spitskool: Spitskool met groenselderij, noten en salie

400 g spitskool, 1 stengel groenselderij, 1 eetl. gehakte walnoten, een paar blaadjes verse salie of gedroogde salie, 125 ml slagroom, zeezout naar smaak.

Spitskool wassen en in reepjes snijden. Stronk verwijderen. Kool 5 min. smoren in slagroom. Af en toe omscheppen. Groenselderij fijn snijden. Salie en noten fijn hakken. Selderij, salie, noten en zout toevoegen en even doorwarmen.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster