Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1914
Datum: 29-03-2019

Week 14: Broccoli, mix-sla, rode bieten, prei en courgette. Het combi krijgt: broccoli, mix-sla, courgette, appels, mandarijnen en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons, komkommer en radijs. Groot: komkommer, paprika, radijs, peterselie en tomaten. Klein fruit: appels, bananen, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, mandarijnen, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Broccoli: Broccoli met pittige tomatensaus

500 gram Broccoli, 1 rode en groene peper, 1½ theelepel chilipoeder, 15 gram bloem 1 bolletje gember, 1 ui, 15 gram boter, 1 teentje knoflook, 1½ dl tomatensap, 1½ eetlepel gembersiroop

Maak de Broccoli schoon, pel de ui en snipper deze fijn. Halveer de pepers en haal de pitjes eruit. Snijd vervolgens de pepers in flinterdunne reepjes. Kook de Broccoli in een pan met ruim water in circa 10 minuten gaar. Verhit intussen in een braadpan de boter. De ui en de peper 3 minuten zachtjes bakken. Roer er de chilipoeder door. Pel de knoflook en pers deze boven de pan uit. Nog 1 minuut zachtjes bakken. Bloem toevoegen en al roerende het tomatensap erbij doen. Blijven roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Gember fijnsnijden en met de gembersiroop door de saus roeren. Eventueel op smaak brengen met een beetje chilipoeder. Broccoli afgieten en in en schaal doen. Schenk er de helft van de saus over en serveer er de andere helft apart bij.

Broccoli: broccolitaart met feta voor 2 personen

5 tot 6 blaadjes (diepvries)bladerdeeg, 350 g broccoli, in kleine stukjes, 1 grote ui, gesnipperd, evt. 1 paprika, in stukjes, evt. 1 teentje knoflook, geperst, scheutje olijfolie, 3 eieren, 100 g feta, ½ dl slagroom, 1 theel. tijm.

Verwarm de oven voor op 200°C. Fruit ui, knoflook en paprika in olie. Voeg broccoli, tijm en een scheutje water toe en laat de groenten in ongeveer 5 min. beetgaar worden. Snijd de feta in kleine stukjes. Beleg een ingevette ovenschaal met het bladerdeeg. Schep het broccolimengsel op de bodem en verdeel de feta hier over. Klop de eieren los met de room en een snufje peper en zout. Giet dit over het geheel en bak het taartje in 20-30 min. goudbruin. Heerlijke biologische feta van Hansketien is als extra bestelling te leveren bij uw pakket !

Broccoli: lasagne met broccoli en mozzarella

150 g droge plakjes lasagne, 2 uien, fijngesneden, 1 stronk broccoli, 75 g mozzarella kaas, 2 eetl. olijfolie, 100 g Parmezaanse kaas, geraspt, peper en (kruiden)zout, een paar takjes verse peterselie.

Snijd de broccoli in kleine rozetjes en stukjes en laat ze 5 min. in ruim water met zout koken. Bak de gesneden uien in de olie totdat ze lichtbruin en glazig worden. Kook in een andere pan met ruim water en zout de velletjes lasagne ongeveer 10 min. Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de mozzarella in dunne plakken. Neem een ingevette ovenschaal en beleg de bodem met plakjes lasagne. Leg daarop een laagje broccoli en ui, wat fijngeknipte peterselie en plakjes mozzarella. Strooi naar wens wat peper en kruidenzout erover. Dek dit af met plakjes lasagne en leg hierop weer een laagje groente en mozzarella. Herhaal de lagen totdat alle groente, mozzarella en lasagne zijn gebruikt. Zorg dat de bovenste laag uit lasagne bestaat en strooi daarover de Parmezaanse kaas. Zet de schaal ongeveer 20 min. in de voorverwarmde oven. Dien deze schotel op met een frisse rauwkostsalade.

Broccoli: citroenpasta met broccoli voor 2 personen

400 g. broccoli, 175 g. (boekweit)spaghetti, 1 à 2 citroenen, 50 g. parmezaanse kaas, 1 dl crème fraîche, vers gemalen peper

Kaas en citroen raspen op een fijne rasp. Citroenen persen. Broccoli in roosjes en de stronk schillen en in kleine stukjes snijden. Broccoli in 5 à 10 minuten beetgaar stoven of stomen boven de spaghetti. Kaas, crème fraîche, peper en citroenrasp door de pasta roeren. Naar smaak citroensap toevoegen. Citroensap dat over blijft kunt u gebruiken voor het toetje. Vanillevla wordt heerlijk fris met citroensap. Of meng het sap met appelsap voor een fruitig aperitief.

Omelet met groenten

150 g kool, broccoli, of prei in stukjes, 3 eieren losgeklopt, 1 uitje of sjalotje in smalle ringen, 4 olijven in plakjes, 4 cherrytomaatjes in plakjes, peper, en zout, olie of boter om in te bakken

Blancheer de gesneden groente een aantal minuten in kokend water en laat daarna uit-lekken in een vergiet. Verhit olie of boter in een koekenpan. Bak ui of sjalot en giet er de losgeklopte eieren bij. Leg direct de overige ingrediënten mooi verdeeld op/in het ei en bestrooi het geheel met een snufje peper en zout. Laat de omelat aan de onderkant licht-bruin kleuren, keer om en bak de andere kant nog even. Serveer de omelet bij de lunch op brood of als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst en een salade.

Courgette + peterselie: gouden courgettesoep voor 2 personen

300 g courgette in stukjes gesneden, 150 g ui of prei heel fijn gesneden, 1 teen knoflook fijngesneden, ½ theel. kurkuma (geelwortelpoeder), 1 theel. kerrie, klontje boter, ½ liter water, 1 bouillonblokje ev. scheutje room, ev. vers knoflookblad, korianderblad of peterselie fijngeknipt.

Bak de stukjes courgette, knoflook, specerijen en ui of prei heel even in boter. Voeg water met bouillon toe en kook de groente in 10 min. gaar. Pureer de soep, voeg eventueel room, verse knoflook, koriander, of peterselie toe en serveer.

Courgette: courgette met pesto en champignons voor 2 personen

300 g courgette, 1 ui gesn., 1 teen knoflook geperst, 125 g kastanjechampignons, peper, en zout, 2 eetl. pestosaus, 50 g volle kwark,1-2 tomaten, olie voor bakken en invetten

Uiteinden van de courgettes verwijderen, courgette wassen en in dunne plakjes snijden. Oven op 180°C voorverwarmen. Ui en knoflook fruiten in olie. Champignons schoonvegen, in plakjes snijden en even meebakken. Op smaak brengen met peper en zout. Pesto mengen met de kwark. Ovenschaal invetten met olie. Bodem bedekken met een laag courgetteplakken, dan champignons, de helft van de pesto-kwark erover, weer een laag courgetteplakken, een laag champignons, pestokwark en afsluiten met courgetteplakken. Tomaten in plakken snijden en op de courgettes leggen. 20 minuten in de oven bakken. Lekker met rijst.

Courgettes op provencaalse wijze

1 kg courgettes, 50 gram boter, scheutje droge witte wijn, zout, peper, 1 eetl. provencaalse kruiden.

Snijdt de courgettes in blokjes of plakjes. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de courgettes, steeds omscheppend, 3 minuten. Schenk de wijn in de pan en voeg er zout, peper en provencaalse kruiden aan toe. Temper het vuur en leg het deksel op de pan. Laat de courgettes in 5 minuten zachtjes beetgaar smoren.

Radijs: fruitsalade met radijs voor 2 personen

1 appel, 1 sinaasappel, ½ bosje radijsjes, verse bieslook, 75 g. feta, ½ eetl. honing, ½ eetl. mosterd

Radijsjes fijn snijden. Appel en sinaasappel in kleine stukjes snijden. Bieslook fijn knippen. Deze ingrediënten mengen met honing en mosterd. Feta raspen op een grove rasp en over de salade strooien.

Komkommer: komkommersalade met zonnebloempitjes en kaas voor 2 personen

komkommer, een paar takjes verse dille, of 1 theel. gedroogde dille, 2 volle eetl. zonnebloempitjes, 50 g. parmezaanse kaas, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 1 eetl. (appel)azijn, 2 theel. Honing

Dille fijn hakken. Olie, azijn, honing en dille mengen. Kaas raspen op een fijne rasp. Zonnebloempitjes al roerende roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren en lekker ruiken. Komkommer in dunne plakjes schaven met een kaasschaaf. Dressing over de komkommer schenken. Zonnebloempitjes en kaas over de salade strooien

Prei met sambal-ei

400 g prei, in ringen gesneden, 1 teen knoflook, fijngesneden, 3 eieren, losgeklopt, 1 eetl. shoyu, 1 theel. paprikapoeder, 0,5 tot 2 theel. sambal, een mespuntje zout, 2 eetl. azijn.

Fruit knoflook in olie. Voeg sambal, paprikapoeder en zout toe en laat even bakken. Voeg de eieren toe, blijf goed roeren en laat het goed doorbakken. Voeg de in zeer dunne ringen gesneden prei en de azijn toe. Schep het mengsel nog een paar malen om en serveer als de prei gaar is. Heerlijk met rijst.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster