Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1844
Datum: 26-10-2018

Week 44: Romanesco, spitskool, veldsla, witlof en winterpeen. Het combi krijgt: Romanesco, veldsla, witlof, appels en mandarijnen. Klein aanvullend: trostomaten, rode paprika en courgette. Groot: hetzelfde maar met champignons erbij. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en peren. Groot: appels, avocado, kiwi’s, mandarijnen en peren. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Avocado: Witlofschuitje met Avocado en Peer

Witlof, Avocado, Peer(Conference), Suiker, Balsamico (of wijn-)azijn.

Snij het vruchtvlees van de peer in blokjes van 1 cm, en schep ze in een koekenpan om met een beetje boter en wat suiker tot de blokjes licht gekarameliseerd zijn. Snij het vruchtvlees van de avocado in blokjes vab 1 cm, en schep ze in een droge koekepan om tot ze iets beginnen te kleuren. Breng ze op smaak met zout en peper. Haal de witlof uit elkaar en leg op ieder blaadje wat peer en avocado. Sprenkel er een paar druppels van de balsamico-azijn over.

Kaneelappelschijven

2 theel. Citroensap, kaneel, bruine suiker of honing naar smaak, een klontje boter, evt. ½ dl zure room of volle kwark

Schil de appel(s) en boor het klokhuis er uit. Snijd de appel in schijven van ongeveer een centimeter dik. Sprenkel een beetje citroen-sap over de appelschijven en bestrooi ze met kaneel en suiker of bestrijk ze met honing. Bak de appelschijven in een koekenpan in boter zacht-bruin. Serveer ze eventueel met een toef zure room of kwark bijvoorbeeld bij rode kool.

Spitskool: pasta spitskool en kaas voor 2 personen

400 g spitskool in reepjes gesneden, 1 ui gesnipperd, evt. 1 wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Italiaanse kruidenmix, 1 bakje champignon, pasta voor 2 personen, evt. geraspte kaas.

Stoof de champignons met ui, een scheutje olijfolie, knoflook en Italiaanse kruidenmix ongeveer een kwartier. Schep dit mengsel apart in een kom en roerbak of stoof nu de spitskool en evt. wortel gaar. Kook ondertussen de pasta in ruim water gaar met zout. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Voeg champignonmengsel en de groenten toe en schep het geheel een paar maal goed door elkaar. Serveer direct of maak er een ovenschotel van: Schep het mengsel in een ovenschaal, strooi er eventueel geraspte kaas over en laat een half uur in een voorverwarmde oven op 180°C staan tot er een mooi goudgeel korstje op zit. Variatie met rijst of bulgur en nasikruiden: In plaats van pasta kunt u ook rijst of een andere graansoort gebruiken. Vervang de Italiaanse kruidenmix voor nasikruiden en u hebt een heerlijke schotel.

Spitskoolsalade met pruimen

250 g spitskool, 6 pruimen, 2 eetl. Pijnboompitten, 1 eetl. Gembersiroop, 3 eetl. Citroensap, 6 eetl. Olie, peper, en zout

Snijd de spitskool in fijne reepjes. Maak een dressing van olie, citroensap, gembersiroop, peper en zout. Meng de dressing door de spitskool en laat deze minimaal een half uur intrekken. Rooster de pijnboompitten heel even in een droge koekenpan. Snijd de pruimen in kwarten. Meng pruimen en pijnboompitten door de salade en serveer.

Spitskool: omelet met groenten voor 2 personen

150 g kool of broccoli of prei in stukjes, 3 eieren, losgeklopt, 1 uitje of sjalotje, in smalle ringen, 4 olijven in plakjes, 4 cherrytomaatjes in plakjes, peper, en zout, olie of boter om in te bakken.

Blancheer de gesneden groente een aantal minuten in kokend water en laat daarna uitlekken in een vergiet. Verhit olie of boter in een koekenpan. Bak ui of sjalot en giet er de losgeklopte eieren bij. Leg direct de overige ingrediënten mooi verdeeld op/in het ei en bestrooi het geheel met een snufje peper en zout. Laat de omelat aan de onderkant licht-bruin kleuren, keer om en bak de andere kant nog even. Serveer de omelet bij de lunch op brood of als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst en een salade.

Romanesco (informatie)

romanesco

Een zeer decoratieve bloemkool. Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.

Romanesco: gebakken romanesco met walnoten voor 2 personen

romanesco, in kleine roosjes en stukjes, 1 ui, gesnipperd, ½ wortel, in kleine stukjes, scheutje olijfolie om in te bakken, 100 g walnoten, grof gehakt, ½ theel. vers gemalen peper, ½ theel. Gemberpoeder, zeezout, 1 eetl. tamari of shoyu, 2 eetl. santen (kokosvet).

Olie in een ruime pan verwarmen. Romanesco, wortel en ui roerbakken samen met de kruiden. Blijf goed omscheppen, voeg indien nodig een klein scheutje water toe en laat de groente beetgaar worden. Ze moet lekker knapperig blijven. Noten in een droge pan roosteren totdat ze lekker gaan geuren. Voeg de noten, santen en sojasaus toe aan het groentemengsel en serveer deze schotel met een graansoort.

Witlof: Witloftortilla voor 2 personen

300 gr. witlof, 2 uien, 6 vaste aardappelen, 2 eieren, ½ theel. nootmuskaat, 100 gr. ham, zeezout naar smaak, en olijfolie.

Aardappelen gaar koken. Ui klein snijden en fruiten in olie. Witlof in dunne reepjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. In ongeveer 5 minuten gaar stoven. Aardappelen en ham in kleine stukjes snijden, samen met de kruiden aan de groenten toevoegen en roeren. Eieren klutsen en over de aardappel-witlofschotel schenken. Met deksel het ei laten stollen. Lekker met veldsla.

Witlof: witlof met peren. Voorafje voor 2 personen

1 of 2 struikjes witlof, 1 of 2 peren, citroensap voor besprenkelen. Dressing: 50 g zacht-pikante blauwe schimmelkaas of zachte roomkaas, 4 eetl. volle kwark, 50 g walnoten.

Verwijder met een mesje het voetje van de witlof en snijd het stronkje in de lengte in reepjes. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd de vruchten in dunne partjes. Besprenkel de partjes met citroensap. Schik de witlofreepjes en peerpartjes op bordjes. Roer de (verkruimelde)kaas met de kwark tot een romige dressing en schep deze op de witlof en peerpartjes. Garneer het geheel met de walnoten. Feestelijk en heerlijk als voorafje of bijgerecht.

Witlof: witlof met kaas uit de oven á la Josien voor 2 personen.

4 struiken witlof, 50 gram (blauwschimmel)kaas, scheutje olie, zout.

Kook de gehalveerde witlofstruikjes in een laagje water met een snufje zout gaar en laat ze uitlekken. Leg de halve struikjes in een ingevette ovenschaal, met de platte kant naar boven. Verdeel de kaas van je keuze er over en doe een vuurvaste deksel erop. Zet de schaal ongeveer een half uur in de oven op 180º.

Winterpeen: ovenschotel wortel en gehakt voor 2 personen

400 g wortel in kleine stukjes, en/of broccoli in stukjes, 500 g aardappels, scheutje olie, 1 ui in ringen, 1 teen knoflook fijn gesneden, (vegetarisch) gehakt gekruid en gebakken, evt. geraspte kaas, Saus voor de schotel: 2 dl volle yoghurt, 1 ei, 1 theel. Kerrie, 1 theel. Komijn, zout

Schil de aardappels, kook ze bijna gaar en snijd ze in schijfjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Blancheer de wortelstukjes en/of broccolistukjes een paar minuten in kokend water. Bak ui met knoflook in olie en voeg na een paar minuten de groentestukjes toe. Schep de aardappelschijfjes en het gebakken gehakt erdoor en schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Kluts voor de saus ei met yoghurt, zout en specerijen. Giet deze saus over de schotel en strooi er naar wens geraspte kaas over. Zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Serveer met een kleine salade en een koud yoghurtsausje. Variatie met sardientjes en kappertjes Met een aantal sardientjes en kappertjes over de gevulde schotel verdeeld, heeft u een extra lekkere, luxe schotel. Yoghurtsausje Meng volle yoghurt, evt. room, olijfolie, fijngeknipte muntblaadjes en zout. Ook lekker met geraspte komkommer, knoflook en radijs erdoor.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster