Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1906
Datum: 01-02-2019

Week 1906: pastinaak, palmkool, bloemkool, gekleurde waspeen en mangold. Het combi krijgt: palmkool, mangold en gekleurde peen, appels, kiwi’s en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons, rode puntpaprika en cherry tros tomaatjes. Groot: courgette, komkommer, rode puntpaprika en cherry trostomaatjes. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Pastinaak (informatie)

pastinaak

Pastinaak is een wit-gele wortel met een zoete smaak. Het is familie van de gewone wortel, maar is iets zoeter en zachter van samenstelling. Het was de belangrijkste basis voor stamppotten toen we de aardappel nog niet kenden. Lekker in stoofschotels, hutspot en soepen, maar ook gebakken (dan voordien even voorkoken). Ook goed in combinatie met wortel. Schil de pastinaak voor gebruik en verwarm pastinaak goed door. Kooktijd: ongeveer 20 min. Op een koele plek bewaren

Pastinaak: pastinaak-wortelsalade voor 2 personen

1 kleine pastinaak, 1 kleine wortel, 1 kleine ui heel fijngesnipperd, 1 eetl. yoghurt, 1 eetl. olijfolie, 2 eetl. rozijnen, 100 g Httenkse (cottagecheese) of 50 g kwark en 50 g kaas in blokjes, ev. een potje gekookte doperwten uitgelekt

Borstel de pastinaak en de wortel goed schoon. Verwijder bij de pastinaak van de kop een plakje en snijd eventueel harde stukken schil weg. Snijd de pastinaak en de wortel in kleine blokjes en kook die in water 5 tot 10 min. (niet te gaar). Giet het kookvocht af en gebruik dit eventueel voor een soep of saus. Roer de olie, yoghurt, Httenkse of kwark, de fijngesnipperde ui en de rozijnen door elkaar. Voeg de pastinaak en wortel er bij. Meng alle ingredinten voorzichtig door elkaar. Lekker met zilvervliesrijst of quinoa.

Palmkool (informatie)

Palmkool

Brassica oleracea acephala var. Sabellica Zwarte van Toscane Palmkool is familie van de gewone boerenkool en ziet er echt uit als een palmboom. De bladeren zijn donker blauwgroen, smal en geribbeld. Gebruik het blad bijvoorbeeld in een roerbakgerecht. Roerbak de kool met een uitje, wat komijnzaadjes en wat reepjes rode paprika. Lekker bij rijst of pasta!

Palmkool Toscaaanse stoofschotel voor 2 personen

250 g palmkool (zwarte kool), 100 g wortelen, 1 ui, Half pond gekookte witte bonen, vers gemalen peper, zeezout, olijfolie.

De palmkool, ook wel zwarte kool (cavolo nero) genoemd, heeft haar oorsprong in Toscane. Het is een redelijke winterharde groente. De kool houdt een beetje het midden tussen savooie kool en boerenkool. Recepten voor savooie kool kunnen ook gebruikt worden voor palmkool. Kool wassen en in reepjes snijden. Wortelen schoon schrappen en klein snijden. Ui schillen en klein snijden. Groenten met een flinke scheut olie en water in 25 min. gaar stoven. Witte bonen, peper en zout door de groente mengen. Laat het geheel goed warm worden. Lekker met rijst of aardappelpuree of brood.

Palmkool: Palmkoolstamppot de luxe

600 gram palmkool, 700 g aardappelen, bouillonblokje, 2 theel. tijm, scheutje (appel)azijn, 125 g brie, 75 g cashewnoten, een klontje boter

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg tijm, een scheutje azijn en zoveel water toe tot alles net onder staat. Laat het in 20 min. zachtjes gaar koken. Verwarm de oven voor op 200C. Giet het boerenkool-aardappelmengsel af (kookvocht bewaren) en stamp het fijn. Voeg de cashewnoten en een klontje boter toe en roer de stamppot met wat kookvocht of melk tot een smeuge massa. Schep het in een ingevette ovenschaal. Leg de brie in plakken op de boerenkool en zet de schotel 15 tot 20 min. in de voorverwarmde oven. Variatie zonder oven, eenvoudig en snel: Meng in stukjes gesneden brie door de stamppot zodat deze meteen gegeten kan worden.

Gehakt: bloemkool schotel la Stroganoff.

1 kg aardappelen, zout, en peper, 800 gram bloemkool, 1 ui, 250 gram champignons, 30 gram boter, 400 gram gehakt, 1 zakje Stroganoffsaus, 2 dl. crme fraiche, nootmuskaat, 25 gram geschaafde amandelen, 50 gram geraspte belegen kaas.

Schil en was de aardappelen. Kook ze gaar met wat zout. Intussen de bloemkool in roosjes verdelen, ui pellen en snipperen en de champignons schoon borstelen en in plakjes snijden. Bloemkool roosjes met wat zout beetgaar koken, afgieten en kookvocht opvangen. Verhit de boter in een koekenpan en bak het gehakt rul. Bak ui en champignons 5 minuten mee. Roer de Stroganoff sauspoeder glad met 1 dl. water en 1 dl. crme fraiche. Meng dit door het gehakt mengsel. Aardappels afgieten en samen met de bloemkoolroosjes pureren. Klop 1 dl. crme fraiche en een scheutje kookvocht erdoor. Breng dit op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schep de helft van de puree in een ingevette ovenschaal daarop het gehakt mengsel, afdekken met puree. Strooi de amandelen en de kaas erover. Op 200*C de schotel 30 minuten bakken

Gele bospeen: bospeen met mosterdsaus

1 bos gele peen, verse peterselie, 3 dl volle melk, 20 g bloem, 15 g boter, mosterd naar smaak, zeezout naar smaak.

Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ongeveer 10 min. gaar koken. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 min. laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk verwarmen maar niet laten koken. Melk naast het vuur toevoegen aan het meel-botermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen. Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of tempeh en een groene salade.

Bloemkoolroosjes en gehakt samen in tomatensaus

bloemkool, 200 g. gehakt, 2 eetl. zoete ketjap, theel. (witte) peper, zeezout naar smaak, ongeveer 3 dl tomatensaus, 1 theel. Tijm, mespunt cayennepeper, 2 theel. Honing, olijfolie

Gehakt mengen met ketjap, peper en zout. Maak door het gehakt tussen je handen te draaien kleine balletjes, twee keer zo groot als soepballetjes. Gehaktballetjes krokant en gaar bakken in olie. Bloemkool in roosjes snijden en in ongeveer 10 minuten gaar stoven in een bodempje water. Tomatensaus met cayennepeper en tijm al roerende verwarmen op een vlamverdeler. Op smaak brengen met zout en honing. Schenk de saus in een platte schaal of een groot, diep bord. Leg daarin de bloemkoolroosjes en gehaktballetjes. Garneer de schaal met veldsla om in n keer alle kleuren op tafel te zetten. Lekker met pasta, aardappelpuree of gebakken aardappels.

Mangold (informatie).

mangold

In grootmoeders tijd was mangold een populaire groente, maar hij is later wat in vergetelheid geraakt. Tegenwoordig kunt u hem echter in toenemende mate weer aantreffen op weekmarkten, in supermarkten en zelfs als diepvriesproduct. De smaak lijkt op die van spinazie, maar kruidiger en notiger. Mangold past goed bij gebraden vlees, vis en eiergerechten. Hij kan worden verwerkt in eenpansgerechten, hartige taarten en ovenschotels.

Mangold: Mangold in sesamolie gebakken met zoete gehaktballetjes

400 gram Mangold, geroosterde sesamolie, 200 gram (vegetarisch) gehakt, zeezout, 1 theelepel korianderzaad, 2 eetlepels ahornsiroop (het lijkt op paksoi met een spinaziesmaak) .

Korianderzaad vijzelen of malen in een pepermolen. Gehakt mengen met koriander, zout en siroop. Balletjes draaien en bakken in olijfolie. Bladeren van de mangold los trekken, wassen en in smalle stukjes snijden. Sesamolie verwarmen in brede hapjes pan of wok. Mangold 3 5 minuten roerbakken op een middelhoog tot hoog vuur. Eventueel zout toevoegen. Lekker met wortelsalade en rijst.

Mangold: groente met kerrie

1 struik Mangold, 1 teen knoflook, geperst, 2 eetl. zonnebloemolie, 1 theel. kerriepoeder, een scheutje water.

Was de Mangoldbladeren in hun geheel. Snijd de witte delen in 2 cm brede repen en de groene in grove stukken. Verwarm de olie en roerbak de witte stengels met knoflook en kerrie een paar minuten. Voeg iets water toe en laat de groente 5 min. zacht stoven. Voeg dan de groene bladeren toe en laat de groente nog maximaal 5 min. stoven. Serveer het gerecht met aardappelpuree, rijst of een andere gekookte graansoort.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster