Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1905
Datum: 25-01-2019

Week 1905: winterpeen, rode bieten, witlof, prei en groene kool. Het combi krijgt: winterpeen, rode bieten, witlof, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: paprika-mix en trostomaten. Groot: hetzelfde maar met champignons erbij. Klein fruit: appels, kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Witlof: Witloftortilla voor 2 personen

300 gr. witlof, 2 uien, 6 vaste aardappelen, 2 eieren, ½ theel. nootmuskaat, 100 gr. ham, zeezout naar smaak, en olijfolie.

Aardappelen gaar koken. Ui klein snijden en fruiten in olie. Witlof in dunne reepjes snijden en met een klein scheutje water toevoegen aan de uien. In ongeveer 5 minuten gaar stoven. Aardappelen en ham in kleine stukjes snijden, samen met de kruiden aan de groenten toevoegen en roeren. Eieren klutsen en over de aardappel-witlofschotel schenken. Met deksel het ei laten stollen. Lekker met veldsla.

Witlof: witlof en rode bieten samen in een salade voor 2 personen.

2 struikjes witlof, 2 rode bieten, 2 stengels groenselderij, ½ citroen, 125 g. feta, 75 g. gepelde walnoten, 150 à 200 gram macaroni, vers gemalen koriander of peper, scheut olijfolie.

Rode bieten wassen, gaar koken, af laten koelen, schillen en in kleine stukjes snijden. Macaroni gaar koken zoals op de verpakking staat omschreven en meteen met olijfolie beschenken en roeren. Witlof in dunne reepjes snijden. Stengels van groenselderij klein snijden en het blad fijn hakken. Walnoten fijn hakken. Feta in kleine blokjes snijden. Citroen persen. Alle ingrediënten mengen.

Witlof: Witlof uit de oven met roquefort.voor twee personen.

Ca 400 gram witlof, 75 gram Roquefort (of een mildere blauwe kaas), scheutje olijfolie, peper en zout naar smaak.

Halveer de witlofstruikjes en kook ze kort in weinig water (met een snufje zout). Laat ze even uitlekken en verwijder dan, desgewenst, het hart. Leg ze in een tevoren ingevette ovenschaal en verkruimel de kaas erover. Ongeveer 20 minuten in de oven bij 160 graden. De kaas moet niet uitdrogen of verkleuren(eventueel kunt u de schaal daartoe afdekken met folie of glazen deksel.

groene kool stoofschotel

1 kleine groene kool fijngesneden, 400 g aardappelen in kleine blokjes gesn., 2 uien in ringen gesn., 200 g hamlappen (varkenslapjes), zout, boter, of olie om in te bakken, chilipoeder, (of kerrie en sambal), 2 eetl. pindakaas, 2 dl water.

Snijd de varkenslapjes in kleine stukken en bestrooi ze met chilipoeder en zout. Braad ze in boter of olie in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Bak de uien of sjalotten even mee en voeg dan de aardappelblokjes toe. Laat dit een paar minuten meebakken en voeg dan pindakaas en water toe. Schep de gesneden kool door het geheel en laat het gerecht inongeveer 20 minuten op een laag pitje gaarstoven. Maak op smaak met chilipeper en zout. Variatie vegetarisch Gebruik in plaats van vlees gekruide stukjes tofu en volg verder het recept.

Groene kool: groene kool met makreel, tomaatjes en sinaasappel voor 2 personen

halve groene kool, 1 ui, 200 g gestoomde makreelfilet, 4 gedroogde tomaatjes, ½ sinaasappel, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, olijfolie.

Bladeren van de kool los trekken, wassen en in smalle reepjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Groene kool met een scheutje water toevoegen en in ongeveer 15 min. gaar stoven. Sinaasappel raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het oranje schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Het witte velletje van de sinaasappel trekken en sinaasappel in kleine stukjes snijden. Tomaatjes fijn snijden. Makreel met twee vorken in kleine stukjes trekken. Sinaasappel, tomaat en sinaasappel aan de groenten toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. Lekker met aardappelpuree

Groene Kool: Groene kool met appel en ui gestoofd voor 2 personen

400 gram groene kool, 1 appel, 1 ui, 100 gram ontbijtspek, ½ theelepel karwijzaad, 1 theelepel gemalen koriander, 1 laurierblad, vers gemalen peper, olijfolie

Spek in kleine dobbelsteentjes snijden en uitbakken in olie. Groene kool wassen en in dunne reepjes snijden. Klokhuis van de appel verwijderen en de appel klein snijden. Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften in 4 partjes snijden en de rokken uit elkaar drukken. Spek uit het vet scheppen en bewaren. Overige ingrediënten met een klein scheutje water aan het vet toevoegen en met deksel in ongeveer 30 minuten zachtjes gaarstoven. Let op dat ze niet droog kookt. Op het laatst de spekjes door de stoofpot roeren. Lekker met aardappelpuree of een graansoort.

Rode Biet met gember en rozijnen

2 rode bieten, handje rozijnen, 1 à 2 cm verse gember of een scheut gembersiroop, zeezout naar smaak, olijfolie.

Gember schillen en raspen op een fijne rasp. Bieten schillen met een dunschiller, raspen op een grove rasp en samen met de gember even roerbakken in olie. Rozijnen en een scheutje water toevoegen. Bieten in 5 à 10 min. gaar stoven. Lekker met gebakken tempeh of karbonaadjes, aardappelpuree en sla.

Rode Biet: rode bietenovenschotel voor 2 personen

350 g bieten, 1 ui fijngesnipperd, 1 appel in kleine stukjes, een handje rozijnen, scheut zonnebloemolie, ½ theel. kummel, peper en zout, verse gember of gemberpoeder naar wens, 2 laurierblaadjes, 2 eetl. citroensap of 2 eetl. azijn, 600 g aardappels gekookt, klontje boter, scheutje melk, een blikje tonijn, evt. geraspte kaas

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Fruit de ui in de olie en voeg dan de bietjes toe. Schep het mengsel enkele malen om. Voeg appel, rozijnen, citroensap, kruiden en zout toe. Laat met het deksel op de pan alles ongeveer 10 minuten zacht smoren. Schep af en toe om en voeg een scheutje water toe. Verwarm de oven voor. Vet een ovenschaal in met olie of boter. Maak van de gekookte aardappelen puree met melk, boter, peper en zout. Schep een laagje puree in de schaal. Leg daarop stukjes vis en daarop bietjes. Herhaal de lagen ongeveer drie maal en sluit af met aardappelpuree. Bestrooi naar wens met geraspte kaas. Zet deze schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven (200ºC). Variatie: in plaats van vis kunt u ook gebraden gehakt gebruiken.

Prei: aardappelpreischotel voor 2 personen

600 g aardappelen,300 g in ringen gesneden prei, ev. 2 tenen geperste knoflook, een klontje boter of een scheutje olie, 1 eetlepel bloem of een ander bindmiddel, 3 dl (vis)bouillon, 1 dl slagroom, ½ eetl. citroensap of azijn, peper en zout, 1 beschuit, verkruimeld (of paneermeel), 50 g geraspte kaas ½ theel. gedroogde of ½ eetlepel verse tijm, 2 eetl. bieslook en peterselie vers geknipt

Schil de aardappelen en kook ze ongeveer 8 min. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200°C. Stoof de prei een paar minuten in olie of boter. Maak in een steelpannetje een saus met de bouillon, room, boter, bloem en knoflook. Meng prei, citroensap, tijm, verse bieslook en peterselie door het sausje. Vet een vuurvaste ovenschaal in en beleg deze met ongeveer de helft van de aardappelschijfjes. Schep de helft van de preisaus er over en leg er de andere helft van de aardappelschijfjes op. Bedek het geheel met de preisaus en strooi er een mengsel van beschuitkruimels met geraspte kaas over. Zet deze schotel ongeveer 30 min. in de oven. Serveer met een frisse salade er bij. Variatie met vis of vlees: Deze schotel is ook heerlijk met vis of plakjes rookworst of gebraden gehakt als extra laag ertussen.

Prei: rijstschotel met prei, ui en appel voor 2 personen

400 g prei gewassen en in ringen gesneden, evt. 1 ui fijngesnipperd, 1/2 appel in kleine stukjes, 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. citroensap, peper, en zout, kaneel, rijst voor 2 personen, ca. 4 dl water

Fruit de ui in de olie en voeg daarna de gesneden prei, peper en zout en een mespuntje kaneel toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en voeg dan citroensap en water toe. Breng het mengsel aan de kook en voeg de rijst toe. Kook het geheel gaar in 15 tot 30 minuten (afhanke-lijk van de rijstsoort). Neem de pan van het vuur en voeg stukjes appel toe die u door de prei-rijst roert. Indien u niet van rauwe appel houdt voegt u de appel tegelijk met de prei toe. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld met een salade en een schep cottagecheese met kruidenzout.

Winterpeen: worteltaart met gehakt voor 2 personen

4 plakjes bladerdeeg, 200 g wortelen, 1 grote u gesneden, 1 teen knoflook geperst, zout, en versgemalen zwarte peper, 150 g rundergehakt, 2 eetl. peterselie fijngeknipt, 2 eieren, 1/2 dl melk, evt. een handje zonnebloempitten, (olijf)olie of boter voor bakken en invetten

Bladerdeeg ontdooien. Oven op 200 ºC voorverwarmen. Wortelen wassen, indien nodig schrappen en in mooie, gelijke reepjes snijden (niet te fijn). Ui, wortel en knoflook enkele minuten fruiten in wat olie of boter. Het gehakt toevoegen, 5 minuten zachtjes roerbakken en op smaak brengen met peper en zout. Een ovenschaal invetten met olie of boter en bekleden met bladerdeeg. Gehaktmengsel van het vuur halen, peterselie erdoor roeren, verder op smaak brengen met peper en zout en in ovenschaal scheppen. Eieren loskloppen met de melk en erover gieten. Eventueel bestrooien met zonnebloempitten. In 45 minuten tot 1 uur in de oven laten bakken. Lekker met bijvoorbeeld gebakken aardappelen en een frisse salade. Variatie met champignons U kunt ook plakjes champignon meebakken Variatie vegetarisch Vervang het gehakt door bijvoorbeeld tofu, gekookte kikkererwten of linzen.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster