Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1830
Datum: 20-07-2018

Week 30: spekbonen, courgette, prei, andijvie en radicchio rosso. Het combi krijgt: spekbonen, prei, radicchio rosso, appels en druiven. Klein aanvullend: champignons, puntpaprika’s en radijs. Groot: puntpaprika’s, trostomaten, radijs en zeekraal. Klein fruit: ananas, druiven, kiwi’s en sinaasappels. Groot: ananas, appels, kiwi’s, druiven en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

radicchio rosso

Radicchio rosso

Radicchio rosso is een mooie slasoort. De vorm lijkt op die van ijsbergsla. De rode bladeren hebben witte bladnerven. Radicchio rosso is familie van de witlof en smaakt ook tamelijk bitter. Rauw is deze knapperige groente in fijne reepjes gesneden lekker en feestelijk in een gemengde (rauwkost)salade of samen met fruit. Snijd voor een salade de radicchio rosso in reepjes en vermeng dit met een vinaigrette van olijfolie, citroensap en kruidenzout. Roergebakken of geblancheerd komt ‘t bitter-achtige van de smaak wat sterker naar voren. Bewaar radicchio rosso maximaal een week in een plastic zak in de koelkast.

Radicchio Rosso: salade met feta en olijven

1 kropje radicchio, 1 (rode)ui, 80 g feta (of blauwe kaas), 1 tomaat, groene olijven, kappertjes. dressing: 4 eetl. olijfolie, 2 eetl. citroensap, dragon, basilicum, peper en zout.

Was de sla en laat ze goed uitlekken. Snijd de ui in dunne ringen en meng ze met de in stukken gesneden tomaat, de olijven en de kappertjes door de sla. Klop de dressing en meng ze door de salade. Verkruimel de kaas of snijd ze in blokjes en meng die er op het laatst voorzichtig doorheen. Een salade voor wie van lekker pittig houdt.

Sperziebonen met kip en appel

400 g. sperziebonen, 200 g. kipfilet, ½ appel, ½ bosje peterselie, ½ theel. Karwijzaad, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie

Sperziebonen wassen, afhalen en in ongeveer 10 minuten gaar koken in weinig water. Kipfilet in stukjes snijden of knippen met een schaar en in ongeveer 10 minuten krokant en gaar bakken in olie. Peterselie fijn hakken. Appel in kleine stukjes snijden. Appel en kruiden aan de sperziebonen toevoegen. Lekker met in de schil gekookte aardappelen en een groene salade of met rijst en een wortelsalade

Sperziebonen met sesamsaus

350 g sperziebonen, 1 eetl. Sesampasta(tahin), ½ eetl. sesamzaadjes, ½ eetl. Shoyu, verse gemberwortel, ½ eetl. Mirin, 1-2 theel. suiker, ijskoud water.

De bonen 2 min. blancheren in kokend water. Afgieten en in ijswater leggen (“schrikken”) om ze niet verder te laten koken. Opnieuw afgieten. In een droge koekenpan de sesamzaadjes 5 min. roosteren. Schudden met de pan tot de zaadjes goudbruin zijn. In een vijzel de sesam tot een pasta kneuzen (het mengsel wordt vochtig wanneer de olie uit de zaadjes vrijkomt). Deze pasta mengen met de gember, sojasaus, mirin en suiker. De saus over de bonen gieten. De extra sesamzaadjes erover strooien en serveren. (Tip: de boontjes een nacht in de saus gemarineerd, ook lekker!)

Ananas: venkelananassalade voor 2 personen

1 à 2 knollen venkel, ½ ananas, 6 (grote) aardappelen, ½ bosje peterselie, 200 g. oude kaas, mayonaise naar smaak, ½ theel. paprikapoeder, vers gemalen peper

Aardappelen schoon boenen met een groenteborstel en gaar koken. Knolvenkel in de breedte in dunne plakjes snijden en daarna in reepjes. Ananas in de lengte in 4 parten snijden, schil en harde kern verwijderen en in kleine stukjes snijden. Peterselie fijn hakken. Kaas in blokjes snijden. Aardappelen in stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen.

Radijs: fruitsalade met radijs voor 2 personen

1 appel, 1 sinaasappel, ½ bosje radijsjes, verse bieslook, 75 g. feta, ½ eetl. honing, ½ eetl. mosterd

Radijsjes fijn snijden. Appel en sinaasappel in kleine stukjes snijden. Bieslook fijn knippen. Deze ingrediënten mengen met honing en mosterd. Feta raspen op een grove rasp en over de salade strooien.

Druiven: amandel-knoflooksoep met druiven voor 2 personen (Koud voorgerecht uit Marokko)

60 g amandelen, 1½ sneden oud wit brood, 2 tenen knoflook, 2 eetl. olijfolie, ½ l koud water (uit de koelkast), 1 eetl. witte wijnazijn, zeezout, 1 trosje druiven.

Amandelen even in kokend water blancheren. Een paar amandelen apart houden voor garneren. Korst van de boterhammen snijden. Knoflook pellen. Amandelen, knoflook, brood, olie en de helft van het water kort pureren in een keukenmachine. Terwijl de machine blijft draaien geleidelijk meer water toevoegen totdat de soep de gewenste dikte heeft; glad maar niet te dun. Naar smaak zout en azijn toevoegen. Soep voor het opdienen minstens een uur in de koelkast zetten. Druiven halveren en ontpitten. Soep garneren met amandelen en druiven.

Andijvie: courgette-andijvieroerbakschotel

200 g andijvie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 courgette, 25 g rozijnen, ½ fijngesneden paprika, 1 eetl. (olijf)olie, 1/2 theel. kerrie, 1/2 theel. oregano, peper naar smaak, 1/2 eetl. sojasaus.

Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 min. laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (evt. paprika fijnsnijden en ook toevoegen). Het geheel al omscheppend lichtbruin laten bakken. Op het laatst de fijngesneden andijvie, de rozijnen en de sojasaus al omscheppend toevoegen. De andijvie moet knapperig blijven. Lekker in combinatie met spaghetti of macaroni.

Courgette: kruidige pasta met groente voor 2 personen

pasta voor 2 personen, 1 courgette in stukjes, 1 aubergine, of 2 tomaten in stukjes, 2 tenen knoflook geperst, 150 g champignons in plakjes, evt. 10 zwarte olijven, 3 eetl. olijfolie, 3 eetl. crème fraîche of zure room, 2 eetl. verse tuinkruiden b.v. tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, peper, en zout

Bak de knoflook met champignons in de olie en voeg er na vijf minuten de groentestukjes aan toe. Bak en stoof het geheel in 10 minuten gaar. Kook ondertussen de pasta beetgaar in ruim water. Voeg aan de champignons met groente verse tuinkruiden, crème fraîche, peper en zout en evt. olijven toe. Laat nog een paar minuten op een laag pitje staan en schep er de gekookte pasta door. Serveer er een frisse salade bij.

Prei: ananas-preitaart voor 2 personen

4 plakjes bladerdeeg, 1 kleine ananas, 300 g prei, 50 g ontbijtspek, 1 eetl. chilisaus, 50 g geraspte kaas. 1/2 dl melk, 2 eieren, peper en zout naar smaak.

Verwarm de oven voor op 200 C. Beboter een springvorm en bedek deze met het bladerdeeg. Snijd de prei in ringen en stoof ze even in een pan met een klontje boter. Snijdt de ananas klein en voeg samen met de chilisaus aan de prei toe. Bedek het deeg in de springvorm met spek en doe daarop het preimengsel. Klop een sausje van melk, kaas en eieren (peper en zout naar smaak) en giet dat over de taart. Bak de taart in ongeveer 30 min. gaar.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster