Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1836
Datum: 31-08-2018

Week 36: broccoli, prei, Romaanse sla, sperziebonen en waspeen. Het combi krijgt: broccoli, prei, sperziebonen, appels en witte druiven. Klein aanvullend: rode paprika, peterselie en cherrytomaatjes. Groot: champignons, rode paprika, peterselie en cherrytomaatjes. Klein fruit: appels, bananen, druiven en kiwi’s. groot: appels, druiven, kiwi”s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Bindsla: Romeinse sla (informatie) voor 2 personen

Romeinse sla

Romeinse sla is een stevige soort sla. De krop van de Romeinse sla doet aan andijvie denken. Het blad van deze sla is stevig en zowel geschikt om te stoven als om rauw als salade te eten. Romeinse sla is rauw in reepjes gesneden heerlijk in een stamppot met (vegetarische) worst of spekjes. Recepten voor spinazie en andijvie zijn geschikt voor deze slasoort. Ook is ze heel geschikt om in een soep of stoofschotel te verwerken. Romeinse sla is bijzonder voedzaam. Eén krop bevat tot vijfmaal meer voedingsstoffen dan gewone kropsla. Ze smaakt ook ongeveer vijfmaal zo goed, vinden onze Belgische collega’s van De Wassende Maan. Volgens hun logica heb je zo dus 10 kroppen sla voor de prijs van 1... Romeinse sla is in een natte (thee)doek in de koelkast een aantal dagen te bewaren.

Bindsla: Stamppot Bindsla voor 2 personen

1 krop bindsla, 750 g aardappelen, 30 g boter, peper, zout, 1 dl melk, 1 teen knoflook, 100 g geraspte pittige kaas(Aurora Belegen).

Kook de aardappelen, giet ze af en stamp ze fijn. Boter, peper en zout toevoegen en roer scheut voor scheut de melk erdoor tot er een luchtige, maar stevige puree ontstaat. Was de Romeinse sla, snijd de stronk weg en snijd het blad in dunne reepjes. Schep het door de hete aardappelpuree. Kaas en knoflook erdoor scheppen en op smaak brengen met peper en zout.

Broccoli: hartig gevulde pannenkoek voor 2 personen.

per persoon 1 grote of 2 kleine volkoren pannenkoeken, 1 zakje taugé, 1 ui, gesnipperd, broccoli of groene kool in heel kleine stukjes of reepjes, scheutje olie, 1 camembertkaasje, peper, kruidenzout.

Bak de pannenkoeken en houd ze warm. Roerbak de broccoli of groene kool met de taugé en ui een paar minuten in olie. Voeg een scheutje water, peper en een mespunt kruidenzout toe en laat de groente gaar stoven. Snijd het kaasje in plakken en verdeel deze over de warme pannenkoeken. Verdeel het groentemengsel over de kaasplakken en rol de gevulde pannenkoeken op. Serveer deze lekkernij met een salade er bij.

Prei: gesmoorde prei met paprika in citroensap voor 2 personen

500 g prei, olie om in te smoren, zout, 2 theel.paprikapoeder (zoet), ½ eetl. Citroensap

Was de prei en snijd ze in ca. 2 cm. brede stukken. Roerbak de prei met olie en zout een paar minuten en laat daarna op een lager vuur 10-15 min. smoren. Schep de prei ondertussen een paar keer om.Vlak voor het opdienen op smaak maken met paprikapoeder en het citroensap. Variatie: rode paprika in stukken, ontvelde tomaat en een reepje citroenschil volgens bovenstaand recept met de prei mee smoren.

Prei: Prei – makreel salade voor 2 personen

½ kleine prei, ½ citroen, ½ makreelfilet*, 1 kleine appel, 1 eetlepels mayonaise

De prei wassen en verwijder alleen het buitenste, stugge, groene blad. De prei in zeer kleine ringetjes snijden. Het sap uit de citroen persen en bij de prei schenken. Minimaal een uur laten staan. Makreel met twee vorken in kleine stukjes trekken. Appel in kleine stukjes snijden. Alle ingrediënten bij elkaar doen en door elkaar mengen. *makreel is een goede keus vlg De Goede Visgids van Wouter Klootwijk TIP Een marinade van citroensap maakt rauwe groente beter verteerbaar. Hierdoor verminderd ook de hele sterke smaak van prei en uien. Maar het maakt bijvoorbeeld ook rauwe champignons zacht en romig.

Prei: prei-ovenschotel

aardappelpuree (700 g gekookte aardappelen, klontje boter, nootmuskaat, peper en zout en evt. melk), 350 g prei, 150 g kaas, evt. 100 g ham, paneermeel, een handvol geraspte kaas, 25 g boter.

Schep in een ingevette ovenschaal een laag aardappelpuree. Leg daarop de helft van de preiringen met een deel van de kaas en evt. ham. Schep een laag aardappelpuree hier bovenop en verdeel er de rest van de prei, kaas en ham over. Dek het geheel af met de rest van de aardappelpuree. Strooi er het paneermeel gemengd met geraspte kaas over. Verdeel vlokken boter over de gevulde schotel en zet ze ongeveer 45 min. tot een uur in een voorverwarmde oven op 175°C. Variatie: ook heerlijk met preiringen en heel fijngesneden venkel en evt. appelstukjes samen in plaats van alleen met prei als groente.

Sperziebonen: sperzieboontjes met cherrie tomaat voor 2 personen

200 g sperziebonen, 1-2 (kers)tomaten, ½ ui gesnipperd, 1 eetl. olijfolie, 1/2 theel. bonenkruid, 1/2 theel. tijm, zout en peper, seitan.

Olie verwarmen en ui fruiten. Boontjes, kruiden en een bodempje water toevoegen. De boontjes gaar stoven. Intussen de tomaten ontvellen en in stukken snijden. Vlak voor het einde de tomaten toevoegen en goed laten doorwarmen. Serveren: met aardappel in de schil, een stukje seitan en tuinkerssalade met yoghurtmayonaise.

Sperziebonen: sperziebonen met kip, appel en peterselie voor 2 personen

400 g sperziebonen. 200 g kipfilet, ½ appel, ½ bosje peterselie, ½ theel. karwijzaad, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie.

Sperziebonen wassen, afhalen en in ongeveer 10 min. gaar koken in weinig water. Kipfilet in stukjes snijden of knippen met een schaar en in ongeveer 10 min. krokant en gaar bakken in olie. Peterselie fijn hakken. Appel in kleine stukjes snijden. Appel en kruiden aan de sperziebonen toevoegen. Lekker met in de schil gekookte aardappelen en een groene salade of met rijst en een wortelsalade.

Waspeen: ovenschotel wortel en gehakt voor 2 personen

400 g wortel in kleine stukjes, en/of broccoli in stukjes, 500 g aardappelen, scheutje olie, 1 ui in ringen, 1 teen knoflook fijn gesneden, (vegetarisch) gehakt gekruid en gebakken, evt. geraspte kaas Saus voor de schotel: 2 dl volle yoghurt, 1 ei, 1 theel. kerrie, 1 theel. komijn, zout.

Schil de aardappelen, kook ze bijna gaar en snijd ze in schijfjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Blancheer de wortelstukjes en/of broccolistukjes een paar minuten in kokend water. Bak ui met knoflook in olie en voeg na een paar minuten de groentestukjes toe. Schep de aardappelschijfjes en het gebakken gehakt erdoor en schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Kluts voor de saus ei met yoghurt, zout en specerijen. Giet deze saus over de schotel en strooi er naar wens geraspte kaas over. Zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Serveer met een kleine salade en een koud yoghurtsausje. Variatie met sardientjes en kappertjes: Met een aantal sardientjes en kappertjes over de gevulde schotel verdeeld, heeft u een extra lekkere, luxe schotel. Yoghurtsausje: Meng volle yoghurt, evt. room, olijfolie, fijngeknipte muntblaadjes en zout. Evt. met geraspte komkommer, knoflook en radijs

Waspeen: wortel-koriandersalade voor 2 personen

225 g wortelen geschild in reepjes (4x ½ x ½ cm), 2 eetl. verse koriander fijngehakt, ½ theel. cayennepeper, ¾ theel. paprikapoeder, ruim ½ eetl. citroensap, ruim ½ eetl. olijfolie, zout

Een grote pan water aan de kook brengen. De wortelreepjes erin doen en 10 sec. laten koken. Direct afgieten en in een kom doen. Koriander, citroensap, olijfolie, zout, cayennepeper en paprikapoeder toevoegen. Goed mengen. Serveren: op kamertemperatuur of gekoeld. Heerlijk met Marokkaans brood.

Kiwi: tip voor frisse kiwisalade voor 2 personen

kiwi\\\\\\\'s, citroensap, muntblaadjes, evt. vruchtensap

Schil een aantal kiwi’s en snijd ze in stukjes. Druppel er citroensap over en strooi er fijngeknipte verse munt of gedroogde muntblaadjes overheen. Laat een kwartiertje staan en serveer in mooie glazen met een lepeltje. Het citroensap laat de zoete smaak van de kiwi’s goed uitkomen. Heerlijk verfrissend op een warme dag of als tussendoortje op een feestje. Variatie met sap Schenk op de kiwistukjes met citroensap en munt een liter sinaasappelsap of ander fris vruchtensap en voeg eventueel een scheutje witte wijn toe.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster