Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1834
Datum: 17-08-2018

Week 34: andijvie, broccoli, knolselderij met loof, Romaanse sla en suikermais. Het combi krijgt: andijvie, broccoli, Romaanse sla, appels, bananen en kiwi’s. klein aanvullend: cherry tros tomaatjes en zeekraal. Groot: champignons kastanje, rode puntpaprika, sjalotjes en cherry tros tomaatjes. Klein fruit: appels, bananen, druiven en kiwi’s. groot: appels, druiven, kiwi’s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Andijvie: stamppot rauwe andijvie met appel en blauwe kaas voor 2 personen

1 kleine krop andijvie, 600 g aardappelen, 200 g Danish blue of andere blauwe kaas, appel, zout, nootmuskaat naar smaak.

Andijvie wassen en in reepjes snijden. Aardappelen koken en er puree van maken, ev. klontje boter of wat melk gebruiken. Zout en nootmuskaat naar smaak toevoegen. Appel raspen en erdoor mengen. Geprakte blauwe kaas erdoor mengen en tot slot de rauwe andijvie erdoor scheppen. Variatie: Als je niet van blauwe kaas houdt, kun je dit recept ook goed maken met belegen Aurora kaas.

Andijvie: oosterse andijvie voor 2 personen.

1 kleine krop andijvie, zout en peper naar smaak, nootmuskaat, 4 eetl. gemalen kokos.

Andijvie in reepjes van 1-2 cm snijden en wassen. De andijvie met weinig water 10 tot 15 min. beetgaar koken. Ondertussen kokos onder voortdurend omscheppen in een droge koekenpan licht roosteren totdat hij net bruin begint te kleuren. Andijvie uit de pan halen, goed uit laten lekken en de kokos eroverheen strooien. Tip: In plaats van kokos kunt u ook een sausje maken van pindakaas of notenmoes: 4 eetl. pindakaas of notenmoes met een scheutje melk in een steelpan verwarmen, 1 eetl. bloem in een kopje met een beetje water tot een glad papje roeren en toevoegen aan het pindakaaspapje terwijl u voortdurend blijft roeren. Laat de saus een paar minuten koken.

Andijvie: andijvieroomsoep voor 2 personen

1 krop andijvie, 1 ui, 1 teen knoflook, ¾ liter water, olijfolie, 2 theel. honing, 1 dl slagroom, zeezout naar smaak, een scheutje citroensap

Knoflook fijn hakken. Ui fijn snijden en samen met de knoflook fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 à 10 minuten gaar koken. Overige ingrediënten toevoegen.

Broccoli met ui voor 2 personen

250 g broccoli, 150 g ui in ringen, 1 knoflookteen gesneden, een scheut olijfolie, peper, en zout

Snijd de broccoli in roosjes, schil de stelen en snijd deze in stukjes. Blancheer de groente 5 minuten in kokend water en giet ze af. Fruit ui en knoflook in de olijfolie en voeg als de uien goed zacht zijn de broccolistukjes en rozemarijn toe. Laat het geheel op een laag pitje ongeveer 5 tot 10 minuten sudderen. Maak het op smaak met peper en zout. Serveer met bijvoorbeeld rijst en tempé of aardappels en gehakt. Variatie met paprika en tomaat Deze schotel kunt u nog gevarieerder maken met toevoeging van stukjes paprika en tomaat

Broccoli: lasagne met broccoli en mozzarella

150 g droge plakjes lasagne, 2 uien, fijngesneden, 1 stronk broccoli, 75 g mozzarella kaas, 2 eetl. olijfolie, 100 g Parmezaanse kaas, geraspt, peper en (kruiden)zout, een paar takjes verse peterselie.

Snijd de broccoli in kleine rozetjes en stukjes en laat ze 5 min. in ruim water met zout koken. Bak de gesneden uien in de olie totdat ze lichtbruin en glazig worden. Kook in een andere pan met ruim water en zout de velletjes lasagne ongeveer 10 min. Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de mozzarella in dunne plakken. Neem een ingevette ovenschaal en beleg de bodem met plakjes lasagne. Leg daarop een laagje broccoli en ui, wat fijngeknipte peterselie en plakjes mozzarella. Strooi naar wens wat peper en kruidenzout erover. Dek dit af met plakjes lasagne en leg hierop weer een laagje groente en mozzarella. Herhaal de lagen totdat alle groente, mozzarella en lasagne zijn gebruikt. Zorg dat de bovenste laag uit lasagne bestaat en strooi daarover de Parmezaanse kaas. Zet de schaal ongeveer 20 min. in de voorverwarmde oven. Dien deze schotel op met een frisse rauwkostsalade.

Appels:voorgerechtje van appel met vis voor 2 personen

2 flinke appelschijven van ongeveer 1 cm dik, klontje boter, 4 walnoten, vis naar smaak: bijv. stukjes gerookte makreel*, een plukje tuinkers of alfalfa

Bak de appelschijven aan beide kanten even in boter. Bak de walnoten even mee. Leg de schijven ieder op een schoteltje en leg er de stukjes vis bovenop (eventueel even verwarmd). Decoreer het geheel met tuinkers of alfalfa en de walnoten. Variatie lunchgerecht Serveer het geheel op geroosterd brood met boter. Variatie met romige dille top dressing: Meng mayonaise met volle kwark (in verhouding 1 op 1) en klop het goed door elkaar met mosterd, citroensap en dille. Schep dit bovenop de vis en decoreer het geheel met het groen en de walnoten. *Makreel is een goede keus vlg De Goede Visgids van Wouter Klootwijk.

Knolselder met loof: ovenschotel met knolselderij en appel en linzen

1/2 knolselderij, 400 g aardappelen, 2 uien, 1 grote appel, peper en zout, 200 g gekookte linzen, 1 beschuit.

Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze samen in een beetje water met zout totdat ze zacht zijn. Bak ondertussen de gesneden uien, meng ze met de gekookte linzen en kruid dit naar smaak. Schil de appels, snijd ze in schijfjes. Leg in een ingevette ovenschaal het linzen-ui-mengsel op de bodem. Bedek deze laag met schijfjes appel. Giet de aardappel- en knolselderijstukjes af, pureer ze samen en meng er peper, zout en ev. andere kruiden door. Schep de puree op de appelschijfjes. Verkruimel beschuit over de puree en zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200ºC. Variatie snel en gemakkelijk: Meng de knolselderij-aardappelpuree met de in olie gebakken overige ingrediënten en serveer direct.

Knolselder: Knolselder gegratineerd met kaas en sesamzaad voor 2 personen.

400 g knolselderij, 1 ui, 1 tomaat, 150 g belegen kaas, 4 eetl. sesamzaad, olijfolie.

Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Tomaat klein snijden, steel aanzet wegsnijden en toevoegen aan de uien. Knolselderij schillen, in kleine blokjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en ongeveer 10 min. stoven. Grill voorverwarmen. Sesamzaad roosteren in een droge koekenpan totdat de zaden lichtbruin kleuren en lekker geuren. Kaas raspen. Groenten in een ovenschaal scheppen. Kaas en sesamzaad mengen en over de groenten strooien. Groenteschotel in de oven zetten en grillen totdat een krokant korstje is ontstaan.

Knolselderij:Ovenschotel met knolselder (voor 3 a 4 personen) (van Peter en Josien)

1 knolselder, 400 gram vastkokende aardappelen, 1 prei, 2 uien, 1 paprika, 1 teen knoflook, Bekertje zure room, 3 eieren, Kruidenbouillon of kruidenzout, pesto, Italiaanse kruiden, Plakjes/geraspte kaas voor garnering

Schil de knolselder en snijd deze in stukjes of dunne plakken. Ongeveer 5 minuten de kook erover. Aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden, ook 5 minuten koken. Met weinig zout. Daarna zowel de knolselder als de aardappelen afgieten in een vergiet. Intussen prei, ui en paprika schoonmaken en in stukjes gesneden fruiten in de koekenpan. Op het laatst een teen knoflook erover persen. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven vast voor op 200/220 °C. Breek de eieren in een schaal en meng deze met de zure room. Voeg naar smaak kruiden bouillon of kruidenzout toe en een flinke schep groene pesto. Het geheel goed roeren tot een gladde saus ontstaat. Leg de dobbelsteentjes aardappel op de onderste laag van de ovenschotel. Leg daarna de stukken of plakken knolselder daarover . Verspreid het mengsel van gefruite groenten gelijkmatig hier weer overheen. Dan de saus van eieren en room erover gieten. Strooi de Provencaalse of Italiaanse kruiden erover en dek het geheel af met kaas. In de oven wordt het geheel stevig met een krokant kaaskorstje: 20- 30 minuten. Eet smakelijk !!! (met dit recept kun je eindeloos variëren: plakjes tomaat ertussen is ook erg lekker. Of stukjes gebakken pittige tofu of gehakt etc.)

Suikermaïs omelet

200 gram gekookte maïskorrels, 100 gram vers bruinbroodkruim, 4 eieren, zwarte peper, cayennepeper, zout, iets melk, peterselie, boter om te bakken.

Roer de eieren los met iets melk en vermeng ze met de maïs, broodkruim, de kruiden en het zout. Bak hiervan een omelet op een laag vuur. Garneren met gehakte peterselie

Suikermaïs: maïskolven op de barbecue voor 2 personen

1 kolf pp. als bijgerecht, 2 pp. als hoofdgerecht

Niet al te rijpe kolven zijn binnen 20 min. gaar. Van tevoren in de pan gaargekookte kolven al in 10 min. Voor wie wil voorkoken: Alleen de lelijkste buitenste bladeren van de kolven halen (mét blad gekookt blijven de korrels smakelijker!) In een wijde pan, met een goed sluitend deksel, een laagje van 2 cm water met 1 theel. suiker aan de kook brengen. Daarin, met het deksel op de pan, de kolven gaar stoven in ca.1/2 u. (Af en toe controleren of er genoeg water in de pan zit en of het nog zachtjes kookt.) De kolven op een vergiet leggen en laten uitlekken. Op de barbecue: Bladeren verwijderen en er de draden vanaf trekken. Voor elke kolf een (ev. dubbel) stuk aluminiumfolie op maat knippen, groot genoeg om de kolf stevig in te pakken (een beetje losjes om de kolf, aan alle drie de kanten een dubbele vouw). Smeer de kolf voordien royaal in met zachte boter. De kolven vervolgens op het rooster leggen en ze regelmatig omdraaien. Serveren met wat gomasio (sesamzout) of fijn zout erop gestrooid. En (warm) stokbrood!

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster