Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1913
Datum: 22-03-2019

Week 13: Romanesco, veldsla, groenselderij, koolraap en zoete bataat. Het combi krijgt: Romanesco, veldsla, groenselderij, appels, kiwi’s en peren. Klein aanvullend: rode paprika, sjalotjes en trostomaten. Groot: champignons, sjalotjes, trostomaten, rode paprika en taugé. Klein fruit: appels, kiwi’s, peren en sinaasappels. Groot: appels, bananen, kiwi’s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Romanesco (informatie)

romanesco

Een zeer decoratieve bloemkool. Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.

Romanesco: gebakken romanesco met walnoten voor 2 personen

romanesco, in kleine roosjes en stukjes, 1 ui, gesnipperd, wortel, in kleine stukjes, scheutje olijfolie om in te bakken, 100 g walnoten, grof gehakt, theel. vers gemalen peper, theel. Gemberpoeder, zeezout, 1 eetl. tamari of shoyu, 2 eetl. santen (kokosvet).

Olie in een ruime pan verwarmen. Romanesco, wortel en ui roerbakken samen met de kruiden. Blijf goed omscheppen, voeg indien nodig een klein scheutje water toe en laat de groente beetgaar worden. Ze moet lekker knapperig blijven. Noten in een droge pan roosteren totdat ze lekker gaan geuren. Voeg de noten, santen en sojasaus toe aan het groentemengsel en serveer deze schotel met een graansoort.

Groenselderij Vegetarische feestmaal

1 struik groenselderij, zout, peper, 5 plakjes bladerdeeg, 3 eieren, 2 dl. koffieroom of schenkroom, 150 gram gorgonzola of magor

Maak de groenselderij schoon, was de stengels, snijd ze in smalle boogjes en laat ze in kokend water met zout in ongeveer 8 minuten gaar worden. Laat intussen het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Rol het deeg op een met bloem bestoven ondergrond uit. Bekleed een ingevette quichevorm doorsnee 24 centimeter met het deeg en prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Verdeel de reepjes groenselderij over de bodem en strooi er peper over. Klop de eieren met de room en de kaas glad. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schenk het mengsel over de groenselderij en strijk het ook over de opstaande deegrand. Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in 40 tot 50 minuten gaar. De taart kan een dag eerder worden gemaakt, om vervolgens, afgedekt met folie, te worden opgewarmd.

Groenselderij met mas en roomsaus

bos groenselderij, een maskolf, 1/2 theel. Italiaanse kruiden, peper, zout naar smaak, boter om in te bakken, roomsaus: een klont boter, 1 eetl. Bloem, 1 dl. Melk, 1/3 dl. slagroom of sojacuisine, peper, zout, evt. 1/2 rode paprika

Blad en onderkant van de selderij afsnijden. Stelen in stukjes snijden van ca. 5 cm. en zachtjes stoven in boter. Maskorrels toevoegen. Op smaak brengen met de kruiden en peper en zout. Laat nog ongeveer 5 min. stoven tot de selderij beetgaar is. Intussen de roomsaus maken. Boter smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar min. laten garen. Beetje bij beetje de melk erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Tenslotte de room erbij gieten en de saus op smaak brengen met peper en zout. Groente evt. garneren met wat fijngeknipt selderijblad en serveren met de roomsaus. Heerlijk met gemengde rijst. Tip: ook lekker met paprika erdoor. Stoof de in stukjes gesneden paprika met de selderij mee.

Groenselderij: pasta met groenselderijsaus

pasta voor 2 personen, 1 groenselderij, dl crme frache, 1 ui, 1 teen knoflook, peper en zout, olijfolie, 1 handje vol cashewnoten.

Kook de pasta beetgaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Snijd de groenselderij in heel smalle stukjes, de ui in dunne ringen en fruit deze samen met knoflook in olie tot de groente gaar is. Roer gehakte cashewnoten, en crme frache er door. Breng op smaak met peper en zout. Giet de pasta af en schep een eetlepel olijfolie erdoor (tegen het vastplakken). Serveer met de groenselderijsaus er overheen. Variatie extra lekker: Roer een aantal eetlepels zachte geitenkaas of geraspte Parmezaanse kaas door de groenselderijsaus.

Groenselderij: groenselderij met tarwe en noten voor 2 personen

1 bos groenselderij, 120 g tarwekorrels, 1 dag geweekt in water, een handje hazelnoten, gehakt en licht geroosterd, peper en zout naar smaak, klontje boter. roomsaus: 15 g boter, 25 g bloem, 2 dl melk, dl slagroom of sojacuisine, peper en zout, ev. geraspte kaas

Kook de geweekte tarwe in 45 min. gaar en laat nog een kwartiertje nawellen. Blad en kontje van de groenselderij afhalen. Bewaar wat blad voor de garnering. Stelen in stukjes snijden van ca. 2 cm. en 5 min. zachtjes stoven in een scheutje water met boter. Op smaak brengen met peper en zout. Intussen de roomsaus maken. Boter smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar minuten laten garen. Beetje bij beetje de melk erbij gieten en tot een glad mengsel roeren en ev. de geraspte kaas toevoegen en laten oplossen in de saus. Tenslotte de room erbij gieten en de saus op smaak brengen met peper en zout. Groente garneren met wat fijngeknipt selderijblad en de geroosterde nootjes en serveren met de tarwe en roomsaus. Variatie snel en gemakkelijk: Neem bulgur in plaats van hele tarwe. Bulgur is in ongeveer 20 min. gaar en hoeft niet van tevoren geweekt te worden.

Veldsla: veldslasalade met appel en geitenkaas voor 2 personen

150 gram veldsla, 1/2 appel in kleine stukjes gesneden, evt. 1/2 wortel, geraspt, 100 g (geiten)kaas dressing: 2 eetl. wijnazijn, 2 eetl olie, peper en zout, 1 theel. zachte honing of appeldiksap,2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten.

Was de veldsla en meng de stukjes appel en evt. geraspte wortel erdoor. Maak de dressing en meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten.

Veldsla: Stamppotveldsla voor vier personen

1,5 2 kg. Kruimige aardappelen, zout, verse bieslook, 200 250 gr. veldsla, 1 bekertje crme frache, peper, en nootmuskaat. Evt. uitgebakken spekreepjes (40 gram).

Aardappels met zout in circa 20 25 minuten gaarkoken. Bieslook fijn knippen en de veldsla schoonmaken. Aardappels afgieten en met crme frache, zout peper een mespunt nootmuskaat tot stevige puree stampen (tip: in plaats van crme fraiche kan ook melk en boter gebruikt worden). Veldsla bieslook en spekreepjes door puree scheppen. Als stamppot te veel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.

Sjalot: sjalotten zacht en zoet

300 g sjalotten, 40 g boter, 2 eetl. bruine suiker, 3 eetl. water, 1 theel. tijm.

Pel de sjalotten (laat ze heel) en smoor ze in de boter tot ze zacht zijn. Roer ze een paar keer om. Voeg water, suiker en tijm toe en laat op een laag vuur staan tot het vocht stroperig is geworden. Serveer bij bulgur (of een andere graansoort) met een (rauwkost)salade. Nog lekkerder met een tak verse tijm!

Taug: gebakken tomaat met taug voor 2 personen

1 of 2 tomaten in stukjes, 1 zakje taug, 2 uien of sjalotten in ringen, een scheutje olie, peper, en zout, 1 theel. gedroogde basilicum, evt. uitgebakken spekblokjes of stukjes temp, evt. paksoi

Roerbak alle groenten bij elkaar in olie en voeg op het laatst de basilicum toe. Maak op smaak met peper en zout en voeg evt. gebakken temp of spek toe. Heerlijk bij rijst of aardappelen.

Kiwi: tip voor frisse kiwisalade voor 2 personen

kiwi\\\\\\\'s, citroensap, muntblaadjes, evt. vruchtensap

Schil een aantal kiwis en snijd ze in stukjes. Druppel er citroensap over en strooi er fijngeknipte verse munt of gedroogde muntblaadjes overheen. Laat een kwartiertje staan en serveer in mooie glazen met een lepeltje. Het citroensap laat de zoete smaak van de kiwis goed uitkomen. Heerlijk verfrissend op een warme dag of als tussendoortje op een feestje. Variatie met sap Schenk op de kiwistukjes met citroensap en munt een liter sinaasappelsap of ander fris vruchtensap en voeg eventueel een scheutje witte wijn toe.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster