Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1924
Datum: 07-06-2019

Week 24: spitskool, ijsbergsla, bosbieten, witlof en waspeen. Het combi krijgt: spitskool, ijsbergsla, bosbieten, appels, kiwi’s en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons, tomaten en puntpaprika. Groot: oesterzwam, tomaten, puntpaprika en komkommer. Klein fruit: appels, kiwi’s en sinaasappels. Groot: appels, bananen, kiwi’s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Spitskool met gehakt voor 2 personen

1 spitskooltje of, 1 kleine groene kool, 1 ui gesn.,1 teentje knoflook geperst, 2 theel. Kerrie, 1theel. komijn (djintan), 200 g gehakt, peper, zout, 30 g boter (of olijfolie)

Kool in reepjes snijden. Ui, knoflook en kerrie fruiten in de boter of olie. Gehakt toevoegen en al roerend rul en droog bakken. Kool erdoor scheppen en alles in een gesloten pan in 15-20 minuten gaar smoren. Regelmatig omscheppen. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met aardappelpuree of bulghur en een groene salade

Spitskool: lichte spitskoolschotel voor 2 personen

400 g spitskool, 1 appel in kleine stukjes, een handvol rozijnen geweld, ev. 1 theel. vers geraspte gemberwortel, 1 theel. korianderpoeder of kerrie, 1 eetl. muntblaadjes fijngeknipt, scheutje olie, peper, en zout, 50 g gemengde noten, grof gehakt, een graansoort: bijv. gierst, rijst of bulgur.

Snijd de kool in reepjes. Stoof of bak de kool ongeveer een kwartier met de rozijnen, appelstukjes, kruiden en specerijen in olie en roer het regelmatig om. Voeg eventueel een klein scheutje water toe. Kook of stoom ondertussen de gierst, rijst of bulgur gaar. Rooster de noten in een droge koekenpan. Serveer het graan met de kool en strooi er de nootjes over. Ook lekker met een kerrie- of kaassaus erbij.

Spitskool: Spitskool met kip en pinda\\

400 g spitskool, 200 g kipfilet, 50 g pindas, peper, zout, een scheut ketjap, ev. Kokos

Snijd de kip in stukjes en bak ze met peper en zout in boter of olie. Maak de kool (of paksoi!) schoon. Snijd de groente in dunne reepjes en voeg ze al roerende toe aan de kipstukjes. Roerbak de groente en voeg op het laatst de pindas en een scheut ketjap toe. Ook lekker met gemalen kokos meegebakken. Serveren met rijst of bulgur.

Spitskool: spitskoolschotel met kaas voor 2 personen

350 g spitskool in reepjes gesneden, 2 teentjes knoflook geperst, 1 ei losgeklopt, scheutje room, peper, kruidenzout, 75 g lekkere licht belegen kaas (bijv. Remeker) in plakjes geschaafd, pasta of aardappels voor 2 personen

Roerbak of blancheer de spitskool naar wens. Kook ondertussen pasta of aardappels met zout beetgaar. Verwarm de oven voor op 180C. Vet een ovenschaal in en leg er laagje op laagje pasta of in plakjes gesneden aard-appel, spitskool en kaasplakjes in en houd wat kaasplakjes apart. Klop ei met room, knoflook, peper en kruidenzout en giet dit mengsel over de schotel. Verdeel tot slot een laag kaasplakjes over de schotel en zet de schotel ruim een half uur in het midden van de oven

Spitskool: koolsalade met wortel voor 2 personen

spitskool, of een Chinese kool, 1 wortel dressing: yoghurt, mayonaise, kruidenazijn, munt, peper, en zout.

Snijd de spitskool of Chinese kool in heel fijne reepjes, rasp de wortel, en meng de wortel door de kool. Maak een dressing en meng deze goed door de salade. Laat de salade ongeveer een uur in de koelkast staan. Serveren bij macaroni, gebakken aardappeltjes of een bonenschotel.

Bosbiet: bosbieten met feta voor 2 personen

het loof van 1 bos bieten, 2 bieten, 200 g. feta, 2 teentjes knoflook, vers gemalen koriander, of peper een scheutje olijfolie

Loof van de bieten snijden. Bieten gaar koken in ruim water. Feta in blokjes snijden. Loof wassen en klein snijden. Bieten laten afkoelen. Knoflook pellen, fijn hakken en fruiten in olie. Bietenloof toevoegen aan de knoflook en in 5 10 minuten gaar stoven. Eventueel een klein scheutje water toevoegen. Bieten schillen, in blokjes snijden en samen met de feta toevoegen. Op smaak brengen met koriander. Lekker met rijst

Bosbiet: bosbieten met knoflook voor 2 personen

het loof van 1 bos bieten, 2 bieten, 200 g feta, 2 teentjes knoflook, vers gemalen koriander of peper, een scheutje Olijfolie.

Loof van de bieten snijden. Bieten gaar koken in ruim water. Feta in blokjes snijden. Loof wassen en klein snijden. Bieten laten afkoelen. Knoflook pellen, fijn hakken en fruiten in olie. Bietenloof toevoegen aan de knoflook en in 5 10 min. gaar stoven. Evt. een klein scheutje water toevoegen. Bieten schillen, in blokjes snijden en samen met de feta toevoegen. Op smaak brengen met koriander. Lekker met rijst.

Kiwi: tip voor frisse kiwisalade voor 2 personen

kiwi\\\\\\\'s, citroensap, muntblaadjes, evt. vruchtensap

Schil een aantal kiwis en snijd ze in stukjes. Druppel er citroensap over en strooi er fijngeknipte verse munt of gedroogde muntblaadjes overheen. Laat een kwartiertje staan en serveer in mooie glazen met een lepeltje. Het citroensap laat de zoete smaak van de kiwis goed uitkomen. Heerlijk verfrissend op een warme dag of als tussendoortje op een feestje. Variatie met sap Schenk op de kiwistukjes met citroensap en munt een liter sinaasappelsap of ander fris vruchtensap en voeg eventueel een scheutje witte wijn toe.

Tomaten: spaghetti bolognese

200 g (Volkoren)spaghetti, 250 g tomaten, 200 g gehakt, (verse) basilicum, 2 theel. honing, theel. kaneel, zeezout naar smaak, mespunt witte peper, olijfolie.

Spaghetti gaar koken zoals op de verpakking beschreven staat. Tomaten ontdoen van de kroontjes, wassen en klein snijden. Harde steelaanzet eruit snijden en weggooien. Tomaten zonder water in 5 10 min. tot moes koken. Gehakt roerbakken (rullen) in olie. Tomaten door een zeef drukken en mengen met het gehakt. Saus op smaak maken met honing, kaneel, peper en zout. Basilicum in kleine stukjes scheuren en over de saus serveren. Lekker met een groene salade of een wortelsalade. Tomaten behoren tot de familie van de nachtschade. Tot deze familie behoren veel giftige soorten. In de voedingsgewassen zit het gif voornamelijk in de groene delen van de plant. Eet daarom alleen goed rijpe tomaten en snijd de steelaanzet eruit. Verhitting van tomaten neutraliseert de giftige stof en versterkt de werking van lycopeen. Lycopeen is de rode kleurstof in tomaten en is een sterk anti-oxydant.

Witlof met oesterzwammen

2 stronken witlof, enkele oesterzwammen, 1 eetlepel arachideolie, 1 eetlepel suiker, zeezout

Snij de witlof in schuine repen van ongeveer 1,5 cm breed. Scheur de oesterzwammen in hapklare stukjes.Verwarm 1 eetlepel arachideolie in de wok. Roerbak de witlof, doe er zout en geraspte nootmuskaat bij. Strooi er 1 eetlepel suiker over en laat karameliseren.Voeg de oesterzwammen toe en roerbak alles.

Witlof met champignons uit de oven

400 g witlof, 1 ui, gesnipperd, 1 teen knoflook, geperst, 150 g kastanje champignons, 2 theel. tijm, 2 eieren, dl melk, 50 g geraspte kaas, versgemalen zwarte peper.

Witlof wassen en in water met wat zout ca. 5 minuten koken. Uit laten lekken. Ui en knoflook fruiten in boter. Kastanjechampignons schoonvegen, in plakjes snijden en meefruiten. Strooi tijm erover heen. Oven voorverwarmen op 200C. Eieren loskloppen, kaas en melk toevoegen en op smaak brengen met peper. Lofstronkjes in de lengte doormidden snijden en in ovenschaal leggen. Champignonmengsel erover verdelen en ei-kaasmengsel erover gieten. 25 minuten in de oven. Lekker met rijst en salade.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster