Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 2023
Datum: 31-05-2019

Week 23: chinese kool, paksoi, jonge mix-sla, prei en koolrabi. Het combi krijgt: chinese kool, paksoi, jonge mix-sla, appels, mandarijnen en een mango. Klein aanvullend: champignons, komkommer en trostomaten. Groot: aubergine, gemengde kiemen, komkommer, rode paprika en trostomaten. Klein fruit: appels, aardbeien, bananen en mandarijnen. Groot: appels, aardbeien, kiwi’s, mandarijnen en een mango. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Aardbeien: aardbeien-mangobowl voor 2 personen

100 g aardbeien, ½ mango, 1 sinaasappel, een paar takjes munt, een paar takjes citroenmelisse, abrikozendiksap.

Blaadjes van munt en citroenmelisse fijn hakken. Sinaasappel persen. Aardbeien alleen wassen indien nodig en pas daarna van het kroontje ontdoen. Aardbeien in stukjes snijden. Mango in de lengte in 4 parten snijden. Pit verwijderen. Vruchtvlees zowel in de lengte als in de breedte een paar keer insnijden zodat er blokjes ontstaan. Blokjes vruchtvlees van de schil snijden. Fruit en sap mengen met citroenmelisse en munt. Op smaak maken met abrikozendiksap.

Mango: kip of tempeh met mango voor 2 personen

1 mango, 100 g tempeh, in blokjes en gemarineerd in sojasaus, of kipfilet gekruid en in stukjes gesneden, scheutje olie of klontje boter om in te bakken, 1 theel. kerrie, ½ theel. gemberpoeder, 3 eetl. gemalen kokos, een handje rozijnen, ½ dl sinaasappelsap of scheutje room, peper, en zout

Bak de tempeh of kip in olie of boter met kokos, kerrie en gemberpoeder. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes of reepjes. Voeg de mangostukjes aan de tempeh of kip toe en schep het geheel een paar maal om. Voeg rozijnen en naar keuze sinaasappelsap of room toe en laat het gerecht 5 tot 10 min. op een laag pitje staan. Maak op smaak met peper en zout. Serveer dit gerecht bij gekookte rijst en gestoofde groente of een salade en u heeft een heerlijke, lichte maaltijd.

Aubergine gevuld

1 aubergine, 200 g courgette, 250lams)gehakt, gemalen zwarte peper, 1 fijngehakte teen knoflook, 1 fijngesneden ui, 1/2 eetl. gehakte peterselie, enkele naaldjes rozemarijn, ½ eetl. gehakte marjolein, 2 eetl. tomatenpuree of ½ dl gezeefde tomaten, 30 g bloem, 1,5 dl melk, 1 ei.

Was de aubergine en courgette en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Bak ze heel even in weinig olijfolie aan beide kanten. Fruit ui en knoflook in een braadpan en voeg daar het verkruimelde gehakt aan toe. Bak het gehakt goed los. Als het gaat kleuren, zout, peper, peterselie, rozemarijn, marjolein en tomatenpuree of gezeefde tomaten toevoegen en 10 min. onder regelmatig omscheppen zacht laten pruttelen. Leg een laag aubergine en courgette in een ingevette ovenschotel, schep daarop het gehaktmengsel en dek de laag vervolgens af met de rest van de groente. Maak van de bloem, melk en ei een glad beslag en giet dat over het gerecht. Zet de schaal ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 175°C. Variatie vegetarisch: In plaats van gehakt kunt u een vegetarisch product nemen zoals reepjes gekruide tofu, tempeh of seitan.

Chinese kool gevuld met paddestoelen voor 2 personen

4 Chinese koolbladeren, 125 g. paddestoelen, 1 ui, 1 teen knoflook, ½ citroen, 25 g. gepelde walnoten, 1 theel. Honing, zeezout, vers gemalen peper, 1 eetl. crème fraîche, olijfolie, 4 cocktailprikkers

Koolbladeren kort blancheren of stomen zodat ze soepel zijn. De bladeren moet je kunnen vouwen zonder dat ze breken (te hard) of scheuren (te zacht). Paddestoelen schoon wrijven met een keukenpapiertje en in dunne reepjes snijden. Uien fijn snijden. Knoflook pellen, fijn hakken en samen met de ui fruiten in olie op een laag vuur. Paddestoelen toevoegen en bakken tot ze lichtbruin kleuren. Noten hakken. Citroenen raspen op een fijne rasp. Rasp alleen het gele schilletje. Het witte velletje eronder is erg bitter. Noten, zout, peper, citroenrasp, honing en crème fraîche toevoegen, roeren en vuur uitzetten. Een flinke lepel vulling in de koolbladeren scheppen en vouw het blad dicht. Begin met rollen bij het stengelgedeelte. Prik het pakketje dicht met een cocktailprikkertje. Tip: Maak een lekkere salade van de overgebleven Chinese kool. Kool in zeer fijne reepjes snijden en in citroensap weg zetten. Vlak voor het eten op smaak maken met een hartige dressing.

Chinese kool: salade van chinese kool en mango voor 2 personen

200 gram chinese kool, in dunne reepjes gesneden, 1 rijpe mango, in kleine blokjes gesneden, 2 eetl. rozijnen, gewassen en geweld. Dressing: ½ bekertje zure room en/of mayonaise, 2 eetl. yoghurt, ½ theel. mosterd, peper en zout. Garnering: 1 eetl. pompoenpitten.

Meng kool en mango door elkaar. Maak een dressing van de ingrediënten en schep alles een paar maal goed om. Garneer de salade met pompoenpitten.

Chinese Kool:Vlaamse hutsepot, vegetarisch voor 2 personen

¼ Chinese kool in reepjes, 4 aardappelen geschild, 1 wortel in plakjes, 110 g spruitjes, 50 g linzen, ½ ui gesnipperd, 2 eetl. gehakte noten, 1 eetl. gehakte peterselie, 1 laurierblad, snufje tijm, zout, peper

Olie verwarmen en ui fruiten. Na enkele minuten linzen, tijm en laurierblad toevoegen. 2 dl water erbij en aan de kook brengen. Na 10min. koken de aardappelen toevoegen. Na nog eens 5min. de overige groenten. Kruiden met zout en peper. Zo nodig, nog een scheutje water erbij. Laten gaarstoven op een zeer zacht vuur, zo langzaam mogelijk. Enkele minuten voor het opdienen, de gehakte noten erdoor roeren. Bestrooien met gehakte peterselie.

Paksoi: paksoi met rozijnen en gehakt voor 2 personen

400 g paksoi, 1 of 2 teentje(s) knoflook geperst, scheutje olie, 150 g (vegetarisch) gehakt, peper, en zout, 1 theel. Gemberpoeder, 2 theel. Suiker, of honing, een handvol rozijnen, evt. maïzena of een ander bindmiddel

Week de rozijnen in water. Was de paksoi, en snijd ze in reepjes. Bak het gehakt met knoflook los in olie. Voeg gemberpoeder, suiker, de paksoi en rozijnen toe en laat het ongeveer 5 minuten stoven. Schep het mengsel ondertussen een paar maal om. Maak het geheel op smaak met peper en zout. Bind het vocht naar wens met een bindmiddel. Serveer met rijst, couscous of nieuwe aardappeltjes en een (tomaten)salade.

Paksoi: Paksoi met cashewnoten voor 2 personen

1 struik paksoi, een handje cashewnoten, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 theel kerriepoeder, een scheutje water.

Was de paksoibladeren in hun geheel. Snijd de witte stengels in 2 cm brede repen en de bladeren in grove stukken. Verwarm de olie en roerbak de cashewnoten met kerrie een paar minuten en schep ze uit de pan. Smoor de witte stengels in de olie. Voeg het water toe en laat de groente 5 min. zacht koken. Voeg dan de groene bladeren toe en laat de groente nog maximaal 5 min. stoven. Voeg de cashewnoten toe en serveer het gerecht met rijst of een andere gekookte graansoort. De paksoi moet nog “beet” hebben !

KOOLRABI ( VITAMINEBOMMETJE ). Koolrabisalade voor vier personen

Koolrabi, Spruit, Olijfolie, Citroensap, kruiden, Wortel, Appel, Rozijn

Koolrabi is samen met spruitkool kampioen vitamine-C. Meer, veel meer, dan citrusfruit. Maak 300 gram koolrabi schoon, snijdt het wortelstuk weg. Gebruik een dunschiller, of schil de koolrabi helemaal niet. Grof raspen en even laten trekken in een dressing van olijfolie en een eetlepel azijn of citroensap. Met kruiderij naar smaak. Eventueel kun je de salade verrijken met wat geraspte wortel(kleur!) of appel, of met een handje gewelde rozijnen. groet, Peter.

Prei: preisoep met gemengde kiemen voor 2 personen

150 g prei in ringen gesneden, 1 stengel groenselderij in smalle stukjes, 1/2 liter bouillon, 1 eetl. bloem een scheut olie, of een klont boter, peper, en kerrie naar smaak, een scheutje room, een plukje gemengde kiemen.

Bak de groente een paar minuten in olie of boter. Voeg bouillon, peper en kerrie toe en laat de soep 10 minuten koken. Pureer en bind de soep naar wens. Roer er vlak voor het opdienen de room en de kiemen door.

Prei: Preipannenkoek

150 g tarwebloem, snufje zout, 2 eieren, 3 dl melk, 1 preitje, fijngesneden, olie om in te bakken, 70 g geraspte kaas.

Maak een beslag van meel, melk, eieren en zout. Bak de prei kort in een scheutje olie. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan, giet beslag erin en strooi een deel van de groente erover. Bak de pannenkoek een paar minuten, draai om en strooi er geraspte kaas over.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster