Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1825
Datum: 15-06-2018

Week 25: andijvie, broccoli, spitskool, bospeen en ijsbergsla. Het combi krijgt: andijvie, spitskool, bospeen, appels, sinaasappels en aardbeien. Klein aanvullend: komkommer, peterselie bosje, cherry roma tomaatjes. Groot: champignons kastanje, cherry roma tomaatjes, peterselie bosje en rode paprika. Klein fruit: appels, aardbeien, bananen en sinaasappels. Groot: appels, aardbeien, kiwi’s, mango en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas voor 2 personen

400 g andijvie, 1 grote ui, 125 g champignons, 100 g parmezaanse kaas, 2 eetl. zoete ketjap, vers gemalen peper, olijfolie, roomboter.

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 min. gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

Andijvie: groentequiche met andijvie voor 2 personen

plakjes bladerdeeg, een kleine krop andijvie, 2 eieren, 100 g blauwe kaas of geitenkaas, 1/2 theel. Tijm, zout, en peper, olie om in te bakken en om mee in te vetten, ev. 150 g cherrytomaatjes.

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een springvorm in en bekleedt deze met bladerdeeg. Naden goed aandrukken. Was en snijd de groenten. Verhit een scheut olie. Voeg de groenten beetje bij beetje toe en laat ze al roerend slinken. Roerbak de groenten een paar minuten en haal ze van het fornuis. Roer de eieren, kaas en tijm erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schep het in de taartvorm en strijk het glad. Ev. tomaatjes wassen, kroontje verwijderen, over de quiche verdelen en half in de groenten drukken. Quiche in 30-35 min. in de oven goudbruin bakken. Lekker met nieuwe aardappels en een salade. De quiche smaakt koud ook lekker. Variatie: dit gerecht kan ook met snijbiet of raapstelen gemaakt worden.

Andijvie: andijvierolletjes met paddestoelen voor 2 personen

1 kleine krop andijvie, 150 gram paddestoelen, 3 eetlepels olie, 1 teentje knoflook, 1 etl. droge sherry, zout, en peper.

Krop andijvie in zijn geheel in ruim water wassen en goed droog slaan. Bladeren losmaken en stugge steelaanzet wegsnijden. Op aanrecht 8 stapeltjes van elk 3-4 andijviebladeren maken. Paddestoelen schoonvegen en in plakjes snijden. In wok helft van olie verhitten en paddestoelen met het uitgeperste teentje knoflook al omscheppend bruinbakken. Afblussen met sherry, op smaak brengen met zout en peper. Paddestoelen op andijviestapeltjes leggen, bladeren losjes oprollen. In een ruime koekenpan op zacht vuur de rolletjes met de rest van olie en zout en peper op een heel zacht vuur in ca. 10 minuten verder gaar stoven.

Andijvie: andijvieroomsoep voor 2 personen

1 krop andijvie, 1 ui, 1 teen knoflook, ¾ liter water, olijfolie, 2 theel. honing, 1 dl slagroom, zeezout naar smaak, een scheutje citroensap

Knoflook fijn hakken. Ui fijn snijden en samen met de knoflook fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 à 10 minuten gaar koken. Overige ingrediënten toevoegen.

bospeen met mosterdsaus

½ bos bospeen (400 g.), verse peterselie, 3 dl volle melk, 20 g. bloem, 15 g. boter, mosterd naar smaak, zeezout naar smaak

Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ongeveer 10 minuten gaar koken. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 minuten laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk verwarmen maar niet laten koken. Melk naast het vuur toevoegen aan het meelbotermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen. Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of tempé en een groene salade

Bospeen: bospeen met verse peterselie voor 2 personen

½ bos bospeen (400 g.), verse peterselie, 3 dl volle melk, 20 g. bloem, 15 g. boter, mosterd naar smaak, zeezout naar smaak

Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ongeveer 10 minuten gaar koken. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 minuten laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk verwarmen maar niet laten koken. Melk naast het vuur toevoegen aan het meelbotermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen. Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of tempé en een groene salade.

Bospeen: wortelsalade met sinaasappel voor 2 personen

300 g wortel, 1 sinaasappel, 2 eetl. Pijnboompitten, een handje rozijnen, 1 eetl. Citroensap, 3 eetl. Sinaasappelsap, evt. een handje druiven, Dressing: 1 theel. Mosterd, 1 theel. Gemberpoeder, 5 eetl. Olie, 2 eetl. Azijn, peper, zout.

Was de rozijnen en zet ze met citroensap en sinaasappelsap te wellen. Snijd de sinaasap-pel in kleine stukjes. Snijd evt. de druiven middendoor en ontpit ze. Rasp de wortel en meng er de sinaasappelstukjes, gewelde rozijnen en evt. de druiven door. Klop de dressing en meng deze door de salade. Rooster de pijnboompitten kort in een drode koekenpan. Strooi de pitten over de salade en serveer. Variatie: Ook heerlijk met stukjes mango door deze salade.

Broccoli – ham – kaas- taart

2-3 plakjes bladerdeeg, 2 eetlepels bloem, 100 gram broccoli, 75 gram roomkaas of geraspte jonge kaas, 2 plakken schouderham, 2 eieren, 2-3 eetlepels crème fraîche, 1 theelepel Provençaalse kruiden, peper, zout, springvormpje

Bladerdeeg laten ontdooien (duurt ongeveer tien minuten), Oven voorverwarmen op 220 °C., Rooster iets onder het midden zetten. Broccoli schoonmaken, Roomkaas in dunne plakjes snijden of raspen. Springvorm invetten, met wat bloem bestrooien (het teveel afschudden) en bekleden met het bladerdeeg. Plak ham op de bodem leggen (die bedekt ‘m precies, als het goed is). Daarop de helft van de broccoli, bedekken met de helft van de kaas en er wat peper op strooien. Nog een plak ham, daarop de broccoli en daarop de kaas. In een bakje de eieren loskloppen met de crème fraîche, zout, peper en de Provençaalse kruiden. De crème fraîche blijft wat klonteren, maar dat is niet erg. Eiermengsel over de taart schenken en de taart in de oven in 40 minuten goudbruin en gaar laten bakken. Is koud ook heel lekker.

Broccoli: broccolisoufflé voor 2 personen

350 g bloemkool of broccoli in kleine stukjes gesneden, 3 dl bouillon, 1 dl melk, 3 eieren, 1 theel. geelwortelpoeder of kerriepoeder, peper, en zout, mespuntje nootmuskaat, 30 g boter, 30 g tarwebloem, 60 g geraspte kaas

Kook de groente in de bouillon in 5 min. beetgaar. Schep de groente uit de pan en laat ze uitlekken. Verwarm in een sauspannetje de boter en voeg bloem met geelwortelpoeder of kerriepoeder toe. Voeg al roerend beetje bij beetje de bouillon en de melk toe. Laat de saus koken tot deze mooi gebonden is en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Haal de saus van het vuur. Verwarm de oven voor op 200°C. Splits de eieren. Roer de eidooiers met de geraspte kaas door de saus. Meng de groente door de saus. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Schep de eiwitmassa door de gekookte groente met saus. Beboter een ovenschaal en schep het groente-ei-mengsel in de ovenschaal. Let op dat de soufflé nog hoger wordt als ze gaat rijzen. Bak deze schotel in ongeveer een half uur goudbruin. Open de oven tussentijds niet want dan kan de soufflé inzakken. Serveer direct.

Spitskool: omelet met groenten voor 2 personen

150 g kool of broccoli of prei in stukjes, 3 eieren, losgeklopt, 1 uitje of sjalotje, in smalle ringen, 4 olijven in plakjes, 4 cherrytomaatjes in plakjes, peper, en zout, olie of boter om in te bakken.

Blancheer de gesneden groente een aantal minuten in kokend water en laat daarna uitlekken in een vergiet. Verhit olie of boter in een koekenpan. Bak ui of sjalot en giet er de losgeklopte eieren bij. Leg direct de overige ingrediënten mooi verdeeld op/in het ei en bestrooi het geheel met een snufje peper en zout. Laat de omelat aan de onderkant licht-bruin kleuren, keer om en bak de andere kant nog even. Serveer de omelet bij de lunch op brood of als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst en een salade.

IJsbergsla met ei in remouladesaus voor 2 personen

½ Krop IJsbergsla, 2 eieren, 2 augurken, 1 ui, ½ bosje verse dille of 1 theel. gedroogde Dille, 1 eetl. mayonaise, 1 eetl. Volle kwark, zeezout naar smaak, vers gemalen peper

Eieren koken Zodat ze hard zijn en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster