Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1828
Datum: 06-07-2018

Week 28: courgette, gekleurde bospeen, romaanse sla, bloemkool en venkel. Het combi krijgt: bospeen, bloemkool ,romaanse sla, kiwi, meloen en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons en zeekraal. Groot: cherry tomaatjes, zeekraal, komkommer en een rode paprika. Klein fruit: bananen, blauwe bessen, meloen en sinaasappels. Groot: appels, blauwe bessen, kiwis, meloen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Banaan: bananen-wortel-broodbeleg voor 2 personen

1 wortel, 1 banaan, 1 eetl. room of crme frache, 1 eetl. Citroensap, snufje zout, 1 handje zonnebloempitten.

Rasp de wortel op een fijne rasp. Prak de banaan tot moes en meng de geraspte wortel erdoor. Maak de dressing van room, citroensap en een snufje zout en meng dan alles goed door elkaar tot een kleurige moes. Strooi er op de boterham nootjes of pitten over. Het is ook lekker met rozijntjes erdoor !

Bloemkool met gerookte tofu, olijven en tomaat

400 gr bloemkool, 1 pakje gerookte tofu, 1 ui, 1 tomaat, bosje peterselie, 50 gr olijven, 1 eetl. tamari, 2 theel. Honing, olijfolie

Bloemkool in roosjes snijden en de steel in stukjes en gaar koken in een bodempje water. Tofu in kleine blokjes snijden en in 15 20 minuten krokant bakken in olie, op een niet te hoog vuur. Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui in partjes snijden. Ui fruiten in olie. Steelaanzet uit de tomaat snijden. Tomaat klein snijden en toevoegen aan de ui. Olijven in ringetjes snijden. Peterselie fijn hakken. Tofu, olijven, peterselie, tamari en honing aan het ui-tomaatmengsel toevoegen, nog even doorwarmen en over de bloemkool serveren. Lekker met nieuwe aardappelen of rijst

Bloemkool: Bloemkool met knoflookmayonaise (voor- of bijgerecht voor 4 personen)

1 kleine bloemkool (circa 600 gram), 1 teentje knoflook, 2 theelepels azijn, 1 eetlepel zwarte olijven, 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels magere kwark, zout, en versgemalen peper, paar sprietjes bieslook

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Kook ze in water met zout in 4 tot 5 minuten beetgaar. Giet het af in een vergiet, laat de roosjes onder de koude kraan schrikken en goed uitlekken. Roer de mayonaise, de kwark, de geperste knoflook, de azijn en wat zout en peper in een kom door elkaar. Schep er de bloemkoolroosjes door en laat het afgedekt ongeveer 1 uur intrekken. Doe de bloemkool in een ondiepe schaal. Bestrooien met de olijven en met de grof geknipte bieslook.

Bloemkoolsoep

1 middelgrote aardappel, 1 middelgrote ui, 1 bloemkool, 25 gr. Boter, l groente bouillon (van een blokje), 2 eetl. fijngehakte peterselie, nootmuskaat, l. melk, peper, en zout naar smaak.

Ui en aardappel in stukjes hakken en in de boter fruiten. Bloemkool in roosjes verdelen en toevoegen met de bouillon, de peterselie en nootmuskaat naar smaak. Alles aan de kook brengen, vuur laag draaien en 20 min laten sudderen. Van het vuur halen, melk toevoegen, de soep nog iets verder af laten koelen en pureren. Weer opwarmen, op smaak brengen met peper en zout en serveren.

Knolvenkel: venkel met zalm voor 2 personen

1 venkelknol, krop ijsbergsla of groenlof, 600 g aardappels, 1 blikje zalm, 2 eetl. melk, 2 eieren, 30 g geraspte kaas, 1 theel. chilipoeder, peper, en zout

Schil de aardappels, kook ze bijna gaar en snijd ze in kleinere blokjes. Snijd de venkel in schijven of blokjes en de ijsbergsla in reepjes. Verwarm de oven voor op 200C. Vet een ovenschaal in en leg venkel en sla op de bodem. Verdeel de zalm erover. Klop de eieren met melk, kaas, zout, peper en chilipoeder. Meng de aardappelstukjes met het ei-kaasmengsel en verdeel dit over de zalm. Bak de schotel in ongeveer 25 minuten in de oven. Dien deze schotel op met een frisse salade.

Knolvenkel: venkelsalade met ei en olijven

1 venkelknol, 1 hard gekookt ei, 6 zwarte olijven, 2(gedroogde) tomaatjes, bakje tuinkers, Dressing: 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. citroensap, 1 theel. honing.

Venkel in dunne reepjes snijden of raspen. Eieren, olijven en gedroogde tomaatjes klein snijden en mengen met de venkel. Olie, citroensap en honing mengen tot een dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Dressing over de salade schenken. Salade garneren met tuinkers.

Romeinse sla: stamppot Romeinse sla

1 krop Romeinse sla(Bindsla), 750 g aardappelen, 30 g boter, peper en zout, 1 dl melk, 1 teen knoflook, geperst, 100 g geraspte pittige kaas, scherp mes.

Kook de aardappelen, giet ze af en stamp ze fijn. Boter, peper en zout toevoegen en roer scheut voor scheut de melk erdoor tot er een luchtige, maar stevige puree ontstaat. Was de Romeinse sla, snijd de stronk weg en snijd het blad in flinterdunne reepjes. Schep het door de hete aardappelpuree. Kaas en knoflook erdoor scheppen en op smaak brengen met peper en zout.

Courgette taart

2 kleine courgettes grof geraspt, 100 g ontbijtspek in plakjes, 100 g roomkaas, 2 eieren, zout, peper, 45 g geschaafde amandelen of pijnboompitten, 1 losgeklopte eierdooier, Springvorm van 22 cm

Oven voorverwarmen op 200 graden, 7 plakjes deeg uitrollen tot een ronde lap van 30 cm, Vorm ermee bekleden, Ui in boter 5 minuten bakken, courgette erbij doen en 5 minuten meebakken, Spek in koekepan met anti-aanbaklaag uitbakken en verkruimelen. Spek, roomkaas, eieren, zout en peper door courgettemengsel roeren. In vorm scheppen. Amandelen erover strooien. Rest van deeg uitrollen tot lap van 22 cm. Lap met eidooier bestrijken, in reepjes snijden en over de vulling leggen. Taart in oven in 55 minuten goudbruin bakken.

Courgette: gevulde courgette met kaas voor 2 personen

1 courgette, 1 ui gesnipperd, 1 grote tomaat in stukjes, 1 klont boter, tofu of noten naar wens peper, en zout, 50 g Monchou (roomkaas), geraspte kaas

Halveer de courgettes in de lengte en hol ze uit met een lepel. Fruit de ui in boter. Laat de Monchou op de uien smelten. Meng ui, Monchou, tomaat, vruchtvlees van courgette en tofu of noten. Maak dit mengsel op smaak met peper en zout en ev. kruiden. Vul de holle courgettes met het mengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal. Strooi er geraspte kaas over. Zet de courgetteschotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175C.

Zeekraal

zeekraal

Zeekraal is een stengelgroente en bestaat uit vertakte, vlezige, groene of roodachtige stengeltjes. De groente wordt alleen als jonge plant gegeten en heeft en uitgesproken zoute, visachtige smaak. als salade met geraspte bospeen en honing, gestoofd bij vis of lamsvlees, roerbakken met wat ringetjes bosui en knoflook, koken met peultjes en bestrooien met wat geroosterd sesamzaad.

Meloen: meloendrank met vanille-ijs en koriander voor 2 personen

meloen, 100 ml appelsap, een paar takjes verse koriander en/of theel. korianderzaad, 2 schepjes vanille-ijs

Koriander fijn hakken. Het vruchtvlees van de meloen pureren met de appelsap. Koriander er door roeren. Serveer het ijs in de meloendrank

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster