Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1922
Datum: 24-05-2019

Week 22: witte asperges, groenselderij, raapstelen, ijsbergsla en rode bieten. Het combi krijgt: witte asperges, raapstelen, rode bieten, aardbeien, appels en kiwi’s. klein aanvullend: komkommer, taugé en paprika-mix. Groot: komkommer, champignons, taugé, rode paprika en tomaten. Klein fruit: aardbeien, appels, Galia meloen en sinaasappels. Groot: aardbeien, appels, avocado, Galia meloen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Meloen: meloendrank met vanille-ijs en koriander voor 2 personen

meloen, 100 ml appelsap, een paar takjes verse koriander en/of theel. korianderzaad, 2 schepjes vanille-ijs

Koriander fijn hakken. Het vruchtvlees van de meloen pureren met de appelsap. Koriander er door roeren. Serveer het ijs in de meloendrank

Taug: Pittig zoete pasta voor 2 personen

Pittig zoete pasta met lentekiemen, 200 gram pasta naar keuze, bakje taug, 2 uien, 2 eieren, rasp van 1 sinaasappel, 1 dessertlepel honing, (olijf)olie om in te fruiten.

Sinaasappel raspen met een fijne rasp. Alleen de oranje schil raspen. Het witte velletje tussen de schil en het vruchtvlees is bitter. Mengen met honing. Sinaasappel meteen opeten of bewaren voor het toetje. Ui schillen, het harde kontje (wortelkant) wegsnijden, op deze kant neerzetten en halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, elk in vier partjes snijden. De ui valt in blaadjes uit elkaar. Ui op een laag vuur fruiten in olie, een klein scheutje water toevoegen en in 5 10 minuten gaar stoven. Pasta gaar koken zoals op de verpakking staat beschreven. Taug laatste 5 minuten mee blancheren. Pasta en taug afgieten. Ui en sinaasappelhoning mengsel er door roeren. Eieren breken en op de pasta laten vallen. Al roerende op een laag vuur de eieren laten stollen.

Komkommer: komkommersalade met zonnebloempitjes voor 2 personen

of een kleine komkommer, een paar takjes verse dille, of 1 theel. gedroogde dille, 2 volle eetl. zonnebloempitjes, 50 g. parmezaanse kaas, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 1 eetl. (appel)azijn, 2 theel. honing

Dille fijn hakken. Olie, azijn, honing en dille mengen. Kaas raspen op een fijne rasp. Zonnebloempitjes al roerende roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren en lekker ruiken. Komkommer in dunne plakjes schaven met een kaasschaaf. Dressing over de komkommer schenken. Zonnebloempitjes en kaas over de salade strooien.

Asperge: traditionele Limburgse asperges voor 2 personen

asperges, ham, ei, bechamelsaus.

Schil de asperges met een dunschiller. Begin even onder de top en haal de dunschiller van boven naar beneden. Snijd van de onderkant een stukje af. Zet een pan met water en zout op. Kook de asperges in ruim water in ongeveer 20 min. gaar. Serveer ze met een plak ham, een hardgekookt ei en een witte bechamelsaus erover gegoten. Variatie: Serveer de gekookte asperges met een kerriesaus.

Asperges met olijven en basilicum

Tagiatelli, 700 gr asperges, 1 hand vol olijven, 1 doosje cherry tomaatjes, 3 el olijfolie, 1 teen knoflook, 1 handvol basilicum, zout, peper

Schil de asperges en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm. Kook de asperges 10 minuten ze mogen nog niet gaar zijn. En giet ze af. Kook de pasta in een andere pan tot ze beetgaar is. Meng de asperges, olijven , tomaatjes, olijfolie, basilicum, fijngesneden knoflook, en het zout en de peper en bak dit mengsel een minuut of 10 tot de asperges gaar zijn. Leg een bedje van tagiatella op de borden en schep het asperge mengsel er op.

Groenselderij: selderijsoep met sinaasappel

kleine bos (groen)selderij, in kleine stukken gesneden, 1 ui, gesnipperd, 1 aardappel, in kleine stukjes gesneden - 1 knoflookteentje, geperst, 30 g boter, 3/4 liter water, 1 laurierblad, 1 theel. bouillonpoeder - 1 theel. geraspte sinaasappelschil, bekertje zure room - ev. 1 eetl. echte Engelse marmelade

Verhit de boter in een ruime pan en bak de ui, knoflook en selderij 5 min. Voeg water, bouillonpoeder, laurierblad, sinaasappelschil en aardappelstukjes toe en laat de soep 15-20 min. koken. Haal het laurierblad eruit en pureer de massa tot een mooie gladde crme. Voeg van de zure room toe en warm de soep nog even op (niet laten koken). Serveer de soep met een toef zure room en ev. een halve eetl. marmelade er bovenop.

Groenselderij: pasta met groenselderij en champignons voor 2 personen

400 g groenselderij in schijfjes, 1 ui gesnipperd, 150 g (kastanje)champignons, scheutje olie om in te bakken, 1 dl bouillon, 1 dl zure room, een scheutje witte wijn, blauwe schimmelkaas of fetakaas naar smaak, pasta voor 2 personen, peper, en zout, Italiaanse kruiden, evt. geraspte kaas

Kook de selderij een paar minuten in water met een snufje zout. Giet het kookvocht af en gebruik dit bijvoorbeeld voor soep of saus. Fruit de ui in olie en bak de champignons na ongeveer 2 minuten mee. Voeg wijn en bouillon toe en laat 5 minuten stoven. Voeg op het laatst de zure room toe. Kook de pasta beetgaar. Beboter een ovenschaal en leg er een laagje gekookte pasta, selderij, kaas, en champignonsaus overheen. Herhaal deze lagen totdat de ingredinten opgebruikt zijn. De bovenste laag is de saus. Strooi er naar wens geraspte kaas over. Bak deze schotel een half uur in de voorverwarmde oven op ongeveer 175C. Variatie: Ook lekker met stukjes pittig gekruide gebakken kip of reepjes spek in plaats van kaas. Met lasagne als pastasoort is dit recept ook erg geschikt en feestelijk.

Raapstelen: lentestamppot met raapsteeltjes voor 2 personen

600 g aardappels, 1 bosje raapsteeltjes, 1 ui, 1 teen knoflook geperst, evt. 2 tomaten, klontje boter, kopje melk, scheutje olijfolie, 3 eetl. pijnboompitten, of gehakte noten, peper, en zout, een kopje Parmezaanse kaas.

Kook de aardappels gaar, giet ze af en maak er met boter en melk puree van. Was de raapsteeltjes en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Rooster de pijnboompitten of noten. Snijd de ui in ringen en fruit ze samen met knoflook in olie. Snijd de tomaten in kleine stukjes, voeg ze toe aan ui en knoflook en laat het geheel doorwarmen. Schep alle ingredinten behalve de Parmezaanse kaas door elkaar. Maak op smaak met peper en zout. Bestrooi met de kaas. Serveer evt. met een gebakken kaasplak of braad- of rookworst

Raapsteeltjestaart

deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 eetl. water, zout. vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyre, 1 eetl. Extra Vergine olie, (kruiden)zout, peper.

Deeg: Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes olin. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren loskloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).

Rode Biet: bietenpasta met makreel voor 2 personen

400 g bieten, 1 appel, 150 200 g pasta, bosje peterselie, 1 2 theel. mosterd, 150 200 g , gerookte makreelfilet.

Bieten schillen, raspen op een grove rasp en in een bodempje water in ongeveer 10 min. gaar koken. Pasta koken zoals op de verpakking beschreven staat. Appel raspen op een grove rasp. Makreel met twee vorken in kleine stukjes uit elkaar trekken. Peterselie fijn hakken. Alle ingredinten door elkaar roeren

Rode Biet: rode groenteschotel voor 2 personen.

200 g bieten, 100 g knolselderij, 1 wortel, 1 eetl. citroensap, 1 klontje. Boter, wat water of bouillon, zout, mosterd, kruidnagel, peper, laurier.

Snijd de rauwe groenten zeer fijn. Schep de bieten enkele minuten om in de verwarmde boter. Voeg de kruiden, zout en citroensap toe. Voeg de andere groenten pas toe als het sap van de bieten loslaat. Laat met het deksel op de pan alles zacht nasmoren. Schep af en toe om en voeg indien nodig water toe.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster