Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1816
Datum: 13-04-2018

Week16: postelein, rode bieten, witlof, romanesco en waspeen. Het combi krijgt: postelein, rode bieten, witlof, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: rucola, rode puntpaprika en cherry roma tomaatjes. Groot: champignons, rucola, rode puntpaprika en cherry roma tomaatjes. Klein fruit: appels, mandarijnen, peren en sinaasappels. Groot: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Rucola: salade met rucola

1 bosje rucola, ½ krop (rode)sla, 50 g feta, Dressing: 1 eetl. verse dilletopjes, 1 eetl. pesto, 4 eetl. olijfolie, 3 eetl. wijnazijn.

Was de rucola en de sla en scheur de blaadjes in stukjes. Meng met de overige ingrediënten en de dressing.

Postelein: maaltijdsalade met feta, bieten en winterpostelein voor 2 personen

6 aardappelen, 3 à 4 middelgrote rode bieten, 75 g winterpostelein, 200 g feta, 2 eetl. mayonaise, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 2 theel. mosterd, 2 theel. honing.

Aardappelen en bieten gaar koken en af laten koelen. Winterpostelein wassen, uit laten lekken en kleiner snijden. Feta in blokjes snijden. Dressing maken door mayonaise, olie, mosterd en honing te mengen. Meng de ingrediënten eerst met en vork of kleine garde en schud de dressing daarna goed in een afgesloten potje of mengbeker. Bieten schillen en in kleine stukjes snijden. Aardappelen in kleine stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen

Posteleinstamppot

Aardappels, postelein, slagroom, melk, zout, peper, (tuinkruiden), bouillonpoeder, feta

Postelein in vergiet met kokend water overgieten, uit laten lekken en snijden. Mengen met de aardappels. 50 gr. feta in kleine blokjes 1 grote augurk in dunne plakjes erdoor roeren. Nog even doorwarmen.

Postelein: Roerbakrijst met postelein

Postelein, rijst, ui, saffraan, ½ groentebouillonblokje, olijfolie, 1tl laos, rode paprika, teen knoflook, peper, zout, tuinkruiden, garnalen

Saffraan weken in wat water. De witte rijst nét gaar koken met de saffraan en 1/2 groentebouillontablet. Afgieten en een iets laten afkoelen. Postelein in vergiet met kokend water overgieten, uit laten lekken en snijden. Ui glazig fruiten in olijfolie met kurkuma, laos en de rode paprika in stukjes toevoegen en de geperste teen knoflook even mee fruiten met peper, zout en de tuinkruiden. Op hoog vuur de rijst toevoegen en 2 min. roerbakken (evt. olie toevoegen). De uitgelekte postelein toevoegen en even meebakken. 100 gr. De garnalen vlak voor het opdienen toevoegen en doorwarmen.

Rode Biet: tip rode bieten salade voor 2 personen

gekookte bietjes, fruit, noten, restje gekookte aardappelen, of rijst, zure room dressing

Hebt u een restje gestoofde bietjes over dan is het heel goed de volgende dag te eten als salade. Voeg dan bijvoorbeeld stukjes sinaasappel, paranoten en eventueel stukjes gekookte koude aardappelen (of rijst) en zure room aan toe en u hebt een verrukkelijke bietensalade.

Romanesco (informatie)

romanesco

Een zeer decoratieve bloemkool. Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.

Romanesco: gebakken romanesco met walnoten voor 2 personen

romanesco, in kleine roosjes en stukjes, 1 ui, gesnipperd, ½ wortel, in kleine stukjes, scheutje olijfolie om in te bakken, 100 g walnoten, grof gehakt, ½ theel. vers gemalen peper, ½ theel. Gemberpoeder, zeezout, 1 eetl. tamari of shoyu, 2 eetl. santen (kokosvet).

Olie in een ruime pan verwarmen. Romanesco, wortel en ui roerbakken samen met de kruiden. Blijf goed omscheppen, voeg indien nodig een klein scheutje water toe en laat de groente beetgaar worden. Ze moet lekker knapperig blijven. Noten in een droge pan roosteren totdat ze lekker gaan geuren. Voeg de noten, santen en sojasaus toe aan het groentemengsel en serveer deze schotel met een graansoort.

Witlof: witlofrolletjes met ham en banaan voor 2 personen

4 kleine struiken witlof, 2 kleine bananen, 4 dunne plakken ham.

Kook de witlofstruikjes in een laagje water met een snufje zout gaar en laat ze uitlekken. Leg de plakken ham op een bord en wikkel in iedere plak een halve in de lengte doorgesneden banaan en een struikje witlof. Leg de rolletjes in een beboterde ovenschaal en doe een vuurvaste deksel erop. Zet de schaal ongeveer een half uur in de oven op 180º. Maak eventueel een kaassausje om eroverheen te gieten.

Witlof: Witlofsoep voor 2 personen Bitterzacht voorgerecht

2 struikjes witlof, ½ liter groentebouillon, 1 eetlepel crème fraîche

Witlof wassen. Het kontje weg snijden. Witlof in stukjes snijden en in de bouillon in 10 minuten gaar koken. Pureren met een zeef en houten lepel of met de staafmixer. Crème fraîche er door roeren

Witlof: witlof pastasalade met sinaasappels voor 2 personen

250 g (verse) pasta (tagliatelle), 2 stronkjes witlof in reepjes, 2 sinaasappels in partjes (liefst tussen de vliesjes gesneden), 1 el fijngesneden dragon, 2 el fijngeknipte bieslook, zout, Voor de sinaasappeldressing; 3 el olijfolie, 2 el sinaasappelsap, 1 el citroensap, 1/2 tl grove mosterd, 1 tl vloeibare honing, zout, en peper naar smaak

Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook en kook hierin de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet de pasta goed af. Spoel de pasta in een vergiet onder stromend water en laat de pasta goed uitlekken. Meng voor de sinaasappeldressing alle ingrediënten en schenk de dressing over de pasta in een schaal. Meng de witlofreepjes en partjes sinaasappel erdoor. Garneer met (verse) groene kruiden. Dien de pastasalade direct op.

Waspeen: Waspeenwortel-appel salade voor 2 personen (snel)

300 g wortelen, 1 appel, citroensap dressing: 2 eetl. mayonaise,1 eetl. yoghurt, 3 eetl. appelsap of ander vruchtensap, peper en zout

Was de wortels. Schil de appel, snijd ze in kleine stukjes en druppel er citroensap over. Maak de dressing en meng deze door het wortel-appel mengsel. Zet de salade ongeveer een half uur op een koele plaats weg alvorens haar op te dienen. Ook lekker met rozijnen en nootjes erdoor.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster