Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1925
Datum: 14-06-2019

Week 25: krul-andijvie, bloemkool, bospeen, peultjes en rode krop-sla. Het combi krijgt: krul-andijvie, bospeen , peultjes, aardbeien, appels en kiwi’s. klein aanvullend: oesterzwam, kiemen chinese preischeuten en peterselie. Groot: champignons, kiemen chinese preischeuten, peterselie, tomaten en paprika. Klein fruit: aardbeien, appels, bananen en nectarines. Groot: aardbeien, appels, kiwi’s en nectarines. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Andijvie zomerandijviesalade voor 2 personen

1/2 krop andijvie, 1 grapefruit, 2 eetl. zonnebloempitten, eetl. olie, 1 eetl. sojasaus, 50 gr geitencamembert of blauwe kaas, dressing: citroensap, (olijf) olie, 1 theel. (gedroogde) oregano

Andijviekrop goed wassen, in hele dunne reepjes snijden en in een ruime schaal doen. Dressing maken door ingredinten goed door elkaar te mixen. De ui fijn snijden en met de dressing door de andijviereepjes roeren. Grapefruit overlangs halveren en de partjes eruit scheppen of snijden en door de andijvie mengen. Kaas en paprika in kleine stukjes snijden en door de sla mengen. Zonnebloempitten op laag vuurtje in koekenpan licht roosteren, dan scheutje olie toevoegen en met sojasaus heel even op een laagje vuurtje laten staan en de knapperige zonnebloempitten even af laten koelen. Andijvie garneren met zonnebloempitten.

Andijvie: andijvierolletjes met paddestoelen voor 2 personen

1 kleine krop andijvie, 150 gram paddestoelen, 3 eetlepels olie, 1 teentje knoflook, 1 etl. droge sherry, zout, en peper.

Krop andijvie in zijn geheel in ruim water wassen en goed droog slaan. Bladeren losmaken en stugge steelaanzet wegsnijden. Op aanrecht 8 stapeltjes van elk 3-4 andijviebladeren maken. Paddestoelen schoonvegen en in plakjes snijden. In wok helft van olie verhitten en paddestoelen met het uitgeperste teentje knoflook al omscheppend bruinbakken. Afblussen met sherry, op smaak brengen met zout en peper. Paddestoelen op andijviestapeltjes leggen, bladeren losjes oprollen. In een ruime koekenpan op zacht vuur de rolletjes met de rest van olie en zout en peper op een heel zacht vuur in ca. 10 minuten verder gaar stoven.

Andijviestampot met champignons

1 kropje andijvie in smalle repen, 600 g aardappels, 1 ui fijn gesnipperd, een scheutje melk, 1 bakje (kastanje)champignons, evt. 75 g zachte roomkaas, een klontje boter, peper, zout.

Kook de aardappels in water met zout gaar en giet ze af. Bak ondertussen de champignons met ui, peper en zout in boter. Stamp de aardappels met melk, champignons, ui en roomkaas tot een smeuge stamppot. Maak op smaak met peper en zout. Meng de andijvie er met een grote lepel goed door en laat het geheel nog even door en door warm worden. Variatie decoratief Maak de stamppot zonder het champignon-uimengsel er door te mengen, maar serveer de gebakken champignons met ui er bovenop

Andijvie: andijvieroomsoep voor 2 personen

1 krop andijvie, 1 ui, 1 teen knoflook, liter water, olijfolie, 2 theel. honing, 1 dl slagroom, zeezout naar smaak, een scheutje citroensap

Knoflook fijn hakken. Ui fijn snijden en samen met de knoflook fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 10 minuten gaar koken. Overige ingredinten toevoegen.

Peulen: peultjes met wortelen voor 2 personen

150 g peultjes, 200 g wortel, scheutje olie, peper en zout, evt. een paar takjes peterselie.

Was de peultjes en verwijder de puntjes door deze af te halen. Was en/of schrap de wortels en snijd ze in heel dunne plakjes. Roerbak de wortelplakjes samen met de peultjes in 5 tot 10 minuten beetgaar. Maak op smaak met peper en zout. Strooi er eventueel peterselie over en serveer bijvoorbeeld met rijst en een kaassausje.

Peulen: peultjes met wortelen voor 2 personen

150 g peultjes, 200 g wortel, scheutje olie, peper en zout, evt. een paar takjes peterselie.

Was de peultjes en verwijder de puntjes door deze af te halen. Was en/of schrap de wortels en snijd ze in heel dunne plakjes. Roerbak de wortelplakjes samen met de peultjes in 5 tot 10 minuten beetgaar. Maak op smaak met peper en zout. Strooi er eventueel peterselie over en serveer bijvoorbeeld met rijst en een kaassausje.

bospeen met mosterdsaus

bos bospeen (400 g.), verse peterselie, 3 dl volle melk, 20 g. bloem, 15 g. boter, mosterd naar smaak, zeezout naar smaak

Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ongeveer 10 minuten gaar koken. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 minuten laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk verwarmen maar niet laten koken. Melk naast het vuur toevoegen aan het meelbotermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen. Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of temp en een groene salade

Bospeen: bospeen met verse peterselie voor 2 personen

bos bospeen (400 g.), verse peterselie, 3 dl volle melk, 20 g. bloem, 15 g. boter, mosterd naar smaak, zeezout naar smaak

Peterselie fijn hakken. Worteltjes los snijden, wassen en in een bodempje water in ongeveer 10 minuten gaar koken. Boter smelten in een pan met dikke bodem. Bloem toevoegen en al roerende 2 minuten laten garen op een zacht vuur. Laten afkoelen. Melk verwarmen maar niet laten koken. Melk naast het vuur toevoegen aan het meelbotermengsel en roeren totdat de saus glad is. Zout, mosterd en peterselie toevoegen. Serveer de worteltjes met mosterdsaus. Lekker met rijst of een ander graan, gebakken tofu of temp en een groene salade.

Bloemkool: bloemkool met cashewnotensaus

1 kleine bloemkool, 1 ui, 4 eetl. cashewnoten(pasta), 1 dl groentenbouillon, peper en zout, voor binden: mazena, olie om in te bakken.

Bloemkool wassen en in weinig water met wat zout in 15 min. met deksel op de pan beetgaar koken/gaarstomen. Intussen ui snijden en fruiten in wat olie. De bouillon toevoegen, en als het kookt de cashewnotenpasta erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. De saus eventueel binden met mazena of arrowroot, glad geroerd met koud water. Bloemkool afgieten, nog even droogstomen en in een schaal serveren met de saus apart bij. Lekker met gierst of aardappelen.

Appel: pittig zoetzuur van appel en ui voor 2 personen

700 g appels, 2 uien, 1 van 2 tenen knoflook, Een stukje verse gember - geraspt, theel. geelwortelpoeder, een mespuntje cayennepeper, zout, 2 dl (appel) azijn, 100 g (bruine basterd) suiker

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine stukjes. Snipper ui en knoflook. Kook ui, knoflook en appelstukjes met azijn in een roestvrijstalen van gemailleerde pan tot de massa zacht en gaar is. Voeg de alle overige ingredinten toe en laat de massa op een laag pitje nog een tijdje doorkoken. Maak twee jampotjes met goed afsluitbare deksels schoon met heet water en soda. Vul de potten met de kokendhete massa en sluit ze meteen. Laat het zoetzuur minimaal een paar weken staan om de smaak goed in te laten trekken alvorens het te ge-bruiken.

Sla Eikenblad: zomerse salade voor 2 personen

1 kleine krop sla, 1 uitje zeer fijn gesneden, 1/2 komkommer of courgette in schijfjes, 1/2 paprika in reepjes, augurken in stukjes, zilveruitjes, 2 hardgekookte eieren in plakjes, dressing; scheut olie, azijn, theel. mosterd, citroen/sinaasappelsap, peper en zout, garnering; peterselie en bieslook fijngehakt.

Was de sla en scheur/snijd deze in stukken. Maak de overige ingredinten klaar en schep alles behalve de eieren goed door elkaar . Garneer de salade met plakjes ei, fijngehakte peterselie en bieslook. Om het nog feestelijker te maken: stukjes tomaat en olijven zijn ook goed te combineren met deze salade.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster