Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1847
Datum: 16-11-2018

Week 47: witte kool, spruitjes, winterpeen, winterpostelein en broccoli. Het combi krijgt: spruitjes, winterpeen, winterpostelein, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons, gemengde kiemen en trostomaten. Groot: courgette, gemengde kiemen, trostomaten en paprika –mix. Klein fruit: appels, kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, bananen, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten en viili

Spruiten: spruitjesschotel met ham uit de oven voor 2 personen

350 g spruitjes, 2 uien, 150 g ham in blokjes of reepjes (of ontbijtspek), klontje boter, peper, en zout, 1 dl slagroom

Maak de spruitjes schoon, snijd ze door midden en leg ze in een ingevette ovenschaal. Snijd de uien in ringen en verdeel deze met de ham over de schotel. Giet de room over de schotel en strooi er peper en eventueel zout over. Zet de schotel met deksel er op ongeveer ongeveer drie kwartier in een voorverwarmde oven op 180C. Serveer er bijvoorbeeld gekookte aardappels, rijst of pasta bij. Tip vegetarisch U kunt deze schotel ook klaarmaken met noten of tofu in plaats van ham. Variatie zonder oven U kunt deze schotel ook gemakkelijk in een zware pan met deksel op het fornuis klaarmaken. De spruitjes zijn dan binnen een half uur gaar

Spruitjes met pruimen voor 2 personen

400 g spruitjes, 75 g gedroogde pruimen (pruneaux dgen), 75 cl groentebouillon, peper, naar smaak.

Spruitjes schoonmaken en 5 min. in ruim water koken. Afgieten en in een pan doen met de pruimen. Een scheut bouillon erbij gieten en de spruitjes en pruimen in 10-15 minuten gaarstoven, met het deksel op de pan en onder af en toe doorroeren. Wordt het te droog, dan extra water toevoegen. Lekker met gekookte aardappelen en een (bio)burger. Veldsla met creme fraiche 200 gram veldsla 2 eetl. creme fraiche nootmuskaat 4 eieren zout - broodcoutons. Voor de dressing: 4 eetl. rode wijnazijn zout peper snufje suiker 3 eetl. olijfolie. De veldsla wassen en uit laten lekken. Roer de eieren los met de creme fraiche, zout en nootmuskaat en bak hiervan een omelet. Laat deze afkoelen en snijd ze in ruiten. Maak een dressing van de genoemde ingredinten en schep deze door de veldsla, schep de stukjes omelet erdoor en garneer op het laatste moment met de broodcroutons

Spruiten: Spruitjes met walnoten voor 2 personen

400 g grote spruiten, een handje vol walnoten (of amandelen), 1 stengel groenselderij, 1/8 l droge witte wijn, 2 eetl. boter, zout

Snijd de spruiten in vieren en de stengel groenselderij in schijfjes. Doe de noten met de versneden groenten in een stoofpan met gesmolten boter. Laat alles 5 min. fruiten, voeg de wijn en wat zout toe, breng alles aan de kook en laat zachtjes circa 10 min. stoven, deksel op de pan, tot al het vocht is opgenomen. Serveren: heet opdienen bij bijvoorbeeld gebraden gevogelte of gebakken worst.

Postelein: Roerbakrijst met postelein

Postelein, rijst, ui, saffraan, groentebouillonblokje, olijfolie, 1tl laos, rode paprika, teen knoflook, peper, zout, tuinkruiden, garnalen

Saffraan weken in wat water. De witte rijst nt gaar koken met de saffraan en 1/2 groentebouillontablet. Afgieten en een iets laten afkoelen. Postelein in vergiet met kokend water overgieten, uit laten lekken en snijden. Ui glazig fruiten in olijfolie met kurkuma, laos en de rode paprika in stukjes toevoegen en de geperste teen knoflook even mee fruiten met peper, zout en de tuinkruiden. Op hoog vuur de rijst toevoegen en 2 min. roerbakken (evt. olie toevoegen). De uitgelekte postelein toevoegen en even meebakken. 100 gr. De garnalen vlak voor het opdienen toevoegen en doorwarmen.

Posteleinstamppot

Aardappels, postelein, slagroom, melk, zout, peper, (tuinkruiden), bouillonpoeder, feta

Postelein in vergiet met kokend water overgieten, uit laten lekken en snijden. Mengen met de aardappels. 50 gr. feta in kleine blokjes 1 grote augurk in dunne plakjes erdoor roeren. Nog even doorwarmen.

Postelein: maaltijdsalade met feta, bieten en winterpostelein voor 2 personen

6 aardappelen, 3 4 middelgrote rode bieten, 75 g winterpostelein, 200 g feta, 2 eetl. mayonaise, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 2 theel. mosterd, 2 theel. honing.

Aardappelen en bieten gaar koken en af laten koelen. Winterpostelein wassen, uit laten lekken en kleiner snijden. Feta in blokjes snijden. Dressing maken door mayonaise, olie, mosterd en honing te mengen. Meng de ingredinten eerst met en vork of kleine garde en schud de dressing daarna goed in een afgesloten potje of mengbeker. Bieten schillen en in kleine stukjes snijden. Aardappelen in kleine stukjes snijden. Alle ingredinten mengen

Witte kool: blonde koolschotel voor 2 personen

400 g (witte)kool, 1 eetl. Kerriepoeder, 1 appel, 1 kleine ui, 1 dl. Groentebouillon, 2 eetl. Santen, kokosboter) of gemalen kokos, peper, en zout naar smaak, enkele eetl. olie om in te bakken.

Ui snipperen en appel schillen en in blokjes snijden. De ui, appel en kerrie een paar min. in wat olie roerbakken. Daarna de kool in porties toevoegen en al omscheppend meebakken. Na ca. 10 min. is de kool beetgaar, dan de bouillon toevoegen en hierin de santen oplossen of gemalen kokos toevoegen. Nog even door en door verwarmen. Serveren met zilvervliesrijst.

Witte kool: Machtige kooltaart voor 2 personen

400 g gesneden kool, 4-6 plakjes bladerdeeg, 1 ui, 2 tomaten, 150 g gehakt, 50 g zachte geitenkaas, 50 g geraspte oude kaas, 1 dl melk, 1 ei, 1 teentje knoflook geperst, cayennepeper, 2 eetl. sesamzaad, fijngeknipte peterselie.

Ontdooi het bladerdeeg en vet een ovenschaal of springvorm in. Verwarm de oven alvast voor op 200C. Bak de fijngesneden ui met gehakt, knoflook, tomaat en cayennepeper en doe dan de kool erbij en bak die even mee. Leg plakjes bladerdeeg in de schaal maar bewaar een deel voor het deksel van deze ovenschotel. Schep het kool-gehaktmengsel hierin. Meng de melk, eieren, peterselie, geitenkaas, en de geraspte kaas tot een sausje en schenk het over het kool-gehaktmengsel in de schaal. Dek. de taart af met het overige bladerdeeg en bestrooi het met sesamzaadjes. Zet de taart ongeveer 45 minuten in de oven op 180C. Deze taart is lekker met een salade erbij.

Witte Kool: Indonesische kool

2 eetl olie, 1 fijngesneden ui, 500 g fijngeschaafde kool, rode paprika, dl water, 2 dl sojasaus, 2 eetl rietsuiker, 1 theel djahe, of gemberwortel, zout

Verwarm de pan en fruit de ui. Voeg de kool toe en smoor die tot hij glazig en slap is. Doe de paprika in stukjes erbij en het water met de sojasaus en de gember. Stoof alles nog 510 minuten. Lekker met witte rijst, seroendeng en een omelet.

Winterpeen: Worteltjestaart ( Deze worteltjestaart moet u proeven, heerlijk met een lepel crme fra

50 g boter, 150 g (basterd)suiker, zaad van 4 groene kardemompeulen of 2 theel. gem. kardemompoeder, 2 eieren, 1 theel. bakpoeder, 100 g spelt- of tarwemeel, 250 g geraspte wortel, 50 g gedroogde abrikozen klein gesn. 2 eetl. pistachenoten grof gehakt, 2 eetl. amandelen grof gehakt, theel. zout, cakevorm, bakpapier.

Oven voorverwarmen op 1750C, cakevorm met bakpapier bekleden. Boter op een laag vuur smelten en in een beslagkom schenken. Suiker, kardemom, eieren en bakpoeder door de boter roeren. Wortel, abrikozen en noten door het beslag roeren. Cakebeslag in de cakevorm schenken. In 40-50 min. Bruin en gaar bakken. Af laten koelen.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster