Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1907
Datum: 08-02-2019

Week 1907: aardperen, postelein, prei, spitskool en witlof. Het combi krijgt: postelein, spitskool, witlof, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: rode ui, trostomaten en paprika. Groot: champignons, alfalfa, trostomaten, rode ui en paprika. Klein fruit: appels, kiwi’s, mandarijnen, peren en sinaasappels. Groot: appels, bananen, kiwi’s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Aardpeer (informatie) voor 2 personen

Aardpeer

Aardpeer wordt ook wel Topinamboer genoemd. Aardpeer is een zonnebloemsoort. Wanneer je deze knolletjes in de grond stopt, bloeien er in de zomer kleine zonnebloemen. Aardperen kun je zowel rauw als gestoofd eten. Aardperen schoonboenen, wassen en grof raspen. Besprenkelen met citroensap en mengen met stukjes appel en walnoot. Peper en zout naar smaak toevoegen. Of mengen met een dressing van mayonaise en yoghurt. Schijfjes gestoofde aardpeer beleggen met plakjes kaas en dan even gratineren in de oven. Bak aardperen samen met bijvoorbeeld ui, spruitjes, peper en zout. Puree koken van aardperen. Klontje boter, scheutje room, peper en kruidenzout erdoor. Lekker bij zuurkool. Aardperen drogen snel uit. Daardoor kun je ze maar maximaal een week bewaren. (het bevordert de darmwerking wel)

Aardpeer: aardperen met prei en kaassaus voor 2 personen

450 gr. Aardperen, 300 gr. Prei, 2 dl. Water, (kruiden)zout, klontje boter, 1 teentje knoflook, peper, 1/2 theel. kerrie, 100 gr. geraspte kaas, 1 eetl. bloem.

Boen de aardperen goed schoon en snijd ze in stukken van 2 cm dik. Maak de prei schoon en snijd ze in brede ringen. Kook de groenten samen in een laag water met een klontje boter en (kruiden)zout beetgaar. Giet het kookvocht over in een sauspannetje en bind het met bloem. Voeg al roerende geraspte kaas, kerrie, geperste knoflook en peper naar smaak toe en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Dien de groentenmix op met een gekookte graansoort en serveer de saus erover.

Aardperen: aardperen in knoflook voor 2 personen

30 g boter of 2 eetl. olijfolie, 75 g fijngehakte gerookte bacon / tofu, 400 g aardperen, 6-8 gepelde knoflookteentjes , 90 g gesnipperde sjalotjes, 3 eetl. water, 1 eetl. olijfolie, 20 g vers broodkruim, 2 eetl. fijngehakte peterselie.

Smelt de helft van de boter in een zware koekenpan. Voeg de bacon of tofu toe en bak deze bruin en knapperig. Schep de helft uit de pan en zet deze apart. Voeg aardperen, knoflook en sjalotten toe en roerbak het geheel tot de aardperen en knoflook bruin worden. Breng dit op smaak met peper en zout en voeg het water toe. Kook dit met een deksel op de pan 8 10 min. Neem het deksel van de pan en kook nog 5 min. door met extra vuur om al het vocht te laten verdampen. Verhit de andere helft van de boter met 2 el olijfolie in een andere koekenpan. voeg het broodkruim toe en bak dit bruin en knapperig. Voeg de peterselie en achtergehouden bacon / tofu toe. Meng de aardperen nu met het broodkruimmengsel en serveer het gerecht in een schaal met wat extra peper en zout.

Alphalpha: kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten

Postelein: posteleinsoep met croutons voor 2 personen

een zakje postelein, bakje tuinkers, 2 aardappelen, geschild in blokjes, 2 sneetjes wit brood in kleine vierkantjes, l bouillon naar keuze, 50 g boter (geklaard), peper, en zout

De aardappelen en de postelein lichtjes stoven in de boter (een beetje postelein achterhouden). De bouillon aan de kook brengen en er de gestoofde postelein en aardappelen bijvoegen. Alles gaarkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Op het laatste ogenblik tuinkers toevoegen. Gedurende 1 min. meekoken en van het vuur nemen. Mixen. Daarna het restje postelein aan de hete soep toevoegen. De stukjes brood knapperig bakken in de boter. Apart opdienen, zodat ieder naar believen kan nemen.

Prei: gesmoorde prei met paprika

500 g prei, olie om in te smoren, zout, 2 theel.paprikapoeder (zoet), eetl. citroensap

Was de prei en snijd ze in ca. 2 cm. brede stukken. Roerbak de prei met olie en zout een paar minuten en laat daarna op een lager vuur 10-15 min. smoren. Schep de prei ondertussen een paar keer om. Vlak voor het opdienen op smaak maken met paprikapoeder en het citroensap. Variatie: rode paprika in stukken, ontvelde tomaat en een reepje citroenschil volgens bovenstaand recept met de prei mee smoren.

Winterpostelein: Herfsthaftig voor 2 personen (Winterpostelein met geitenkaas en zoete noten)

1 zakje winterpostelein, 2 eetlepels limoen- of citroensap, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel gembersiroop, 1 sinaasappel, 2 eetlepel olijfolie. 50 gram geitenkaas, 50 gram hazelnoten, 1 eetlepel honing

Winterpostelein wassen en goed uit laten lekken. Limoen- of citroensap, mosterd, gembersiroop en olie mengen tot een romige dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Sinaasappel schillen, klein snijden en mengen met de dressing en winterpostelein. Kaas over de salade verdelen. Noten roosteren in een droge koekenpan en voeg, als de noten beginnen te geuren, de honing toe. Laat de honing om de noten smelten op een laag vuur. Roer een paar maal om en schep de honingnoten over de salade.

Prei: rijstschotel met prei, ui en appel voor 2 personen

400 g prei gewassen en in ringen gesneden, evt. 1 ui fijngesnipperd, 1/2 appel in kleine stukjes, 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. citroensap, peper, en zout, kaneel, rijst voor 2 personen, ca. 4 dl water

Fruit de ui in de olie en voeg daarna de gesneden prei, peper en zout en een mespuntje kaneel toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en voeg dan citroensap en water toe. Breng het mengsel aan de kook en voeg de rijst toe. Kook het geheel gaar in 15 tot 30 minuten (afhanke-lijk van de rijstsoort). Neem de pan van het vuur en voeg stukjes appel toe die u door de prei-rijst roert. Indien u niet van rauwe appel houdt voegt u de appel tegelijk met de prei toe. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld met een salade en een schep cottagecheese met kruidenzout.

Spitskool: spitskoolschotel met kaas voor 2 personen

350 g spitskool in reepjes gesneden, 2 teentjes knoflook geperst, 1 ei losgeklopt, scheutje room, peper, kruidenzout, 75 g lekkere licht belegen kaas (bijv. Remeker) in plakjes geschaafd, pasta of aardappels voor 2 personen

Roerbak of blancheer de spitskool naar wens. Kook ondertussen pasta of aardappels met zout beetgaar. Verwarm de oven voor op 180C. Vet een ovenschaal in en leg er laagje op laagje pasta of in plakjes gesneden aard-appel, spitskool en kaasplakjes in en houd wat kaasplakjes apart. Klop ei met room, knoflook, peper en kruidenzout en giet dit mengsel over de schotel. Verdeel tot slot een laag kaasplakjes over de schotel en zet de schotel ruim een half uur in het midden van de oven

Spitskool: Spitskool met kip en pinda\\

400 g spitskool, 200 g kipfilet, 50 g pindas, peper, zout, een scheut ketjap, ev. Kokos

Snijd de kip in stukjes en bak ze met peper en zout in boter of olie. Maak de kool (of paksoi!) schoon. Snijd de groente in dunne reepjes en voeg ze al roerende toe aan de kipstukjes. Roerbak de groente en voeg op het laatst de pindas en een scheut ketjap toe. Ook lekker met gemalen kokos meegebakken. Serveren met rijst of bulgur.

Witlof: witlof pastasalade met sinaasappels voor 2 personen

250 g (verse) pasta (tagliatelle), 2 stronkjes witlof in reepjes, 2 sinaasappels in partjes (liefst tussen de vliesjes gesneden), 1 el fijngesneden dragon, 2 el fijngeknipte bieslook, zout, Voor de sinaasappeldressing; 3 el olijfolie, 2 el sinaasappelsap, 1 el citroensap, 1/2 tl grove mosterd, 1 tl vloeibare honing, zout, en peper naar smaak

Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook en kook hierin de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet de pasta goed af. Spoel de pasta in een vergiet onder stromend water en laat de pasta goed uitlekken. Meng voor de sinaasappeldressing alle ingredinten en schenk de dressing over de pasta in een schaal. Meng de witlofreepjes en partjes sinaasappel erdoor. Garneer met (verse) groene kruiden. Dien de pastasalade direct op.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster