Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1903
Datum: 11-01-2019

Week 1903: knolselderij, prei, winterpeen, winterpostelein en witlof. Het combi krijgt: Knolselderij, prei, witlof, appels, peren en sinaasappels. Klein aanvullend: courgette, paprika, tomaten en tuinkers. Groot: champignons, paprika, tomaten, komkommer en tuinkers. Klein fruit: appels, kiwi’s, peren en sinaasappels. Groot: appels, bananen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Knolselderij: ondergaande zon voor 2 personen -Gegratineerde knolselderij met duindoorndressing-

1 knolselderij, 4 plakken belegen kaas (Aurora), olijfolie, 3 theel. duindoornjam, ½ citroen.

Knolselderij schillen en elke knol in 4 plakken snijden. De kleine stukjes selderij die overblijven kunnen worden bewaard in de koelkast voor in een soep of stoofpotje. Knolselderij 5 à 10 min. koken totdat ze gaar maar nog stevig is. Grill voorverwarmen. Knolselderij laten uitlekken. Iedere schijf met een plakje kaas bedekken. Gratineren onder de grill totdat de kaas gesmolten is en een lichtbruin korstje heeft. Knolselderij serveren met de duindoorndressing. Lekker met een groene- of venkelsalade.

Knolselder met loof: ovenschotel met knolselderij en appel en linzen

1/2 knolselderij, 400 g aardappelen, 2 uien, 1 grote appel, peper en zout, 200 g gekookte linzen, 1 beschuit.

Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze samen in een beetje water met zout totdat ze zacht zijn. Bak ondertussen de gesneden uien, meng ze met de gekookte linzen en kruid dit naar smaak. Schil de appels, snijd ze in schijfjes. Leg in een ingevette ovenschaal het linzen-ui-mengsel op de bodem. Bedek deze laag met schijfjes appel. Giet de aardappel- en knolselderijstukjes af, pureer ze samen en meng er peper, zout en ev. andere kruiden door. Schep de puree op de appelschijfjes. Verkruimel beschuit over de puree en zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200ºC. Variatie snel en gemakkelijk: Meng de knolselderij-aardappelpuree met de in olie gebakken overige ingrediënten en serveer direct.

Knolselder: Knolselder gegratineerd met kaas en sesamzaad voor 2 personen.

400 g knolselderij, 1 ui, 1 tomaat, 150 g belegen kaas, 4 eetl. sesamzaad, olijfolie.

Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Tomaat klein snijden, steel aanzet wegsnijden en toevoegen aan de uien. Knolselderij schillen, in kleine blokjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en ongeveer 10 min. stoven. Grill voorverwarmen. Sesamzaad roosteren in een droge koekenpan totdat de zaden lichtbruin kleuren en lekker geuren. Kaas raspen. Groenten in een ovenschaal scheppen. Kaas en sesamzaad mengen en over de groenten strooien. Groenteschotel in de oven zetten en grillen totdat een krokant korstje is ontstaan.

Knolselderij: goed gevulde erwtensoep voor 2 personen

200 g gedroogde erwten, ½ liter water, 1 kleine wortel in stukjes, 150 g prei in smalle ringen, 150 g knolselderij in stukjes, 1 ui gesnipperd, 200 g spek in blokjes, 2 laurierbladeren, 1 bouillonblokje peper uit de molen, zout, evt. een half kopje quinoa of bulgur

Week de erwten minimaal 12 uur in water. Breng de erwten in het weekwater aan de kook en voeg spek, bouillonblokje, laurier, wortel, prei, knolselderij, ui, peper en zout toe. Laat de soep met deksel op de pan op een klein pitje ongeveer een uur koken. Voeg als u van dikke gevulde soep houdt eventueel een handje quinoa of bulgur toe. Maak de soep op smaak met vers gemalen peper en zout. Serveer er roggebrood of ander donker brood met boter bij. Variatie vegetarisch: u kunt het spek ook weglaten en vegetarische worstjes of balletjes gebruiken. Variatie linzensoep: in plaats van erwten kunt u ook linzen voor deze maaltijdsoep gebruiken. U hoeft de linzen slechts een uur te laten weken en de soep is na ruim een half uur koken klaar

Prei: gesmoorde prei met paprika voor 2 personen.

500 g prei, olie om in te smoren, zout, 2 theel.paprikapoeder (zoet), ½ eetl. citroensap.

Was de prei en snijd ze in ca.. 2 cm. Brede stukken. Roerbak de prei met olie en zout een paar minuten en laat daarna op een lager vuur 10-15 minuten. smoren. Schep de prei ondertussen een paar keer om. Vlak voor het opdienen op smaak maken met paprikapoeder en het citroensap. Variatie: rode paprika in stukken, ontvelde tomaat en een reepje citroenschil volgens bovenstaand recept met de prei mee smoren.

Preistamppot op een winterbedje

400 g. prei, 375 g. kruimige aardappelen, 80g. zilvervliesrijst, 100 g. spek, 1 dl. haver- of sojacuisine, vers gemalen koriander of peper, olijfolie, 50g. winterpostelein, 1 theel. Honing, 1 citroen

Winterpostelein wassen indien nodig en uit laten lakken. Rijst gaar koken zoals op de verpakking omschreven staat. Spek uitbakken in olie. Aardappelen schillen en gaar koken. Prei in de lengte halveren, wassen en klein snijden. Gebruik zo veel mogelijk van de hele prei. Prei in een bodempje water gaar koken. De helft van de (het aantal) citroen raspen op een fijne rasp en uitpersen. Sap en rasp van citroen mengen met honing. Dit gaat goed met een kleine garde. Winterpostelein op de randen van de borden uitspreiden. Aardappelen goed afgieten en stampen. Rijst afgieten. Prei, rijst en spek door de gestampte aardappelen roeren. Smeuïg maken met havercuisine. Op smaak brengen met koriander of peper. Preistamp in het midden van de winterpostelein scheppen. Dressing van citroen en honing over de winterpostelein schenken.

Prei: Preipannenkoek

150 g tarwebloem, snufje zout, 2 eieren, 3 dl melk, 1 preitje, fijngesneden, olie om in te bakken, 70 g geraspte kaas.

Maak een beslag van meel, melk, eieren en zout. Bak de prei kort in een scheutje olie. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan, giet beslag erin en strooi een deel van de groente erover. Bak de pannenkoek een paar minuten, draai om en strooi er geraspte kaas over.

Winterpostelein: informatie

Winterpostelein

Een plant dichtbij het oorspronkelijke Winterpostelein komt oorspronkelijk uit arctisch Noord-Amerika en Groenland, maar werd ook wel gevonden in de hogere gebieden langs de Middellandse zee. De Oude Grieken, Egyptenaren en Romeinen aten hun buik er al mee vol. De middeleeuwse Arabieren noemden de postelein zelfs de gezegende groente. Nu groeit het ook in ons land in de duinen langs de kust. Als je van exclusieve groente houdt, dan behoort de winterpostelein daar zeker toe. In ons land wordt winterpostelein voornamelijk opgekweekt in de koude kas in de wintermaanden. Tot Palmpasen kan het geoogst worden want als de lente begint dan gaat het bloeien. Winterpostelein is rijk aan vitamine C en mineralen en bovendien bevat het een zeer laag nitraatgehalte. De tere plantjes zijn een paar dagen vers te houden in een natte doek in de koelkast. Kook winterpostelein niet. Eet ze rauw in een salade of in een stamppot. Winterpostelein staat nog zeer dicht bij iets wat nog oorspronkelijk is. We hopen dat de veredelaars daar van af zullen blijven.

Winterpostelein: Herfsthaftig voor 2 personen (Winterpostelein met geitenkaas en zoete noten)

1 zakje winterpostelein, 2 eetlepels limoen- of citroensap, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel gembersiroop, 1 sinaasappel, 2 eetlepel olijfolie. 50 gram geitenkaas, 50 gram hazelnoten, 1 eetlepel honing

Winterpostelein wassen en goed uit laten lekken. Limoen- of citroensap, mosterd, gembersiroop en olie mengen tot een romige dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Sinaasappel schillen, klein snijden en mengen met de dressing en winterpostelein. Kaas over de salade verdelen. Noten roosteren in een droge koekenpan en voeg, als de noten beginnen te geuren, de honing toe. Laat de honing om de noten smelten op een laag vuur. Roer een paar maal om en schep de honingnoten over de salade.

Witlof: witlof met champignons uit de oven voor 2 personen

400 g witlof, 1 ui gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, 150 g kastanje champignons, 2 theel. tijm, 2 eieren, 3/4 dl melk, 50 g geraspte kaas, versgemalen zwarte peper.

Witlof wassen en in water met wat zout ca. 5 minuten koken. Uit laten lekken. Ui en knoflook fruiten in boter. Kastanjechampignons schoonvegen, in plakjes snijden en meefruiten. Strooi tijm erover heen. Oven voorverwarmen op 200ºC. Eieren loskloppen, kaas en melk toevoegen en op smaak brengen met peper. Lofstronkjes in de lengte doormidden snijden en in ovenschaal leggen. Champignonmengsel erover verdelen en ei-kaasmengsel erover gieten. 25 minuten in de oven. Lekker met rijst en salade.

Witlof: witlof pastasalade met sinaasappels voor 2 personen

250 g (verse) pasta (tagliatelle), 2 stronkjes witlof in reepjes, 2 sinaasappels in partjes (liefst tussen de vliesjes gesneden), 1 el fijngesneden dragon, 2 el fijngeknipte bieslook, zout, Voor de sinaasappeldressing; 3 el olijfolie, 2 el sinaasappelsap, 1 el citroensap, 1/2 tl grove mosterd, 1 tl vloeibare honing, zout, en peper naar smaak

Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook en kook hierin de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet de pasta goed af. Spoel de pasta in een vergiet onder stromend water en laat de pasta goed uitlekken. Meng voor de sinaasappeldressing alle ingrediënten en schenk de dressing over de pasta in een schaal. Meng de witlofreepjes en partjes sinaasappel erdoor. Garneer met (verse) groene kruiden. Dien de pastasalade direct op.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster