Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1824
Datum: 08-06-2018

Week 24: bloemkool, peultjes, waspeen, nieuwe bietjes, rode kropsla en een komkommer. Het combi krijgt: bloemkool, peultjes, waspeen, appels en nectarines. Klein aanvullend: champignons, rode paprika en een bosje rucola. Groot: aubergine, gemengde kiemen, rode paprika, rucola en tomaten. Klein fruit: appels, mango, nectarines en sinaasappels. Groot: appels, bananen, nectarines en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Bloemkool met knoflook saus

1 bloemkool (circa 600 gram), 1 teentje knoflook, 2 theelepels azijn, 1 eetlepel zwarte olijven, 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels magere kwark, zout, versgemalen peper, paar sprietjes bieslook

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Kook ze in water met zout in 4 tot 5 minuten beetgaar. Giet het af in een vergiet, laat de roosjes onder de koude kraan schrikken en goed uitlekken. Roer de mayonaise, de kwark, de geperste knoflook, de azijn en wat zout en peper in een kom door elkaar. Schep er de bloemkoolroosjes door en laat het afgedekt ongeveer 1 uur intrekken. Doe de bloemkool in een ondiepe schaal. Bestrooien met de olijven en met de grof geknipte bieslook. Serveren met gebakken of gefrituurde aardappeltjes.

Bloemkool: bloemkool in sinaasappelen met tomaat voor 2 personen

250 g bloemkoolroosjes, 1 sinaasappel, sap en geraspte schil, 250 g tomaten, 2 dl groentebouillon, 2 eetl. zoute sojasaus, 2 eetl. wittewijnazijn, 2 eetl. olie, paar druppeltjes tabasco, mespunt cayennepeper, peterselie fijngesneden, zout.

De achterzijde van de tomaten kruiselings insnijden. Dompel ze ± 1 min. onder in kokend water, laat de tomaat schrikken in koud water en verwijder de velletjes. De helft van de tomaten in kleine blokjes snijden en de andere helft in partjes. In een wok de olie verhitten en de bloemkool ± 5 min. al omscheppend bakken. Tomaatstukjes, sojasaus, azijn, sinaasappelsap en -schil toevoegen en ± 3 min. meebakken. Bouillon toevoegen en het gerecht in ± 10 min. beetgaar stoven. Nu de tomaatpartjes toevoegen en het gerecht door en door warm laten worden. Op smaak brengen met tabasco, cayennepeper en zout. Met peterselie bestrooien.

Peulen: peultjes met wortelen voor 2 personen

150 g peultjes, 200 g wortel, scheutje olie, peper en zout, evt. een paar takjes peterselie.

Was de peultjes en verwijder de puntjes door deze af te halen. Was en/of schrap de wortels en snijd ze in heel dunne plakjes. Roerbak de wortelplakjes samen met de peultjes in 5 tot 10 minuten beetgaar. Maak op smaak met peper en zout. Strooi er eventueel peterselie over en serveer bijvoorbeeld met rijst en een kaassausje.

Peulen: peultjes met wortelen voor 2 personen

150 g peultjes, 200 g wortel, scheutje olie, peper en zout, evt. een paar takjes peterselie.

Was de peultjes en verwijder de puntjes door deze af te halen. Was en/of schrap de wortels en snijd ze in heel dunne plakjes. Roerbak de wortelplakjes samen met de peultjes in 5 tot 10 minuten beetgaar. Maak op smaak met peper en zout. Strooi er eventueel peterselie over en serveer bijvoorbeeld met rijst en een kaassausje.

Waspeen: wortelsesamdip voor 2 personen

200 g. wortelen, paar takjes peterselie, 1 teen knoflook, 2 eetl. sesampasta (tahini), 2 eetl. geroosterde sesamolie, 2 theel. Honing, zeezout naar smaak

Wortelen schoon boenen met een groenteborstel, in kleine stukjes snijden en in 10 à 15 minuten goed gaar koken. Wortelen pureren met een beetje kookvocht. Overig kookvocht bewaren. Knoflook boven de puree uitpersen. Puree mengen met sesampasta, sesamolie, honing en zout. Eventueel nog kookvocht toevoegen om een smeuïge dip te krijgen. Lekker met bloemkool of broccoli.

Waspeen: wortel-koriandersalade voor 2 personen

225 g wortelen geschild in reepjes (4x ½ x ½ cm), 2 eetl. verse koriander fijngehakt, ½ theel. cayennepeper, ¾ theel. paprikapoeder, ruim ½ eetl. citroensap, ruim ½ eetl. olijfolie, zout

Een grote pan water aan de kook brengen. De wortelreepjes erin doen en 10 sec. laten koken. Direct afgieten en in een kom doen. Koriander, citroensap, olijfolie, zout, cayennepeper en paprikapoeder toevoegen. Goed mengen. Serveren: op kamertemperatuur of gekoeld. Heerlijk met Marokkaans brood.

Komkommer: frisse komkommersoep

1 komkommer, 3 dl yoghurt, 2 dl karnemelk, 2 tenen knoflook, geperst, 1 theel. mosterd, evt. verse dragon, fijngesneden, peper en zout, evt. een scheutje room, een aantal blaadjes munt, fijngesneden.

Schil de komkommer en verwijder eventueel de pitjes. Snijdt de komkommer in smalle reepjes. Pureer of meng dit samen met de yoghurt en karnemelk. Voeg de knoflook, mosterd en het merendeel van de munt en dragon toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Laat de soep ongeveer 2 uur afkoelen in de koelkast. Meng er eventueel de room door en garneer de soep voor het opdienen met de overige munt- en dragonblaadjes. Heerlijk bij stokbrood met boter of tapenade op een warme dag als lunch.

Komkommersalade met kappertjes

1 komkommer, 1 theel. zeezout, een plukje tuinkers of alfalfa, 1 stengelui of knoflook, fijngesneden, 1 eetl. kappertjes of olijvenstukjes, Dressing: muntblaadjes, fijngesneden, dragonblaadjes, fijngesneden, 3 eetl. Azijn, 3 eetl. Olijfolie, peper en zout.

Was en schil de komkommer, snijd er dobbelsteentjes van en strooi er zout over. Laat het minimaal een half uur staan. Spoel daarna de komkommerblokjes af met water en laat ze uitlekken. Maak de dressing. Meng de komkommer met de kappertjes of olijfstukjes, ui of knoflook en de dressing. Decoreer de salade met tuinkers, alfalfa of een paar muntblaadjes. Deze komkommersalade is heerlijk verfrissend bij pittig gekruide gerechten.

Bieten uit de oven

Bieten naar behoefte van gelijke grootte, zeezout, boter, peterselie

Deze manier om bieten te garen duurt wat lager dan koken, maar geeft aan de bieten wel een aparte, zoete en sterkere smaak. Je moet ze wel goed heet serveren. Was en spoel de bieten één voor één af onder de kraan. Houd daarbij de schil intact. Verpak elke biet afzonderlijk in aluminiumfolie en bak de bieten gaar in een voorverwarmde oven van 200*C. na een uur of iets langer zijn de bieten gaar. Wrijf het vel van de bieten. De rode knolletjes hebben nu een rijke, intense “aardse” smaak. Serveer de bieten met wat boter, een beetje zout en wat fijngehakte peterselie.

Bieten: bieten-paprikasalade voor 2 personen

250 g bieten, 2 eetl. olijfolie, 1/2 paprika, in reepjes gesneden, peper en zout, 1 laurierblaadje, 2 eetl. citroensap. Dressing: 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel)azijn, 1/2 eetl. mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theel. suiker of diksap

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze 5 min. met verse paprika of paprikapoeder in de olie en schep het mengsel enkele malen om. Voeg een klein beetje water, peper, laurier, citroensap en zout toe. Laat met het deksel op de pan het geheel ongeveer 15 min. zacht smoren. Schep af en toe om en laat daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die door de bietjes. Laat minimaal een kwartiertje intrekken voor het opdienen.

Bietjes met sinaasappel voor 2 personen

400 g rode bietjes, 1 uitje gesneden, 1 eetl. Citroensap, een scheutje zonnebloemolie, 1 sinaasappel in stukjes, peper, en zout,2 eetl. verse dille, of peterselie fijngeknipt

Was de bietjes en snijd ze in kleine blokjes. U hoeft mooie jonge bietjes niet te schillen. Bak de bietjes een paar minuten samen met de uien in een scheutje olie. Voeg daarna citroensap, stukjes sinaasappel en peper en zout toe en laat 5 tot 10 minuten zachtjes stoven. Garneer met verse dille of peterselie.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster