Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1845
Datum: 02-11-2018

Week 45: winterpostelein, rode kool, pastinaak, prei en bloemkool. Het combi krijgt: winterpostelein, rode kool, bloemkool, appels, mandarijnen en een mango. Klein aanvullend: bosje rucola, champignons kastanje en een courgette. Groot: komkommer, bosje rucola, paprika mix en tomaten. Klein fruit: appels, kiwi’s, mandarijnen en peren. Groot: appels, bananen, kiwi’s, mandarijnen en peren.

RECEPTEN

Mandarijnen: kip met gemarineerde mandarijntjes voor 2 personen

200 g. kipfilet, 2 mandarijntjes, 3 à 4 eetl. Thaise gembersaus, ½ bosje peterselie, zeezout naar smaak, olijfolie.

Mandarijnen in dunne plakjes snijden en daarna in stukjes. Stukjes mandarijn mengen met gembersaus. Kip in stukjes snijden of knippen met een schaar, bestrooien met zout en in ongeveer 10 minuten gaar en krokant bakken in olie. Peterselie fijn hakken. Kip en peterselie mengen met gemarineerde mandarijnen. Lekker met gestoofde knolselderij, koolraap of Chinese kool.

Rucola:Rucolasalade met fruit voor 2 personen

een klein bosje rucola, 2 eetl. pijnboompitten, 1 sinaasappel in stukjes dressing: een Franse Vinaigrette met o.a. olijfolie, wijnazijn, honing, peper, zout en mosterd

Was de rucola en snijd ze in kleinere stukken. Meng de rucola met de dressing en laat deze 5 minuten in de salade trekken. Meng stukjes sinaasappel door de rucolasalade. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Strooi deze over de salade en serveer. Variatie met cottage-cheese Serveer een dot cottagecheese op elke portie salade.

Paprika: Paprika’s roosteren voor 2 personen

Paprika

Oven voorverwarmen op 220 graden. Hele paprika’s op een bakplaat leggen, op 1/3 van de bovenkant van de oven. 25min. laten roosteren. Na 10min. de paprika’s keren. Daarna elke 5min., tot alle kanten gelijkmatig geroosterd zijn. Dan het bakblik uit de oven nemen, afdekken met een theedoek en zo 10min. laten afkoelen. Tot slot de zaadlijsten en de steel verwijderen en de paprika’s pellen.

Postelein: Roerbakrijst met postelein

Postelein, rijst, ui, saffraan, ½ groentebouillonblokje, olijfolie, 1tl laos, rode paprika, teen knoflook, peper, zout, tuinkruiden, garnalen

Saffraan weken in wat water. De witte rijst nét gaar koken met de saffraan en 1/2 groentebouillontablet. Afgieten en een iets laten afkoelen. Postelein in vergiet met kokend water overgieten, uit laten lekken en snijden. Ui glazig fruiten in olijfolie met kurkuma, laos en de rode paprika in stukjes toevoegen en de geperste teen knoflook even mee fruiten met peper, zout en de tuinkruiden. Op hoog vuur de rijst toevoegen en 2 min. roerbakken (evt. olie toevoegen). De uitgelekte postelein toevoegen en even meebakken. 100 gr. De garnalen vlak voor het opdienen toevoegen en doorwarmen.

Postelein: posteleinsoep met croutons voor 2 personen

een zakje postelein, ½ bakje tuinkers, 2 aardappelen, geschild in blokjes, 2 sneetjes wit brood in kleine vierkantjes, ½ l bouillon naar keuze, 50 g boter (geklaard), peper, en zout

De aardappelen en de postelein lichtjes stoven in de boter (een beetje postelein achterhouden). De bouillon aan de kook brengen en er de gestoofde postelein en aardappelen bijvoegen. Alles gaarkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Op het laatste ogenblik tuinkers toevoegen. Gedurende 1 min. meekoken en van het vuur nemen. Mixen. Daarna het restje postelein aan de hete soep toevoegen. De stukjes brood knapperig bakken in de boter. Apart opdienen, zodat ieder naar believen kan nemen.

Rode kool: rode kool met peren voor 2 personen.

150 g rode kool, gesneden, 50 g gedroogde peren, in stukjes gesneden, 1 peer, in 8 partjes gesneden, 1 (rode) ui, in ringen, 1 teen knoflook, 1 / 2 theel. korianderzaadjes, Gemalen, 1 theel. vers geraspte gember, Peper & Zout, 50-100 ml water, 1 eetl. (peren) diksap, 1 eetl. rode wijn azijn, (voor de liefhebber: 2 bolletjes gember in vieren snijden en toevoegen met gembersiroop)

Bak de ui in een beetje olie tot ze zacht is. Pers de knoflook erboven uit, voeg de korianderzaadjes toe en bak het geheel tot de ui lichtbruin is. Voeg de vers geraspte gember, rode kool, gedroogde en verse peer toe en roer alles goed door elkaar. Doe er een beetje peper en zout en het water bij en Breng aan de kook. Laat met een deksel op de pan minimaal een uur zachtjes pruttelen (voeg eventueel nog een scheutje water toe). Breng op smaak met het diksap, azijn en peper & zout en eventueel de gemberbolletjes. Lekker met aardappelpuree van Geroosterde aardappels uit de oven.

Rode Kool: rode kool met groene gehaktballetjes voor 2 personen

400 g rode kool, 1 theelepel karwijzaad, 2 x 1 scheutje (olijf)olie, 200 g (vegetarisch) gehakt, 1 augurk (fijn gehakt 1 eetlepel), zeezout naar smaak, ½ à 1 theel. Sambal.

Rode kool in dunne reepjes snijden of schaven met een kaasschaaf. Karwijzaad samen met zout even bakken in olie. Kool toevoegen en even meebakken. Met een scheutje water in 10 à 15 min. gaar stoven. Augurk zeer fijn snijden. Gehakt, zout en augurk mengen en er balletjes van draaien. Balletjes in olie op een middelhoog vuur in ongeveer 10 min. krokant en gaar bakken. Balletjes op de kool serveren.

Rode kool: kool met cashewnoten voor 2 personen.

200 gram rodekool, een scheut olie om in te roerbakken, een handje cashewnoten, een scheut shoyu, mespuntje chilipoeder en/of ¼ theelepel piment, zout, ev. schijven appel of ananas.

Snijd de kool in dunne repen.. Roerbak de noten enkele minuten met een scheutje olie, zout en chilipoeder. Schep de noten uit de pan in een schaaltje en roerbak de kool ongeveer 5 min. Voeg een scheutje water toe en laat nog 10 min. stoven. De kool mag knapperig blijven. Meng er een scheutje shoyu door. Schep de noten door de kool. Serveer met bijvoorbeeld schijven gebakken appel of ananas en een gekookte graansoort.

Pastinaak: pastinaak in sinaasappelsaus voor 2 personen

400 g pastinaak, 1 ui, 2 dl (soja)melk, 1 eetl. tarwemeel, 1 eetl. olie, 1/2 theel. geraspte sinaasappelschil, 1 eetl. gehakte peterselie, zout.

Borstel en was de pastinaak schoon en snijd in plakjes of stukjes. Kook de pastinaak in een laagje water beetgaar. Fruit de gesnipperde ui in de olie in een pan, roer het meel erdoor, voeg al roerende de melk toe en laat de saus koken. Voeg de geraspte sinaasappelschil, de pastinaak en eventueel wat zout toe, roer het geheel door elkaar en strooi de peterselie erover.

Pastinaak: gebakken pastinaak met hazelnoten voor 2 personen.

350 g pastinaak, 2 uien, een scheutje (olijf)olie, een handje gedopte, grof gehakte hazelnoten, peper en zout, ½ theel. tijm.

Rooster de gehakte hazelnoten kort in een droge pan. Schrob de pastinaken schoon en snijd ze in blokjes. Snijd de uien in ringen. Bak de uiringen met de stukjes pastinaak in de hete olie en voeg eventueel na een tijdje een klein scheutje water toe tegen het aanbakken. Voeg de geroosterde noten toe en maak op smaak met tijm, peper en zout. Heerlijk bij rijst of een andere gekookte graansoort (ev. met linzen of kikkererwten). Dit gerecht is ook gemakkelijk en lekker als ovenschotel klaar te maken.

Prei: rijstschotel met prei, ui en appel voor 2 personen

400 g prei gewassen en in ringen gesneden, evt. 1 ui fijngesnipperd, 1/2 appel in kleine stukjes, 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. citroensap, peper, en zout, kaneel, rijst voor 2 personen, ca. 4 dl water

Fruit de ui in de olie en voeg daarna de gesneden prei, peper en zout en een mespuntje kaneel toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en voeg dan citroensap en water toe. Breng het mengsel aan de kook en voeg de rijst toe. Kook het geheel gaar in 15 tot 30 minuten (afhanke-lijk van de rijstsoort). Neem de pan van het vuur en voeg stukjes appel toe die u door de prei-rijst roert. Indien u niet van rauwe appel houdt voegt u de appel tegelijk met de prei toe. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld met een salade en een schep cottagecheese met kruidenzout.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster