Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1904
Datum: 18-01-2019

Week 1904: boerenkool, oranje pompoen, groenselderij, waspeen en bloemkool. Het combi krijgt: boerenkool, groenselderij, bloemkool, appels, mandarijnen en kiwi’s. klein aanvullend: champignons, taugé en rode paprika. Groot: oesterzwam, taugé, rode paprika en tomaten. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Boerenkool stoofschotel

250 g. witte kool, 300g. boerenkool, 100 g. spek, 1 handje (10 g.) rozijnen, 1 theel. Mosterd, olijfolie

Spek in dobbelsteentjes snijden en uitbakken in olie. Witte kool fijn snijden. Spek uit het vet scheppen en apart bewaren. Witte en boerenkool ongeveer 10 minuten stoven in het spekvet met de rozijnen en een klein scheutje water. Op het laatst de mosterd er door roeren. Lekker met aardappelpuree.

Boerenkool: Gegratineerde boerenkool met tomaten.

1 kg boerenkool, zout, 800 aardappelen, 70 gram boter, dl. witte wijn, 2 uien, 1 teentje knoflook, 1 literblik tomaten op sap, 2 theel. Marjoraan, 1 theel. zwarte peper, 30 gram bloem, 2 dl. Melk, 150 gram geraspte oude kaas.

Aardappelen schillen en in stukken snijden. Haal de nerven uit de boerenkool en was de kool grondig. Kook ze 10 minuten in water met zout. Schep de boerenkool met een schuimspaan uit de pan. Hak de kool grof. Aardappels in het kookvocht in de pan leggen, daarop de boerenkool weer in de pan. 30 gram boter en de witte wijn toevoegen en alles in 30 minuten gaar koken. Het kookvocht afgieten, en de inhoud goed fijn stampen. Uien pellen en snipperen. In 40 gram boter de uien met de geperste knof-look fruiten. De door een zeef gewreven tomaten met het nat, de marjoraan en de zwarte peper aan de uien toevoegen en de saus even laten pruttelen. De bloem erbij roeren en in gedeelten de melk erbij. De saus steeds glad roeren en aan de kook houden. De saus enkele minuten zachtjes laten koken. Een ovenschaal invetten. In laagjes vullen met de boerenkool stamp de saus en geraspte kaas. Sluit de laagjes af met geraspte kaas. De schotel onder een hete grill goudbruin laten worden.

Boerenkool: stamppot de luxe voor 2 personen.

600 g boerenkool, 700 g aardappelen, bouillonblokje, 2 theel. tijm, scheutje (appel)azijn, 125 g brie, 75 g cashewnoten, een klontje boter.

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg tijm, een scheutje azijn en zoveel water toe tot alles net onder staat. Laat het in 20 min. zachtjes gaar koken. Verwarm de oven voor op 200C. Giet het boerenkool-aardappelmengsel af (kookvocht bewaren) en stamp het fijn. Voeg de cashewnoten en een klontje boter toe en roer de stamppot met wat kookvocht of melk tot een smeuge massa. Schep het in een ingevette ovenschaal. Leg de brie in plakken op de boerenkool en zet de schotel 15 tot 20 min. in de voorverwarmde oven. Variatie zonder oven, eenvoudig en snel: Meng in stukjes gesneden brie door de stamppot zodat deze meteen gegeten kan worden.

Bloemkool met nootjes

1 bloemkool, 2 uien, 3 el hazelnoten, gehakt, 50 g rozijnen, 3 cl olijfolie, 1 cl notenolie, kruidenzout

Maak de bloemkool schoon en verdeel ze in heel kleine roosjes. Snijd de ui fijn. Verwarm de olijfolie en voeg de ui en de bloemkoolroosjes toe. Laat zachtjes bakken met een deksel op de pan en roer af en toe. Voeg indien nodig een scheutje water toe en laat het geheel beetgaar worden. Roer er op het laatst de rozijnen en de hazelnoot door en laat nog even opwarmen. Breng op smaak met wat zout.

Bloemkool: Bloemkoolsoep met pesto en olijven

400 g bloemkool, verse basilicum, 1 2 eetl. (basilicum)pesto, 6 olijven, dl slagroom, vers gemalen peper, liter water.

Bloemkool in roosjes en de steel in stukjes snijden en in ongeveer 10 min. gaar koken in het water. Olijven in dunne ringetjes snijden. Basilicumblaadjes in stukjes scheuren. Bloemkool pureren. Neem een beetje soep apart in een kom en meng dit goed met de slagroom. Schenk dit mengsel al roerende in de soep. Soep op smaak brengen met pesto, peper en evt. zeezout. Soep garneren met basilicum en olijven.

Bloemkool: bloemkool in sinaasappelen met tomaat voor 2 personen

250 g bloemkoolroosjes, 1 sinaasappel, sap en geraspte schil, 250 g tomaten, 2 dl groentebouillon, 2 eetl. zoute sojasaus, 2 eetl. wittewijnazijn, 2 eetl. olie, paar druppeltjes tabasco, mespunt cayennepeper, peterselie fijngesneden, zout.

De achterzijde van de tomaten kruiselings insnijden. Dompel ze 1 min. onder in kokend water, laat de tomaat schrikken in koud water en verwijder de velletjes. De helft van de tomaten in kleine blokjes snijden en de andere helft in partjes. In een wok de olie verhitten en de bloemkool 5 min. al omscheppend bakken. Tomaatstukjes, sojasaus, azijn, sinaasappelsap en -schil toevoegen en 3 min. meebakken. Bouillon toevoegen en het gerecht in 10 min. beetgaar stoven. Nu de tomaatpartjes toevoegen en het gerecht door en door warm laten worden. Op smaak brengen met tabasco, cayennepeper en zout. Met peterselie bestrooien.

Groenselderij: pasta met groenselderijsaus

pasta voor 2 personen, 1 groenselderij, dl crme frache, 1 ui, 1 teen knoflook, peper en zout, olijfolie, 1 handje vol cashewnoten.

Kook de pasta beetgaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Snijd de groenselderij in heel smalle stukjes, de ui in dunne ringen en fruit deze samen met knoflook in olie tot de groente gaar is. Roer gehakte cashewnoten, en crme frache er door. Breng op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en schep een eetlepel olijfolie erdoor (tegen het vastplakken). Serveer met de groenselderijsaus er overheen. Variatie extra lekker: Roer een aantal eetlepels zachte geitenkaas of geraspte Parmezaanse kaas door de groenselderijsaus.

Groenselderij: pasta met groenselderij en champignons voor 2 personen

400 g groenselderij in schijfjes, 1 ui gesnipperd, 150 g (kastanje)champignons, scheutje olie om in te bakken, 1 dl bouillon, 1 dl zure room, een scheutje witte wijn, blauwe schimmelkaas of fetakaas naar smaak, pasta voor 2 personen, peper, en zout, Italiaanse kruiden, evt. geraspte kaas

Kook de selderij een paar minuten in water met een snufje zout. Giet het kookvocht af en gebruik dit bijvoorbeeld voor soep of saus. Fruit de ui in olie en bak de champignons na ongeveer 2 minuten mee. Voeg wijn en bouillon toe en laat 5 minuten stoven. Voeg op het laatst de zure room toe. Kook de pasta beetgaar. Beboter een ovenschaal en leg er een laagje gekookte pasta, selderij, kaas, en champignonsaus overheen. Herhaal deze lagen totdat de ingredinten opgebruikt zijn. De bovenste laag is de saus. Strooi er naar wens geraspte kaas over. Bak deze schotel een half uur in de voorverwarmde oven op ongeveer 175C. Variatie: Ook lekker met stukjes pittig gekruide gebakken kip of reepjes spek in plaats van kaas. Met lasagne als pastasoort is dit recept ook erg geschikt en feestelijk.

Groenselderij: groenselderij met tarwe en noten voor 2 personen

1 bos groenselderij, 120 g tarwekorrels, 1 dag geweekt in water, een handje hazelnoten, gehakt en licht geroosterd, peper en zout naar smaak, klontje boter. roomsaus: 15 g boter, 25 g bloem, 2 dl melk, dl slagroom of sojacuisine, peper en zout, ev. geraspte kaas

Kook de geweekte tarwe in 45 min. gaar en laat nog een kwartiertje nawellen. Blad en kontje van de groenselderij afhalen. Bewaar wat blad voor de garnering. Stelen in stukjes snijden van ca. 2 cm. en 5 min. zachtjes stoven in een scheutje water met boter. Op smaak brengen met peper en zout. Intussen de roomsaus maken. Boter smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje bij beetje de melk erbij gieten en tot een glad mengsel roeren en ev. de geraspte kaas toevoegen en laten oplossen in de saus. Tenslotte de room erbij gieten en de saus op smaak brengen met peper en zout. Groente garneren met wat fijngeknipt selderijblad en de geroosterde nootjes en serveren met de tarwe en roomsaus. Variatie snel en gemakkelijk: Neem bulgur in plaats van hele tarwe. Bulgur is in ongeveer 20 min. gaar en hoeft niet van tevoren geweekt te worden.

Pompoen-aardappelpuree

400 g pompoen in stukjes, 400 g aardappels, scheutje melk, of sojacuisine, 40 g boter, peper, kruidenzout, majoraan, paprikapoeder

Schil de aardappelen en zet ze op het vuur met een weinig water, voeg na 10 minuten de pompoenstukjes toe en laat alles in nog ongeveer 10 minuten gaarkoken. Pureer de massa en roer melk (of sojacuisine), majoraan, peper en kruidenzout erdoor. Schep de puree in een ingevette ovenschaal, strooi paprikapoeder erover en leg dunne plakjes boter erop. Zet de schaal ongeveer 5 minuten onder de grill of 20 minuten in een hete oven voor een lekker bruin korstje. Serveer deze schotel naast een gestoofde groente of een salade.

Waspeen: wortel-koriandersalade voor 2 personen

225 g wortelen geschild in reepjes (4x x cm), 2 eetl. verse koriander fijngehakt, theel. cayennepeper, theel. paprikapoeder, ruim eetl. citroensap, ruim eetl. olijfolie, zout

Een grote pan water aan de kook brengen. De wortelreepjes erin doen en 10 sec. laten koken. Direct afgieten en in een kom doen. Koriander, citroensap, olijfolie, zout, cayennepeper en paprikapoeder toevoegen. Goed mengen. Serveren: op kamertemperatuur of gekoeld. Heerlijk met Marokkaans brood.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster