Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1846
Datum: 09-11-2018

Week 46: Butternut pompoen, Chinese kool, Veldsla, Rode bieten en Groenselderij. Het combi krijgt: Chinese kool, Veldsla, Rode bieten, appels, bananen en kiwi’s. klein aanvullend: aardperen, peterselie en paprika-mix. Groot: aardperen, peterselie, champignons en trostomaten. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Aardperen in knoflook

30 g boter of 2 eetl. olijfolie, 100 g tofu in blokjes, 400 g aardperen, 6-8 gepelde knoflookteentjes, 90 g rode ui, 3 eetl. water, 1 eetl. olijfolie, 20 g vers broodkruim, 2 eetl. fijngehakte peterselie.

Smelt de helft van de boter in een zware koekenpan. Voeg de bacon of tofu toe en bak deze bruin en knapperig. Schep de helft uit de pan en zet deze apart. Voeg aardperen, knoflook en sjalotten toe en roerbak het geheel tot de aardperen en knoflook bruin worden. Breng dit op smaak met peper en zout en voeg het water toe. Kook dit met een deksel op de pan 8 – 10 min. Neem het deksel van de pan en kook nog 5 min. door met extra vuur om al het vocht te laten verdampen. Verhit de andere helft van de boter met 2 el olijfolie in een andere koekenpan. voeg het broodkruim toe en bak dit bruin en knapperig. Voeg de peterselie en achtergehouden bacon / tofu toe. Meng de aardperen nu met het broodkruimmengsel en serveer het gerecht in een schaal met wat extra peper en zout.

Aardappelen: rösti met peterselie voor 2 personen

400 g aardappels, 50 g geraspte kaas, een scheut olie om in te bakken, vers gemalen peper, en zout, een bosje peterselie fijngeknipt, 2 dl zure room of 1 dl room en 1 dl yoghurt

Schil de aardappels en rasp ze grof. Schep de geraspte aardappels beetje bij beetje in de koekenpan met een scheutje olie en roer het regelmatig om zodat de massa aan alle kanten gebakken wordt gedurende ongeveer 10 min. Bestrooi het met peper, zout, een deel van de geraspte kaas en peterselie. Giet de zure room (en eventueel yoghurt) erover en bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas en peterselie. Laat de rösti nog ongeveer een kwartiertje op een laag pitje rustig nagaren. Heerlijk bij bijvoorbeeld komatsuna, bloemkool, spitskool, sperziebonen of bij een salade.

Bieten: bieten-paprikasalade voor 2 personen

250 g bieten, 2 eetl. olijfolie, 1/2 paprika, in reepjes gesneden, peper en zout, 1 laurierblaadje, 2 eetl. citroensap. Dressing: 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel)azijn, 1/2 eetl. mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theel. suiker of diksap

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze 5 min. met verse paprika of paprikapoeder in de olie en schep het mengsel enkele malen om. Voeg een klein beetje water, peper, laurier, citroensap en zout toe. Laat met het deksel op de pan het geheel ongeveer 15 min. zacht smoren. Schep af en toe om en laat daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die door de bietjes. Laat minimaal een kwartiertje intrekken voor het opdienen.

Chinese kool: Vlaamse hutsepot, vegetarisch voor 2 personen

¼ Chinese kool in reepjes, 4 aardappelen geschild, 1 wortel in plakjes, 110 g spruitjes, 50 g linzen, ½ ui gesnipperd, 2 eetl. gehakte noten, 1 eetl. gehakte peterselie, 1 laurierblad, snufje tijm, kruidenzout, peper

Olie verwarmen en ui fruiten. Na enkele minuten linzen, tijm en laurierblad toevoegen. 2 dl water erbij en aan de kook brengen. Na 10min. koken de aardappelen toevoegen. Na nog eens 5min. de overige groenten. Kruiden met zout en peper. Zo nodig, nog een scheutje water erbij. Laten gaarstoven op een zeer zacht vuur, zo langzaam mogelijk. Enkele minuten voor het opdienen, de gehakte noten erdoor roeren. Bestrooien met gehakte peterselie.

Chinese koolsoep

300 gram Chinese kool, 1 ui, 2 kruimige aardappelen, 750 ml water, 1 eetl. crème fraîche, ½ eetl. Mosterd, 1 theel. Honing, 1 theel. Komijnzaad, zeezout naar smaak, olijfolie.

Aardappelen schillen, klein snijden en in het water zo gaar koken dat ze uit elkaar vallen. Uien pellen, klein snijden en met het komijnzaad fruiten in olie. Chinese kool in smalle reepjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 à 10 minuten gaar stoven. Kool-uienmengsel, zout, mosterd, honing, en crème fraîche aan de aardappelen toevoegen.

Butternutpompoen uit de oven

Butternut pompoen, knoflook, kerrie, peper, zout, kaas

Snijd de pompoen in 11/2 cm dikke plakken. Niet schillen.Snijd of pers de knoflook op de pompoenringen. Bestrooi met kerrie en zout en peper.Beleg de plakken pompoen met kaas. Vet een bakplaat in met olie. Bakken: 10-12 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Betrooi tot slot nog met wat (verse) peterselie

Butternutpompoen: soep

1,25 kg pompoen, 150 gr knolselder, 1 ui fijngesneden, 1-2 eetl olie, 1 laurierblad, 2-3 eetl zure room, 1-2 theel. Kerriepoeder, ¾ l water, 2-3 theel zout, groentebouillon (poeder of blokjes), 2 eetl peterselie of selderijblad fijngeknipt.

Pompoen niet schillen. Schoonmaken en in stukjes snijden. Fruit het uitje met kerrie. Kook in stukjes gesneden knolselderij met pompoenstukjes, groentebouillon en laurierblad in water gaar. Voeg de ui toe. Pureer alles. Vlak voor het opdienen zure room erop en strooi fijngeknipte peterselie of selderblad toe.

Groenselderij: groenselderij met roombrie voor 2 personen

1 kleine struik groenselderij, een klontje boter, snufje peper en zout, 2 eetl. fijngeknipte selderijblaadjes, 150 g roombrie.

Snijd het blad van de stelen en het voetje van de stronk. Spoel de stengels onder de kraan af en snijd ze in stukken van 2 cm. Breng een scheutje water, boter, peper en zout aan de kook. Voeg de groenten toe en stoof ze beetgaar in ongeveer 10 minuten. Giet het vocht af, leg plakjes roombrie op de groenselderij en laat deze gedeeltelijk smelten. Strooi voor het opdienen de fijngeknipte selderijblaadjes erover. Lekker met gebakken aardappelen van met aardappelpuree. Variatie Ovenschotel: Stoof de groenselderij gaar. Maak ondertussen aardappelpuree. Schep in een ingevette ovenschaal een laagje puree, selderij en brie en herhaal dit tot de ingrediënten op zijn. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200 ° C. Serveer met een kleine frisse salade.

Groenselderij: pasta met groenselderijsaus

pasta voor 2 personen, 1 groenselderij, ¾ dl crème fraîche, 1 ui, 1 teen knoflook, peper en zout, olijfolie, 1 handje vol cashewnoten.

Kook de pasta beetgaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Snijd de groenselderij in heel smalle stukjes, de ui in dunne ringen en fruit deze samen met knoflook in olie tot de groente gaar is. Roer gehakte cashewnoten, en crème fraîche er door. Breng op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en schep een eetlepel olijfolie erdoor (tegen het vastplakken). Serveer met de groenselderijsaus er overheen. Variatie extra lekker: Roer een aantal eetlepels zachte geitenkaas of geraspte Parmezaanse kaas door de groenselderijsaus.

Groenselderij: gestoofde selderij voor 2 personen

1 kleine stronk groenselderij of bleekselderij, een scheutje water, 1 klont boter,snufje peper, en zout, 2 eetl. fijngeknipte selderijblaadjes

Snijd het blad van de stelen. Snijd het voetje van de stronk en spoel de stengels onder de kraan af. Snijd de stengels in stukken van 2 cm. Breng water, boter, peper en zout aan de kook en voeg de selderijstukjes toe. Stoof deze bijtgaar in ca. 10 minuten. Strooi voor het opdienen de fijngeknipte selderijblaadjes erover.

veldslasalade met appel en geitenkaas voor 2 personen

100 gram veldsla, 1/2 appel in kleine stukjes gesneden, evt. 1/2 wortel, geraspt, 100 g (geiten)kaas, dressing: 2 eetl. Wijnazijn, 2 eetl olie, peper en zout, 1 theel. zachte honing of appeldiksap, 2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten.

Was de veldsla en meng de stukjes appel en evt. geraspte wortel erdoor. Maak de dressing en meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten. Serveer de salade bijvoorbeeld bij een (bruine)bonenschotel.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster