Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1815
Datum: 06-04-2018

Week15: pastinaak, mix-sla babyleaf, spinazie, rode kool en venkel. Het combi krijgt: mix-sla babyleaf, rode kool, spinazie, appels, kiwi’s en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons, alfalfa en roma tomaten. Groot: alfalfa, paprika rood, roma tomaten en komkommer. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Alphalpha: kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten

Sinaasappels: Sinaasappel salade met rode ui en komijn voor 2 personen

3 sinaasappelen, 1 kleine (rode) ui, 1/2 eetlepel komijnzaad, wat grof gemalen zwarte peper, een paar blaadjes mint, 10 zwarte olijven zonder pit, 3 eetlepels olijfolie, een paar takjes verse koriander.

Schil de sinaasappels met een mes en snij het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Vang het sap op. Snij de ui in mooie reepjes. Vermeng de sinaasappels met de uireepjes, het komijnzaad, de olijven de mintblaadjes en de koriander. Roer de olijfolie door het sinaasappelsap met wat peper en zout en sprenkel het over de salade. Garneer met wat achtergehouden groen. Koud serveren.

Sinaasappel: mediterrane saladedressing voor 2 personen

2 eetl. sinaasappelsap, ˝ theel. sinaasappelschilrasp, 100 g zure room, 1 theel. zachte honing, cayennepeper, zout.

Klop de zure room los en schuimig. Meng er peper, zout, honing en sinaasappelsap en rasp door. Serveer bij salade van ijsbergslasla, krulandijvie, winterpostelein of rauwkost van wortel en/of knolselderij en sla met stukjes sinaasappel of mandarijn en geroosterde pijnboompitten

Spinazie volgens Turks recept voor 2 personen

500 gram spinazie, 2 eieren, 2 teentjes knoflook, ˝ klein potje tomatenpuree, vers gemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie.

Knoflook pellen en fijn hakken. Een flinke laag olie verwarmen in een pan met dikke bodem. Knoflook toevoegen en een paar minuten fruiten op een laag vuur. Tomatenpuree toevoegen. Roeren. Spinazie toevoegen onder voortdurend omscheppen totdat de spinazie is geslonken en er vocht vrij komt. Zout en peper toevoegen. Maak met een lepel per persoon een kuiltje in de spinazie en breek daarboven de eieren zodat deze in de kuiltjes vallen. Het is de bedoeling dat de dooiers heel blijven. Met deksel 10 minuten zachtjes stoven tot het eiwit gaar is en de dooiers nog zacht. Lekker met couscous of Turks brood om in het groentenat te dopen.

Spinazie: spinazie-uiensaus met peper voor 2 personen

400 g spinazie, 4 uien, 100 g volle kwark, ˝ theel. Nootmuskaat, vers gemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie.

Spinazie wassen en uit laten lekken. Ui pellen, op het wortelkantje neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in 6 partjes snijden. Ui fruiten in olie totdat ze glazig is. Spinazie klein snijden, aan de uien toevoegen en al roerende in een paar minuten laten slinken. Kwark toevoegen. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Lekker met pasta.

Spinazie: spinaziesalade voor 2 personen

200 g spinazie, dressing: 4 eetl. Olie, 1 eetl. Citroensap, 1/2 theel. Mosterd, 1theel. Honing, zout, en peper, 2 eetl. pijnboompitten, of zonnebloempitten.

Spinazie wassen, droogslingeren in theedoek of slacentrifuge en desgewenst grof hakken. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de salade scheppen. Pijnboom- of zonnebloempitten goudgeel roosteren in een droge koekenpan en over de salade strooien.

Knolvenkel: venkelsalade met ei en olijven

1 venkelknol, 1 hard gekookt ei, 6 zwarte olijven, 2(gedroogde) tomaatjes, ˝ bakje tuinkers, Dressing: 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. citroensap, 1 theel. honing.

Venkel in dunne reepjes snijden of raspen. Eieren, olijven en gedroogde tomaatjes klein snijden en mengen met de venkel. Olie, citroensap en honing mengen tot een dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Dressing over de salade schenken. Salade garneren met tuinkers.

Venkel:venkel pikant voor 2 personen

1 venkelknol in plakken gesneden, scheutje olijfolie, een aantal gekruide gepeperde olijven, een aantal sardientjes (uit blik) in stukjes, 1 eetl. citroensap

Bak de venkel in olijfolie en laat de groente op een laag pitje, eventueel met een klein scheutje water, beetgaar worden. Voeg citroensap, olijven en sardientjes toe aan de venkel en laat het geheel door en door warm worden. Serveer bij pasta of een gekookte graansoort en een kleine salade. Variatie met kaas: Gebruik geen sardientjes en olijven maar bestrooi de beetgare venkel met geraspte (Parmezaanse) kaas en maak eventueel op smaak met peper en zout

Pastinaak gestoofd

500 gram pastinaak en een scheutje olie/margarine.

schoongemaakte pastinaak in gelijke delen snijden en 15-20 min. stoven op laag vuur, zo ontstaat een zoetige smaak. lekker bij capucijners of linzen en een frisse salade. serveren met gekruide tofu of spekjes en een sausje met yoghurt,knoflook,azijn, peper en zout.

Rode kool: Deense rode kool voor 2 personen

400 gram rode kool, sap van 1/2 citroen, 1 theel. (tijm)honing, 1 ui, 2 kruidnagels, 1 laurierblad, 1 stukje foelie, 2 eetl. rozijnen, 1 sappige handpeer, 1 handje rijst, peper en zout , klontje boter.

Rode kool fijnsnijden en opzetten met citroensap. Honing erdoor roeren en met ui, specerijen, krenten, rijst, stukjes peer en zout aan de kook brengen. Op zacht pitje 30-40 min. laten sudderen. De rijst en het klontje boter maken het gerecht zacht en smeuďg.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster