Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1912
Datum: 15-03-2019

Week 12: rode bieten, knolselderij, waspeen, spitskool en raapstelen. Het combi krijgt: rode bieten, spitskool, raapstelen, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons kastanje, rode puntpaprika en komkommer. Groot: courgette, rode puntpaprika, trostomaten en komkommer. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Spitskool: koolsalade met wortel voor 2 personen

spitskool, of een Chinese kool, 1 wortel dressing: yoghurt, mayonaise, kruidenazijn, munt, peper, en zout.

Snijd de spitskool of Chinese kool in heel fijne reepjes, rasp de wortel, en meng de wortel door de kool. Maak een dressing en meng deze goed door de salade. Laat de salade ongeveer een uur in de koelkast staan. Serveren bij macaroni, gebakken aardappeltjes of een bonenschotel.

Spitskool: pasta spitskool en champignons voor 2 personen

400 g spitskool in reepjes gesneden, 1 ui gesnipperd, evt. 1 wortel in kleine stukjes, scheutje olijfolie, 1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Italiaanse kruidenmix, 1 bakje champignons, pasta voor 2 personen, evt. geraspte kaas

Stoof de champignons met ui, een scheutje olijfolie, knoflook en Italiaanse kruidenmix ongeveer een kwartier. Schep dit mengsel apart in een kom en roerbak of stoof nu de spitskool en evt. wortel gaar. Kook ondertussen de pasta in ruim water gaar met zout. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie door. Voeg champignonmengsel en de groenten toe en schep het geheel een paar maal goed door elkaar. Serveer direct of maak er een ovenschotel van: Schep het mengsel in een ovenschaal, strooi er eventueel geraspte kaas over en laat een half uur in een voorverwarmde oven op 180įC staan tot er een mooi goudgeel korstje op zit. Variatie met rijst of bulgur en nasikruiden In plaats van pasta kunt u ook rijst of een andere graansoort gebruiken. Vervang de Italiaanse kruidenmix voor nasikruiden en u hebt een heerlijke schotel.

Spitskool: kool met gehakt voor 2 personen

1 spitskooltje of 1 kleine groene kool, 1 ui gesn., 1 teentje knoflook geperst, 2 theel. kerrie, 1theel. komijn (djintan), 200 g gehakt, peper, zout, 30 g boter (of olijfolie)

Kool in reepjes snijden. Ui, knoflook en kerrie fruiten in de boter of olie. Gehakt toevoegen en al roerend rul en droog bakken. Kool erdoor scheppen en alles in een gesloten pan in 15-20 minuten gaar smoren. Regelmatig omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met aardappelpuree of bulghur en een groene salade.

Knolselder met loof: ovenschotel met knolselderij en appel en linzen

1/2 knolselderij, 400 g aardappelen, 2 uien, 1 grote appel, peper en zout, 200 g gekookte linzen, 1 beschuit.

Schil de knolselderij en de aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze samen in een beetje water met zout totdat ze zacht zijn. Bak ondertussen de gesneden uien, meng ze met de gekookte linzen en kruid dit naar smaak. Schil de appels, snijd ze in schijfjes. Leg in een ingevette ovenschaal het linzen-ui-mengsel op de bodem. Bedek deze laag met schijfjes appel. Giet de aardappel- en knolselderijstukjes af, pureer ze samen en meng er peper, zout en ev. andere kruiden door. Schep de puree op de appelschijfjes. Verkruimel beschuit over de puree en zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200ļC. Variatie snel en gemakkelijk: Meng de knolselderij-aardappelpuree met de in olie gebakken overige ingrediŽnten en serveer direct.

Knolselderij in walnoten-roomsaus

Ĺ knolselderij, Ĺ bosje bladselderij, 50 g gepelde walnoten, 50 g oude kaas, 1 eetl. creme fraiche, 1 eetl. tamari

Knolselderij schillen met een dunschiller, in kleine stukjes snijden en in 10 ŗ 15 minuten gaar koken in een bodempje water. Walnoten en bladselderij fijn hakken. Kaas raspen. Alle ingrediŽnten door de knolselderij roeren. Lekker met pasta, rijst of haver.

Knolselderij: schotel met knolselderij voor 2 personen

1 knolselderij, (vegetarisch) gehakt naar smaak gebakken, 2 flinke uien in ringen gesneden, 6 eetl. tomatenpuree, peterselie-, dille- en/of selderijblad gehakt, 2 eieren, 3 dl yoghurt, peper en zout, 25 g boter.

Maak de selderijknol schoon, snijd ze in plakken van ongeveer 1 centimeter dik en kook ze in een laagje water in korte tijd beetgaar. Neem een ingevette ovenschaal en leg afwisselend in laagjes op elkaar: knolselderij, tomatenpuree, ui, kruiden en gehakt. Klop de yoghurt met ei, peper en zout en giet dit over de schotel. Verdeel klontjes boter over de schotel. Zet het gerecht ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 180įC. Lekker met gekookte

Raapstelen: lentestamppot met raapsteeltjes voor 2 personen

600 g aardappels, 1 bosje raapsteeltjes, 1 ui, 1 teen knoflook geperst, evt. 2 tomaten, klontje boter, kopje melk, scheutje olijfolie, 3 eetl. pijnboompitten, of gehakte noten, peper, en zout, een kopje Parmezaanse kaas.

Kook de aardappels gaar, giet ze af en maak er met boter en melk puree van. Was de raapsteeltjes en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Rooster de pijnboompitten of noten. Snijd de ui in ringen en fruit ze samen met knoflook in olie. Snijd de tomaten in kleine stukjes, voeg ze toe aan ui en knoflook en laat het geheel doorwarmen. Schep alle ingrediŽnten behalve de Parmezaanse kaas door elkaar. Maak op smaak met peper en zout. Bestrooi met de kaas. Serveer evt. met een gebakken kaasplak of braad- of rookworst

Raapsteeltjestaart

deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 eetl. water, zout. vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyŤre, 1 eetl. Extra Vergine olie, (kruiden)zout, peper.

Deeg: Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes oliŽn. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren loskloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).

Rode Biet: tip rode bieten salade voor 2 personen

gekookte bietjes, fruit, noten, restje gekookte aardappelen, of rijst, zure room dressing

Hebt u een restje gestoofde bietjes over dan is het heel goed de volgende dag te eten als salade. Voeg dan bijvoorbeeld stukjes sinaasappel, paranoten en eventueel stukjes gekookte koude aardappelen (of rijst) en zure room aan toe en u hebt een verrukkelijke bietensalade.

Rode biet: bietjes met geroosterde knoflookdressing

1 bol knoflook, 500 g gekookte bietjes, olijfolie. dressing: 20 ml balsamicoazijn, 80 ml olijfolie, peper en zout. Evt. ter garnering wat verse blaadjes oregano of marjoraan.

Snij een kapje van de knoflookbol en besprenkel de bol met wat olijfolie. Rooster de knoflook ca. 20 min. in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat afkoelen. Snijd de bietjes in vier kwarten en snijd hiervan plakjes zodat er driehoekjes ontstaan. Pel de knoflook en pureer de teentjes samen met de ingredienten voor de dressing met een staafmixer. Meng de dressing door de bietjes en garneer met de oreganoblaadjes.

Waspeen: peen met gember en komijn voor 2 personen

400 g wortel, snufje zout, 40 g boter, 1 eetl. citroensap, 1 theel. Honing, Ĺ eetl. komijnzaadjes, gekneusd, 15 g verse gemberwortel, fijngesneden (of 1 theel. gemberpoeder). Garnering: 2 eetl. fijngehakte peterselie.

Wortels wassen, eventueel schrappen en in een laagje water met zout beetgaar koken. Verwarm in een pannetje de boter met de overige ingrediŽnten. Giet de wortels af en overgiet ze met de warme kruidige botersaus. Garneer het geheel met peterselie. Heerlijk bij rijst en vis. In plaats van boter kunt u olijfolie of een andere olie gebruiken.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster