Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1823
Datum: 01-06-2018

Week 23: witte asperges, chinese kool, raapstelen, knolvenkel en ijsbergsla. Het combi krijgt: witte asperges, chinese kool, raapstelen, aardbeien en appels. Klein aanvullend: bosui, rode paprika en roma tomaten. Groot: hetzelfde maar met champignons erbij. Klein fruit: aardbeien, ananas, appels en bananen. Groot: aardbeien, ananas, appels en sinaasappels Valencia. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Ananas: venkelananassalade voor 2 personen

1 à 2 knollen venkel, ½ ananas, 6 (grote) aardappelen, ½ bosje peterselie, 200 g. oude kaas, mayonaise naar smaak, ½ theel. paprikapoeder, vers gemalen peper

Aardappelen schoon boenen met een groenteborstel en gaar koken. Knolvenkel in de breedte in dunne plakjes snijden en daarna in reepjes. Ananas in de lengte in 4 parten snijden, schil en harde kern verwijderen en in kleine stukjes snijden. Peterselie fijn hakken. Kaas in blokjes snijden. Aardappelen in stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen.

Asperges met olijven en basilicum

Tagiatelli, 700 gr asperges, 1 hand vol olijven, 1 doosje cherry tomaatjes, 3 el olijfolie, 1 teen knoflook, 1 handvol basilicum, zout, peper

Schil de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm. Kook de asperges 10 minuten ze mogen nog niet gaar zijn. En giet ze af. Kook de pasta in een andere pan tot ze beetgaar is. Meng de asperges, olijven , tomaatjes, olijfolie, basilicum, fijngesneden knoflook, en het zout en de peper en bak dit mengsel een minuut of 10 tot de asperges gaar zijn. Leg een bedje van tagiatella op de borden en schep het asperge mengsel er op.

Asperge: traditionele Limburgse asperges voor 2 personen

asperges, ham, ei, bechamelsaus.

Schil de asperges met een dunschiller. Begin even onder de top en haal de dunschiller van boven naar beneden. Snijd van de onderkant een stukje af. Zet een pan met water en zout op. Kook de asperges in ruim water in ongeveer 20 min. gaar. Serveer ze met een plak ham, een hardgekookt ei en een witte bechamelsaus erover gegoten. Variatie: Serveer de gekookte asperges met een kerriesaus.

Chinese kool: Chinese kool met champignons (roerbakken)

1 kg Chinese kool, 200 gr. Champignons , 3 el. Olie, zout, klein stukje gemberwortel, 1 dl bouillon (blokje, snufje suiker, 2 el. zoete sojasaus, ½ el. Maïzena, 2 el. Water

Was de kool in zijn geheel en laat goed uitlekken. Verwijder de stronk en snijd de kool in repen. Verhit de olie in de wok en fruit hierin even de fijngehakte gemberwortel, voeg de reepjes kool toe en schep deze 2 min. op een hoog vuur om. Doe de schoongemaakte en in plakjes gesneden champignons erbij en schep nogmaals 2 min. om. Voeg, op laag vuur, bouillon, suiker, zout en sojasaus toe, en schep nog eens een minuutje of 2 om. Bind het gerecht tenslotte met de in water opgeloste maïzena. Lekker met rijst.

Chinese Kool: Chinese kool met eireepjes voor 2 personen

1 Chinese kool, zonnebloemolie ,2 eieren, ½ theel. komijn, kruidenzout, cayennepeper, evt. 2 tenen knoflook, geperst

Was de Chinese kool en laat ze uitlekken. Snijd de kool in reepjes van ongeveer een centimeter breed. Roerbak de Chinese kool in ongeveer 5 tot 10 minuten beetgaar. Kluts de eieren met komijn, kruidenzout, cayennepeper en evt. knoflook en bak er een omelet van. Snijd de omelet in reepjes en schep deze door de Chinese kool. Laat nog even op een laag pitje staan om de smaken wat door te laten trekken. Heerlijk met gemengde (wilde) rijst of rogge.

Raapsteeltjestaart

deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 eetl. water, zout. vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyère, 1 eetl. Extra Vergine olie, (kruiden)zout, peper.

Deeg: Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes oliën. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren loskloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).

Raapstelen: groente met vis en tomaten voor 2 personen

Chinese kool, paksoi, venkel, of raapsteeltjes, 6 gedroogde tomaten, in reepjes gesneden, 2 eetl. Sojasaus, 2 sjalotten gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, een scheutje olijfolie, 1 blikjes tonijn in olie,1 theel. Provençaalse kruiden.

Was de groente en snijd ze in kleine stukken. Fruit sjalotten en knoflook in olijfolie en voeg na een paar minuten de groente en de tomatenreepjes toe. Voeg na ongeveer 5 minuten sojasaus, een scheutje water en kruiden toe en laat de groente in 10 minuten beetgaar stoven. Voeg op het laatst de vis in stukjes toe en roer dit door het groentemengsel. Serveer dit hartige mengsel met rijst of een ander graansoort en een frisse salade. De combinatie van gedroogde tomaten, sojasaus, kruiden en vis geven een aparte fijne smaak aan dit gerecht.

Raapstelen: spaghetti met raapsteeltjes

1 bosje raapstelen, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 tomaten, 150 g spaghetti, 3 eetl. tomatenpuree, 2 eieren, hard gekookt, een scheutje (zonnebloem)olie, peper en zout, bieslook en/of peterselie naar smaak.

Was de raapsteeltjes, snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in 3 cm brede stukken. Fruit de ui met knoflook in olie en voeg er dan de gesneden raapsteeltjes en stukjes tomaat bij. Laat het mengsel 15 min. zachtjes stoven en voeg daarna de tomatenpuree erbij. Kook ondertussen de spaghetti gaar. Snijd de gekookte eieren in stukken en meng die door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Dien de spaghetti op met de saus erover en strooi verse bieslook en/of peterselie erover.

Knolvenkel: venkel -komkommersalade voor 2 personen

1 kleine venkelknol, 1/2 komkommer, dressing: 50 g zachte geitenkaas, 3 eetl. yoghurt, 1 teentje knoflook geperst, 1/2 theel. tijm, peper, en zout

Venkel schoonmaken, in dunne reepjes snijden en 1 min. blancheren in kokend water. Uit laten lekken. Komkommer schillen en in blokjes snijden. Geitenkaas fijn prakken en loskloppen met de yoghurt, knoflook, tijm en peper en zout naar smaak. Venkel en komkommer door elkaar scheppen, dressing erdoorheen scheppen. Garneren met fijngeknipt venkelgroen. Lekker met gebakken aardappelen en een (vegetarische) burger.

Knolvenkel: zomerse maaltijdsalade met venkel

1 venkel, in smalle reepjes gesneden, een aantal radijsjes, in stukjes, 1 bosuitje, in smalle ringen, ½ kropje sla, 1 kleine appel, in kleine stukjes, 1 blikje tonijn, een paar takjes peterselie, fijngehakt, 3 koppen gekookte rijst, Dressing: 4 eetl. olijfolie, 1 theel. mosterd, sap van ½ citroen, sap van ½ sinaasappel, peper en zout, 1 theel. zachte honing.

Was de sla of andijvie, snijd ze in reepjes en leg dit op een ondiepe schaal. Meng in een kom de rijst met venkel, appel, de helft van de peterselie, uitje, vis (met een vork losgemaakt) en een deel van de radijs. Klop de dressing en meng deze door de venkelsalade. Schep de salade op de sla of andijvie op de schaal en versier met de rest van de stukjes radijs en peterselie. Heerlijk met (tomaten)soep of gegratineerde koolsoep en stokbrood uit de oven.

Knolvenkel: Vegetarische venkelschotel met olijven voor 2 personen

1 grote venkelknol, 1 theel l olie, 50 g blanke amandelen, 2 eieren, aardappelpuree voor 2 personen, 1 eetl boter, zout, peper, 10 zwarte olijven zonder pit, 100 g jonge kaas, 3/4 pakje soja cuisine, 1 eetl paneermeel

Maak de venkel schoon en snijd ze in de lengte in reepjes. Breng ze in een pan met ruim water aan de kook. Kook de venkel circa 5 minuten. Laat ze in een vergiet uitlekken. Vet een ovenschaal in met de boter. Hak de olijven en de amandelen fijn en snijd de kaas in blokjes. Schik de venkel in de ovenschaal. Verdeel de olijven, de amandelen en de blokjes kaas over de venkel. Klop in een kom de eieren met de soja cuisine los. Breng dit op smaak met peper en zout. Maak de aardappelpuree en zet vervolgens het eimengsel, venkelmengsel en de aardappelpuree afgedekt apart. Verwarm de oven voor op 200°C of gasstand 4. Klop het eimengsel nogmaals door en schenk dit over de venkel. Bedek dit met de puree. Strijk het geheel glad en strooi er het paneermeel overheen. Verdeel er wat blokjes boter over en zet de schaal in het midden van de oven. Laat de schotel in circa 30 minuten door en door warm en goudbruin worden. Heerlijk met gemengde sla.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster