Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1848
Datum: 23-11-2018

RECEPTEN

Boerenkool: boerenkool met preiringen voor 2 personen

200 g gesneden boerenkool, ½ prei, het donkergroene deel weg, de rest in de lengte doormidden en dan in ringetjes, 1-2 teentjes knoflook fijngesnipperd, ½ l bouillon, 1-2 eetl. Olijfolie, zout.

In een wijde, middelgrote pan, op middelhoog vuur, olie en knoflook verhitten. Zodra de knoflook gaat spetteren, prei toevoegen. Enkele minuten roerbakken tot prei en knoflook goudgeel zijn. Dan de boerenkool toevoegen. Doorroeren. Dan de bouillon erbij en het geheel aan de kook brengen. De pan sluiten, het vuur laagzetten, het geheel 20-25 min. laten koken tot de kool gaar is. Op smaak brengen met zout (opgelet, de bouillon is al zout!) Is er teveel vocht in de pan, de warmtebron hoog zetten en het al roerend laten verdampen. Serveren: met (zoete) aardappelen en een peulvruchtenschotel.

Boerenkool: Gegratineerde boerenkool met tomaten.

1 kg boerenkool, zout, 800 aardappelen, 70 gram boter, ½ dl. witte wijn, 2 uien, 1 teentje knoflook, 1 literblik tomaten op sap, 2 theel. Marjoraan, 1 theel. zwarte peper, 30 gram bloem, 2 ½ dl. Melk, 150 gram geraspte oude kaas.

Aardappelen schillen en in stukken snijden. Haal de nerven uit de boerenkool en was de kool grondig. Kook ze 10 minuten in water met zout. Schep de boerenkool met een schuimspaan uit de pan. Hak de kool grof. Aardappels in het kookvocht in de pan leggen, daarop de boerenkool weer in de pan. 30 gram boter en de witte wijn toevoegen en alles in 30 minuten gaar koken. Het kookvocht afgieten, en de inhoud goed fijn stampen. Uien pellen en snipperen. In 40 gram boter de uien met de geperste knof-look fruiten. De door een zeef gewreven tomaten met het nat, de marjoraan en de zwarte peper aan de uien toevoegen en de saus even laten pruttelen. De bloem erbij roeren en in gedeelten de melk erbij. De saus steeds glad roeren en aan de kook houden. De saus enkele minuten zachtjes laten koken. Een ovenschaal invetten. In laagjes vullen met de boerenkool stamp de saus en geraspte kaas. Sluit de laagjes af met geraspte kaas. De schotel onder een hete grill goudbruin laten worden.

Boerenkool stoofschotel

250 g. witte kool, 300g. boerenkool, 100 g. spek, 1 handje (10 g.) rozijnen, 1 theel. Mosterd, olijfolie

Spek in dobbelsteentjes snijden en uitbakken in olie. Witte kool fijn snijden. Spek uit het vet scheppen en apart bewaren. Witte en boerenkool ongeveer 10 minuten stoven in het spekvet met de rozijnen en een klein scheutje water. Op het laatst de mosterd er door roeren. Lekker met aardappelpuree.

Witlof: Witloftortilla voor 2 personen

300 gr. witlof, 2 uien, 6 vaste aardappelen, 2 eieren, ½ theel. nootmuskaat, 100 gr. ham, zeezout naar smaak, en olijfolie.

Aardappelen gaar koken. Ui klein snijden en fruiten in olie. Witlof in dunne reepjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. In ongeveer 5 minuten gaar stoven. Aardappelen en ham in kleine stukjes snijden, samen met de kruiden aan de groenten toevoegen en roeren. Eieren klutsen en over de aardappel-witlofschotel schenken. Met deksel het ei laten stollen. Lekker met veldsla.

Witlof: Witlof uit de oven met roquefort.voor twee personen.

Ca 400 gram witlof, 75 gram Roquefort (of een mildere blauwe kaas), scheutje olijfolie, peper en zout naar smaak.

Halveer de witlofstruikjes en kook ze kort in weinig water (met een snufje zout). Laat ze even uitlekken en verwijder dan, desgewenst, het hart. Leg ze in een tevoren ingevette ovenschaal en verkruimel de kaas erover. Ongeveer 20 minuten in de oven bij 160 graden. De kaas moet niet uitdrogen of verkleuren(eventueel kunt u de schaal daartoe afdekken met folie of glazen deksel.

Knolselderij in walnoten-roomsaus

½ knolselderij, ½ bosje bladselderij, 50 g gepelde walnoten, 50 g oude kaas, 1 eetl. creme fraiche, 1 eetl. tamari

Knolselderij schillen met een dunschiller, in kleine stukjes snijden en in 10 à 15 minuten gaar koken in een bodempje water. Walnoten en bladselderij fijn hakken. Kaas raspen. Alle ingrediënten door de knolselderij roeren. Lekker met pasta, rijst of haver.

Knolselderij: knolselderijplakken met gomasio

knolselderij, olie, sesamzaad, zeezout

Was het ev. zand van de knol. Snijd per persoon enkele (dunne) plakken van een knolselderij en schil pas daarna. Overgebleven knol kunt u afgedekt in de koelkast nog enkele dagen bewaren. Bak op middelhoog vuur de plakken in ruim olie aan beide kanten bruin en krokant. Gomasio: Richtlijn 10 delen zaad-1 deel zout maar het is een kwestie van smaak en oefening tot u uw eigen perfecte gomasioverhouding heeft gevonden. Rooster in een een droge koekenpan sesamzaad en grof zout lichtbruin en geurend. Laat afkoelen. Stamp het in een vijzel (niet te) fijn of maal het snel in een keukenmachine. In een afgesloten potje minstens een week smakelijk. Gomasio heeft talloze toepassingen: over salades, granen, puree, op brood etc. Strooi voor het opdienen een eetlepel gomasio op de plakken en zet overgebleven gomasio op tafel. Lekker met aardappelpuree, salade, vlees of vleesvervanger naar keuze.

Knolselderij:Ovenschotel met knolselder (voor 3 a 4 personen) (van Peter en Josien)

1 knolselder, 400 gram vastkokende aardappelen, 1 prei, 2 uien, 1 paprika, 1 teen knoflook, Bekertje zure room, 3 eieren, Kruidenbouillon of kruidenzout, pesto, Italiaanse kruiden, Plakjes/geraspte kaas voor garnering

Schil de knolselder en snijd deze in stukjes of dunne plakken. Ongeveer 5 minuten de kook erover. Aardappelen schillen en in kleine stukjes snijden, ook 5 minuten koken. Met weinig zout. Daarna zowel de knolselder als de aardappelen afgieten in een vergiet. Intussen prei, ui en paprika schoonmaken en in stukjes gesneden fruiten in de koekenpan. Op het laatst een teen knoflook erover persen. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven vast voor op 200/220 °C. Breek de eieren in een schaal en meng deze met de zure room. Voeg naar smaak kruiden bouillon of kruidenzout toe en een flinke schep groene pesto. Het geheel goed roeren tot een gladde saus ontstaat. Leg de dobbelsteentjes aardappel op de onderste laag van de ovenschotel. Leg daarna de stukken of plakken knolselder daarover . Verspreid het mengsel van gefruite groenten gelijkmatig hier weer overheen. Dan de saus van eieren en room erover gieten. Strooi de Provencaalse of Italiaanse kruiden erover en dek het geheel af met kaas. In de oven wordt het geheel stevig met een krokant kaaskorstje: 20- 30 minuten. Eet smakelijk !!! (met dit recept kun je eindeloos variëren: plakjes tomaat ertussen is ook erg lekker. Of stukjes gebakken pittige tofu of gehakt etc.)

Rode kool: Zoals Oma ze maakt

½ rode kool, 1 zachtzure appel, 1 gesneden ui, ½ theel. kummel, 2 laurierbladeren, 2 stukjes foelie, 2 kruidnagelen, ½ theel. zout, ½ eetl. suiker, peper, kaneel, klontje boter, 1 glas rode wijn.

Rode kool fijn snijden en opzetten met een kopje water en een glas rode wijn. Kruiden, zout, suiker, ui en appels, in schijfjes gesneden, toevoegen en ruim een half uur laten sudderen. Tussendoor eenmaal omscheppen. Eventueel vocht afgieten en de kruiden eruit halen. Klontje boter erdoor roeren en opdienen.

Rode Kool: gestoofde kool met fruit voor 2 personen

500 gr kool, peper, en zout, 1 theel. gedroogde muntblaadjes, karwijzaadjes, een scheutje zonnebloemolie, 2 mandarijnen, evt. een aantal perziken uit glas of blik, 100 g pittig gekruid gehakt,1 ei, 1 beschuitje verkruimeld, of vegetarisch: 80 g paranoten.

Stoof de kool met karwijzaadjes, peper, zout, munt en een scheutje olie en water in ongeveer 20 minuten gaar. Meng ondertussen met een vork het gehakt met het ei en de beschuitkruimels. Bak het gehakt rul in boter. Pel de mandarijnen en snijd de partjes door midden. Snijd evt. de perziken in kleine stukjes. Meng het gehakt door de gestoofde kool en schep er de stukjes fruit door. Serveer bijvoorbeeld met gemengde rijst. Variatie vegetarisch Stoof de kool zoals boven beschreven met 2 theelepels extra kerriepoeder. Hak de paranoten in stukjes en meng ze met de fruitstukjes door de gestoofde kool.

Prei: preitaart met Hüttenkäse

4 plakjes diepvries bladerdeeg, vulling: 400 g prei, 2 eieren, 150 g Hüttenkäse, 75 g belegen kaas, geraspt (de helft apart houden), 1 theel. djintan (gemalen komijn), zwarte peper, vers gemalen, 3 eetl. verse tuinkruiden, olie om in te vetten en om te bakken.

Vet een springvorm in met olie, bekleed hiervan de bodem met bladerdeeg en bak deze 10 min. voor in de oven op 200 graden. Snijd het groene deel van de prei overlangs doormidden en was de bladeren grondig. Snijd alle prei in reepjes/ringen, roerbak ze ca. 5 min. in een koekenpan. Klop de eieren, meng met prei en overige ingrediënten voor de vulling. Bekleed ook de randen van de vorm en vul de vorm met het preimengsel. Strooi er de rest van de kaas overheen en bak 40 min. in de oven.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster