Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1909
Datum: 22-02-2019

Week 9: veldsla, rode bieten, knolselderij, prei en zoete bataat. Het combi krijgt: prei, veldsla en bataat, appels, kiwi’s en sinaasappels. Klein aanvullend: tomaten, paprika en taugé. Groot: tomaten, paprika, champignons en taugé. Klein fruit: appels, mandarijnen, peren en sinaasappels. Groot: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Taug: gebakken tomaat met taug voor 2 personen

1 of 2 tomaten in stukjes, 1 zakje taug, 2 uien of sjalotten in ringen, een scheutje olie, peper, en zout, 1 theel. gedroogde basilicum, evt. uitgebakken spekblokjes of stukjes temp, evt. paksoi

Roerbak alle groenten bij elkaar in olie en voeg op het laatst de basilicum toe. Maak op smaak met peper en zout en voeg evt. gebakken temp of spek toe. Heerlijk bij rijst of aardappelen.

Taug: Pittig zoete pasta voor 2 personen

Pittig zoete pasta met lentekiemen, 200 gram pasta naar keuze, bakje taug, 2 uien, 2 eieren, rasp van 1 sinaasappel, 1 dessertlepel honing, (olijf)olie om in te fruiten.

Sinaasappel raspen met een fijne rasp. Alleen de oranje schil raspen. Het witte velletje tussen de schil en het vruchtvlees is bitter. Mengen met honing. Sinaasappel meteen opeten of bewaren voor het toetje. Ui schillen, het harde kontje (wortelkant) wegsnijden, op deze kant neerzetten en halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, elk in vier partjes snijden. De ui valt in blaadjes uit elkaar. Ui op een laag vuur fruiten in olie, een klein scheutje water toevoegen en in 5 10 minuten gaar stoven. Pasta gaar koken zoals op de verpakking staat beschreven. Taug laatste 5 minuten mee blancheren. Pasta en taug afgieten. Ui en sinaasappelhoning mengsel er door roeren. Eieren breken en op de pasta laten vallen. Al roerende op een laag vuur de eieren laten stollen.

Bataat (gevulde) met sla

2 zoete aardappelen, paddestoelen, 50 gr gemengde ongebrande noten, ui, tijm, zout en peper.

oven voorverwarmen op 160 graden. prik de bataten in met een vork en maak diepe snede aan de bovenkant. in bakpapier ca. 60 minuten in de oven laten garen. bak intussen paddestoelen met noten, ui en thijm. haal de bataat uit de oven en maak het pakketje open en vul met notenmengsel. serveren met een frisse sla met een dressing van olie en citroen.

Veldsla: veldsla met rode biet, feta en mosterd voor 2 personen

zakje veldsla, 2 rode bieten, 1 grapefruit, 150 200 g. feta, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 2 theel. mosterd, 2 theel. honing

Bieten gaar koken in 20 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig veldsla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, in kleine stukjes snijden en mengen met sla, feta en grapefruit. Dressing over de salade schenken.

Bieten: bieten-paprikasalade voor 2 personen

250 g bieten, 2 eetl. olijfolie, 1/2 paprika, in reepjes gesneden, peper en zout, 1 laurierblaadje, 2 eetl. citroensap. Dressing: 3 eetl. olijfolie, 2 eetl. (appel)azijn, 1/2 eetl. mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theel. suiker of diksap

Schil de rauwe bieten en snijd ze in kleine blokjes. Bak ze 5 min. met verse paprika of paprikapoeder in de olie en schep het mengsel enkele malen om. Voeg een klein beetje water, peper, laurier, citroensap en zout toe. Laat met het deksel op de pan het geheel ongeveer 15 min. zacht smoren. Schep af en toe om en laat daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die door de bietjes. Laat minimaal een kwartiertje intrekken voor het opdienen.

Rode biet: bietjes met peren voor 2 personen

350 g rode bietjes, 1 ui, gesn. 2 peren, sap van sinaasappel, 2 eetl. zonnebloempitten, 15 g boter , Peper en zout naar smaak,2 kruidnagels, vers fijngesneden bieslook.

Rauwe bieten schillen, in blokjes en in een laagje water snijden in 15 minuten. gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 minuten. Stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 minuten. Stoven. Serveren met de verse bieslook. Lekker met een kaassouffl van rijst en gierst.

Rode Biet: rode groenteschotel voor 2 personen.

200 g bieten, 100 g knolselderij, 1 wortel, 1 eetl. citroensap, 1 klontje. Boter, wat water of bouillon, zout, mosterd, kruidnagel, peper, laurier.

Snijd de rauwe groenten zeer fijn. Schep de bieten enkele minuten om in de verwarmde boter. Voeg de kruiden, zout en citroensap toe. Voeg de andere groenten pas toe als het sap van de bieten loslaat. Laat met het deksel op de pan alles zacht nasmoren. Schep af en toe om en voeg indien nodig water toe.

Knolselderij: Gebakken knolselderij met kaas

4 grote schijven knolselderij 3/4 cm dik, 4 plakjes jong belegen kaas, iets kleiner dan de schijven

Verwarm een koekepan met olie of boter. Bak de schijven hierin op een matig warm vuur + 5 min. aan iedere kant goudbruin (deksel erop). Doe de kaas erop tot deze gaat smelten

Knolselderij: knolselderijfrietjes voor 2 personen

1 knolselderij, een flinke scheut zonnebloemolie of een frituurpan met olie, peper en (kruiden)zout

Snijd de knolselderij in schijven van 1 cm. en schil deze. De schijven in reepjes snijden. Breng een pan met water en zout aan de kook en kook de knolselderijfrietjes ongeveer 5 minuten. Haal ze uit het water en laat ze goed uitlekken. Bak de frietjes knapperig in de frituurpan of in een braadpan met wat zonnebloemolie. Bestrooi de frietjes met kruidenzout en/of geraspte kaas. Serveer ze met yoghurt of mayonaise, een frisse salade en een gekookte graansoort. Maak hier eventueel een (kerrie)saus bij met het kookvocht van de knolselderij. Dit recept is ook erg lekker met wortelen in plaats van met knolselderij. Variatie: gebakken knolselderijschijven Kook de geschilde selderijschijven 5 minuten in zout water. Laat ze uitlekken en rol ze door paneermeel. Bak ze bruin en knapperig in olie in een koekenpan of braadpan.

Prei: prei en taug met ham en eieren voor 2 personen

400 g. prei, bakje taug, 2 eieren, 100 g. ham 1 dikke plak, olijfolie, 2 eetl. (Thaise) gembersaus, zeezout naar smaak

Prei in de lengte halveren, uitspoelen, in kleine stukjes snijden en samen met de taug in olie en een klein scheutje water in 5 10 minuten gaar stoven. Eieren klutsen en een beetje zout toevoegen. Van de eieren een omelet bakken en in reepjes snijden. Ham in dunne reepjes snijden. Gembersaus, ei en ham door de groente roeren. Lekker met rijst, gerst of haver en een wortelsalade

Prei: prei-kippensoep voor 2 personen

250 g prei in smalle ringen, liter kippenbouillon, 1 bosje tuinkruiden, of kerrie, laurier, tijm, peterselie, en selderij, een handje vermicelli, peper en zout

Houd een handje fijne preiringetjes apart ter garnering. Kook de overige prei met de vermicelli ongeveer 15 min. in de bouillon met het kruiden bosje of de losse kruiden. Verwijder het kruidenbosje en maak de soep op smaak met peper en zout. Garneer de soep met de achtergehouden preiringetjes en serveer. Variatie maaltijdsoep: Voeg diverse groenten aan de soep toe, bijvoorbeeld pompoen, wortel, bloemkool en/of koolraap. Ook lekker met linzen, erwten of bruine bonen.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster