Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1849
Datum: 30-11-2018

Week 49: winterpostelein, pompoen, winterpeen, knolvenkel, koolraap en peterselie. Het combi krijgt: postelein, knolvenkel, koolraap en peterselie, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons en paprika mix. Groot: paprika mix, shitaken en trostomaten. Klein fruit: appels, kiwiís, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Posteleinstamppot

Aardappels, postelein, slagroom, melk, zout, peper, (tuinkruiden), bouillonpoeder, feta

Postelein in vergiet met kokend water overgieten, uit laten lekken en snijden. Mengen met de aardappels. 50 gr. feta in kleine blokjes 1 grote augurk in dunne plakjes erdoor roeren. Nog even doorwarmen.

Postelein: maaltijdsalade met feta, bieten en winterpostelein voor 2 personen

6 aardappelen, 3 ŗ 4 middelgrote rode bieten, 75 g winterpostelein, 200 g feta, 2 eetl. mayonaise, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 2 theel. mosterd, 2 theel. honing.

Aardappelen en bieten gaar koken en af laten koelen. Winterpostelein wassen, uit laten lekken en kleiner snijden. Feta in blokjes snijden. Dressing maken door mayonaise, olie, mosterd en honing te mengen. Meng de ingrediŽnten eerst met en vork of kleine garde en schud de dressing daarna goed in een afgesloten potje of mengbeker. Bieten schillen en in kleine stukjes snijden. Aardappelen in kleine stukjes snijden. Alle ingrediŽnten mengen

Koolraap (informatie)

Zachtzoete verwennerij in de winter

Koolraap is een grote stevige knol met oranjegeel vruchtvlees en een ruwe schil. Het heeft een zachte smaak. Het kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld kerrie, nootmuskaat, tijm of met pindasaus of een bechamelsaus. Bereiding: Snijd de bovenkant van de koolraap af en snijd de rest in plakken van ongeveer 1 cm dik, schil deze en snijd ze in blokjes of staafjes. Kook of stoof de koolraap in een laagje water in 15 min. beetgaar. Giet het vocht af en laat de blokjes met een klontje boter of een scheutje olie nog even stoven of maak er puree van. Heerlijk zoet met vruchtensiroop, gekaramelliseerde suiker of hartig met een scheutje ketjap en/of sesamolie. Koolraap is op een koele plaats of in de groentelade van de koelkast makkelijk een week te bewaren. Koolraap is zeer gezond Ze bevat veel vitaminen: A, B, C, D, E en de mineralen arsenicum, zwavel en fosfor.

Koolraap: Misterse* Groentepatatjes.

400 g koolraap, halve tot hele theelepel gemalen komijn(djinten), citroensap.

Snijdt van de koolraap reepjes van ruim een halve centimeter dik en breed. Besprenkel met wat citroensap en strooi de komijn poeder hierover. In een ruime bak een paar keer omschudden zodat de komijn gelijk verdeeld raakt over de koolraap. Minstens een half uur laten rusten, Dan bakken op hoog vuur zodat de patatjes een krokante buitenkant krijgen. Steeds omscheppen. Na ongeveer 15 minuten zijn ze ďal denteĒ: gaar, maar nog met beet. * Miste: buurtschap ten westen van Winterswijk.

Pompoen Oranje: pittige pompoensoep

1 pompoen, 2 grote uien, 1 appel, 2 theel. kerriepoeder, een scheutje olijfolie, het sap van 1 sinaasappel, 2 tomaten, Ĺ liter groente-bouillon, zeezout, 1 theel. boemboe, 1 eetl. zure room.

Pompoen schoon maken door ze af te spoelen, door midden te snijden en de pitten te verwijderen met een lepel. Pompoen in smalle schijven snijden en deze weer in kleine stukjes. Uien fruiten in olie. Tomaten in stukjes snijden. Pompoen, appel, bouillon, tomaten, kerrie, sinaasappelsap en zout toevoegen. Soep laten pruttelen tot de pompoen zacht is. Indien u van een gladde soep houdt, kunt u deze met een roerzeef of staafmixer pureren. Boemboe toevoegen. In ieder bord soep een halve eetlepel zure room scheppen.

Pompoen: pompoensoep met venkel en room voor 2 personen

400 g pompoen, Ĺ liter bouillon, 1 prei, 1 venkelknol, klontje boter, 1 dl melk, 1 eetl. room geraspte Parmezaanse kaas, bieslook

Verwijder pitten en eventueel harde stukken schil van de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukjes. Maak de venkel schoon en snijd de venkel in grote stukken. Kook de groenten gaar in de bouillon. Pureer de pompoen-venkelmassa . Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringen. Smelt de boter in een pan en fruit de prei heel eventjes. Voeg de prei en de melk aan de pompoenmassa toe. Breng de soep aan de kook en laat haar 5 minuten op een laag vuur doorwarmen. Voeg voor het opdienen een halve eetl. room toe aan iedere kom soep. Bestrooi de soep met Parmezaanse kaas en fijngeknipte bieslook.

Tomaten: spaghetti bolognese

200 g (Volkoren)spaghetti, 250 g tomaten, 200 g gehakt, (verse) basilicum, 2 theel. honing, Ĺ theel. kaneel, zeezout naar smaak, mespunt witte peper, olijfolie.

Spaghetti gaar koken zoals op de verpakking beschreven staat. Tomaten ontdoen van de kroontjes, wassen en klein snijden. Harde steelaanzet eruit snijden en weggooien. Tomaten zonder water in 5 ŗ 10 min. tot moes koken. Gehakt roerbakken (rullen) in olie. Tomaten door een zeef drukken en mengen met het gehakt. Saus op smaak maken met honing, kaneel, peper en zout. Basilicum in kleine stukjes scheuren en over de saus serveren. Lekker met een groene salade of een wortelsalade. Tomaten behoren tot de familie van de nachtschade. Tot deze familie behoren veel giftige soorten. In de voedingsgewassen zit het gif voornamelijk in de groene delen van de plant. Eet daarom alleen goed rijpe tomaten en snijd de steelaanzet eruit. Verhitting van tomaten neutraliseert de giftige stof en versterkt de werking van lycopeen. Lycopeen is de rode kleurstof in tomaten en is een sterk anti-oxydant.

Peterselie: peterseliesaus voor 2 personen

1 bosje peterselie, 3 dl melk, een klontje boter, 1 theel. Groentenbouillonpoeder, 1 eetl. Bloem, peper en zout.

Breng de melk met bouillon aan de kook. Bind de saus met water aangelengde bloem. Hak de peterselie heel fijn en voeg deze met de boter toe aan de saus. Laat heel even goed doorwarmen en breng de saus op smaak met peper en zout. Heerlijk over gekookte worteltjes maar ook bij koolrabi, tuinboontjes of andijvie een heerlijke saus.

Winterpeen: wortel met gember en komijn voor 2 personen

400 g wortel, snufje zout, 40 g boter, 1 eetl. citroensap, 1 theel. honing, Ĺ eetl. komijnzaadjes, gekneusd, 15 g verse gemberwortel, fijngesneden (of 1 theel. gemberpoeder). garnering: 2 eetl. fijngehakte peterselie.

Wortels wassen, eventueel schrappen en in een laagje water met zout beetgaar koken. Verwarm in een pannetje de boter met de overige ingrediŽnten. Giet de wortels af en overgiet ze met de warme kruidige botersaus. Garneer het geheel met peterselie.

Winterpeen: worteltaart met gehakt voor 2 personen

4 plakjes bladerdeeg, 200 g wortelen, 1 grote u gesneden, 1 teen knoflook geperst, zout, en versgemalen zwarte peper, 150 g rundergehakt, 2 eetl. peterselie fijngeknipt, 2 eieren, 1/2 dl melk, evt. een handje zonnebloempitten, (olijf)olie of boter voor bakken en invetten

Bladerdeeg ontdooien. Oven op 200 ļC voorverwarmen. Wortelen wassen, indien nodig schrappen en in mooie, gelijke reepjes snijden (niet te fijn). Ui, wortel en knoflook enkele minuten fruiten in wat olie of boter. Het gehakt toevoegen, 5 minuten zachtjes roerbakken en op smaak brengen met peper en zout. Een ovenschaal invetten met olie of boter en bekleden met bladerdeeg. Gehaktmengsel van het vuur halen, peterselie erdoor roeren, verder op smaak brengen met peper en zout en in ovenschaal scheppen. Eieren loskloppen met de melk en erover gieten. Eventueel bestrooien met zonnebloempitten. In 45 minuten tot 1 uur in de oven laten bakken. Lekker met bijvoorbeeld gebakken aardappelen en een frisse salade. Variatie met champignons U kunt ook plakjes champignon meebakken Variatie vegetarisch Vervang het gehakt door bijvoorbeeld tofu, gekookte kikkererwten of linzen.

Mandarijnen: kip met gemarineerde mandarijntjes voor 2 personen

200 g. kipfilet, 2 mandarijntjes, 3 ŗ 4 eetl. Thaise gembersaus, Ĺ bosje peterselie, zeezout naar smaak, olijfolie.

Mandarijnen in dunne plakjes snijden en daarna in stukjes. Stukjes mandarijn mengen met gembersaus. Kip in stukjes snijden of knippen met een schaar, bestrooien met zout en in ongeveer 10 minuten gaar en krokant bakken in olie. Peterselie fijn hakken. Kip en peterselie mengen met gemarineerde mandarijnen. Lekker met gestoofde knolselderij, koolraap of Chinese kool.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster