Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1910
Datum: 01-03-2019

Week 10: andijvie, gekleurde waspeen, witlof, koolraap en venkel. Het combi krijgt: andijvie, gekleurde peen, venkel, appels, peren en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons, courgette en rode paprika. Groot: courgette, trostomaten, rode paprika en shi-taken. Klein fruit: appels, bananen, kiwi’s en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Witlof: witlof pastasalade met sinaasappels voor 2 personen

250 g (verse) pasta (tagliatelle), 2 stronkjes witlof in reepjes, 2 sinaasappels in partjes (liefst tussen de vliesjes gesneden), 1 el fijngesneden dragon, 2 el fijngeknipte bieslook, zout, Voor de sinaasappeldressing; 3 el olijfolie, 2 el sinaasappelsap, 1 el citroensap, 1/2 tl grove mosterd, 1 tl vloeibare honing, zout, en peper naar smaak

Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook en kook hierin de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet de pasta goed af. Spoel de pasta in een vergiet onder stromend water en laat de pasta goed uitlekken. Meng voor de sinaasappeldressing alle ingredinten en schenk de dressing over de pasta in een schaal. Meng de witlofreepjes en partjes sinaasappel erdoor. Garneer met (verse) groene kruiden. Dien de pastasalade direct op.

Witlof: salade met hazelnoten

2 struikjes witlof, 1 wortel, 1/2 appel, dressing: sap van 1/2 sinaasappel, 3 eetl. volle yoghurt en/of mayonaise, 1 theel. mierikswortelsaus of mosterd, garnering: 3 eetl. grof gehakte hazelnoten.

Witlof wassen en in dunne reepjes snijden. Wortel schoonmaken, appels schillen en ontdoen van klokhuis. Wortel en appel grof raspen. Door elkaar scheppen met de witlof. Dressing kloppen van de ingredinten en door de salade scheppen. Ongeveer 10 min. laten intrekken. Rooster de hazelnootstukjes lichtbruin. Garneer de salade met de hazelnoten.

Witlof: Witlof uit de oven met roquefort.voor twee personen.

Ca 400 gram witlof, 75 gram Roquefort (of een mildere blauwe kaas), scheutje olijfolie, peper en zout naar smaak.

Halveer de witlofstruikjes en kook ze kort in weinig water (met een snufje zout). Laat ze even uitlekken en verwijder dan, desgewenst, het hart. Leg ze in een tevoren ingevette ovenschaal en verkruimel de kaas erover. Ongeveer 20 minuten in de oven bij 160 graden. De kaas moet niet uitdrogen of verkleuren(eventueel kunt u de schaal daartoe afdekken met folie of glazen deksel.

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas voor 2 personen

400 g andijvie, 1 grote ui, 125 g champignons, 100 g parmezaanse kaas, 2 eetl. zoete ketjap, vers gemalen peper, olijfolie, roomboter.

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 10 min. gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

andijvietaartje

Deeg: 150 g bloem, 90 g boter, theel. zout, 1 eetl. koud water.

Vulling: 1 krop andijvie, in smalle reepjes, gesneden, een ui, gesneden, evt. 2 tenen knoflook, geperst, 8 gedroogde tomaten, in olijfolie geweekt, olijven naar wens, 2 eieren, 250 g kwark, evt. dl slagroom, peper en evt. zout, versgemalen koriander of peper. (Kneed een stevig deeg van de genoemde ingredinten en leg het deeg een half uur in folie verpakt in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en be-kleed een grote ingevette ovenschaal met het deeg. Prik met een vork her en der gaatjes in het deeg. Bak de taartbodem 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200C. Meng de ingredinten voor de vulling, behalve de tomaten, ui, olijven en andijvie, goed door el-kaar. Mix of klop dit tot een luchtige romige massa. Stoof de andijvie in een ruime pan tot ze geslonken is en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd de tomaten in kleine stukjes en schep dit met de uitgelekte andijvie en ui door de vullingmassa en schep dit op de taartbodem. Verdeel eventueel de olijven over de taart en bak de taart ongeveer 45 minuten in de oven op 200C tot ze stevig en mooi gekleurd is.)

Andijvie: courgette-andijvieroerbakschotel

200 g andijvie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 courgette, 25 g rozijnen, fijngesneden paprika, 1 eetl. (olijf)olie, 1/2 theel. kerrie, 1/2 theel. oregano, peper naar smaak, 1/2 eetl. sojasaus.

Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 min. laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (evt. paprika fijnsnijden en ook toevoegen). Het geheel al omscheppend lichtbruin laten bakken. Op het laatst de fijngesneden andijvie, de rozijnen en de sojasaus al omscheppend toevoegen. De andijvie moet knapperig blijven. Lekker in combinatie met spaghetti of macaroni.

Andijvie: andijvieroomsoep voor 2 personen

1 krop andijvie, 1 ui, 1 teen knoflook, liter water, olijfolie, 2 theel. honing, 1 dl slagroom, zeezout naar smaak, een scheutje citroensap

Knoflook fijn hakken. Ui fijn snijden en samen met de knoflook fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 10 minuten gaar koken. Overige ingredinten toevoegen.

Waspeen: ovenschotel wortel en gehakt voor 2 personen

400 g wortel in kleine stukjes, en/of broccoli in stukjes, 500 g aardappelen, scheutje olie, 1 ui in ringen, 1 teen knoflook fijn gesneden, (vegetarisch) gehakt gekruid en gebakken, evt. geraspte kaas Saus voor de schotel: 2 dl volle yoghurt, 1 ei, 1 theel. kerrie, 1 theel. komijn, zout.

Schil de aardappelen, kook ze bijna gaar en snijd ze in schijfjes. Verwarm de oven voor op 200C. Blancheer de wortelstukjes en/of broccolistukjes een paar minuten in kokend water. Bak ui met knoflook in olie en voeg na een paar minuten de groentestukjes toe. Schep de aardappelschijfjes en het gebakken gehakt erdoor en schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Kluts voor de saus ei met yoghurt, zout en specerijen. Giet deze saus over de schotel en strooi er naar wens geraspte kaas over. Zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Serveer met een kleine salade en een koud yoghurtsausje. Variatie met sardientjes en kappertjes: Met een aantal sardientjes en kappertjes over de gevulde schotel verdeeld, heeft u een extra lekkere, luxe schotel. Yoghurtsausje: Meng volle yoghurt, evt. room, olijfolie, fijngeknipte muntblaadjes en zout. Evt. met geraspte komkommer, knoflook en radijs

Koolraap: Misterse* Groentepatatjes.

400 g koolraap, halve tot hele theelepel gemalen komijn(djinten), citroensap.

Snijdt van de koolraap reepjes van ruim een halve centimeter dik en breed. Besprenkel met wat citroensap en strooi de komijn poeder hierover. In een ruime bak een paar keer omschudden zodat de komijn gelijk verdeeld raakt over de koolraap. Minstens een half uur laten rusten, Dan bakken op hoog vuur zodat de patatjes een krokante buitenkant krijgen. Steeds omscheppen. Na ongeveer 15 minuten zijn ze al dente: gaar, maar nog met beet. * Miste: buurtschap ten westen van Winterswijk.

Knolvenkel: venkel in wijnsaus voor 2 personen

1-2 venkel knollen, 1 dl droge witte wijn, 80 g geraspte pittige kaas, 1 dl crme frache of sojacuisine, boter om in te vetten.

Een schijfje van de onderkant van de venkel halen. Venkelgroen afsnijden en apart houden. Venkel afspoelen, in stukken snijden en in de wijn (of water) in 10 min. beetgaar koken. Met een schuimspaan uit de pan scheppen en in een ingevette ovenschaal schikken. Crme frache of Sojacuisine door het kookvocht roeren en over de venkel gieten. Bestrooien met de kaas. 20 min. in een voorverwarmde oven (200C) gratineren. Lekker met gierst of aardappelen en vis. Garneren met het venkelgroen.

Knolvenkel: venkelsoep met prei voor 2 personen

1 venkelknol, 3/4 l (groente)bouillon, 1 dunne prei, 40 g boter, 1 eetl. Bloem, peper en zout naar smaak, scheutje (koffie)room, 1 eetl. Citroensap, verse kruiden naar smaak (bijv. peterselie, bieslook)

De venkel in stukken snijden en in de bouillon in 10-20 minuten gaar en zacht koken. Naar wens pureren. De prei schoonmaken en in dunne ringen snijden. Een paar mooie ringetjes achterhouden en de rest in de hete boter fruiten. Bloem toevoegen en al roerend de venkelbouillon erbij schenken. Achtergehouden preiringen toevoegen en de soep nog heel even laten doorkoken. Op smaak brengen met zout, peper, kruiden, room en citroensap. Tip voor de liefhebbers van het anijsachtige aroma van de venkel: een scheutje Pernod of pastis in de soep verhoogt de anijssmaak

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster