Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1837
Datum: 07-09-2018

Week 37: raapstelen, chioggia bieten, spitskool, knolvenkel en witlof. Het combi krijgt: raapstelen, chioggia bieten, witlof, appels, druiven en peren. Klein aanvullend: champignons, aubergine en trostomaten. Groot: rode paprika, trostomaten, aubergine en zoete mini-pompoen. Klein fruit: ananas, appels, druiven en peren. Groot: ananas, appels, bananen, kiwi’s en peren. Wijzigingen zijn voorbehouden en zullen we zover mogelijk bovenaan in de nieuwsbrief vermelden.

RECEPTEN

Aubergine gevuld

1 aubergine, 200 g courgette, 250lams)gehakt, gemalen zwarte peper, 1 fijngehakte teen knoflook, 1 fijngesneden ui, 1/2 eetl. gehakte peterselie, enkele naaldjes rozemarijn, ½ eetl. gehakte marjolein, 2 eetl. tomatenpuree of ½ dl gezeefde tomaten, 30 g bloem, 1,5 dl melk, 1 ei.

Was de aubergine en courgette en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Bak ze heel even in weinig olijfolie aan beide kanten. Fruit ui en knoflook in een braadpan en voeg daar het verkruimelde gehakt aan toe. Bak het gehakt goed los. Als het gaat kleuren, zout, peper, peterselie, rozemarijn, marjolein en tomatenpuree of gezeefde tomaten toevoegen en 10 min. onder regelmatig omscheppen zacht laten pruttelen. Leg een laag aubergine en courgette in een ingevette ovenschotel, schep daarop het gehaktmengsel en dek de laag vervolgens af met de rest van de groente. Maak van de bloem, melk en ei een glad beslag en giet dat over het gerecht. Zet de schaal ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C. Variatie vegetarisch: In plaats van gehakt kunt u een vegetarisch product nemen zoals reepjes gekruide tofu, tempeh of seitan.

Pompoen: Canadees appel-pompoentoetje

250 g pompoen, in kleine stukjes gesneden, 250 g appel (Collina), in kleine stukjes gesneden, 1 eetl. of meer rietsuiker, klontje boter, een handje (gele) rozijnen, snufje zout, 50 g grof gehakte walnoten of hazelnoten, kaneel.

Kook de pompoen- en appelstukjes in een laagje water met rietsuiker, rozijnen, zout en boter in 10 min. gaar. Dien het op in schaaltjes en bestrooi het met kaneel en licht geroosterde gehakte noten. Variatie uit de oven: Neem een ingevette vuurvaste schaal, schep de pompoen- en appelstukjes in de schaal, schenk er een scheutje water bij en strooi er de overige ingrediënten overheen. Zet de gevulde schaal een half uur in een voorverwarmde oven op 180°C. Serveer het met vanillevla of roomijs.

Ananas: venkelananassalade voor 2 personen

1 à 2 knollen venkel, ½ ananas, 6 (grote) aardappelen, ½ bosje peterselie, 200 g. oude kaas, mayonaise naar smaak, ½ theel. paprikapoeder, vers gemalen peper

Aardappelen schoon boenen met een groenteborstel en gaar koken. Knolvenkel in de breedte in dunne plakjes snijden en daarna in reepjes. Ananas in de lengte in 4 parten snijden, schil en harde kern verwijderen en in kleine stukjes snijden. Peterselie fijn hakken. Kaas in blokjes snijden. Aardappelen in stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen.

Knolvenkel: Vegetarische venkelschotel met olijven voor 2 personen

1 grote venkelknol, 1 theel l olie, 50 g blanke amandelen, 2 eieren, aardappelpuree voor 2 personen, 1 eetl boter, zout, peper, 10 zwarte olijven zonder pit, 100 g jonge kaas, 3/4 pakje soja cuisine, 1 eetl paneermeel

Maak de venkel schoon en snijd ze in de lengte in reepjes. Breng ze in een pan met ruim water aan de kook. Kook de venkel circa 5 minuten. Laat ze in een vergiet uitlekken. Vet een ovenschaal in met de boter. Hak de olijven en de amandelen fijn en snijd de kaas in blokjes. Schik de venkel in de ovenschaal. Verdeel de olijven, de amandelen en de blokjes kaas over de venkel. Klop in een kom de eieren met de soja cuisine los. Breng dit op smaak met peper en zout. Maak de aardappelpuree en zet vervolgens het eimengsel, venkelmengsel en de aardappelpuree afgedekt apart. Verwarm de oven voor op 200°C of gasstand 4. Klop het eimengsel nogmaals door en schenk dit over de venkel. Bedek dit met de puree. Strijk het geheel glad en strooi er het paneermeel overheen. Verdeel er wat blokjes boter over en zet de schaal in het midden van de oven. Laat de schotel in circa 30 minuten door en door warm en goudbruin worden. Heerlijk met gemengde sla.

Knolvenkel: venkel in wijnsaus voor 2 personen

1-2 venkel knollen, 1 dl droge witte wijn, 80 g geraspte pittige kaas, 1 dl crème fraîche of sojacuisine, boter om in te vetten.

Een schijfje van de onderkant van de venkel halen. Venkelgroen afsnijden en apart houden. Venkel afspoelen, in stukken snijden en in de wijn (of water) in 10 min. beetgaar koken. Met een schuimspaan uit de pan scheppen en in een ingevette ovenschaal schikken. Crème fraîche of Sojacuisine door het kookvocht roeren en over de venkel gieten. Bestrooien met de kaas. 20 min. in een voorverwarmde oven (200°C) gratineren. Lekker met gierst of aardappelen en vis. Garneren met het venkelgroen.

Spitskool: koolsalade met druiven en cashewnoten voor 2 personen

½ spitskool of ½ paksoi of ½ Chinese kool, een scheut walnoot(olie), 2 eetl. wijnazijn, 1 eetl. appeldiksap, versgemalen peper, 50 g cashewnoten, handje zoete druiven, olie om in te bakken.

De saladegroente in dunne reepjes snijden. Dressing kloppen van de overige ingrediënten en door de salade scheppen. Cashewnoten rondom goudbruin bakken in een scheutje olie. Druiven halveren, ev. ontpitten en met de noten over de salade verdelen. Lekker met gebakken aardappelen, appelmoes en een (bio)burger.

Spitskool: pasta spitskool en champignons voor 2 personen

400 g spitskool in reepjes gesneden, 1 ui gesnipperd, evt. 1 wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Italiaanse kruidenmix, 1 bakje champignons, pasta voor 2 personen, evt. geraspte kaas

Stoof de champignons met ui, een scheutje olijfolie, knoflook en Italiaanse kruidenmix ongeveer een kwartier. Schep dit mengsel apart in een kom en roerbak of stoof nu de spitskool en evt. wortel gaar. Kook ondertussen de pasta in ruim water gaar met zout. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Voeg champignonmengsel en de groenten toe en schep het geheel een paar maal goed door elkaar. Serveer direct of maak er een ovenschotel van: Schep het mengsel in een ovenschaal, strooi er eventueel geraspte kaas over en laat een half uur in een voorverwarmde oven op 180°C staan tot er een mooi goudgeel korstje op zit. Variatie met rijst of bulgur en nasikruiden In plaats van pasta kunt u ook rijst of een andere graansoort gebruiken. Vervang de Italiaanse kruidenmix voor nasikruiden en u hebt een heerlijke schotel.

Champignonsaus

150 g champignons, een klontje boter, ¾ dl slagroom, 1 theel. Tijm, 1 theel. Basilicum, peper, zout, 3 dl melk of water, Aardappelmeel, evt. sla-uitje in heel fijne ringen gesneden

Snijd de champignons in stukjes en bak ze in boter. Voeg room, peper, zout, tijm en basilicum toe. Laat ongeveer 20 minuten op een laag pitje sudderen. Bind de saus met aardappelmeel aangelengd met melk of water en voeg het gesneden sla-uitje toe. Heerlijk over bulgur of macaroni.

Bieten: bieten-paprikasalade voor 2 personen

250 g bieten, 2 eetl. olijfolie, 1/2 paprika, in reepjes gesneden, peper en zout, 1 laurierblaadje, 2 eetl. citroensap. Dressing: 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel)azijn, 1/2 eetl. mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theel. suiker of diksap

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze 5 min. met verse paprika of paprikapoeder in de olie en schep het mengsel enkele malen om. Voeg een klein beetje water, peper, laurier, citroensap en zout toe. Laat met het deksel op de pan het geheel ongeveer 15 min. zacht smoren. Schep af en toe om en laat daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die door de bietjes. Laat minimaal een kwartiertje intrekken voor het opdienen.

Bieten uit de oven

Bieten naar behoefte van gelijke grootte, zeezout, boter, peterselie

Deze manier om bieten te garen duurt wat lager dan koken, maar geeft aan de bieten wel een aparte, zoete en sterkere smaak. Je moet ze wel goed heet serveren. Was en spoel de bieten één voor één af onder de kraan. Houd daarbij de schil intact. Verpak elke biet afzonderlijk in aluminiumfolie en bak de bieten gaar in een voorverwarmde oven van 200*C. na een uur of iets langer zijn de bieten gaar. Wrijf het vel van de bieten. De rode knolletjes hebben nu een rijke, intense “aardse” smaak. Serveer de bieten met wat boter, een beetje zout en wat fijngehakte peterselie.

Raapstelen: spaghetti met raapsteeltjes voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 1 ui fijngesneden, 2 teentjes knoflook fijngesneden, 2 tomaten,150 g spaghetti,3 eetl. tomatenpuree, 2 eieren hard gekookt ,een scheutje (zonnebloem)olie, peper en zout, bieslook,en/of peterselie naar smaak

Was de raapsteeltjes, snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in 3 cm brede stukken. Fruit de ui met knoflook in olie en voeg er dan de gesneden raapsteeltjes en stukjes tomaat bij. Laat het mengsel 15 min. zachtjes stoven en voeg daarna de tomatenpuree erbij. Kook ondertussen de spaghetti gaar. Snijd de gekookte eieren in stukken en meng die door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Dien de spaghetti op met de saus erover en strooi verse bieslook en/of peterselie erover.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster