Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1827
Datum: 29-06-2018

Week 27: Krulandijvie, IJsbergsla+ bieslook, Bloemkool, Courgette en Spitskool. Het combi krijgt: krulandijvie, bloemkool, ijsbergsla+ bieslook, kersen en sinaasappels. Klein aanvullend: cherry tomaatjes, peterselie, komkommer en taugé. Groot: hetzelfde mét champignons. Fruitpakketten beide: kersen, kiwi’s, nectarines en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Spitskool met gehakt voor 2 personen

1 spitskooltje of, 1 kleine groene kool, 1 ui gesn.,1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Kerrie, 1theel. komijn (djintan), 200 g gehakt, peper, zout, 30 g boter (of olijfolie)

Kool in reepjes snijden. Ui, knoflook en kerrie fruiten in de boter of olie. Gehakt toevoegen en al roerend rul en droog bakken. Kool erdoor scheppen en alles in een gesloten pan in 15-20 minuten gaar smoren. Regelmatig omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met aardappelpuree of bulghur en een groene salade

Spitskool: spitskool met nectarine en feta voor 2 personen

400 g. spitskool, 1 ui, 1 nectarine, 150 g. feta, ½ bosje peterselie, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie

Ui op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui in smalle stukjes snijden en fruiten in olie. Spitskool in smalle reepjes snijden, met een klein beetje water toevoegen aan de uien en in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Feta raspen op een grove rasp. Peterselie fijn hakken. Nectarine in kleine stukjes snijden. Fruit, kaas en kruiden toevoegen. Lekker met haver of een ander graansoort en een wortelsalade.

Andijvie, Krulandijvie: zomerandijviesalade voor 2 personen

1/2 krop andijvie, ½ paprika, 1 grapefruit, 2 eetl. zonnebloempitten, ½ eetl. olie, 1 eetl. sojasaus, 50 gr geitencamembert of blauwe kaas, dressing: citroensap (olijf) olie, 1 theel. (gedroogde) oregano

Andijviekrop goed wassen, in hele dunne reepjes snijden en in een ruime schaal doen. Dressing maken door ingrediënten goed door elkaar te mixen. De ui fijn snijden en met de dressing door de andijviereepjes roeren. Grapefruit overlangs halveren en de partjes eruit scheppen of snijden en door de andijvie mengen. Kaas en paprika in kleine stukjes snijden en door de sla mengen. Zonnebloempitten op laag vuurtje in koekenpan licht roosteren, dan scheutje olie toevoegen en met sojasaus heel even op een laagje vuurtje laten staan en de knapperige zonnebloempitten even af laten koelen. Andijvie garneren met zonnebloempitten.

Andijvie stampot met fruit.

800 gram andijvie, 1250 gram aardappelen, 1,5 dl. Melk, 250 baconreepjes, 1 gesnipperde ui, 2 peren, 2 appels, 250 gram aardbeien, 200 gram jonge kaas, 20 bieslook sprieten, zout en peper.

Andijvie wassen en in dunne reepjes snijden. Kook de aardappelen gaar, giet ze af, schenk er de melk bij. Breng het aan de kook en stamp het door elkaar. Bak de baconreepjes knapperig en bak de gesnipperde ui mee. Schil 2 peren en 2 appels en snijd het vruchtvlees in blokjes, snijd de aardbeien in kwarten, snijd de jonge kaas in reepjes, knip de bieslook sprieten fijn. Schep alles door de gestampte aardappels en breng het op smaak met peper en zout.

Taugé: gebakken tomaat met taugé voor 2 personen

1 of 2 tomaten in stukjes, 1 zakje taugé, 2 uien of sjalotten in ringen, een scheutje olie, peper, en zout, 1 theel. gedroogde basilicum, evt. uitgebakken spekblokjes of stukjes tempé, evt. paksoi

Roerbak alle groenten bij elkaar in olie en voeg op het laatst de basilicum toe. Maak op smaak met peper en zout en voeg evt. gebakken tempé of spek toe. Heerlijk bij rijst of aardappelen.

Taugé: Pittig zoete pasta voor 2 personen

Pittig zoete pasta met lentekiemen, 200 gram pasta naar keuze, ½ bakje taugé, 2 uien, 2 eieren, rasp van 1 sinaasappel, 1 dessertlepel honing, (olijf)olie om in te fruiten.

Sinaasappel raspen met een fijne rasp. Alleen de oranje schil raspen. Het witte velletje tussen de schil en het vruchtvlees is bitter. Mengen met honing. Sinaasappel meteen opeten of bewaren voor het toetje. Ui schillen, het harde kontje (wortelkant) wegsnijden, op deze kant neerzetten en halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, elk in vier partjes snijden. De ui valt in ‘blaadjes’ uit elkaar. Ui op een laag vuur fruiten in olie, een klein scheutje water toevoegen en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Pasta gaar koken zoals op de verpakking staat beschreven. Taugé laatste 5 minuten mee blancheren. Pasta en taugé afgieten. Ui en sinaasappelhoning mengsel er door roeren. Eieren breken en op de pasta laten vallen. Al roerende op een laag vuur de eieren laten stollen.

Peterselie: peterseliesaus voor 2 personen

1 bosje peterselie, 3 dl melk, een klontje boter, 1 theel. Groentenbouillonpoeder, 1 eetl. Bloem, peper en zout.

Breng de melk met bouillon aan de kook. Bind de saus met water aangelengde bloem. Hak de peterselie heel fijn en voeg deze met de boter toe aan de saus. Laat heel even goed doorwarmen en breng de saus op smaak met peper en zout. Heerlijk over gekookte worteltjes maar ook bij koolrabi, tuinboontjes of andijvie een heerlijke saus.

Bloemkool: bloemkoolsalade met zalm

1 kleine bloemkool, 1/2 paprika, ½ komkommer, gerookte zalm, een paar takjes peterselie, een paar blaadjes verse munt. Dressing: 1 theel. mosterd, peper en zout, 1 eetl. citroensap, 2 eetl. mayonaise, een scheutje volle yoghurt.

Breng een pan water met een mespuntje zout aan de kook. Kook de bloemkoolstukjes in 5 tot 10 min. beetgaar. Giet het vocht af (maak er bijvoorbeeld soep van) en laat de bloemkoolstukjes afkoelen. Voeg paprika en komkommer bij de bloemkool. Maak een dressing en roer deze door de groente. Snijd de zalm in reepjes en meng deze op het laatst door de salade. Garneer met peterselietoefjes en muntblaadjes. Lekker met bulgur of (geroosterde) boekweit.

Bloemkool met nootjes

1 bloemkool, 2 uien, 3 el hazelnoten, gehakt, 50 g rozijnen, 3 cl olijfolie, 1 cl notenolie, kruidenzout

Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in heel kleine roosjes. Snijd de ui fijn. Verwarm de olijfolie en voeg de ui en de bloemkoolroosjes toe. Laat zachtjes bakken met een deksel op de pan en roer af en toe. Voeg indien nodig een scheutje water toe en laat het geheel beetgaar worden. Roer er op het laatst de rozijnen en de hazelnoot door en laat nog even opwarmen. Breng op smaak met wat zout.

Courgette + peterselie: gouden courgettesoep voor 2 personen

300 g courgette in stukjes gesneden, 150 g ui of prei heel fijn gesneden, 1 teen knoflook fijngesneden, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), 1 theel. kerrie, klontje boter, ½ liter water, 1 bouillonblokje ev. scheutje room, ev. vers knoflookblad, korianderblad of peterselie fijngeknipt.

Bak de stukjes courgette, knoflook, specerijen en ui of prei heel even in boter. Voeg water met bouillon toe en kook de groente in 10 min. gaar. Pureer de soep, voeg eventueel room, verse knoflook, koriander, of peterselie toe en serveer.

Courgette: courgette-andijvieroerbakschotel voor 2 personen

200 g andijvie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 courgette, 25 g rozijnen, fijngesneden paprika, 1 eetl. (olijf)olie, 1/2 theel. kerrie, 1/2 theel. oregano, (chili)peper naar smaak, 1/2 eetl. shoyu.

Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 min. laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (evt. paprika fijnsnijden en ook toevoegen). Het geheel al omscheppend lichtbruin laten bakken. Op het laatst de fijngesneden andijvie, de rozijnen en de sojasaus al omscheppend toevoegen. De andijvie moet knapperig blijven. Lekker in combinatie met spaghetti of macaroni.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster