Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1818
Datum: 27-04-2018

RECEPTEN

Paprikasoep met taugé

1 kleine rode paprika zaadjes verwijderd in kleine stukken, 1 kleine groene paprika, eveneens 100 g taugé gewassen uitgelekt, 50 g champignons in schijfjes, 1 kleine ui gesnipperd, 1 teentje knoflook geperst, 1 ½ eetl. Tomatenpuree, ½ l (ontvette vlees)bouillon, 1 takje peterselie

Smoor de stukjes paprika samen met de uien en de champignons in een beetje bouillon. Roer er de tomatenpuree doorheen. Giet de bouillon onder voortdurend roeren bij de groenten. Pers het knoflook en voeg het erbij. Voeg de taugé toe en laat goed warm worden. Proeven. Op smaak brengen met peper en zout. Versier met fijngehakte peterselie. Een heerlijke soep, zowel warm als koud.

Taugé: gebakken tomaat met taugé voor 2 personen

1 of 2 tomaten in stukjes, 1 zakje taugé, 2 uien of sjalotten in ringen, een scheutje olie, peper, en zout, 1 theel. gedroogde basilicum, evt. uitgebakken spekblokjes of stukjes tempé, evt. paksoi

Roerbak alle groenten bij elkaar in olie en voeg op het laatst de basilicum toe. Maak op smaak met peper en zout en voeg evt. gebakken tempé of spek toe. Heerlijk bij rijst of aardappelen.

Sla Kropsla: sla met eitapenade voor 2 personen

½ krop sla, 2 eieren, 6 olijven, 2 gedroogde tomaatjes, ½ bosje peterselie, 2 theel. honing, olijfolie

Eieren koken totdat ze hard zijn. Bladeren van de sla los trekken, wassen en uit laten lekken. Eieren, tomaatjes en olijven klein snijden. Peterselie fijn hakken. Alle ingrediënten behalve de sla mengen. Smeuïg maken met olie. Tapenade op de sla serveren.

Kropsla + peterselie: makreelsalade voor 2 personen

200 g gestoomde of gerookte makreelfilet, 4 grotere nieuwe aardappelen, ½ krop sla, 1 prei, 1 wortel, ½ bosje verse koriander of peterselie, 2 eetl. volle kwark, 2 eetl. mayonaise, 1 eetl. (appel)azijn, 1 eetl. honing.

Bladeren van de sla los trekken, wassen en uit laten lekken. Aardappelen schoon boenen met een groenteborstel en in een bodempje water in ongeveer 20 min. gaar koken. Kwark, mayonaise, azijn en honing door elkaar roeren tot een saus. Dit gaat goed met een kleine garde. Makreel in een grote kom met twee vorken in kleine stukjes trekken. Wortelen raspen op een grove rasp en aan de makreel toevoegen. Prei in de lengte halveren, uitspoelen, fijn snijden en aan de makreel toevoegen. Koriander of peterselie fijn hakken. Aardappelen in kleine stukjes snijden en aan de makreel toevoegen. Saus door de makreelsalade mengen. Slabladeren op een grote platte schaal uitspreiden en de salade erop scheppen. Gehakte kruiden er over strooien.

Andijvie: andijvierolletjes met paddestoelen voor 2 personen

1 kleine krop andijvie, 150 gram paddestoelen, 3 eetlepels olie, 1 teentje knoflook, 1 etl. droge sherry, zout, en peper.

Krop andijvie in zijn geheel in ruim water wassen en goed droog slaan. Bladeren losmaken en stugge steelaanzet wegsnijden. Op aanrecht 8 stapeltjes van elk 3-4 andijviebladeren maken. Paddestoelen schoonvegen en in plakjes snijden. In wok helft van olie verhitten en paddestoelen met het uitgeperste teentje knoflook al omscheppend bruinbakken. Afblussen met sherry, op smaak brengen met zout en peper. Paddestoelen op andijviestapeltjes leggen, bladeren losjes oprollen. In een ruime koekenpan op zacht vuur de rolletjes met de rest van olie en zout en peper op een heel zacht vuur in ca. 10 minuten verder gaar stoven.

Andijviestampot met champignons

1 kropje andijvie in smalle repen, 600 g aardappels, 1 ui fijn gesnipperd, een scheutje melk, 1 bakje (kastanje)champignons, evt. 75 g zachte roomkaas, een klontje boter, peper, zout.

Kook de aardappels in water met zout gaar en giet ze af. Bak ondertussen de champignons met ui, peper en zout in boter. Stamp de aardappels met melk, champignons, ui en roomkaas tot een smeuïge stamppot. Maak op smaak met peper en zout. Meng de andijvie er met een grote lepel goed door en laat het geheel nog even door en door warm worden. Variatie decoratief Maak de stamppot zonder het champignon-uimengsel er door te mengen, maar serveer de gebakken champignons met ui er bovenop

Andijvie: andijvieroomsoep voor 2 personen

1 krop andijvie, 1 ui, 1 teen knoflook, ¾ liter water, olijfolie, 2 theel. honing, 1 dl slagroom, zeezout naar smaak, een scheutje citroensap

Knoflook fijn hakken. Ui fijn snijden en samen met de knoflook fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 à 10 minuten gaar koken. Overige ingrediënten toevoegen.

Prei: Peren – preischotel voor 4 personen

1 kg prei , 100 gr blauwe kaas of erg pittige kaas, 4 peertjes, 2 eieren, 1 dl melk /water, 50 g gehakte walnoten.

De prei in de lengte doormidden snijden en goed schoonspoelen. Daarna aan 2 cm brede stukjes snijden en in enkele eetl. olie even roerbakken. De peren halveren, het klokhuis verwijderen en ca 5 min. voorkoken in iets water. De prei in een ingevette ovenschaalscheppen, de kaas erover verdelen en daarop de peertjes mooi rangschikken met de bolle kant naar boven. De eieren opkloppen met de melk / water en wat peper en zout en over de ovenschaal verdelen. De schaal ca 30 min. in de oven plaatsen ( 180 0 C , gasoven stand 3)tot het eimengsel mooi brui verkleurd is. De gehakte walnoten er halverwege de tijd over strooien.

Prei: prei en taugé met ham en eieren voor 2 personen

400 g. prei, ½ bakje taugé, 2 eieren, 100 g. ham 1 dikke plak, olijfolie, 2 eetl. (Thaise) gembersaus, zeezout naar smaak

Prei in de lengte halveren, uitspoelen, in kleine stukjes snijden en samen met de taugé in olie en een klein scheutje water in 5 à 10 minuten gaar stoven. Eieren klutsen en een beetje zout toevoegen. Van de eieren een omelet bakken en in reepjes snijden. Ham in dunne reepjes snijden. Gembersaus, ei en ham door de groente roeren. Lekker met rijst, gerst of haver en een wortelsalade

Rode Kool: Rodekoolsalade met champignons voor 2 personen

150 g rode kool, ½ bakje champignons, 1 ui, een klontje boter, sap van 1 sinaasappel, 2 eetl. Mayonaise, 2 eetl. Yoghurt, peper, en zout, 2 theel. Honing, evt. een handje (hazel)noten

Snijd of rasp de rode kool heel fijn. Maak een dressing van mayonaise, sinaasappelsap, yoghurt, honing, peper en zout. Laat deze salade minimaal een half uur staan. Bak plakjes champignon en ui gaar in boter, laat afkoelen en voeg het toe aan de rodekoolsalade. Ook lekker met gehakte en geroosterde (hazel)noten er door gemengd. Heerlijk bij de warme maaltijd of als lunch op een boterham of tussen een broodje.

Rode Kool: rode kool pastaschotel voor 2 personen

125 g (volkoren) macaroni, olie, 1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 1 eetl. gehakte verse tijm, 250 g rode kool, fijngesneden, 35 g rozijnen, 15 g pijnboompitten, zout, peper, 1 ei, scheut melk, 20 g parmezaanse kaas, 50 g kaas.

Kook de macaroni gaar en laat het uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit in de olie de ui, knoflook en tijm tot de ui glazig is. Voeg de rode kool, de rozijnen en de pijnboompitten toe en breng ze op smaak met zout en peper. Dek de pan af en laat alles 5 min. zachtjes smoren; af en toe roeren. Roer de parmezaanse kaas en tweederde van de geraspte kaas er door. Vet een ovenschaal in. Klop de eieren samen met een scheutje melk los. Doe het rode koolmengsel in de ovenschaal, giet de losgeklopte eieren erover en bestrooi met de rest van de kaas. Zet de schaal 20 min. in de oven tot het goudbruin is.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster