Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1842
Datum: 12-10-2018

Week 42: bloemkool, romaanse sla, knolselderij, prei en zoete bataat. Het combi krijgt: knolselderij, prei, zoete bataat, appels, bananen en kiwis. klein aanvullend: Cantharellen, gemengde kiemen en sjalotjes. Groot: champignons, gemengde kiemen, rode paprika en tomaten. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en peren. Groot: appels, avocado, mandarijnen, mango en peren. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Avocado: Indian summer voor 2 personen

Koude avocadosoep: 1 rijpe avocado, liter karnemelk, 1 tomaat, - 1 verse groene peper of een mespunt, cayennepeper, 2 plakjes verse gember, bosje verse koriander of 1 theel. gedroogde koriander, 1 theel. Komijnzaad, 5 dl koude groentebouillon, 1 eetl. limoen- of citroensap. 1 theel. Zeezout, Peper

gember en koriander fijn hakken. Karnemelk, komijnzaad, gember, peper, koriander en limoen- of citroensap in een blender doen en mengen tot een gladde massa. Het mengsel door een zeer fijne zeef gieten en met een lepel zoveel mogelijk vocht eruit drukken. De gezeefde vloeistof terug in de blender doen, de avocado en de bouillon toevoegen en mengen. In de koelkast koud laten worden. Tomaat in kleine stukjes snijden. Vlak voor het opdienen de stukjes tomaat over de soep verdelen.

Mango: kip of tempeh met mango voor 2 personen

1 mango, 100 g tempeh, in blokjes en gemarineerd in sojasaus, of kipfilet gekruid en in stukjes gesneden, scheutje olie of klontje boter om in te bakken, 1 theel. kerrie, theel. gemberpoeder, 3 eetl. gemalen kokos, een handje rozijnen, dl sinaasappelsap of scheutje room, peper, en zout

Bak de tempeh of kip in olie of boter met kokos, kerrie en gemberpoeder. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes of reepjes. Voeg de mangostukjes aan de tempeh of kip toe en schep het geheel een paar maal om. Voeg rozijnen en naar keuze sinaasappelsap of room toe en laat het gerecht 5 tot 10 min. op een laag pitje staan. Maak op smaak met peper en zout. Serveer dit gerecht bij gekookte rijst en gestoofde groente of een salade en u heeft een heerlijke, lichte maaltijd.

Knolselderij: knolselderijstamppot met rijst en vis voor 2 personen

of kleine knolselderij, 400 g. aardappelen, 100 g. (zilvervlies)rijst, 200 g. koolvisfilet (diepvries), 2 theel. Mosterd, zeezout naar smaak, vers gemalen koriander en/of peper.

Rijst koken zoals op de verpakking beschreven staat. Knolselderij en aardappelen schillen, in kleine stukjes snijden en in ongeveer 10 minuten in weinig water gaar koken. Vis in een bodempje water gaar koken en in kleine stukjes uit elkaar trekken. Knolselderij en aardappelen tot puree stampen en mengen met rijst en vis. Op smaak brengen met mosterd zout en koriander. Lekker met een groene salade.

Knolselder: Knolselder gegratineerd met kaas en sesamzaad voor 2 personen.

400 g knolselderij, 1 ui, 1 tomaat, 150 g belegen kaas, 4 eetl. sesamzaad, olijfolie.

Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Tomaat klein snijden, steel aanzet wegsnijden en toevoegen aan de uien. Knolselderij schillen, in kleine blokjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en ongeveer 10 min. stoven. Grill voorverwarmen. Sesamzaad roosteren in een droge koekenpan totdat de zaden lichtbruin kleuren en lekker geuren. Kaas raspen. Groenten in een ovenschaal scheppen. Kaas en sesamzaad mengen en over de groenten strooien. Groenteschotel in de oven zetten en grillen totdat een krokant korstje is ontstaan.

Knolselderij: ondergaande zon voor 2 personen -Gegratineerde knolselderij met duindoorndressing-

1 knolselderij, 4 plakken belegen kaas (Aurora), olijfolie, 3 theel. duindoornjam, citroen.

Knolselderij schillen en elke knol in 4 plakken snijden. De kleine stukjes selderij die overblijven kunnen worden bewaard in de koelkast voor in een soep of stoofpotje. Knolselderij 5 10 min. koken totdat ze gaar maar nog stevig is. Grill voorverwarmen. Knolselderij laten uitlekken. Iedere schijf met een plakje kaas bedekken. Gratineren onder de grill totdat de kaas gesmolten is en een lichtbruin korstje heeft. Knolselderij serveren met de duindoorndressing. Lekker met een groene- of venkelsalade.

Knolselderij:Ovenschotel met knolselder (voor 3 a 4 personen) (van Peter en Josien)

1 knolselder, 400 gram vastkokende aardappelen, 1 prei, 2 uien, 1 paprika, 1 teen knoflook, Bekertje zure room, 3 eieren, Kruidenbouillon of kruidenzout, pesto, Italiaanse kruiden, Plakjes/geraspte kaas voor garnering

Schil de knolselder en snijd deze in stukjes of dunne plakken. Ongeveer 5 minuten de kook erover. Aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden, ook 5 minuten koken. Met weinig zout. Daarna zowel de knolselder als de aardappelen afgieten in een vergiet. Intussen prei, ui en paprika schoonmaken en in stukjes gesneden fruiten in de koekenpan. Op het laatst een teen knoflook erover persen. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven vast voor op 200/220 C. Breek de eieren in een schaal en meng deze met de zure room. Voeg naar smaak kruiden bouillon of kruidenzout toe en een flinke schep groene pesto. Het geheel goed roeren tot een gladde saus ontstaat. Leg de dobbelsteentjes aardappel op de onderste laag van de ovenschotel. Leg daarna de stukken of plakken knolselder daarover . Verspreid het mengsel van gefruite groenten gelijkmatig hier weer overheen. Dan de saus van eieren en room erover gieten. Strooi de Provencaalse of Italiaanse kruiden erover en dek het geheel af met kaas. In de oven wordt het geheel stevig met een krokant kaaskorstje: 20- 30 minuten. Eet smakelijk !!! (met dit recept kun je eindeloos variren: plakjes tomaat ertussen is ook erg lekker. Of stukjes gebakken pittige tofu of gehakt etc.)

Bataat (gevulde) met sla

2 zoete aardappelen, paddestoelen, 50 gr gemengde ongebrande noten, ui, tijm, zout en peper.

oven voorverwarmen op 160 graden. prik de bataten in met een vork en maak diepe snede aan de bovenkant. in bakpapier ca. 60 minuten in de oven laten garen. bak intussen paddestoelen met noten, ui en thijm. haal de bataat uit de oven en maak het pakketje open en vul met notenmengsel. serveren met een frisse sla met een dressing van olie en citroen.

Prei: Argentijns preitaartje voor 2 personen

een hartig taartdeegje (of 4 tot 6 blaadjes bladerdeeg), 400 g prei, in ringen gesneden, een flinke scheut olijfolie, 2 theel. rozemarijn, 5 jeneverbessen, gekneusd, 3 laurierblaadjes, een snufje kruidnagelpoeder, dl witte wijn, peper, kruidenzout, 60 g rozijnen, evt. 60 g ontbijtspek, in reepjes gesneden, of 60 g fetakaas, verbrokkeld, 1 ei, losgeklopt, dl yoghurt of kwark, 1 theelepel tijm, 50 g geraspte kaas.

Fruit de preiringen langzaam in olie, voeg de kruiden, specerijen en de wijn toe en laat nog 10 min. op een laag pitje staan stoven tot het meeste vocht verdampt is. Voeg de rozijnen toe en beleg een ingevette ovenschaal met een dun laagje deeg. Schep het prei-mengsel in de vorm. Klop van ei, yoghurt, peper en zout een sausje en giet dit over het taartje. Bestrooi het met de geraspte kaas en bak het ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven op 200C. Zowel warm als afgekoeld erg lekker met een salade. Ook de volgende dag heerlijk omdat de smaken er dan goed doorgetrokken zijn.

Prei: Peren preischotel voor 4 personen

1 kg prei , 100 gr blauwe kaas of erg pittige kaas, 4 peertjes, 2 eieren, 1 dl melk /water, 50 g gehakte walnoten.

De prei in de lengte doormidden snijden en goed schoonspoelen. Daarna aan 2 cm brede stukjes snijden en in enkele eetl. olie even roerbakken. De peren halveren, het klokhuis verwijderen en ca 5 min. voorkoken in iets water. De prei in een ingevette ovenschaalscheppen, de kaas erover verdelen en daarop de peertjes mooi rangschikken met de bolle kant naar boven. De eieren opkloppen met de melk / water en wat peper en zout en over de ovenschaal verdelen. De schaal ca 30 min. in de oven plaatsen ( 180 0 C , gasoven stand 3)tot het eimengsel mooi brui verkleurd is. De gehakte walnoten er halverwege de tijd over strooien.

Cantharellen

Cantharellen, citroensap, boter, zout en bloem.

de cantharellen wassen en van aangestoken delen ontdoen en in citroensap leggen. laten uitlekken en doorsnijden. in hete boter ca. 10 laten smoren en wat zout toevoegen. restvocht binden met bloem.

Champignonsaus

150 g champignons, een klontje boter, dl slagroom, 1 theel. Tijm, 1 theel. Basilicum, peper, zout, 3 dl melk of water, Aardappelmeel, evt. sla-uitje in heel fijne ringen gesneden

Snijd de champignons in stukjes en bak ze in boter. Voeg room, peper, zout, tijm en basilicum toe. Laat ongeveer 20 minuten op een laag pitje sudderen. Bind de saus met aardappelmeel aangelengd met melk of water en voeg het gesneden sla-uitje toe. Heerlijk over bulgur of macaroni.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster