Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1901
Datum: 04-01-2019

Week 2: veldsla, spruitjes, andijvie, zoete bataat en groene kool. Het combi krijgt: veldsla, spruitjes, groene kool, appels, kiwi’s en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons, gemengde kiemen, rode puntpaprika’s. Groot: courgette, gemengde kiemen, rode puntpaprika’s en tomaten. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten en viili

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas voor 2 personen

400 g andijvie, 1 grote ui, 125 g champignons, 100 g parmezaanse kaas, 2 eetl. zoete ketjap, vers gemalen peper, olijfolie, roomboter.

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 10 min. gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

Andijvie: courgette-andijvieroerbakschotel

200 g andijvie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 courgette, 25 g rozijnen, fijngesneden paprika, 1 eetl. (olijf)olie, 1/2 theel. kerrie, 1/2 theel. oregano, peper naar smaak, 1/2 eetl. sojasaus.

Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 min. laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (evt. paprika fijnsnijden en ook toevoegen). Het geheel al omscheppend lichtbruin laten bakken. Op het laatst de fijngesneden andijvie, de rozijnen en de sojasaus al omscheppend toevoegen. De andijvie moet knapperig blijven. Lekker in combinatie met spaghetti of macaroni.

Andijvie: andijviesalade met sinaasappel en kiemen voor 2 personen

1/2 krop andijvie, een plukje gemengde kiemen, 1/2 appel in stukjes, 20 g walnoten grof gehakt, 50 g (komijne)kaas in blokjes, dressing: sap van 1/2 sinaasappel, 1/3 dl volle yoghurt, evt. 1 eetl. Mayonaise, 1 theel. gemberpoeder.

Andijvie wassen en in flinterdunne reepjes snijden. Kiemen even afspoelen en met de appel, kaas en walnoten door de andijvie scheppen. Dressing: klop de ingredinten door elkaar en schep door de salade.

Banaan: bananentosti voor 2 personen

per persoon: 1 kleine banaan schuin in plakjes, 2 sneetjes volkorenbrood, 1 plakje (extra belegen) kaas, 1 plakje achterham, cayennepeper, boter

Op een snede brood een plak kaas leggen. Banaan op de kaas leggen en bestrooien met mespunt cayennepeper. Plak ham op de banaan leggen en afdekken met een tweede snede brood. Geheel goed aandrukken. In hapjespan met anti-aanbaklaag boter laten smelten. Tosti erin leggen en met deksel op de pan op matig vuur in 5 min. goudbruin bakken. Halverwege met behulp van deksel of schuimspaan voorzichtig keren

Groene kool stoofschotel voor 2 personen

1 kleine groene kool fijngesneden, 400 g aardappelen in kleine blokjes gesn., 2 uien of sjalotten in ringen gesn., 200 g hamlappen (varkenslapjes), zout, boter of olie om in te bakken, chilipoeder (of kerrie en sambal), 2 eetl. pindakaas, 2 dl water

Snijd de varkenslapjes in kleine stukken en bestrooi ze met chilipoeder en zout. Braad ze in boter of olie in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Bak de uien of sjalotten even mee en voeg dan de aardappelblokjes toe. Laat dit een paar minuten meebakken en voeg dan pindakaas en water toe. Schep de gesneden kool door het geheel en laat het gerecht in ongeveer 20 minuten op een laag pitje gaarstoven. Maak op smaak met chilipeper en zout.

Groene kool: groene kool met makreel, tomaatjes en sinaasappel voor 2 personen

halve groene kool, 1 ui, 200 g gestoomde makreelfilet, 4 gedroogde tomaatjes, sinaasappel, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie.

Bladeren van de kool los trekken, wassen en in smalle reepjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Groene kool met een scheutje water toevoegen en in ongeveer 15 min. gaar stoven. Sinaasappel raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het oranje schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Het witte velletje van de sinaasappel trekken en sinaasappel in kleine stukjes snijden. Tomaatjes fijn snijden. Makreel met twee vorken in kleine stukjes trekken. Sinaasappel, tomaat en sinaasappel aan de groenten toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. Lekker met aardappelpuree

Spruiten: Spruitjes met walnoten voor 2 personen

400 g grote spruiten, een handje vol walnoten (of amandelen), 1 stengel groenselderij, 1/8 l droge witte wijn, 2 eetl. boter, zout

Snijd de spruiten in vieren en de stengel groenselderij in schijfjes. Doe de noten met de versneden groenten in een stoofpan met gesmolten boter. Laat alles 5 min. fruiten, voeg de wijn en wat zout toe, breng alles aan de kook en laat zachtjes circa 10 min. stoven, deksel op de pan, tot al het vocht is opgenomen. Serveren: heet opdienen bij bijvoorbeeld gebraden gevogelte of gebakken worst.

Spruitjes: spruitjes met gebakken ui en paprika voor 2 personen

350 g spruiten, groene paprika, 1 rode ui, theel. gedroogde tijm, 75 g feta, olijfolie.

Spruitjes afhalen. Alleen de buitenste, lelijke blaadjes verwijderen. De felgroene blaadjes zo veel mogelijk laten zitten. Spruitjes in een bodempje water in 5 10 min. gaar koken. Ui in ringen snijden en fruiten in olie. Paprika van het zaad ontdoen, in smalle reepjes snijden en samen met de tijm toevoegen aan de uien. 5 10 min. roerbakken op een middelhoog vuur. Feta in kleine blokjes snijden en toevoegen aan de gebakken groenten. Spruitjes serveren met het gebakken groenten-kaasmengsel.

Spruiten: Spruitjessoep voor 2 personen

200 gram spruitjes, 1 appel, 100 gram (geiten) blauwschimmelkaas, liter water.

Spruitjes schoonmaken. Zo veel mogelijk groene blaadjes laten zitten. Spruitjes in 10 minuten gaar koken. Appel schillen, in kleine stukjes snijden en de laatste paar minuten meekoken. Met een roerzeef of staafmixer pureren.

Bataat (gevulde) met sla

2 zoete aardappelen, paddestoelen, 50 gr gemengde ongebrande noten, ui, tijm, zout en peper.

oven voorverwarmen op 160 graden. prik de bataten in met een vork en maak diepe snede aan de bovenkant. in bakpapier ca. 60 minuten in de oven laten garen. bak intussen paddestoelen met noten, ui en thijm. haal de bataat uit de oven en maak het pakketje open en vul met notenmengsel. serveren met een frisse sla met een dressing van olie en citroen.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster