Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1840
Datum: 28-09-2018

Week 40: sperziebonen, spitskool, rode eikebladsla, rode bieten en andijvie. Het combi krijgt: sperziebonen, rode bieten, andijvie, appels, bananen en mandarijnen. Klein aanvullend: spinazie bosjes en taugé. Groot aanvullend: spinaziebosjes met taugé, champignons en rode paprika. Klein fruit: appels, druiven, mandarijnen en een mango. Groot: appels, bananen, druiven, mandarijnen en een mango. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Druiven: amandel-knoflooksoep met druiven voor 2 personen (Koud voorgerecht uit Marokko)

60 g amandelen, 1½ sneden oud wit brood, 2 tenen knoflook, 2 eetl. olijfolie, ½ l koud water (uit de koelkast), 1 eetl. witte wijnazijn, zeezout, 1 trosje druiven.

Amandelen even in kokend water blancheren. Een paar amandelen apart houden voor garneren. Korst van de boterhammen snijden. Knoflook pellen. Amandelen, knoflook, brood, olie en de helft van het water kort pureren in een keukenmachine. Terwijl de machine blijft draaien geleidelijk meer water toevoegen totdat de soep de gewenste dikte heeft; glad maar niet te dun. Naar smaak zout en azijn toevoegen. Soep voor het opdienen minstens een uur in de koelkast zetten. Druiven halveren en ontpitten. Soep garneren met amandelen en druiven.

Druiven: druivenbrood voor 2 personen

taartvorm, ca. 30cm 180 g druiven, 360 g volkoren bloem, 30 g gist, 240 ml water, 30 g bakboter, 7 theel. suiker.

Oven voorverwarmen op 200°C. Los de gist in circa 10 min. op in water. Doe het mengsel met de bloem in een kom en meng het met een vork in een ronddraaiende beweging tot het water is geabsorbeerd en het deeg is gevormd. Vorm het deeg tot een bal en leg deze op een met bloem bestoven werkoppervlak: kneed het een paar minuten met de palmen van uw handen tot een glad deeg. Kneed het weer in de vorm van een bal, leg de deegbal in een met bloem bestoven kom en dek de kom goed af met huishoudfolie. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld (de tijd hangt af van de temperatuur in de kamer). Vet een taartvorm in met boter en bestuif de bakvorm met bloem. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkoppervlak tot het in de bakvorm past. Doe het deeg in de vorm, dek de vorm af met een doek en laat het nog eens 10 min. rijzen. Verdeel de druiven over het deeg, strooi er suiker over en bak het brood circa 30 min. tot het mooi goudbruin van kleur is en goed gerezen. Serveer het brood op kamertemperatuur.

Druiven: Herfstsalade met druiven en kaas voor 2 personen

½ krul- of eikenbladsla, 75 g witte druiven, event. Ontpit, blokjes belegen kaas, 1 eetl. walnoten saus: 1-2 eetl. Sesamolie, ½ eetl. (rijst)azijn, (kruiden)zout

Azijn, (kruiden)zout en olijfolie mengen. De walnoten in deze saus laten marineren. Intussen de sla wassen. Wat later alle ingrediënten mengen.

Spitskool: koolsalade met druiven en cashewnoten voor 2 personen

½ spitskool of ½ paksoi of ½ Chinese kool, een scheut walnoot(olie), 2 eetl. wijnazijn, 1 eetl. appeldiksap, versgemalen peper, 50 g cashewnoten, handje zoete druiven, olie om in te bakken.

De saladegroente in dunne reepjes snijden. Dressing kloppen van de overige ingrediënten en door de salade scheppen. Cashewnoten rondom goudbruin bakken in een scheutje olie. Druiven halveren, ev. ontpitten en met de noten over de salade verdelen. Lekker met gebakken aardappelen, appelmoes en een (bio)burger.

Spitskool: spitskoolschotel met kaas voor 2 personen

350 g spitskool in reepjes gesneden, 2 teentjes knoflook geperst, 1 ei losgeklopt, scheutje room, peper, kruidenzout, 75 g lekkere licht belegen kaas (bijv. Remeker) in plakjes geschaafd, pasta of aardappels voor 2 personen

Roerbak of blancheer de spitskool naar wens. Kook ondertussen pasta of aardappels met zout beetgaar. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in en leg er laagje op laagje pasta of in plakjes gesneden aard-appel, spitskool en kaasplakjes in en houd wat kaasplakjes apart. Klop ei met room, knoflook, peper en kruidenzout en giet dit mengsel over de schotel. Verdeel tot slot een laag kaasplakjes over de schotel en zet de schotel ruim een half uur in het midden van de oven

Andijvie: stamppot rauwe andijvie met appel en blauwe kaas voor 2 personen

1 kleine krop andijvie, 600 g aardappelen, 200 g Danish blue of andere blauwe kaas, appel, zout, nootmuskaat naar smaak.

Andijvie wassen en in reepjes snijden. Aardappelen koken en er puree van maken, ev. klontje boter of wat melk gebruiken. Zout en nootmuskaat naar smaak toevoegen. Appel raspen en erdoor mengen. Geprakte blauwe kaas erdoor mengen en tot slot de rauwe andijvie erdoor scheppen. Variatie: Als je niet van blauwe kaas houdt, kun je dit recept ook goed maken met belegen Aurora kaas.

Andijvie: andijvie met gekruide gele rijst voor 2 personen

1 krop andijvie in reepjes, 2 sjalotjes (of ui) gesnipperd, rijst voor 2 personen, ½ theel. kardemom gemalen, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), ½ theel. gemberpoeder, 1 eetl. sojasaus, snufje zout, een handvol cashewnoten

Kook de rijst met kurkuma en een snufje zout gaar. Fruit de sjalotjes met specerijen in olie, voeg er na een paar minuten de sojasaus en noten aan toe en laat even meebakken. Schep de rijst door het sjalotten-notenmengsel en laat ongeveer 10 minuten op een laag pitje warm staan zodat de smaken vermengen. Stoof of roerbak de andijvie in 5 minuten beetgaar. Serveer de andijvie met het geurig gekruide rijst-notenmengsel ernaast. Variatie met andere groente Dit noten-rijstmengsel is ook erg lekker met een andere gestoofde groente, zoals raapsteeltjes, prei, zilversteel of broccoli. Ook met een frisse salade en bijvoorbeeld linzenmoes hebt u met deze gekruide notenrijst een heerlijke maaltijd

Andijvie: andijvieroomsoep voor 2 personen

1 krop andijvie, 1 ui, 1 teen knoflook, ¾ liter water, olijfolie, 2 theel. honing, 1 dl slagroom, zeezout naar smaak, een scheutje citroensap

Knoflook fijn hakken. Ui fijn snijden en samen met de knoflook fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 à 10 minuten gaar koken. Overige ingrediënten toevoegen.

Sla Eikenblad: zomerse salade voor 2 personen

1 kleine krop sla, 1 uitje zeer fijn gesneden, 1/2 komkommer of courgette in schijfjes, 1/2 paprika in reepjes, augurken in stukjes, zilveruitjes, 2 hardgekookte eieren in plakjes, dressing; scheut olie, azijn, theel. mosterd, citroen/sinaasappelsap, peper en zout, garnering; peterselie en bieslook fijngehakt.

Was de sla en scheur/snijd deze in stukken. Maak de overige ingrediënten klaar en schep alles behalve de eieren goed door elkaar . Garneer de salade met plakjes ei, fijngehakte peterselie en bieslook. Om het nog feestelijker te maken: stukjes tomaat en olijven zijn ook goed te combineren met deze salade.

Spinazie: spinaziesalade voor 2 personen

200 g spinazie, dressing: 4 eetl. Olie, 1 eetl. Citroensap, 1/2 theel. Mosterd, 1theel. Honing, zout, en peper, 2 eetl. pijnboompitten, of zonnebloempitten.

Spinazie wassen, droogslingeren in theedoek of slacentrifuge en desgewenst grof hakken. Dressing kloppen van de ingrediënten en door de salade scheppen. Pijnboom- of zonnebloempitten goudgeel roosteren in een droge koekenpan en over de salade strooien.

Rode Biet: ovenschotel met bietjes met appel voor 2 personen

350 g bieten, 1 ui fijngesnipperd, 1 appel in kleine stukjes, een handje rozijnen, een scheutje olijfolie, ½ eetl. dilletopjes of bieslook, peper, en (kruiden)zout, 2 laurierblaadjes, 3 eetl. citroensap of 2 eetl.azijn, pasta voor 2 personen, een blikje tonijn of makreel, ½ eetl. mosterd, 1 dl yoghurt, evt. geraspte kaas

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg er de bietjes aan toe. Schep het mengsel enkele malen om. Voeg appel, rozijnen, citroensap of azijn, laurierblaadjes en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 tot 15 minuten zacht stoven. Schep af en toe om en voeg een scheutje water toe. Kook ondertussen de pasta in water met (kruiden)zout beetgaar. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Verwarm de oven voor op 190ºC. Vet een ovenschaal in. Schep een laagje pasta in de schaal. Leg daarop stukjes vis en daarop het bietjesmengsel. Herhaal de lagen ongeveer drie maal. Giet een mengsel van yoghurt, mosterd, dille of bieslook en kruidenzout over de schotel en bestrooi deze naar wens met geraspte kaas. Zet de schotel ruim een half uur in de voorverwarmde oven op 190ºC. Variatie: in plaats van vis kunt u ook gebakken, gekruide tofureepjes of spekreepjes en champignons gebruiken

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster