Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1911
Datum: 07-03-2019

Week 11: bloemkool, prei, winterpeen, groenselderij en postelein. Het combi krijgt: bloemkool, prei, postelein, appels, mandarijnen en kiwi’s. Klein aanvullend: aubergine, landkers en tomaten. Groot: champignons, landkers, aubergine, tomaten en rode paprika. Klein fruit: appels, mandarijnen, peren en sinaasappels. Groot: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Aubergine: aubergine (informatie) voor 2 personen

Aubergine

Spoel de groente af en snijd het steeltje er af(niet schillen). Snijd de vrucht in plakjes en bak deze in de (olijf)olie aan twee kanten lichtbruin. Als u vetarm wilt eten, kunt u de plakjes aubergine vooraf even onder water zetten en daarna bakken. Ze nemen dan minder olie op. De aubergine heeft een bijzondere smaak. Aubergine combineert goed met courgette, tomaat, paprika en ui of prei in een stoofschotel. Ook als voorafje of bij de lunch als broodbeleg is in olijfolie gebakken aubergine verrukkelijk.

Aubergine gevuld

1 aubergine, 200 g courgette, 250lams)gehakt, gemalen zwarte peper, 1 fijngehakte teen knoflook, 1 fijngesneden ui, 1/2 eetl. gehakte peterselie, enkele naaldjes rozemarijn, ½ eetl. gehakte marjolein, 2 eetl. tomatenpuree of ½ dl gezeefde tomaten, 30 g bloem, 1,5 dl melk, 1 ei.

Was de aubergine en courgette en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Bak ze heel even in weinig olijfolie aan beide kanten. Fruit ui en knoflook in een braadpan en voeg daar het verkruimelde gehakt aan toe. Bak het gehakt goed los. Als het gaat kleuren, zout, peper, peterselie, rozemarijn, marjolein en tomatenpuree of gezeefde tomaten toevoegen en 10 min. onder regelmatig omscheppen zacht laten pruttelen. Leg een laag aubergine en courgette in een ingevette ovenschotel, schep daarop het gehaktmengsel en dek de laag vervolgens af met de rest van de groente. Maak van de bloem, melk en ei een glad beslag en giet dat over het gerecht. Zet de schaal ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C. Variatie vegetarisch: In plaats van gehakt kunt u een vegetarisch product nemen zoals reepjes gekruide tofu, tempeh of seitan.

Tomaten: pikante tomatensalade met groenselderij voor 2 personen

4 tomaten, 2 stengels groene selderij, 1 ui, 6 cl olijfolie (extra vierge), 1 citroen, 1 eetl. mosterd, 2 teentjes knoflook, 4 theel. ansjovispuree, peper, zout, 4 eieren (hardgekookt), 2 theel. komijnzaad.

De eieren hard koken en laten afkoelen. De tomaten in schijfjes snijden en de selderij in dunne reepjes verdelen. De ui fijnsnipperen. Een sausje maken met olie, citroensap, mosterd, geperste knoflook, ansjovispasta, peper en zout. De tomatenschijfjes, de selderij en de ui in een slakom doen en er het sausje over gieten. De eieren pellen, in schijfjes snijden en op de tomaten schikken. Bestrooien met komijnzaadjes. Alles voorzichtig door elkaar scheppen en een half uurtje laten rusten in de koelkast.

Groenselderij: groenselderij met wortel en kikkererwten voor 2 personen

1 struikje groenselderij, 1 wortel, scheutje olie om in te bakken, een potje gekookte kikkererwten (300 g), ev. 2 eetl. tomatenpuree, peper en zout.

Was de groenten en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm. Roerbak de groente een paar minuten in olie, voeg een scheutje water toe en laat de groente stoven tot ze beetgaar is. Voeg de kikkererwten, tomatenpuree, peper en zout toe en laat het geheel goed doorwarmen. Serveer dit gerecht met gekookte gierst of een ander graan. De kikkererwten geven dit vrolijk ogende gerecht een nootachtige ‘bite’.

Groenselderij:nasi goreng met groenselderij voor 2 personen

100 g (snelkook) zilvervliesrijst, 1 uitje, gesn., 1 teen knoflook geperst, 1 theel. gemalen komijn, 1 theel. gemalen koriander, 1 theel. gemberpoeder, 1 kleine rode peper ontpit en fijngesn., 3 stengels groenselderij, 100 g prei, 1 ei, een scheutje melk, peper en zout, fijngeknipt groenselderijblad, ketjap of tamari, olie om in te bakken

Kook de rijst gaar. Ui, knoflook, rode peper en specerijen fruiten in wat olie. Prei wassen en in ringen snijden. Groenselderijstengels wassen en in stukjes snijden. Prei en selderij toevoegen en bijna beetgaar roerbakken. Ei loskloppen met 1 eetl. fijngeknipt groenselderijblad en een scheutje melk. Bak een omelet en snijd deze in kleine reepjes. Rijst en omeletreepjes door de groente scheppen en bakken tot alles door en door warm is. Op smaak brengen met peper, zout, fijngeknipt groenselderijblad en ketjap of tamari. Serveren met bijv. pindasaus, atjar tjampoer, kroepoek en seroendeng (kokosstrooisel). Variatie: voeg blokjes tofu of ham toe.

Postelein: posteleinsoep met croutons voor 2 personen

een zakje postelein, ½ bakje tuinkers, 2 aardappelen, geschild in blokjes, 2 sneetjes wit brood in kleine vierkantjes, ½ l bouillon naar keuze, 50 g boter (geklaard), peper, en zout

De aardappelen en de postelein lichtjes stoven in de boter (een beetje postelein achterhouden). De bouillon aan de kook brengen en er de gestoofde postelein en aardappelen bijvoegen. Alles gaarkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Op het laatste ogenblik tuinkers toevoegen. Gedurende 1 min. meekoken en van het vuur nemen. Mixen. Daarna het restje postelein aan de hete soep toevoegen. De stukjes brood knapperig bakken in de boter. Apart opdienen, zodat ieder naar believen kan nemen.

Winterpostelein met gevulde groenselderij voor 2 personen Afscheid van de winter

2 ons winterpostelein, 2 stengels groenselderij, ongeveer 50 gram smeerbare roomkaas, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel (appel)azijn, ½ eetlepel honing, 1 theelepel korianderzaad of ½ theelepel korianderpoeder

winterpostelein wassen, uit laten lekken en op borden verdelen. Selderijstengels wassen, drogen, in stukjes van 2 cm snijden, vullen met kaas en op de winterpostelein leggen. Olie, azijn en honing goed mengen. Dit gaat goed met een hele kleine garde. Dressing over de salade gieten. Koriander vijzelen of malen in een pepermolen en over de salade verdelen

Prei: gegratineerde lange prei

4 preien, ongeveer 400 g, 1 ei, 200 g cottage cheese, 50 g belegen kaas, 25 g broodkruim, 4 verse salieblaadjes of ½ theel. gedroogde salie, 1 theel. korianderzaad of ½ theel. korianderpoeder, olie of boter om in te vetten.

Oven voorverwarmen op 180 C. Donkergroene gedeelte van de prei wegsnijden. Prei in de lengte doorsnijden, goed afspoelen, ongeveer 10 min. blancheren en laten uitlekken. Kaas raspen. Salie fijn snijden. Korianderzaad vijzelen. Ei kloppen en mengen met Hüttenkäse, helft van oude kaas en kruiden. Prei in een ingevette ovenschaal leggen en het eikaasmengsel er over verdelen. Brood verkruimelen. Dit gaat gemakkelijk in een vijzel. Kruim mengen met de overgebleven kaas en over de prei strooien. Preischotel in 30-40 min. knapperig, goudbruin bakken.

Prei: aardappelpreischotel voor 2 personen

600 g aardappelen,300 g in ringen gesneden prei, ev. 2 tenen geperste knoflook, een klontje boter of een scheutje olie, 1 eetlepel bloem of een ander bindmiddel, 3 dl (vis)bouillon, 1 dl slagroom, ½ eetl. citroensap of azijn, peper en zout, 1 beschuit, verkruimeld (of paneermeel), 50 g geraspte kaas ½ theel. gedroogde of ½ eetlepel verse tijm, 2 eetl. bieslook en peterselie vers geknipt

Schil de aardappelen en kook ze ongeveer 8 min. Laat ze afkoelen en snijd ze in plakjes van 1 cm dik. Verwarm de oven voor op 200°C. Stoof de prei een paar minuten in olie of boter. Maak in een steelpannetje een saus met de bouillon, room, boter, bloem en knoflook. Meng prei, citroensap, tijm, verse bieslook en peterselie door het sausje. Vet een vuurvaste ovenschaal in en beleg deze met ongeveer de helft van de aardappelschijfjes. Schep de helft van de preisaus er over en leg er de andere helft van de aardappelschijfjes op. Bedek het geheel met de preisaus en strooi er een mengsel van beschuitkruimels met geraspte kaas over. Zet deze schotel ongeveer 30 min. in de oven. Serveer met een frisse salade er bij. Variatie met vis of vlees: Deze schotel is ook heerlijk met vis of plakjes rookworst of gebraden gehakt als extra laag ertussen.

Winterpeen: Stevige maaltijdsoep van winterpeen (makkelijk, spannend en gezond)

500 g winterwortels, 1 potje kikkererwten, 1 grote ui, flinke scheut olijfolie, peper, zout, peterselie.

Snij de winterwortels in blokjes. Kook alle ingrediënten in één pan met wat extra water. Naar smaak kruiden en afmaken met gehakte peterselie. Eventueel als het gaar gekookt is met een staafmixer pureren en serveren!

Winterpeen: Worteltjestaart ( Deze worteltjestaart moet u proeven, heerlijk met een lepel crème fraî

50 g boter, 150 g (basterd)suiker, zaad van 4 groene kardemompeulen of 2 theel. gem. kardemompoeder, 2 eieren, 1 theel. bakpoeder, 100 g spelt- of tarwemeel, 250 g geraspte wortel, 50 g gedroogde abrikozen klein gesn. 2 eetl. pistachenoten grof gehakt, 2 eetl. amandelen grof gehakt, ¼ theel. zout, cakevorm, bakpapier.

Oven voorverwarmen op 1750C, cakevorm met bakpapier bekleden. Boter op een laag vuur smelten en in een beslagkom schenken. Suiker, kardemom, eieren en bakpoeder door de boter roeren. Wortel, abrikozen en noten door het beslag roeren. Cakebeslag in de cakevorm schenken. In 40-50 min. Bruin en gaar bakken. Af laten koelen.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster