Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1918
Datum: 26-04-2019

Week 18: paksoi, raapsteel, winterpeen, venkel en bloemkool. Het combi krijgt: paksoi, raapsteel, venkel, appels, peren en sinaasappels. Klein aanvullend: mix-sla, oesterzwam en radijs. Groot: mix-sla, radijs, komkommer, rode paprika en champignons. Klein fruit: appels, bananen, peren en sinaasappels. Groot: appels, avocado, kiwi’s, peren en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Paksoi: paksoi met brie en walnoten voor 2 personen

1 paksoi, een scheutje olijfolie, 100 g brie in plakjes gesneden, een handvol walnoten gehakt, peper en zout.

Snijd de gewassen groente in stukjes. Stoof ze in olijfolie met een snufje zout en peper beetgaar. Leg boven op de groente in plakjes gesneden brie en laat het deksel op de pan tot de brie gesmolten is. Rooster de walnootstukjes kort in een droge koekenpan en strooi ze over de groente met brie. Serveer meteen. Bij pasta of een gekookte graansoort

Paksoi: stamppot paksoi met gebakken uiringen voor 2 personen

750 gram aardappelen, zout, en peper, 1 grote ui, 1 struik paksoi, 75 gr mosterdkaas, 2 eetlepels bloem, 10 gr boter, ½ bekertje zure room, evt. 1 eetlepel piccalilly of mosterd.

Kook de aardappelen in water met wat zout gaar. Pe de ui en snijd hem in ringen. Snijd de paksoi in dunne repen en de kaas in blokjes. Wentel de uienringen door de bloem en bak ze in de hete boter op hoog vuur bruin. Stamp de aardappelen met enkele lepels kookvocht fijn en schep er de paksoireepjes, de kaas, de zure room, de piccalilly (of mosterd) en wat peper en zout door. Warm de stamppot goed door en garneer met de uienringen.

Paksoi: paksoi met sambalkip of sambalei voor 2 personen

1 struikje paksoi in reepjes gesneden, 1 teen knoflook fijngesneden, 1 ui fijngesnipperd, kipfilet in kleine stukjes gesneden, of 3 eieren losgeklopt, 1 eetl. sojasaus, 1 theel. paprikapoeder, 1 tot 2 theel. sambal, een mespuntje zout, 2 eetl. azijn

Fruit ui en knoflook in olie. Voeg sambal, paprikapoeder en zout toe en laat even bak-ken. Voeg kipfilet of eieren toe, blijf goed roeren en laat het goed doorbakken. Voeg de gesneden groente en de azijn toe. Schep het mengsel nog enkele minuten om en serveer als de groente net gaar maar nog knapperig is. Heerlijk met mie of rijst.

Raapsteeltjestaart

deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 eetl. water, zout. vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyère, 1 eetl. Extra Vergine olie, (kruiden)zout, peper.

Deeg: Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes oliën. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren loskloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).

Raapstelen: groente met vis voor 2 personen

Chinese kool, paksoi, venkel of raapsteeltjes, 6 gedroogde tomaten in reepjes gesneden, 2 eetl. sojasaus, 2 sjalotten gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, een scheutje olijfolie, 1 blikjes tonijn in olie 1 theel. Provençaalse kruiden en/of kerrie.

Was de groente en snijd ze in kleine stukken. Fruit sjalotten en knoflook in olijfolie en voeg na een paar minuten de groente en de tomatenreepjes toe. Voeg na ongeveer 5 min. sojasaus, een scheutje water en kruiden toe en laat de groente in 10 min. beetgaar stoven. Voeg op het laatst de vis in stukjes toe en roer dit door het groentenmengsel. Serveer dit hartige mengsel met rijst of een ander graansoort en een frisse salade. De combinatie van gedroogde tomaten, sojasaus, kruiden en vis geven een aparte fijne smaak aan dit gerecht.

Raapstelen: spaghetti met raapsteeltjes voor 2 personen

1 bosje raapstelen, 1 ui fijngesneden, 2 teentjes knoflook fijngesneden, 2 tomaten,150 g spaghetti,3 eetl. tomatenpuree, 2 eieren hard gekookt ,een scheutje (zonnebloem)olie, peper en zout, bieslook,en/of peterselie naar smaak

Was de raapsteeltjes, snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in 3 cm brede stukken. Fruit de ui met knoflook in olie en voeg er dan de gesneden raapsteeltjes en stukjes tomaat bij. Laat het mengsel 15 min. zachtjes stoven en voeg daarna de tomatenpuree erbij. Kook ondertussen de spaghetti gaar. Snijd de gekookte eieren in stukken en meng die door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Dien de spaghetti op met de saus erover en strooi verse bieslook en/of peterselie erover.

Radijs: radijsjes in een dubbeldip voor 2 personen

1 bosje radijs, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. (appel)azijn, ½ theel. zeezout, ½ theel. komijnpoeder, 1 theel. sesamzaad, 1 takje verse koriander.

Radijsjes wassen. Loof 1,5 cm boven de radijsjes afsnijden. De groene pluimpjes dienen als handvat voor het dippen. Olie en azijn mengen. Dit gaat goed met een hele kleine garde. Sesamzaad roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan. Koriander fijn hakken. Zout, sesamzaad, komijn en koriander mengen. Radijsjes eerst in het olie-azijnmengsel dopen en daarna in het kruidenzout. Lekker als voorgerecht, bijgerecht of bij de borrel.

Bloemkool: bloemkoolsalade met zalm

1 kleine bloemkool, 1/2 paprika, ½ komkommer, gerookte zalm, een paar takjes peterselie, een paar blaadjes verse munt. Dressing: 1 theel. mosterd, peper en zout, 1 eetl. citroensap, 2 eetl. mayonaise, een scheutje volle yoghurt.

Breng een pan water met een mespuntje zout aan de kook. Kook de bloemkoolstukjes in 5 tot 10 min. beetgaar. Giet het vocht af (maak er bijvoorbeeld soep van) en laat de bloemkoolstukjes afkoelen. Voeg paprika en komkommer bij de bloemkool. Maak een dressing en roer deze door de groente. Snijd de zalm in reepjes en meng deze op het laatst door de salade. Garneer met peterselietoefjes en muntblaadjes. Lekker met bulgur of (geroosterde) boekweit.

Bloemkool: fusilli met bloemkool en pesto voor 2 personen

1 kleine bloemkool, 2/3 dl olijfolie, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 200 g fusilli (wokkelpasta), 1 eetl.kappertjes, handje verse basilicumblaadjes of 1 eetl. kant en klare pesto, chilipoeder en zout naar smaak.

Bloemkool in roosjes verdelen, stronk in fijne stukjes snijden. Ui en knoflook fruiten in een scheut van de olie, vuur laag draaien, bloemkool toevoegen en alles in 20 min. beetgaar bakken. Zo nodig af en toe een scheutje water toevoegen. Intussen de pasta beetgaar koken. Bloemkoolmengsel met de rest van de olie, de kappertjes, de basilicumblaadjes en zout en chilipoeder kort pureren. Pasta afgieten, even uit laten lekken en in een schaal serveren met de bloemkoolpesto erover. Lekker met een groene salade met tomaat.

Knolvenkel: Vegetarische venkelschotel met olijven voor 2 personen

1 grote venkelknol, 1 theel l olie, 50 g blanke amandelen, 2 eieren, aardappelpuree voor 2 personen, 1 eetl boter, zout, peper, 10 zwarte olijven zonder pit, 100 g jonge kaas, 3/4 pakje soja cuisine, 1 eetl paneermeel

Maak de venkel schoon en snijd ze in de lengte in reepjes. Breng ze in een pan met ruim water aan de kook. Kook de venkel circa 5 minuten. Laat ze in een vergiet uitlekken. Vet een ovenschaal in met de boter. Hak de olijven en de amandelen fijn en snijd de kaas in blokjes. Schik de venkel in de ovenschaal. Verdeel de olijven, de amandelen en de blokjes kaas over de venkel. Klop in een kom de eieren met de soja cuisine los. Breng dit op smaak met peper en zout. Maak de aardappelpuree en zet vervolgens het eimengsel, venkelmengsel en de aardappelpuree afgedekt apart. Verwarm de oven voor op 200°C of gasstand 4. Klop het eimengsel nogmaals door en schenk dit over de venkel. Bedek dit met de puree. Strijk het geheel glad en strooi er het paneermeel overheen. Verdeel er wat blokjes boter over en zet de schaal in het midden van de oven. Laat de schotel in circa 30 minuten door en door warm en goudbruin worden. Heerlijk met gemengde sla.

Knolvenkel: venkel in wijnsaus voor 2 personen

1-2 venkel knollen, 1 dl droge witte wijn, 80 g geraspte pittige kaas, 1 dl crème fraîche of sojacuisine, boter om in te vetten.

Een schijfje van de onderkant van de venkel halen. Venkelgroen afsnijden en apart houden. Venkel afspoelen, in stukken snijden en in de wijn (of water) in 10 min. beetgaar koken. Met een schuimspaan uit de pan scheppen en in een ingevette ovenschaal schikken. Crème fraîche of Sojacuisine door het kookvocht roeren en over de venkel gieten. Bestrooien met de kaas. 20 min. in een voorverwarmde oven (200°C) gratineren. Lekker met gierst of aardappelen en vis. Garneren met het venkelgroen.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster